Grupa de sânge B3. Motivul principal pentru care e atât de specială

De ce sunt speciale persoanele cu grupa de sânge B3

Grupa de sânge B3 este cea mai rară, așa că posesorii ei sunt, cu adevărat, persoane speciale. Aproximativ 9% din populația lumii are grupa de sânge B3 pozitiv și mai puțin de 2% au B3 negativ.

Majoritatea oamenilor au aproximativ 4-6 litri de sânge. Sângele este alcătuit din diferite tipuri de celule care plutesc într-un lichid numit plasmă:

  • Celulele roșii din sânge furnizează oxigen diferitelor țesuturi din corp și elimină dioxidul de carbon;
  • Celulele albe din sânge distrug invadatorii și luptă împotriva infecțiilor;
  • Trombocitele ajută sângele să se coaguleze.

Plasma este un lichid format din proteine ​​și săruri. Ceea ce diferențiază sângele tău de al altei persoane este combinația unică de molecule de proteine, numite antigeni și anticorpi. Antigenii trăiesc pe suprafața celulelor roșii din sânge. Anticorpii se află în plasmă. Combinația de antigeni și anticorpi din sânge reprezintă baza grupei de sânge.

Clasificarea sângelui uman

Grupele sanguine A, B și O au fost identificate pentru prima dată în 1901 de imunologul austriac Karl Landsteiner. Sistemul de grup sanguin ABO este cel mai important sistem de grup.

„Clasificarea sângelui uman are la bază determinarea prezenței sau absenței antigenelor A și B, pe suprafața eritrocitelor (globule roșii), precum și a anticorpilor omologi, anti-A si anti-B, în ser sau plasmă.”

Dr. Ileana Apostolescu, Medic Primar, Șef Departament Hematologie Synevo România.

Natura grupelor sangvine este una genetică. Astfel, conform medicului hematolog, există trei gene în sistemul ABO (A, B și O) cu transmitere mendeliană (Legile lui Mendel definesc modul de transmitere a caracterelor ereditare).

A și B sunt gene codominante, iar O este o genă recesivă (după modul de transmitere a variantei caracterului determinat de gena respectivă genele pot fi dominante, recesive sau codominante).

Aceste trei gene determină patru fenotipuri – ansamblu de caracteristici sau trăsături ale unui organism: A, B, AB și O.

„Indivizii cu fenotip A sau B pot fi heterozigoți – cu două gene diferite (AO, respectiv BO) sau homozigoți – cu două gene identice (AA, respectiv BB),” precizează medicul.

Anti-A și anti-B sunt de obicei detectabili la 3-6 luni după naștere, iar la vârsta de 5 ani titrul anticorpilor atinge maximul și se menține în toată perioada adultă. 

Grupa de sânge B3

Persoanele care prezintă pe suprafața hematiilor antigen de tip B sunt întâlnite cu o frecvență de aproximativ 11% în rândul populației SUA și de 16% în rândul populației din România.

În același mod, hematiile cu antigen de suprafață de tip A vor fi, conform medicului Ileana Apostolescu, distruse de anticorpii anti-A din sângele de tip B.

Astfel, persoanele cu grup sanguin B pot primi sânge de tip B sau O.

Incompatibilitatea dintre sângele donatorului și cel al primitorului duce la apariția șocului transfuzional, manifestat clinic prin: anxietate, vărsături, febră, frisoane, rărirea bătăilor inimii, dureri lombare, oprirea diurezei (a urinarii) și, deseori, duce la moarte.

Grupa de sânge B3 pozitiv și negativ caracteristici

  • Aproximativ 9% din populație are sânge B pozitiv;
  • Celulele roșii din grupul de sânge B pozitiv pot fi administrate atât pacienților B pozitivi, cât și pacienților AB pozitivi;
  • Pacienții B pozitivi pot primi sânge de la donatori B pozitivi, B negativi, O pozitivi și O negativi;
  • Mai puțin de 2% din populație are sânge B negativ;
  • Celulele roșii din sânge B negative pot fi administrate atât pacienților B, cât și pacienților cu AB;
  • Pacienții B negativi pot primi sânge numai de la alți donatori B negativi sau de la donatori negativi de tip O (care sunt donatorii universali).

Rh pozitiv versus Rh negativ

Sistemul Rh clasifică sângele uman după prezența sau absența unor proteine specifice pe suprafața hematiilor. Celulele roșii din sânge au uneori un alt antigen, o proteină cunoscută sub numele de antigen RhD. Dacă acest lucru este prezent, grupul de sânge este RhD pozitiv. Dacă este absent, grupul de sânge este RhD negativ.

„Rh pozitiv (Rh+) definește eritrocitul care prezintă factorul D pe suprafața eritrocitului (antigenulD). Subiecții care au eritrocit cu atg D pe membrană sunt definiți Rh+, ceilalți Rh-”

Dr. Georgeta Stănescu, medic primar hematologie, la Regina Maria

Frecvența fenotipului Rh : Rh+ este de 85% si Rh- este de 15%, conform medicului hematolog care atrage atenția asupra unui lucru extrem de important:

  • Subiecții Rh- pot primi sânge numai Rh- pentru că dezvoltă anticorpi anti D

Femeilor însărcinate li se face întotdeauna un test de grup sanguin. Acest lucru se datorează faptului că, dacă mama are Rh negativ, iar copilul a moștenit sânge RhD-pozitiv de la tată, ar putea ajunge la complicații.

Urmare nașterii sau avortului, dacă mama este Rh- și fatul Rh+, mama se poate izoimuniza prin sinteza de anticorpi anti Rh. Izoimunizarea netratată duce la boala hemolitică a fătului şi nou născutului.

Introducerea profilaxiei cu Imunoglobuline antiD prin programele naţionale ale Ministerului Sănătăţii, depistarea anemiei fetale intrauterine prin ecografie şi tratamentul intrauterin prin transfuzie fetală au dus la scăderea incidenţei bolii hemolitice a nou născutului.

Clasificarea celor opt grupe de sânge

  • A RhD pozitiv (A+)
  • A RhD negativ (A-)
  • B RhD pozitiv (B +)
  • B RhD negativ (B-)
  • O RhD pozitiv (O +)
  • O RhD negativ (O-)
  • AB RhD pozitiv (AB +)
  • AB RhD negativ (AB-)

Citiți aici articolul complet despre grupele de sânge, particularități, compatibilități și importanța Rh-ului

Dieta pentru grupa de sânge B3

Chiar dacă nu există dovezi științifice care să scoată clar în evidență că alimentația bazată pe grupa de sânge are efecte pozitive, anumite beneficii au fost observate la adepții acestor diete, conform unui articol apărut pe site-ul Universității Harvard.

Potrivit acestei teorii, persoanele cu sânge de tip B3 ar trebui să aleagă o dietă diversă, inclusiv carne, fructe, lactate, fructe de mare și cereale. Pentru a slăbi, persoanele cu grupa B3 ar trebui să aleagă legume verzi, ouă, ficat și ceai de lemn dulce, dar să evite puiul, porumbul, arahidele și grâul.

Teoria din spatele acestei diete este că grupa sanguină are legătură cu capacitatea noastră de a digera anumite tipuri de alimente. Astfel încât dieta adecvată va îmbunătăți digestia, va ajuta la menținerea greutății corporale ideale, la creșterea nivelului de energie și la prevenirea bolilor, inclusiv a cancerului și a bolilor cardiovasculare.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare