Ce trebuie să știi despre grupa de sânge A2: frecvență și compatibilitate

Ce trebuie să știi despre grupa de sânge A2 – frecvență și compatibilitate cu alte grupe

Grupa de sânge A2 este destul de frecvent întâlnită și poate primi transfuzii de sânge, atât de la grupa A, cât și de la grupa 0, numită și donator universal. Motivul pentru care este extrem de important să ne cunoaștem grupa de sânge e că o transfuzie cu sânge incompatabil poate pune viața în pericol.

Există anumite teorii care susțin că trăsăturile de caracter au legătură cu grupa de sânge sau că ar trebui să ne adaptăm dieta în funcție de grupa de sânge.Aceste idei nu au o bază științifică, însă.

„Grupul sanguin este un termen folosit pentru a caracteriza sângele unui individ, în funcție de prezența sau absența unui antigen (substanță care determină apariția unui răspuns imun, ce vizează neutralizarea și eliminarea acesteia) pe suprafața eritrocitelor (hematii sau celule roșii ale sângelui, specializate în transportul gazelor respiratorii sanguine).

Dr. Ileana Apostolescu- Medic Primar, Șef Departament Hematologie Synevo România.

La om au fost identificate 26 sisteme de grup sanguin, cu 228 antigene.

Potrivit medicului, unele antigene sunt specifice eritrocitelor (globulele roșii ale sângelui), în timp ce altele sunt întâlnite și pe alte celule din organism. Cunoașterea grupelor sanguine este esențială, în special, pentru terapia transfuzională.

Astfel indivizii care nu prezintă anumite antigene eritrocitare pot produce anticorpi când sunt expuși la sânge care conține aceste antigene, situație întâlnită în transfuziile cu produse de sânge sau în timpul sarcinii.

Anticorpii care interacționează cu antigenele eritrocitare produc reacții transfuzionale hemolitice imediate sau întârziate și boala hemolitică a nou-născutului.

Grupa de sânge A2. De ce contează grupa sanguină

Sistemul imunitar conține, în mod natural, substanțe de protecție numite anticorpi. Acestea ajută la combaterea oricărei substanțe pe care sistemul imunitar nu o recunoaște. De obicei, atacă virusurile și bacteriile.

Cu toate acestea, anticorpii pot ataca și antigenii care nu sunt prezenți în grupa de sânge naturală. De exemplu, dacă aveți sânge de tip B amestecat cu sânge de tip A în timpul unei transfuzii, anticorpii vor acționa pentru a distruge antigenii A. Acest lucru poate avea rezultate care pun viața în pericol, motiv pentru care centrele medicale din întreaga lume au proceduri stricte pentru a împiedica acest lucru.

Rețineți că grupele de sânge nu trebuie să fie întotdeauna potrivite exact pentru a fi compatibile. De exemplu, sângele AB are atât antigenul A, cât și B, deci o persoană cu acest tip de sânge poate primi sânge de tip A sau de tip B. Toată lumea poate primi sânge de tip O deoarece nu conține antigeni. Acesta este motivul pentru care persoanele cu grupa de sânge O sunt considerate „donatori universali”. Cu toate acestea, persoanele cu sânge de tip O pot primi doar sânge de tip O.

Grupa de sânge A2 pozitiv sau negativ

Când vine vorba de factorul Rh, persoanele cu sânge Rh-pozitiv pot primi sânge cu Rh-pozitiv sau cu Rh-negativ, în timp ce persoanele cu sânge cu Rh-negativ pot primi doar sânge cu Rh-negativ. În unele cazuri, o femeie cu Rh-negativ poate fi însărcinată cu un copil cu Rh-pozitiv, rezultând o afecțiune periculoasă numită incompatibilitate de Rh.

Sângele de tip A, întâlnit cu o frecvență de aproximativ 36% în rândul populației din SUA și de circa 43% în rândul populației din România, conține eritrocite cu antigen de tip A pe suprafața hematiilor și are în ser anticorpi împotriva antigenelor de tip B (anticorpi anti-B), potrivit medicului Ileana Apostolescu.

„Dacă o persoană cu sânge de tip A primește, în timpul unei transfuzii, sânge de tip B atunci anticorpii anti-B prezenți în sânge vor distruge hematiile cu antigen de tip B primite (reacție transfuzională hemolitică). Prin urmare, persoanele cu grup sanguin A pot primi sânge de tip A sau O.“

Dr. Ileana Apostolescu- Medic Primar, Șef Departament Hematologie Synevo România
  • Dacă ai grupa de sânge AB, ești un destinatar universal și poți primi sânge de la toți donatorii.
  • Dacă ai grupa de sânge O, ești un donator universal și poși dona sânge oricui.
  • Dacă ai grupa de sânge A, poți primi sânge de tip A sau de tip O.
  • Dacă ai grupa de sânge B, poți primi sânge de tip B sau tip O.

Citiți aici articolul complet despre grupele de sânge, compatibilități și importanța Rh-ului

Grupa de sânge se moștenește

La fel ca și culoarea ochilor, grupa de sânge este transmisă genetic de la părinți. Indiferent dacă grupa ta de sânge este A, B, AB sau 0, aceasta se bazează pe grupele de sânge ale mamei și tatălui.

Prin urmare, dacă ai grupa de sânge A, înseamnă că părinții tăi au avut una dintre următoarele combinații posibile de grupe de sânge:

  • AB și AB
  • AB și B
  • AB și A
  • AB și O
  • A și B
  • A și A
  • O și A

Părinții cu următoarele combinații de grupe de sânge nu ar putea avea un copil cu grupa de sânge A:

  • B și B
  • O și B
  • O și O

Grupa de sânge A2 și trăsăturile de personalitate

Deși nu există dovezi științifice că grupele de sânge sunt asociate cu anumite trăsături de personalitate, există o teorie în cultura japoneză cunoscută sub numele de „ketsuekigata”. Potrivit celor care cred în această teorie, trăsăturile de personalitate asociate grupei de sânge A2 sunt următoarele:

  • Tensionat,
  • Încăpăţânat,
  • Zelos,
  • Responsabil,
  • Răbdător,
  • Rezervat,
  • Sensibil,
  • Creativ.

Grupa de sânge și dieta

Cartea „Cum să mănânci corect în funcție de grupa de sânge” este extrem de bine vândută și sugerează că poți atinge greutatea ideală și să fii mai sănătos alegând o dietă pe baza grupei de sânge. Cartea a fost scrisă în anii 1960 și este și astăzi populară.

Cartea sugerează următoarele reguli de alimentație pentru persoanele cu grupa de sânge A:

  • Evită carnea;
  • Evită grâul, porumbul, fasolea și lactatele;
  • Mănâncă fructe de mare, curcan și tofu;
  • Mănâncă fructe, legume și cereale integrale.

În ciuda popularității, Școala de Medicină Harvard subliniază că nu există dovezi că dieta funcționează cu adevărat.

Grupa de sânge A2 și riscul de boli

Mai multe cercetări au desccoperit că riscul dezvoltării anumitor afecțiuni diferă în funcție de grupa de sânge. Un studiu amplu din 2012 a constatat că toate grupele de sânge, în afară de O, inclusiv sângele de tip A, au fost asociate cu un risc mai mare de boli coronariene. Un studiu din 2015 a scos la iveală că grupa sanguină de tip A are un risc crescut de diabet de tip 2.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare