„Cățelul Atis e parte din viața mea. Ce fac să fie bine.“ Etapa 1

„Cățelul Atis e parte din viața mea. Ce fac eu pentru ca el să fie bine.“ Etapa 1: hrana

Am acceptat provocarea de 21 de zile propusă de Perfect Fit, Hrană-Mișcare-Joacă, împreună cu câinele meu, Atis, un Shar Pei pretențios la mâncare, în vârstă de 9 ani și astăzi am încheiat prima etapă, de alimentație completă și echilibrată.

De ce am acceptat această provocare? Din mai multe motive.

În primul rând, pentru că ar putea contribui la îmbunătățirea stării de sănătate a „blănosului“ meu. În al doilea rând, pentru că, oricum, îmi place să-l includ în cât mai multe activități, așa că niște idei în plus nu strică niciodată. Și în al treilea rând… Ei bine, știți genul acela de părinți care nu se mai satură să vorbească despre copiii lor și cărora li se pare extraordinar și demn de povestit orice amănunt din viața acestora, totul documentat cu poze și filmulețe? Eu sunt unul dintre acei „părinți“ pentru Atis.

Atis si hrana Perfect Fit

Atis a intrat în viața mea în urmă cu aproximativ 5 ani și atunci nu știam prea multe despre ce presupune să îngrijești un Shar Pei, o rasă specială, dar și extrem de pretențioasă. Chiar dacă arată ca un ursuleț pe care vrei să-l smotocești, Atis are mai degrabă o personalitate de pisică: mândru, independent, îi place să i se respecte spațiul personal, devine afectuos în rare ocazii și e foarte selectiv cu oamenii în care are încredere. Are tendința de a fi destul de leneș și trebuie să găsesc întotdeauna tot felul de trucuri ca să-l determin să facă mișcare, așa că provocarea Perfect Fit a venit la fix.

Atis și activitatea lui preferată: somnul
Dormitul, „activitatea” preferată a lui Atis

În ce constă provocarea de 21 de zile

Eu sunt „mamă“ de cățel, dar provocarea Perfect Fit se adresează și părinților de căței, și celor de pisici, preocupați de sănătatea și viața lungă a animalului de companie. Știința a demonstrat în nenumărate rânduri cum ne echilibrează emoțional și, de fapt, cum ne îmbunătățesc viața patrupedele. Iar la primul semn că este ceva în neregulă cu sănătatea lor, am face orice să le fie bine.

Așadar, pe mine, provocarea Perfect Fit m-a ajutat să mă asigur că fac tot ce îmi stă în putință ca să-i ofer lui Atis o viață bună și lungă.

Provocarea are trei etape: hrană, mișcare și joacă, fiecare dintre ele se desfășoară pe o durată de 7 zile.

Prima etapă se concentrează asupra abordării avansate a nutriției, cu scopul de a stimula cățelul sau pisica să mănânce sănătos. Avantajul pe termen lung este că, prin includerea hranei de calitate Perfect Fit în dieta animalului de companie în mod constant, pot fi prevenite cinci dintre problemele comune de sănătate, contribuind astfel la digestia sănătoasă, tractul urinar sănătos, sistemul de apărare naturală puternic, piele și blană sănătoase, dar și la greutatea și starea corpului optime.

Provocarea #1 Ascunde-i mâncarea!

Cum Atis e predispus la alergii, probleme cu pielea și tulburări digestive, nu a fost o misiune ușoară să-i găsesc hrana potrivită care să nu-i provoace neplăceri și totodată să conțină nutrienții de care are nevoie. Apoi, să îl conving să mănânce mâncare sănătoasă în fiecare zi.

Trucul cu ascunsul bobițelor l-a făcut să mănânce mai cu poftă și le-a asociat cu o recompensă, mai ales că, atunci când plec de acasă mai mult timp, obișnuiesc să-i ascund treat-uri, ca să nu se plictisească. 

Plus că a fost foarte amuzant să-i văd mai întâi dezamăgirea când nu și-a găsit bobițele în bolul lui și apoi, bucuria descoperirii lor, în diferite locuri din casă.

Provocarea #2 Ajută-l să facă mișcare înainte de masă

Atis cu jucăria lui preferată
Atis cu jucăria lui preferată

Ca orice stăpân obsedat de câinele său, i-am cumpărat o grămadă de jucării lui Atis, dar evident că are o jucărie preferată: o oiță din pluș pe care el singur și-a ales-o de la petshop. Joaca înseamnă că eu încerc să-i iau jucăria, iar el încearcă să o recupereze și invers. Nu l-am învățat încă să facă aport, dar poate fi și asta o provocare pentru viitor. După o repriză de 20 de minute de alergat cu și după jucărie, evident că pofta de mâncare a fost și mai mare.

Provocarea #3 Folosește o fântână pentru căței

Atis a fost destul de reticent în privința fântânii pentru că se teme să nu își ude blănița, așa că nu l-am forțat. Mai ales că mă așteptam la acest lucru pentru că știu că nu îi place nici când trebuie să facă baie, nici când plouă și trebuie să ieșim din casă, nici să înoate când mergem la mare.

Dar, ca să mă asigur că se hidratează așa cum trebuie, am grijă să-i spăl bolul măcar o dată la două zile și să îl umplu mereu cu apă proaspătă. Am citit că, pentru câini, e extrem de important să aibă bolul de apă cât mai curat sau, dacă acceptă, să aibă la dispoziție fântâna pentru căței, cu apă mereu curgătoare și filtrată.

Provocarea #4 Creează-i un program alimentar

Orarul meselor e o recomandare pe care am primit-o deja de la medicul veterinar, după ce Atis s-a confruntat cu niște tulburări digestive. De atunci, respectăm cu strictețe programul. Și dacă se întâmplă vreodată să mă iau cu treabă și să depășesc cu câteva minute ora de masă, Atis are grijă să mă atenționeze (ca în imaginea de mai jos).

Atis îmi reamintește că e ora mesei

Pot spune că stabilirea meselor fixe a făcut diferența, atât pentru el, care a scăpat de problemele cu stomacul, cât și pentru mine, pentru că îmi pot organiza mai ușor programul de zi cu zi.

Provocarea #5 Adaugă hrana umedă

Nu cred că există câine pe lumea asta căruia să nu-i placă hrana umedă. De fapt, am auzit că și pisicile miaună zgomotos când aud zgomotul pliculețelor.

Atis și-a savurat porția cu atâta poftă, încât îmi vine să cred că aceasta a fost ziua lui prefererată din săptămână. În majoritatea timpului, îi dau mâncare uscată și mai alternez cu hrană umedă, în anumite zile, ca să nu se plictisească. Plus că, hrana umedă, pe lângă faptul că e mai delicioasă, poate avea și un efect pozitiv asupra bunăstării generale, cum ar fi hidratarea și sănătatea tractului urinar. Iar în fiecare an, când e ziua lui de naștere, îmi place să îi fac un mini tort din hrană umedă.

Atis, de ziua lui, bucurându-se de tortul din hrană umedă

Provocarea #6 Alege corect bolurile de mâncare

Când vine vorba de boluri pentru câini, e destul de greu de ales cel mai potrivit, având în vedere varietatea posibilităților de pe piață. La sfatul medicului veterinar, eu am ales un bol din oțel inoxidabil pentru că e rezistent, e ușor de curățat și de igienizat și rezistă la temperaturi înalte. În plus, nu se zgârie, nu se sparge și nu poate fi ros. Atis e obișnuit să mănânce și să bea apă aproape exclusiv din bolurile lui, așa că de fiecare dată când plecăm undeva, trebuie să luăm bolurile cu noi.

Provocarea #7 Adaugă uleiul de pește în mâncare

Am citit multe lucruri despre beneficiile aduse de uleiul de pește, iar această provocare mi-a dat un imbold să îl adaug în mâncarea lui Atis. Știu că printre efectele sale, pe termen lung, se numără: îmbunătățirea sănătății inimii, reducerea alergiilor cutanate și creșterea imunității. Un alt avantaj, pe care l-am observat imediat, e că Atis a mâncat mai cu poftă mâncarea după ce am adăugat câteva picături de ulei.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare