Angajat sau antreprenor: cine se stresează mai mult? STUDIU

Angajat sau antreprenor: cine se stresează mai mult? STUDIU

Statutul de antreprenor implică mai multă muncă, dar, contrar unor convingeri, oboseala și stresul nu sunt la fel de mari ca atunci când ești angajat, arată un nou studiu. Antreprenorii au un risc mai mic de burnout, dar și de probleme de sănătate, cum sunt diabetul și hipertensiunea arterială.

Fă ceea ce-ți place și nu va mai trebui să muncești nicio zi din viața ta, spune un proverb oriental atribuit lui Confucius. Altfel spus, când activitatea profesională te împlinește și te implici cu pasiune, nu o vei simți ca pe o povară. 

Trecerea de la statutul predictibil de angajat la cel de antreprenor, care implică asumarea unor riscuri, poate fi o decizie grea. Antreprenoriatul presupune adesea ore mai multe de muncă, efort, energie și responsabilități mai multe decât ale unui salariat. Cu toate acestea, contrar credinței multora, deschiderea unei afaceri proprii nu vine cu un risc mai mare de burnout decât al unui salariat, potrivit unui studiu realizat și publicat de o echipă de cercetători ai Universității din Amsterdam. Stresul la serviciu este mai mare pentru angajați decât pentru cei care își deschid propria afacere.

Sindromul burnout se referă la oboseala accentuată pe care angajații o acumulează. Stresul la serviciu pe o perioadă îndelungată este factorul declanșator. O persoană afectată de burnout la locul de muncă se simte epuizată, lipsită de energie și de motivație, iar randamentul la serviciu îi este afectat.

Află din acest articol dacă suferi de sindromul burnout și ce ai de făcut.

Studiul olandez este prima cercetare importantă care investighează burnoutul și workaholismul (dependența de muncă) în rândul antreprenorilor. Autorii săi au urmărit 348 de antreprenori și 1.002 angajați pe o perioadă de până la 6 luni. Datele integrale au fost publicate în revista academică Journal of Business Venturing.

Antreprenorii au satisfacții profesionale mai mari

Riscul antreprenorilor de a se confrunta cu sindromul burnout este mai mic decât al celor care preferă statutul de angajat. Cercetătorii vorbesc în studiul lor chiar despre o dependență de muncă „pozitivă”, care nu are efecte negative, în ciuda orelor mai multe de muncă decât ale unui angajat.

Citește aici despre efectele workaholismului și idei pentru cei care se confruntă cu el.

De ce nu sunt antreprenorii afectați de burnout, așa cum ne-am fi așteptat? „Munca lor implică mai puțini stresori zilnici, așa cum sunt presiunea timpului ori sarcinile administrative, comparativ cu munca angajaților”, explică Martin Obschonka, coordonatorul studiului și profesor la Universitatea din Amsterdam. În plus, antreprenoriatul oferă un grad ridicat de autonomie a muncii, iar aceste avantaje au efecte psihologice pozitive, în ciuda timpului și energiei mari investite în muncă. 

Antreprenorii fără angajați au cel mai redus risc de burnout, mai arată studiul olandez. Pe măsură ce afacerea crește și necesită angajați, responsabilitățile unui antreprenor cresc, iar odată cu ele, și riscul de burnout devine mai mare.

Munca pe care o depun antreprenorii le conferă mai multă energie și o atitudine pozitivă. În comparație cu angajații salariați, antreprenorii sunt mai fericiți și au satisfacții mai mari de pe urma muncii lor, mai spune profesorul Martin Obschonka. În general, antreprenoriatul face oamenii mai fericiți, conchide acesta.

Antreprenorii au mai puține boli cronice

Antreprenorii sunt nu doar mai fericiți, ci și mai sănătoși decât salariații, susțin alte studii. Crearea unui startup implică stres și efort inițial, dar, per ansamblu, este o inițiativă benefică pentru sănătatea fizică și emoțională în egală măsură. În comparație cu salariații, antreprenorii se îmbolnăvesc mai rar, au mai puține prezetări la spital și raportează un grad mai mare de satisfacție cu viața, susține un studiu realizat de cercetători de la Baylor University și Louisiana State University, citat de publicația Forbes.

Un studiu Gallup din 2012 susține această observație. Cei care au propria afacere se confruntă mai rar cu boli cronice precum hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, nivelul ridicat de colesterol sau obezitatea. Antreprenorii practică exerciții fizice mai frecvent și mănâncă în mod regulat legume și fructe, spre deosebire de salariați, susține studiul american. 

Citește aici ce simptome dă colesterolul mărit și măsurile pe care le poți lua ca să-l reduci

Activitatea fizică mai intensă și obiceiurile alimentare mai sănătoase pot avea legătură cu gradul mai mare de disciplină pe care un antreprenor trebuie să o aibă pentru a reuși în afaceri. O altă explicație poate fi aceea că cei care dețin o afacere proprie au posibilitatea de a-și stabili singuri programul de lucru şi, drept urmare, își alocă mai mult timp pentru exerciţii fizice şi o alimentaţie echilibrată.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare