Biscuiți de Crăciun fragezi și aromați, rapid de făcut și cu costuri mici

Biscuiți de Crăciun. 5 rețete ușoare și rapide de biscuiți fragezi și aromați

Biscuiți de Crăciun, simbol al uneia dintre cele mai importante sărbători creștine, provenit din țările nordice, se fac foarte ușor plecând de la un aluat fraged de bază, extrem de rapid. El poate suferi mici variații, i se pot adăuga arome și, odată copt, poate fi decorat.

Biscuiți de Crăciun – sunt biscuiți fragezi și aromați și provin din tradiția țărilor cu climă rece, unde untul este printre produsele alimentare de bază (grăsimea principală, spre deosebire de țările din sud, unde predomină uleiul de măsline). În mod tradițional, se face un tip de aluat fraged cu unt, un aluat rapid și mult mai ușor de făcut, spre deosebire de aluaturile dospite, ceva mai complicate, care au intrat în uzul comun mai recent.

Varianta de mijloc sunt cunoscutele pain d’épices, care pot fi din aluat mai mult sau mai puțin crescut, cu fructe uscate și arome similare biscuiților tipici perioadei.

Așadar, pentru cine nu vrea sau nu are timp de dedicat cozonacului, biscuiții sunt o soluție mult mai practică. Sunt suficiente două-trei ore și sunt gata. În țările unde biscuiții sunt o tradiție seculară, obiceiul este de a-i dărui rudelor și prietenilor. Se pot ambala fie în cutii de carton, de metal, fie în pungi transparente care se pot închide sau în borcane de sticlă cu capac.

Găsești aici și 5 rețete simple de pâine fără drojdie, cu ingrediente puține.

Biscuiți de Crăciun. Cum se face aluatul fraged pentru biscuiți și tarte

Biscuiții de Crăciun, indiferent de versiunea finală, au ca punct de plecare un aluat fraged din unt. Rețeta clasică universală de aluat fraged este foarte ușor de memorat pe principiul: fiecare dintre ingredientele principale este jumătate din cel anterior.

Exemplu:

  • făină 300 g,
  • unt 150 g,
  • zahăr 75 g,
  • plus 1 ou,
  • puțină sare,
  • eventual, puțin praf de copt.

În cazul biscuiților fragezi de Crăciun, ei au drept caracteristică prezența condimentelor tipice: scorțișoară, ghimbir, nucșoară, cuișoare. Tot în tradiția gastronomică a Crăciunului intră și biscuiții care au în compoziție fructe oleaginoase – nuci, alune, migdale, fistic – sau fructe confiate ori ciocolată. Cu sau fără alte condimente. Practic, vorbim de combinații care pot fi personalizate după propria inspirație și preferință.

În cazul nostru, putem păstra această rețetă de bază sau putem crește cantitatea de zahăr, în funcție de cum vrem să fie biscuiții. La fel, putem crește cantitatea de făină, dacă nu vrem să fie extrem de friabili. Asta pentru cine are chef să experimenteze.

Pentru cine vrea să meargă direct la țintă, iată mai jos câteva rețete de biscuiți de Crăciun fragezi și aromați. Propunerile reprezintă mici variații de la rețeta anterioară de bază.

Aluatul fraged, procedeu standard valabil pentru toate rețetele

Pentru biscuiți de Crăciun simpli, porniți de la acest aluat fraged FOTO: Shutterstock

De reținut că la fiecare rețetă procedeul pentru a face aluatul este similar. Nu ar fi rău de memorat, ca un șablon care se poate personaliza:

Se amestecă ingredientele „praf“ – făina de grâu și eventual de alt tip, zahărul, sarea, condimentele, praful de copt. Apoi se adaugă partea grasă – unt sau ulei, se amestecă formând un fel de nisip. În această fază se adaugă și partea umedă – ouă, uneori și lapte, apă sau iaurt. Se amestecă, dar cât mai puțin posibil: doar până se omogenizează aluatul. Asta pentru a împiedica formarea structurii de gluten și menținerea aluatului friabil (cu cât frământăm mai mult, cu atât aluatul devine mai elastic). După care se acoperă și se ține în frigider.

Punem sau nu praf de copt în biscuiții de Crăciun?

În ce privește prezența prafului de copt, tehnicile clasice de patiserie indică următoarea regulă: în caz de aluat fraged simplu, pentru biscuiți nu se folosește, pentru tarte, da, face aluatul puțin mai aerat.

În caz de aluat cu alte adaosuri, este de preferat foarte puțin praf de copt și în cazul biscuiților. Asta pentru a evita să iasă de o consistență excesiv de compactă.

Biscuiți fragezi simpli pentru Crăciun

Mai jos, rețeta consacrată pentru biscuiți simpli, cu sau fără dulceață. Pentru circa 40 de bucăți de biscuiți fragezi de Crăciun.

biscuiți de crăciun simpli
Biscuiți fragezi simpli sau cu gem, din aluat simplu

Ingredinte

  • 300 g făină de panificație cu procent de proteine cât mai mic (ca orientare, făina tip „000“ are cel mai mic conținut de proteine – 7%-9%, pe când făina „650“ are o concentrație mare de proteină – 12%-14%);
  • 150 g unt sau 80 g ulei de floarea-soarelui sau de cocos, în versiune vegană;
  • 75 g zahăr sau mai mult, după gustul personal – cantitatea de zahăr nu influențează în mod decisiv textura finală;
  • 2 g sare
  • 1 ou.

Procedeul este cel explicat pe scurt mai sus, valabil pentru toate aluaturile fragede:

  • Se amestecă făina cu zahărul, sarea, praful de copt (dacă se pune), eventual condimente sau arome.
  • Se adaugă untul la temperatura camerei și se amestecă până se formează ceva asemănător cu nisipul umed.
  • Se adaugă un ou direct peste această compoziție și continuăm să amestecăm până obținem o sferă de aluat care se desprinde de mâini.
  • Se înfășoară în folie de plastic și se lasă în frigider minimum jumătate de oră.
  • Se scoate din frigider și se întinde cu sucitorul o foaie de circa jumătate de centrimetru grosime.
  • Se taie cu forme pentru biscuiți sau, în lipsă, cu un pahar cu diametrul de maximum 5 cm.
  • Se iau ușor, eventual cu o paletă, și se așază în tava tapetată cu hârtie de copt.
  • Se coc în cuptorul deja încălzit la 180 grade Celsius timp de circa 10-12 minute, în partea din mijloc a cuptorului.
  • Se pot conserva câteva săptămâni bune într-un recipient închis, la răcoare.

Pentru acest tip de aluat clasic se pot experimenta și amestecuri de făină obișnuită cu altele fără gluten, avena, mei, sorg, hrișcă, porumb.

Cum se face glazura de zahăr pentru biscuiți fragezi de Crăciun

biscuiți de crăciun cu glazură de zahăr
Biscuiți fragezi cu glazură de zahăr colorată

Biscuiții simpli de mai sus pot fi mai departe prezentați în mai multe versiuni: fie cu gem sau dulceață, fie cu ciocolată, fie decorați cu glazură de zahăr, albă sau colorată.

*Pentru varianta cu gem: se fac mai subțiri, de circa 2 mm, si se suprapun unul peste altul, cel de deasupra fiind perforat. Între ei, un vârf de linguriță de dulceață.

*Pentru biscuiții cu ciocolată: când s-au răcit se introduc pe jumătate în ciocolată topită la bain marie sau la microunde. Alternativ, se pot adăuga la final în compoziție chipsuri de ciocolată, ținute în frigider. Sau chiar o cantitate moderată de ciocolată amăruie topită, direct în aluat.

*Pentru biscuiți de Crăciun cu glazură de zahăr:

  • 150 g zahăr pudră,
  • 1 lingură suc de lămâie,
  • 30 g albuș de ou.

Se amestecă toate și se bat cu mixerul până se întărește; cu cât se acționează mai mul timp mixerul, cu atât glazura devine mai compactă și se solidifică.

Se poate colora cu coloranți alimentari, culoarea cea mai intensă o au cei sub formă de gel. Alternativ, cu praf de fructe liofilizate, disponibile online. Praful de fructe este natural, dar are o putere mai mică de colorare și o paletă mai redusă de culori.

Se decorează biscuiții după ce s-au răcit folosind un sac a poche cu vârful cât mai fin.

Biscuiți gingerbread. Turtă dulce cu ghimbir și scorțișoară

biscuiți de crăciun gingerbread
Biscuiți fragezi de Crăciun, cu ghimbir și scorțișoară, decorați cu un sac a poche cu glazură de zahăr

Acest aluat a fost creat pornind de la același aluat fraged de bază, adăugând un amestec de condimente din: scorțișoară, ghimbir, cuișoare, nucșoară – toate sub formă de praf. Proporția dintre ele ține de gustul personal, în rețeta tradițională predomină însă ghimbirul și scorțișoara. Gustul amintește cumva de turta dulce, cu care se înrudește ca tip de biscuiți. În vremurile de demult, condimentele venite de peste mări și țări aveau mare valoare, motiv pentru care se foloseau în principal la sărbători.

Rețeta originală de gingerbread prevedea folosirea melasei în loc de zahăr, care conferă biscuiților culoarea și gustul specific. Spre deosebire de gingerbread, turta dulce se face folosind miere ca îndulcitor. Din aceste aluaturi se realizează căsuțele vândute în târgurile de Crăciun.

Iată o rețetă clasică de gingerbread, care nu poate da greș:

Ingrediente

  • 350 g făină de grâu,
  • 150 g unt,
  • 100 g melasă,
  • 50 g zahăr,
  • 1 ou,
  • un vârf de linguriță de praf de copt (2-3 g),
  • sare 2-3 g,
  • 1 linguriță de ghimbir praf,
  • 1 linguriță de scorțișoară,
  • 1/2 linguriță nușcoară praf,
  • 1/2 linguriță cuișoare praf (se pot măcina cu o râșniță de cafea).

Se face aluatul urmând procedeul explicat mai sus și se lasă la frigider minimum o jumătate de oră.

Se taie cu forme specifice, în formă de stele, omuleți, brăduți, mănuși, cizme și baston etc.

Se coc tot la 180 de grade, circa 10 minute, controlând spre final, pentru că timpul depinde de specificul cuptorului și de grosimea biscuiților.

La fel ca și biscuiții fragezi obișnuiți, după ce s-au răcit, se pot decora cu glazură de zahăr, albă sau colorată cu coloranți alimentari.

Ca și ceilalți, se păstrează în cutii închise sau în borcan de sticlă cu capac etanș, nu trebuie să absoarbă umezeală pentru că devin moi.

Biscuiți de Crăciun cu migdale – biscuiți Kipferl

biscuiți de crăciun cu migdale
Biscuiți fragezi cu migdale, simbolul Crăciunului la Viena

Sunt de origine din Austria, ca multe alte tipuri de biscuiți de Crăciun.

Ingrediente

  • 200 g făină,
  • 150 g făină de migdale,
  • 80 g unt,
  • 80 g zahăr,
  • 2 g sare,
  • 1 ou,
  • aromă de vanilie,
  • zahăr pudră.

Se fac urmând regula de mai sus, a aluatului fraged, dar reducând untul, pentru că migdalele conțin multe grăsimi vegetale.

Biscuiți cu nuci

biscuiți de crăciun cu nuci
Biscuiți cu nuci, asemănători pricomigdalelor

Ingrediente

  • 200 g făină,
  • 20 nuci (circa 200 g de miez de nucă),
  • 80 g unt,
  • 80 g zahăr,
  • 1 ou,
  • 2 g sare,
  • 2-3 g praf de copt,
  • zahăr pudră.

Se fac urmând același procedeu, dar cu o mică diferență la final: înainte de a lua drumul cuptorului, se trec prin zahăr pudră pentru a crea contrastul de culoare între exterior și interiorul care se vede prin crăpături.

Se coc la foc ceva mai mic, circa 170 de grade, aproximativ 10 minute, în partea din mijloc a cuptorului.

Biscuiți cu cocos

Biscuiții cu cocos au intrat și ei, în ultimii ani, în tradiția Crăciunului

Ingrediente

  • 200 g făină de grâu obișnuită,
  • 200 g făină de cocos,
  • 100 g unt,
  • 100 g zahăr,
  • 1 ou,
  • 2 g sare,
  • zahăr pudră.

Se fac exact ca și cei cu nucă, dar se coc circa 10 minute la 200 de grade.

În mod tradițional, în țările nordice ale Europei, o parte dintre biscuiți se găureau înainte să intre la cuptor, pentru a împodobi cu ei bradul. Totodată, așezați de exemplu într-un borcan transparent, constituie un mic dar pentru colegi și prieteni. O tradiție mai nouă este de a oferi în borcan compoziția din care fiecare poate face apoi la el acasă biscuiți adăugând doar unt și ouă.

Un cadou perfect pentru pasionații de bucătărie

Îți recomandăm și

SPUNE-ȚI POVESTEA »
"]
Căutare