Ortoped Ion Bogdan Codorean: Alergatul sănătos presupune o anumită condiție fizică și echipament adecvat - SmartLiving

Ortoped Ion Bogdan Codorean: Alergatul sănătos presupune o anumită condiție fizică și echipament adecvat

Alergatul a devenit un sport din ce în ce mai apreciat de tineri și persoane vârstnice deopotrivă. Însă puțini știu că acesta presupune o anumită pregătire fizică și un echipament adecvat.

În plus, alergatorul trebuie să aibă în vedere posibilele probleme medicale care pot aparea în timpul practicării acestui sport. Dr. Ion Bogdan Codorean, medic primar ortoped, specialist în traumatologie sportivă, ne explică regulile pe care trebuie să le respectăm dacă ne dorim ca alergatul să ne aducă beneficii și nu probleme sănătății.

  • Este necesară efectuarea unui set de analize înainte de a începe practicarea acestui sport?
Dr. Ion Bogdan Codorean, medic primar ortoped

Ca să poți face orice fel de sport, trebuie să fii sănătos sau măcar în anumite limite. Dacă ești tânăr, ar trebui să poți face sport cu riscuri mici. Însă dacă depășești 40 de ani și vrei să alergi la maraton, ar fi bine să iei în calcul anumiți indicatori ai stării tale de sănătate și să te pregătești pentru ceea ce urmează să faci. Este un trend în ziua de astăzi printre oamenii de peste 35 de ani de a se apuca de activități sportive diverse, de anduranță. Nu este un lucru rău, din contră, este ceva benefic pentru sănătate, atât timp cât toate se fac în cunoștință de cauză și cu asumarea tuturor riscurilor și implicațiilor.

Astfel, este absolut necesar ca practicantul acestui sport să treacă pragul mai multor discipline medicale pentru ca sportul să nu ajungă să-i facă mai mult rău decât bine. Eu cred că prima vizită pe care ar trebui să o facă să fie la un medic de medicină sportivă, care este ca un fel de medic de familie al sportivilor. El îl poate ghida în tot procesul investigațiilor necesare. Printre acestea e numără vizita la un medic cardiolog care îi va recomanda realizarea unei testări performante cardio-pulmonare cu un aparat de ultimă generație, VO2 max. Această testare va arăta o mulțime de indicatori care-i personalizează rutina de exerciții fizice adaptate stării de sănătate a inimii și a aparatului respirator. Foarte important ar fi ca și medicul ortoped să fie consultat pentru a spune dacă pacientul are anumite afecțiuni care s-ar putea agrava odată cu implicarea în diverse activități sportive.

  • Cât de important este echipamentul? Avem nevoie de pantofi speciali pentru alergare?

În primul rând trebuie folosiți pantofii de sport, special făcuți pentru alergare. Pe lângă asta, ideal este ca alergătorul să poarte talonete personalizate.

Talonetele sunt branțurile, tălpicile din încălțăminte care fac ca talpa noastră să se potrivească cât mai bine cu pantoful pe care îl purtăm. 80% din populație are deficit de postură, de poziție sau de mers. Așadar, cei mai mulți dintre oameni au nevoie de talonete și ar fi mult mai ușor, mai comod și mai sănătos să le folosească, mai ales în timpul alergărilor sau a antrenamentelor sportive.

Dacă omul nu calcă corect, forțele se transmit greșit prin gleznă, picior, șold și atunci pot apărea dureri și afecțiuni la gleznă, genunchi, șold, coloană sau dureri musculare și articulare.

Este foarte important procesul de testare pentru a depista particularitățile pe care le avem. Acesta trebuie făcut într-o clinică specializată, dotată cu aparatură de ultimă generație. Dacă se dorește realizarea unor talonete persoanlizate, testarea trebuie să fie completă. Pacientul trebuie să aibă la dispoziție un covor plin cu senzori care, cu cât este mai lung, cu atât va înregistra mai bine felul în care persoana respectivă calcă pe talpă. Covorul ideal este unul de 3 m lungime, pentru că el înregistrează călcătură reală a pacientului. Acest covor special înregistrează cu ajutorul senzorilor toate particularitățile tălpii și ale mersului. Cu ajutorul rezultatului generat de covorul cu senzori, se realizează la o imprimantă 3D talonetele personalizate.

Personaliziarea fiecărei talonete depinde de foarte mulți factori: greutate, felul în care calci, dureri și deformări de coloană, vârstă, dacă faci sau nu sport. În privința materialelor, există 15 tipuri diferite din care se fac talonetele potrivite pentru nevoile fiecărui om în parte.

  • De ce sunt importante încălzirea înainte de alergat și relaxarea musculaturii după practicarea sportului?

Este foarte importantă încălzirea înainte de alergare pentru că astfel se pregătește musculatura pentru efortul pe care urmează să-l depună, pentru că el presupune un anumit tonus și o anumită elasticitate. Refacerea după efort este esențială și ea nu presupune doar relaxare musculară, înseamnă și refacerea rezervelor de vitamine și minerale pierdute în urma transpirației și refacerea ficatului. Întreg organismul are nevoie de refacere, nu doar musculatura. După o sesiune de efort mare, cum este maratonul, în care organismul este forțat, nu este indicat să se consume alcool, nici măcar o bere, ci apă sau soluții rehidratante.

  • Care sunt cele mai frecvente probleme medicale ale alergătorilor? Există afecțiuni specifice tinerilor și altele care apar mai des în cazul vârstnicilor care aleargă?

Alergarea presupune o suprasolicitare a articulațiilor și a întregului organism. Cele mai frecvente afecțiuni care pot apărea în urma alergării sunt cele de cartilaj în cazul greznei și genunchiului, leziunile de menisc, entorsele de glezne, rupturile musculare. Bineînțeles că depinde de vârstă. Cartilajul și meniscurile au un grad de elasticitate și, cu cât înaintăm în vârstă, ele se deshidratează și își pierd elasticitatea, devin mai casante și sunt supuse unor riscuri mai mari.

  • Alergatul off-road reprezintă o provocare din ce în ce mai captivantă. Presupune acest sport un risc mai mare pentru alergător?

Da, pentru că se face pe suprafețe neregulate și atunci riscul de a aluneca, de a călca greșit este mult mai mare. De asemenea, solicitarea e mult mai mare, iar alergătorul are nevoie de o pregătire fizică mult mai bună. Recomand ca cei care vor să alerge pe dealuri sau în zone montane să fie foarte bine pregătiți și obișnuiți cu alergarea în oraș. Alergarea în pantă, la urcat, la coborât, presupune un efort mult mai mare pentru articulații și pentru întreg organismul, cu riscuri mult mai mari de accidentări. Și este absolut obligatoriu ca alergarea să fie făcută cu echipament și încălțăminte adecvate condițiilor de drum, de vreme și tipului de sport practicat.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare