Cum te pregătești pentru vaccinul anti-COVID. Ce să faci înainte și după imunizare

Cum te pregătești pentru vaccinul anti-COVID. Ce să faci și ce nu înainte și după vaccinare

Dacă ai reușit să te programezi și urmează să te vaccinezi, înseamnă că ai luat această decizie cu simț de răspundere, pentru a te proteja pe tine și pe cei dragi. Ar fi păcat să compromiți întreg demersul din neștiință sau din exces de zel. Iată, deci, cum trebuie să te pregătești pentru vaccinul anti-COVID, ca să eviți surprizele neplăcute.

Mănâncă, dar nu prea mult.
Și bea apă!

Nu este o idee bună să mergi la vaccin pe stomacul gol, așa cum nu este indicat nici să iei o masă copioasă. Mănâncă puțin și sănătos. La fel de important este să te hidratezi.

Chiar dacă, poate, ai emoții în ziua vaccinării ultimul lucru la care te gândești este să mănânci sau să bei, consumul de lichide nu trebuie neglijat. Altfel, te poți deshidrata, poți resimți grețuri, stări de amețeală sau alte simptome de nedorit.

În privința alcoolului…

Au apărut o mulțime de zvonuri și de mituri despre consumul de alcool înainte de vaccin, dar puține merită luate în seamă. Cel mai probabil, un pahar cu vin sau bere băut cu o seară înainte de ziua cea mare nu va avea niciun fel de efect negativ. Ceea ce contează este să fii echilibrat și să nu faci excese.

Ca să nu existe emoții de niciun fel, este ideal să nu bei deloc alcool cu 24 de ore înainte și după vaccinare.

Nu lua antialergice!

Chiar dacă suferi de alte alergii (la polen, arahide, diverse medicamente) nu înseamnă că vei avea o reacție alergică la vaccinul anti-COVID. Din acest motiv, nu este necesar (dimpotrivă, poate fi periculos) să iei antihistaminic preventiv.

Este suficient să anunți echipa medicală despre alergiile tale sau despre tratamentele antialergice pe care le urmezi în momentul respectiv.

Dacă îți administrezi un antialergic fără să anunți acest lucru și se întâmplă să ai, totuși, o reacție alergică la vaccin, medicamentul poate întârzia reacția organismului, astfel că simptomele vor apărea după cele 15 minute obligatorii de supraveghere, când nu mai ești în spital pentru a primi ajutor medical. Cu siguranță nu merită să riști. Ai încredere în medici și bazează-te pe ei!

Dacă te simți rău, amână!

În cazul în care ai ghinionul să te îmbolnăvești chiar înainte de vaccin, indiferent de afecțiunea de care suferi, dacă simptomele sunt intense (febră, dureri de cap, diaree, vărsături, urticarie), vaccinarea ar trebui amânată. Vorbește despre acest lucru cu medicul tău.

Dacă al doilea vaccin (rapelul) este cel pe care trebuie să-l amâni, ai grijă să te încadrezi în intervalul maxim de 42 de zile de la primul vaccin (acesta este intervalul recomandat în cazul vaccinului Pfizer).

Evită activitățile solicitante

Dacă ai un maraton programat înainte de vaccinare sau o altă activitate care te-ar slei de puteri, las-o pe altădată. Chiar dacă sunt mari șanse să nu pățești absolut nimic în urma vaccinului, totuși este important să fii odihnit, nu epuizat, atunci când te vaccinezi.

Agitația îți face rău

Unele reacții locale, precum durerea în locul în care a fost făcută injecția, sunt normale. Unele persoane manifestă și frisoane, dureri de cap, roșeață a pielii în zona înțepăturii. După a doua doză acestea pot fi chiar mai intense decât la prima. Nu te panica dacă apar, fiindcă vor trece de la sine în următoarele ore sau zile.

Cum te pregătești pentru vaccinul anti-COVID. Recomandările medicului

În continuare, dr. Mădălina Merișescu, medic specialist boli infecțioase Atena Medical Center, Șef lucrări UMF Carol Davila ne-a răspuns la câteva întrebări ca să înțelegem totul mai bine.

Dr. Mădălina Merișescu, specialist boli infecțioase, recomandă limitarea consumului de alcool înainte și după vaccinare

Cum te pregătești pentru vaccinul anti-COVID? 

Vaccinul anti Sars-CoV-2 este unul nou, dezvoltat cu tehnologii moderne și diverse în funcție de firma producătoare. Fie că ne referim la Pfizer, Moderna, sau Astra-Zeneca, disponibile momentan în România, recomandările generale sunt similare cu ale unor vaccinuri obișnuite.


„Înainte de administrarea oricărui vaccin, pacientul trebuie să îndeplinească câteva condiții simple: să nu prezinte febra înaltă (>38 grade C) sau infecții severe acute”.

Dr. mădălina merișescu, medic specialist boli infecțioase

De asemenea, trebuie amintite afecțiunile anterioare cunoscute ale pacienților, mai ales alergiile severe și în special șocul anafilactic, dacă aceștia suferă de afecțiuni cronice pentru care primesc tratament zilnic sau sunt imunodeprimați prin diverse afecțiuni asociate.


Atât personalul medical din incinta unității unde se va efectua vaccinarea, cât și medicul curant al pacienților trebuie să fie informat despre toate patologiile asociate și să primească acceptul acestora pentru vaccinare.
La rândul lor, medicii și cadrele medicale din unitățile de vaccinare trebuie să informeze persoanele vaccinate despre potențialele reacții adverse și cum pot fi acestea raportate. 

Reacțiile adverse sunt mai frecvente la grupa de vârstă 18-65 de ani, mai rare după această vârstă și mai intense după a două doză de vaccin.  În general dispar după câteva zile, iar cele mai frecvent raportate au fost cele locale.

Dr. Mădălina Merișescu


Ai voie sau nu să bei alcool înainte/după vaccin?

Deși nu se cunoaște  cu exactitate efectul consumului de alcool asupra vaccinului, aparent nu există o evidențiere a implicării sale în apariția răspunsului imun.
Experții ruși și englezi au avertizat populația despre limitarea consumului excesiv de alcool înainte  și după de vaccinare, ulterior însă, cercetătorii americani au concluzionat faptul că mici cantități de alcool, sau consumul ocazional nu are legătură cu răspunsul imun postvaccinal.


Ai voie să mănânci?

Consumul de alimente este permis, nu are legătură cu vaccinarea, însă printre efectele adverse frecvente au fost descrise la toate cele 3 vaccinuri disponibile în România greață și vărsăturile, astfel, se recomandă consumul de alimente ușor digerabile și cu potențial alergen scăzut, pentru a nu fi confundate eventualele toxiinfecțiile alimentare sau reacții alergice cu efectele adverse postvaccinale.


Ai voie să-ți iei tratamentele pentru boli cronice în ziua vaccinului? 

Tratamentele de fond ale pacienților nu se întrerup. O categorie specială este reprezentată de pacienții cu terapie anticoagulantă care se pot vaccina cu precauție însă, folosindu-se ace mai subțiri, chiar dacă și-au luat medicația în ziua respectivă.

Nu se recomandă evaluare biologică specială în vederea vaccinării. Se pot vaccina de asemenea pacienții imunosupresați, dar sunt încă multe studii în derulare despre eficacitatea și imunogenicitatea vaccinurilor la imunodeprimati nu sunt încă bine cunoscute aceste date.

Ce urmează după vaccinare?

Imediat după vaccinare, nu trebuie să pleci. Trebuie să fii supravegheat timp de 15 minute cel puțin, pentru că pot apărea reacții anafilactice. Trebuie să te asiguri că părăsești unitatea de vaccinare în siguranță.

Când te poți considera în afara pericolului?

Trebuie să ai în vedere faptul că indivizii vaccinați nu sunt complet protejați decât după 14  zile de la administrarea celei de-a două doză de vaccin, astfel, se recomandă păstrarea măsurilor universale de precauție împotriva răspândirii coronavirusului.


„Să nu umbli prin aglomerații imediat după vaccinare, să nu te expui unor mulțimi mari de oameni, pentru a nu risca o contaminare imediată.
Să nu dai masca jos nici măcar după ce te-ai vaccinat a doua oară, încă nu s-a încheiat pandemia!”

Dr. Mădălina Merișescu

La ce să te aștepți – experiențe ale persoanelor vaccinate

Adriana, 66 de ani, vaccin Pfizer –„Am făcut deocamdată prima doză și n-am avut probleme în timpul vaccinului, nu m-a durut mai deloc. După pot spune că m-am simțit foarte obosită. În ziua aceea m-am culcat devreme și m-am trezit cu greu dimineața, iar starea de somnolență s-a păstrat 2-3 zile”.

Mara, 35 de ani, vaccin Astra Zeneca„Am avut frisoane destul de intense, atât. Nu a fost o stare de rău notabilă, dar știu că m-am dus acasă, am băut un ceai fierbinte, am pus pe mine două pături și am adormit”.

Victor, 48 de ani, vaccin Pfizer „După rapel m-am simțit groaznic câteva zile. Mă dureau mușchii și oasele de parcă aș fi cărat o duzină de saci cu ciment în spate. M-a durut și capul, mă simțeam amețit, practic abia mă puteam da jos din pat. Mi-am luat concediu două zile. Am mai avut simptome de felul ăsta doar când m-am îmbolnăvit de gripă. Însă acum sunt fericit pentru că mi-am făcut testul de anticorpi și am o grămadă”.

Alte informații utile despre vaccinare poți găsi și aici!

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare