Provocarea Perfect Fit etapa a doua: mișcarea cu Atis

7 trucuri să mobilizezi un câine leneș să facă mai multă mișcare. Etapa a doua a provocării de 21 de zile Perfect Fit

Eu și Atis, câinele meu, în vârstă de 9 ani, am parcurs deja, cu brio, primele două săptămâni din provocarea Perfect Fit de 21 de zile și ne-am distrat pe cinste.

În prima etapă (despre care poți citi aici), i-am făcut cunoștință cu hrana Perfect Fit și am învățat modalități creative prin care să-mi conving cățelul mofturos la mâncare să accepte bobițe sănătoase fără să fie nevoie să adaug în bol diverse „toppinguri“.

A doua săptămână a fost dedicată mișcării și a fost un real câștig pentru amândoi. A trebuit să ne mobilizăm și să ieșim din casă mai des decât de obicei, mai ales că și vremea a fost de partea noastră. Eu am fost nevoită să mă ridic din fața computerului, să las telefonul deoparte și să ies mai des în aer liber. Iar Atis și-a schimbat rutina de lenevit prin casă și ieșirile scurte și plictisitoare din jurul blocului cu plimbări mai lungi și aventuroase în natură.

Dar cum schimbările bune nu se fac dintr-o dată, am pornit încet: cu un pui de somn.

Provocarea #8: Trageți un pui de somn împreună!

Sforăitul lui Atis e la fel de liniștitor ca torsul unei pisici

Acum aproape 5 ani, când a intrat Atis în viața mea, am crezut că un câine va fi motivația de care am nevoie pentru a face mai multă mișcare. N-a durat mult să-mi dau seama însă că „activitatea“ preferată a lui Atis e somnul. Poate dormi nederanjat ore în șir. Singurul zgomot care îl trezește instantaneu e ușa de la frigider, care îi sugerează că e timpul pentru o gustare. Și cel mai profund doarme lângă biroul meu, în timp ce eu lucrez, de parcă ar vrea intenționat să îmi facă în ciudă.

Dormitul împreună, în cazul lui Atis, care are nevoie de spațiul lui personal, înseamnă să dormim în aceeași cameră, dar fiecare în patul lui. Însă cred că sforăitul lui Atis are același efect asupra mea ca torsul unei pisici, despre care se spune că e liniștitor.

Provocarea #9: Folosește metoda de dresaj clicking

L-am adoptat pe Atis când avea 5 ani și deja știa câteva comenzi și trucuri, dar nu fusese niciodată învățat cu un clicker de dresaj. Așa că utilizarea clickerului a fost o noutate pentru amândoi și o provocare pe care am acceptat-o cu entuziasm.

La început, mi-a luat ceva timp să învăț cum să folosesc clickerul și să îi transmit lui Atis semnalul corect. Dar, odată ce am înțeles cum funcționează, am fost uimită de efectul pozitiv pe care l-a avut asupra comportamentului lui.

Atis e peste măsură de încăpățânat și de multe ori alege să mă ignore atunci când îi dau o comandă. Însă, sunetul produs de clicker l-a făcut curios și atent, de fiecare dată.  

Am folosit clickerul în timpul plimbărilor prin parc, atunci când se lasă foarte ușor distras de ce se întâmplă în jurul lui, ca să-i reamintesc diferite comenzi de bază, cum ar fi „Stai“ și „Așteaptă“.

Provocarea #10: Trezește-i instinctele

Știam deja că jocul cu paharele este unul dintre cele mai populare jocuri de stimulare mentală pentru câini și l-am văzut de multe ori pe internet, așa că l-am încercat și noi. Mai ales că nu am avut nevoie de mare lucru, doar de 3 pahare de plastic și de o recompensă.

Mare i-a fost dezamăgirea lui Atis când a văzut că nu primește direct recompensa, ci e acoperită de unul dintre pahare și e nevoit să o găsească după miros. Evident că nu i-a ieșit din prima… nici din a doua, dar după ce s-a prins cum funcționează jocul, a devenit expert în găsirea „bunătăților“.

Atis s-a specializat în jocul cu paharele

Provocarea #11: Jucați-vă cu un indicator cu laser

Deși jocul cu laserul e mai potrivit pentru pisici, ei bine, Atis are un ușor comportament pisicesc, așa că am luat un laser de jucărie cu lumina roșie și am încercat să-i atrag atenția. Inițial ne-am entuziasmat amândoi, pentru că i-am trezit curiozitatea și instinctul de vânător, dar după câteva încercări nereușite de a prinde punctul de lumină, a realizat cu dezamăgire că este păcălit de un obiect imposibil de capturat și a lăsat baltă jocul.

Pot spune că jocul cu laserul a fost o experiență amuzantă mai degrabă pentru mine decât pentru Atis.

Provocarea #12: Explorați un parc natural

Atis a fost întotdeauna un câine de apartament și, în timpul săptămânii, plimbările pe-afară sunt destul de scurte, însă în weekenduri încercăm, atunci când vremea ne permite, să mergem să explorăm mai mult. Asta a fost una dintre acele zile. Ne-am luat la noi apă și câteva gustări și am pornit la drum. A fost o bucurie pentru amândoi să ne plimbăm printre copaci și să ne bucurăm de vremea frumoasă.

Atis e extrem de fericit când mergem să explorăm trasee noi

Cum Atis e extrem de încântat atunci când ajungem într-un loc nou, a  început să miroasă aproape fiecare copac și plantă întâlnite. Parcul era destul de liber, așa că l-am lăsat să alerge să exploreze împrejurimile și fără lesă și ne-am jucat de-a v-ați ascunselea. Am fost încântată să observ că fără lesă a fost mai atent la comenzile mele și nu s-a îndepărtat foarte tare de locul în care mă aflam. După câteva ore de plimbat, am ajuns acasă amândoi epuizați, dar cu rezervorul plin de endorfine.

Provocarea #13: Ieși mai mult în aer liber cu cățelul tău

Datorită acestei provocări, mi-am propus, și am și reușit până acum, să prelungesc fiecare ieșire cu Atis cu încă 15 minute față de cât petreceam afară de obicei. Asta a însemnat să nu mai merg la parcul care se află la doi pași de casa mea, ci de fiecare dată la alt parc, la o distanță mai mare. Amândoi am avut de câștigat din asta, eu am reușit să-mi îndeplinesc obiectivul de a face minimum 7.000 de pași pe zi și Atis a avut ocazia să exploreze locuri noi și chiar să socializeze cu alți câini.

perfect fit atis
Atis, extenuat, după o zi întreagă de plimbări

Provocarea #14: Evaluează-i starea de sănătate acasă

Ca în cazul oricărui „părinte“ de patruped, teama mea cea mai mare e că i s-ar putea întâmpla ceva rău, așa că sunt mereu cu ochii pe el să văd dacă are vreo schimbare de comportament, dacă doarme cât și cum trebuie, dacă are poftă de mâncare, dacă e apatic sau dacă i se modifică greutatea corporală.

Știind că e predispus la probleme dermatologice și la otită, îi verific în mod regulat pielea și urechile pentru a preveni eventualele complicații.

În ce constă provocarea de 21 de zile

Provocarea Perfect Fit are trei etape: hrană, mișcare și joacă, fiecare dintre ele se desfășoară pe o durată de 7 zile.

În cea de-a doua etapă, provocarea se concentrează pe o viață mai activă pentru animalul de companie, dar și pentru „părinții“ lui. Mișcarea are efecte asupra bunăstării sale generale, formează masa musculară și stimulează metabolismul, mobilitatea și circulația. Eu sunt „mamă“ de cățel, dar provocarea Perfect Fit se adresează și părinților de căței, și celor de pisici, preocupați de sănătatea și viața lungă a animalului de companie.

Mai multe despre provocarea de 21 de zile Perfect Fit găsești aici.

perfect fit 21 day challenge

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare