A băut ayahuasca de peste 100 de ori și povestește cum e

A băut ayahuasca de peste 100 de ori și povestește cum e: „Îți dai seama că raiul e pe pământ, nu e nicăieri în altă parte, dar trebuie să ți-l faci tu”

Alexandra* are 38 de ani. Acum stă în București, după ce a locuit cinci ani în Columbia. Acolo, a băut ayahuasca – un amestec de plante cu efect halucinogen care se ia în cadru ritualic – de peste 100 de ori și spune că a ajutat-o să-și depășească multe traume și blocaje. Acum, povestește cum a fost.

Publicat în: 18.07.2022

*Din motive care țin de protejarea identității, numele folosit în acest articol nu este cel real.

„A fost prin 2009, aveam 25 de ani. Eu și prietenul meu de atunci mai făcuserăm niște experiențe spirituale în Egipt. Auziserăm despre ayahuasca, iar el avea un prieten foarte bun în Venezuela care  avusese o experiență. Și ne ducem noi în Amazon la o fermă, unde am băut ayahuasca două săptămâni, în fiecare zi. Eram doar noi trei, iar sâmbăta sau duminica mai veneau grupuri de persoane”, începe Alexandra să povesteasă despre cum a băut ayahuasca prima dată.

S-a întors de șapte ani în România, după cinci ani în care a stat în Columbia. Cât a stat acolo, i-a fost la îndemână să participe la ritualuri cu ayahuasca și spune că, datorită lor, a avut parte de tot felul de eliberări, de conștientizări, de iertări.

„Poți ajunge să-ți ierți familia și să elimini toată ura din tine. Cu liniște poți să faci multe lucruri frumoase în jurul tău, și-atunci nu mai creezi haos. De fapt, asta îți aduce ayahuasca pe parcurs”, spune ea.

Prima experiență – 14 zile de băut ayahuasca

În Columbia, fostul ei partener lucra în IT, iar ea a început să joace în telenovele. „Și aveam toate nu-urile în cap: că nu pot să fiu actriță, că sunt grasă, că am acnee, tot felul de chestii care îți consumă mintea. Aveam foarte multe nu-uri. Nu pot. Și de-asta e foarte bine că am băut ayahuasca”, spune ea.

Cei trei – ea, iubitul ei și prietenul din Venezuela – au decis să aibă o experiență mai amplă cu ayahuasca, așa că și-au propus să participe la ritualuri două săptămâni. În primele trei zile, au stat la locuința șamanului – cel care inițiază și ghidează experiența – după care au mers și prin alte locuri, pe la ferme unde șamanul ținea ceremonii de câte o zi-două pentru alte grupuri.

În primele trei nopți când a luat amestecul de plante, nu s-a întâmplat mare lucru. A vomitat și s-a dus la baie de mai multe ori și a avut un sentiment de liniște.

EXTRA INFO

Ce este ayahuasca

Ayahuasca e o băutură rezultată din amestecul a două plante: ayahuasca (o liană din Amazon care se numește, științific, Banisteriopsis caapi vine) și chacruna (o plantă care crește tot în pădurea amazoniană și care se numește Psychotria viridis). Băutura are un efect halucinogen dat de combinația acestor plante, niciuna dintre ele separat nu are acest efect. Substanța psihedelică DMT (N-Dimetiltriptamină, care, în forma ei chimică sintetică, este considerată ilegală în multe țări) se găsește în planta de chacruna, dar efectul acesteia este neutralizat de un inhibitor care se află în sistemul digestiv uman. Rolul plantei de ayahuasca este de a anula acest inhibitor temporar, astfel încât DMT-ul din chacruna să-și facă efectul halucinogen câteva ore.

„În primele trei zile am fost foarte mult pe fizic. A avut un puternic efect vizual. Vezi culori, plantele strălucesc, vezi energia din jurul tău cum se mișcă, faci tot felul de asemănări, de exemplu, dacă e o plantă care seamănă cu un șarpe, de multe ori vezi șerpișori și în interiorul ei, dar nu pot să zic că am văzut forme, concret. Experiența te plimbă prin tot felul de universuri de culori și de frumusețe, iar senzația a fost copleșitoare”, încearcă Alexandra să explice un fenomen greu de înțeles dacă nu l-ai trăit.

Ți-a fost frică prima dată?

Nu. Dar nici când am sărit din avion nu mi-a fost frică.

De cele mai multe ori, ceremoniile de ayahuasca au loc noaptea, ca să nu existe prea mulți stimuli vizuali. Există însă și ceremonii de zi, iar Alexandra a participat la una chiar în a patra zi din cele două săptămâni.

„În a patra zi când am băut, era pe zi – în timpul zilei, experiența e magnifică, e ceva mai special –, am simțit că mi se deschid cerurile și toate dimensiunile spirituale. Când trăiești așa ceva, n-ai ce să mai faci decât să mulțumești. E ca și cum toți îngerii îți spun: Uite, ne vezi? Noi suntem mereu aici, cu tine, dar nu deschizi tu ochii”, povestește ea.

„Când începi să bei ayahuasca prima dată ești ca la grădiniță. Dar, pe parcursul vieții, cu cât bei mai mult, și în funcție de necesitate, înveți mult mai multe. Înveți despre mama natură, vezi conexiunile mai puternice și ești mai conștient de viața ta. Îți dai seama că raiul e pe pământ, nu e nicăieri în altă parte, dar trebuie să ți-l faci tu. Și toate experiențele astea îți aduc foarte multă pace, te fac să iei lucrurile mai pas cu pas, fără anxietate.”

Unul dintre locurile în care a ajuns în cele 14 zile era un fel de cartier privat columbian. „Era o casă cu etaj, iar în jurul casei erau saltele, iar lumea stătea afară, pentru că e cald. Acolo sunt 25 de grade noaptea. Toaletele erau în casă, iar afară era un perimetru anume în care era recomandat să vomiți”, explică Alexandra.

Vărsăturile și purgația sunt ceva obișnuit când bei ayahuasca. Ele sunt efectul plantei de ayahuasca.

Ayahuasca se referă la o băutură rezultată din amestecul a două plante: ayahuasca și chacruna. FOTO: Shutterstock

Alexandra descrie gustul fierturii de plante ca pe un vin fermentat, un pic dulce, un pic amărui, un pic acru. Prima dată poate să-ți placă, spune ea, dar, cu cât repeți experiența, faptul că îți provoacă reacții vomitive te face să nu-l mai bei cu aceeași plăcere.

În cazul ei, șamanul administra, de obicei, trei doze de fiertură, de câte 25 de mililitri. „Prima la începutul ritualului, a doua după două ore și a treia, pentru cine mai putea, mai târziu. Mai bei apă, uneori mai iei mentă sau portocală, ca să păcălești gustul”, spune ea. Dar cele trei doze nu reprezintă un standard, sunt multe cazurile în care amestecul de plante se ia o singură dată, la începutul ceremoniei.

„Dacă, înainte să vomiți, poate îți apar niște viziuni despre problemele tale, după ce vomiți, după ce te eliberezi, îți apar viziunile frumoase și toată lumea e liniștită. Toată lumea e liniștită, fiecare în păturica lui, lângă foc. Tot timpul e foc, muzică – elementul auditiv e foarte important – șamanul cântă la tobă și mai are alte persoane, poate unul cântă la vioară, altul la altceva”, împărtășește ea.

Într-o altă zi, a avut parte și de un ritual de spălare cu apă cu miere și cu flori, cu muzică pe fundal. „Un alt lucru frumos a fost că am întâlnit foarte multă lume. Toată lumea se îmbrățișează la sfârșitul ceremoniei și mulțumește. Se zice că 10 ani de meditație îți dau cât o experiență de ayahuasca”, mai spune Alexandra, cu rezerva că, dacă cei care încearcă ayahuasca au ajuns întâmplător la ceremonie, doar ca să se distreze, poate că nu vor înțelege mare lucru.

„Te conectează cu tot ce e în jurul tău și devii mai calm.” Ce simți când bei ayahuasca

Îmi explică drumul pe care trebuie să îl parcurgi ca să ai o experiență frumoasă cu ayahuasca. Frumoasă nu înseamnă neapărat să vezi culori vii și strălucitoare, ci, pentru Alexandra înseamnă o experiență spirituală transformatoare. Din experiența ei, ca să poți trăi așa ceva sub efectul amestecului de ayahuasca, e foarte important să te pregătești – adică să urmezi o dietă vegetariană cu o lună înainte de a participa la ritual –, să îți stabilești niște scopuri și să ai grijă unde te duci pentru această experiență, pentru că autenticitatea amestecului de plante și experiența șamanului contează foarte mult.

„După ce iei și trece prima oră, în care vomiți, sunt persoane triste care încep să râdă – râd în hohote și nu se mai opresc –, sunt și persoane care, după trei ore, le auzi că țipă: Mulțumesc, Doamne!, sunt și persoane inconștiente care ajung să se dezbrace”, spune ea.

Cât de conștient ești de ce se întâmplă în jurul tău după ce bei ayahuasca?

Dacă deschizi ochii, ești conștient. Dacă-i închizi, călătorești. Toată lumea e lângă tine, ești conștient de asta, iar șamanul e și el lângă tine. Când închizi ochii, experiențele interioare sunt foarte puternice și uneori te pot copleși, te pot duce pe niște drumuri pe care nu le înțelegi și de-aia e bine să fie șamanul acolo, să intervină.

Au fost persoane care, în timul experienței, se mișcau și țipau, pentru că trauma era atât de mare, și trebuiau ținute de mâini și de picioare ca să nu-și facă rău singure.

băut ayahuasca
Alexandra crede că prezența șamanului este esențială atunci când iei ayahuasca. FOTO: Shutterstock

Din ce a văzut în cele peste 100 de ritualuri la care a participat, experiențele, chiar dacă sunt diferite pentru fiecare, au și elemente comune. „E bine pentru toată lumea”, spune ea. O trăire cu care se aleg majoritatea celor care au băut ayahuasca este un sentiment de renunțare la individualism și de conectare cu ceilalți și cu lumea în ansamblul ei.

„Lumea se separă în singurătate, în probleme, în frici. Fiecare se gândește Vai, ce nenorocită e viața mea! și crede că trăiește individual, pentru el însuși și că nu mai e conectat la nimic. Asta e greșeala. De fapt, toți suntem conectați într-o formă sau alta. Asta înveți din multe experiențe spirituale. Și, în momentul în care ești conectat și e ceva deasupra ta, îți dai seama că nu ești singur. Și asta e o chestie: eliberarea singurătății. Te conectează cu tot ce e în jurul tău și devii mai calm. Când ieși din experiența cu ayahuasca, iubești pe toată lumea.”

La câtva timp după experiență – în decurs de câteva luni – efectul de pace interioară se mai diluează și îți reiei, încet-încet, vechile obiceiuri. Te recontaminezi cu problemele vieții de zi cu zi. Încep să te afecteze din nou tot felul de emoții și probleme. Dar, chiar și așa, spune Alexandra, chiar dacă experiența se atenuează, îți poți aminti cum te-ai simțit și asta îți dă un reper, un fel de ancoră de care să te agăți în zilele obișnuite: „Să zicem că, dacă tu înainte erai la nivelul în care știai că există cerul și știai până unde poate să ajungă nava spațială, după experiența cu ayahuasca s-ar putea să sari deasupra cerului și undeva în univers și să începi să vezi mai de sus. Conștiința ta se amplifică din multe puncte de vedere”.

Unora le ajunge să încerce ayahuasca o singură dată, dar alții vor să repete experiența și o fac periodic. Ea, de exemplu, după ce a luat ayahuasca de peste 100 de ori cât a tăit în Columbia, a mai luat de vreo 20 de ori și după întoarcerea în România. Dar nu aici, ci în Spania.

„Te duci ca la Mama Pământ, te mai duci din când în când să vezi ce lecții mai ai de învățat. Ca în viața de zi cu zi – azi trebuie să înveți să te rogi, mâine înveți să faci sport, că viața despre asta cred că e, să mai înveți câte ceva din când în când”, spune Alexandra, care e de părere că toată lumea ar trebui să bea ayahuasca, pentru cunoașterea de sine.

În cazul ei, au fost să bea inclusiv mama, tatăl, mătușa și unchiul ei. „Au vrut să vadă ce face fiica lor, au fost curioși”, spune ea, mândră de părinți. 

„Nu trebuie neapărat să fii spiritual sau să crezi în Dumnezeu”

Alexandra e o persoană spirituală. Era așa și înainte de a lua ayahuasca și tocmai această latură a ei a determinat-o să caute experiențe și conexiuni dincolo de viața de zi cu zi. Am întrebat-o care a fost pentru ea cea mai transformatoare experiență: M-a ajutat să înțeleg cine sunt eu în Univers, mi-a dat încredere în mine. Ayahuasca face asta, ajungi să nu-ți pese de gândurile altor oameni care de-a lungul vieții ți-au spus că tu nu poți. M-a scăpat de încătușarea a tot felul de lucruri: că ți se spune că ai acnee, că ești grasă. Și le lași pe toate să plece, ești ca un fluture care rupe toate straturile de cocon și iese la lumină. Ți se curăță toate încătușările sociale pe care le-ai primit din copilărie și lucrează pe încredere și pe frici. Mie mi-a eliberat tot felul de frici pe care le aveam și, dacă nu mai ai frici, viața e mult mai frumoasă”, spune ea.

Crezi că o persoană care nu e spirituală poate să aibă aceleași beneficii de pe urma experienței cu ayahuasca?

Nu trebuie neapărat să fii spiritual sau să crezi în Dumnezeu. Dacă bei ayahuasca, El vine și-ți arată că există într-o formă sau alta. Divinitate, Creator, vine și îți arată că există ceva mai departe și atunci sigur se schimbă ceva în tine. Trebuie să înțelegem că, așa cum noi suntem conectați cu pământul, suntem conectați și cu ceva care e mai sus decât noi.

După părerea ta, dacă ar fi doar efectul chimic – amestecul de plante, fără șaman și ritual – efectul ar fi același?

E foarte periculos. Am văzut foarte multe pe internet, inclusiv în România am văzut persoane care spun că te ajută și că-ți dau cine știe ce amestec. Dar șamanul activează spiritul plantei. Există o conexiune. Iar șamanul din Columbia e diferit de cel din Peru.

Alexandra crede că ceea ce face, de fapt, ayahuasca e să îți arate cum s-au scris unele informații din trecut în mintea ta și ce poți face ca să le rescrii. De exemplu, dacă atunci când erai mic te-a mușcat un câine, tu vei simți frică și vei vrea să te îndepărtezi atunci când vezi un câine, inclusiv la vârsta adultă. „Ce face ayahuasca? Să zicem că, atunci când s-a scris această informație, traumă, s-a calcifiat o informație greșit. Ayahuasca vine și rupe această schemă. Adică te face să te uiți la traumă, o vezi, o conștientizezi și o analizezi. Când meditezi, scoți la suprafață lucrurile din inconștient în conștient. Și asta te eliberează, că nu le ții în tine. Ayahuasca nu o să scoată din dulap (n.r. – la suprafață, în conștient) ceva fără să îți arate direcția în care să o iei.”

„Trebuie să fii atent de unde bei, că nu e ok oriunde”

Alexandra s-a întors în România în urmă cu vreo șapte ani și a fost surprinsă când și-a dat seama că oamenii au auzit de ayahuasca și aici și că există deschidere față de această experiență. Totuși, mai spune ea, multă lume greșește, mai ales puștii, pentru că au impresia că ayahuasca e un drog, doar pentru că au încercat LSD sau alte substanțe psihedelice.

„Din cauza faptului că are acest DMT (n.r. – N-Dimetiltriptamină, substanța psihoactivă din planta chacruna) și pentru că e o experiență halucinogenă, multă lume consideră că este drog. Dar planta este protejată în unele țări, e considerată chiar patrimoniu cultural. În SUA s-a făcut o religie, pentru că în felul ăsta nu poate nimeni să zică ceva (n.r. – în Statele Unite, băutura este permisă în ritualurile religioase, dar nu și în afara acestora)”, mai spune ea.

Cei care au băut ayahuasca spun că au văzut tot felul de culori și forme fascinante. FOTO: Shutterstock

Mulți dintre cunoscuții ei știu că a băut ayahuasca de mai multe ori și o întreabă unde să meargă pentru această experiență. Consideră că cel mai bun loc în care să iei ayahuasca e America de Sud, dar experiențe cu ayahuasca se pot face și în Europa și chiar în România. „Trebuie să fii atent de unde bei, că nu e ok oriunde. Nu știi ce amestec de plante e acolo. Dacă cauți pe internet despre acest amestec de plante, o să vezi păreri pro și contra. Și aceste păreri contra vorbesc inclusiv despre unele persoane de 19 ani care au murit (n.r. – în 2018, un britanic în vârstă de 19 ani a murit după ce a participat la un ritual cu ayahuasca). Dar acolo e de verificat dacă a fost un șaman adevărat, dacă i-a dat amestecul corect de băutură, dacă el a făcut pregătirea necesară. Toate astea contează pentru ca experiența să fie sigură”, adaugă Alexandra.     

Din acest motiv – pentru că nu știi dacă inițiatorul ceremoniei e un șaman adevărat și dacă amestecul de plante e autentic – e reticentă în ceea ce privește retreat-urile cu ayahuasca din România, care sunt, oricum, la limita legalității și se realizează pe ascuns.

Cum te-a ajutat pe tine, concret, ayahuasca?

Nu mai ai piedici mentale, pentru că ai pacea aia și îți spui eu pot să fac. La mine a fost eu vreau să fiu actriță, eu vreau să joc în telenovele. Îi dai înainte și atunci ți se deschid drumurile și îți apar oportunitățile către ceea ce ți-ai proiectat.

Acum nu-mi mai e frică. Îți elimină frica de rău și frica de orice, în general. Te face foarte curajos. Când știi că divinitatea e în tine, poate să vină orice în jurul tău să încerce să schimbe asta. Când descoperi că tu ești lumină, nimic negativ nu te mai interesează.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare