Munca de acasă: cum atingem echilibrul între viața de familie și cea profesională
Munca de acasă. Pandemia de SARS-CoV-2 a venit cu schimbări dramatice, atât pe plan personal, cât mai ales pe plan profesional. Mulți dintre noi am fost nevoiți să începem să ne adaptăm muncii de acasă. Potrivit unui sondaj făcut de platforma de recrutare bestjobs, 29% dintre cei chestionați au declarat că lucrează de acasă.
Această veste nu părea atât de neplăcută la început, mai ales dacă ne gândim la părțile pozitive: putem sta toată ziua în pijamale, putem dormi mai mult dimineața, avem, în sfârșit, mai mult timp de petrecut cu familia.
Dar după câteva zile am realizat de câtă disciplină și responsablitate e nevoie ca să ne putem bucura de libertatea de a ne crea propriul program de muncă. În plus, ne-am dat seama de provocările pe care le întâmpinăm atunci când petrecem atât de mult timp împeună cu partenerul și/sau copiii, după caz.
Monica Dinulescu, psiholog clinician, psihoterapeut ne-a explicat cum putem împăca viața profesională cu cea de familie, atunci când lucrăm de acasă.
Smartliving: Munca de acasă – care sunt avantajele și dezavantajele pe care să le luăm în considerare?
Monica Dinulescu: Atât angajatorul, cât și angajatul pot avea beneficii de pe urma muncii de acasă. Avantajele angajatorului pot fi multiple, cel mai important fiind reducerea costurilor. În ceea ce-i privește pe angajați, aceștia pot economisi timpul petrecut în trafic și se pot bucura de un anumit confort psihologic oferit de gestionarea propriului program. În acest fel pot rezolva aspecte administrative, pot petrece timp cu cei dragi și, cu o bună organizare, își pot îndeplini sarcinile de serviciu.
Munca de acasă și capcanele sale
Capcanele muncii de acasă pot fi legate de însingurare, lipsa socializării, lipsa comunicării. Cu timpul poate surveni și o relaxare indusă de mediul cald și intim de acasă. Astfel, oră de începere a muncii poate fi decalată și tendința de a termina sarcinile de serviciu cât mai târziu poate fi din ce în ce mai evidentă. Este nevoie de multă disciplină și focus astfel încât programul să fie respectat.
Smartliving: Cum ne putem concentra să ne facem treaba de acasă, atunci când avem copii fără să simtă că-i neglijăm?
Monica Dinulescu: Programul de muncă le trebuie adus la cunoștință și celor dragi care, de multe ori, pot avea senzația că au acces nelimitat la persoana care muncește. Copiii pot fi învățați să respecte anumite reguli: dacă ușa camerei este închisă, înseamnă că mama sau tatal lucrează și nu e voie să fie deranjați.
Smartliving: Cum ne putem concentra pe ce avem de făcut, fără să ne lăsăm distrași de treburile casnice?
Monica Dinulescu: Munca de acasă este tot muncă și trebuie tratată ca atare. În acest sens, o regulă de bază ar fi să nu muncim acolo unde dormim sau ne odihnim. Poate părea relaxant să luăm laptopul în pat sau să nu ieșim din pijama întreaga zi, însă, din punct de vedere psihologic, dăunează productivității. Este indicat ca munca să fie făcută de la birou, într-o cameră luminoasă, bine aerisită, iar hainele să fie confortabile, dar nu „de casă”.
Smartliving: Care ar trebui să fie programul de lucru, atunci când muncim de acasă?
Monica Dinulescu: Ideal ar fi să începem lucrul la aceeași oră în fiecare zi, după micul dejun. Este indicat să luăm pauze mici pe parcursul zilei și să respectăm ora stabilită pentru terminarea muncii. În acest fel, vom avea timp și pentru alte activități: cumpărături, sport, relaxare împreună cu cei dragi. Pentru a le putea face pe toate este important să respectăm programul pe care îl stabilim.
Organizarea și automotivarea, două elemente cheie
Smartliving: Sunt mai productivi oamenii când lucrează de acasă, decât dacă lucrează de la birou?
Monica Dinulescu: Productivitatea este strâns legată de automotivare și disciplină. Putem fi productivi atât acasă, cât și la birou dacă ne dorim acest lucru și dacă reușim să ne impunem un program echilibrat în care să avem timp sufiecient de odihnă, timp liber pentru reîncărcarea bateriilor. Pentru persoanele extroverte, care adoră să socializeze, există posibilitatea ca mediul de la birou să fie mai motivant decât propriul apartament.
Smartliving: Stând toată ziua în casă, în fața laptopului, e destul de ușor să ne lăsăm acaparați de job și să avem tendința să ne neglijăm familia. Cum evităm acest lucru?
Monica Dinulescu: În munca de acasă există riscul să nu se respecte ora de începere și ora de terminare a programului. Astfel, dacă munca începe mai târziu, există tendința de a prelungi statul în fața computerului până seara. Fapul că nu mai trebuie să ne deplasăm de la serviciu acasă ne poate predispune la a petrece timpul respectiv încercând să ajungem cu munca la zi. Timpul petrecut cu familia nu ar trebui să fie impactat de nevoia personală de a munci, mai degrabă în a doua parte a zilei decât dimineața.
Smartliving: Cum putem împăca și viața de familie și cea profesională, fără să neglijăm vreuna dintre ele?
Monica Dinulescu: Uneori, 24 de ore pot părea insuficiente pentru câte avem de făcut. Cu toate acestea, cu o bună organizare, respectând un program bine stabilit, putem ajunge la un echilibru. Secretul constă în a face în fiecare dimineață alegerea de a trata cu respect și implicare familia, pe cei dragi, acordându-le timpul pe care îl merită. De asemenea, modul în care muncim, organizarea sarcinilor, reducerea „timpilor morți” ne poate ajuta să ne eficientizăm munca și să economisim timp.
Lecția primită de fiecare dintre noi
Smartliving: În curand se vor ridica restricțiile, așa că vom fi nevoiți să ne reîntoarcem la birou, cum ne putem readapta la programul de dinaintea pandemiei?
Monica Dinulescu: Multe persoane așteaptă cu nerăbdare întoarcerea la „normalitate”, la viața de dinainte de pandemie. Readaptarea socială este indicat să fie făcută cu un optimism realist. O condiție de bază pentru a ne putea recâștiga confortul înapoi este aceea de a respecta restricțiile, măsurile de protecție și distanțarea socială. Data de 15 mai nu anulează și nu șterge existența virusului. Acesta va există și după acestă dată și trebuie să ne protejăm înțelept și nu să ne ascundem în negare.
Smartliving: Cum crezi că ne-a afectat distanțarea socială, crezi că vom ieși cu totul schimbați din pandemie? Dacă da, în ce sens?
Monica Dinulescu: Marea majoritate a oamenilor a realizat câtă liberatate exista înainte de pandemie. Unii au devenit mai conștienți de ceea ce este cu adevărat important și și-au rescris propria scară de valori. Alții au așteptat să se ridice restricțiile pentru a se întoarce la obiceiurile pe care le aveau înainte. Mai sunt și cei care au ales să nege sau să minimizeze existența virusului.
Schimbați sau nu, oamenii își vor vedea mai departe de viață. Acest virus a dat o lectie fiecăruia dintre noi. O lecție despre timp, priorități, sănătate, relația cu cei dragi. Cine și cât a ales să învețe din ce s-a întâmplat, e greu de spus. Dar se va vedea în atitudinea noastră, a fiecăruia, în perioada următoare.