O analiză de sânge detectează 18 tipuri de cancer incipiente

Analiză de sânge care poate detecta 18 tipuri de cancer în stadii incipiente – STUDIU. Mai eficientă și mai ieftină decât testele genetice sau alte metode de screening

Oamenii de știință au dezvoltat o analiză de sânge care poate identifica 18 tipuri de cancer în stadii tratabile și chiar vindecabile, la pacienți asimptomatici. Testul a arătat o eficiență semnificativă în detectarea cancerului în stadiul I, cu o rată de detecție de 93% la bărbați și 84% la femei.

Un studiu recent, publicat în „BMJ Oncology“, a scos la iveală că un panel de 10 proteine diferențiate în funcție de sex, poate identifica, în stadii incipiente, 18 tipuri de cancer de la nivelul tuturor organelor principale.

Cercetătorii consideră că aceste constatări ar putea da startul unei noi generații de teste de screening pentru detectarea timpurie a neoplasmelor, mai ales că există numeroase diferențe între bărbați și femei, inclusiv vârsta la care apare boala, tipurile de cancer și modificările genetice.

O analiză de sânge mai eficientă decât testele genetice

Cancerul este responsabil pentru un deces din șase la nivel mondial, iar aproape 60% dintre aceste decese sunt cauzate de cancere pentru care nu există teste de screening, menționează cercetătorii. Mai mult decât atât, chiar și testele de screening existente au dezavantaje semnificative, cum ar fi caracterul invaziv, costurile ridicate și precizia redusă în cazul bolii în stadii incipiente.

Cercetătorii americani au creat un test care analizează proteinele din sânge și poate identifica 18 tipuri de cancer în stadii incipiente, de la nivelul tuturor organelor principale ale corpului uman.

Citește aici ce investigații trebuie să cuprindă un pachet de analize pentru femei

Proteinele specifice din sânge ar putea fi deja utilizate pentru detectarea și monitorizarea timpurie, dar până acum testele au avut lipsuri în ceea ce privește sensibilitatea – precizia de a detecta persoanele cu cancer – și specificitatea – precizia de a exclude persoanele fără cancer, au declarat cercetătorii.

Echipa de la firma de biotehnologie Novelna a afirmat că testul dezvoltat aici a depășit aceste inconveniente și a avut „o sensibilitate semnificativ mai mare“ decât alte metode de screening bazate pe ADN tumoral din sânge, așa cum este testul Galleri, inclus în studii clinice în cadrul sistemului de sănătate NHS din Marea Britanie.

Prin analizarea proteinelor din plasma sanguină, experții au putut diferenția mostrele de la pacienții cu cancer de cele normale și chiar să facă distincția între diferite tipuri de neoplasme cu o precizie ridicată.

„Aceste descoperiri deschid calea către dezvoltarea unui test de screening multiplu pentru cancer, foarte precis, avantajos din punct de vedere al costurilor și care poate fi implementat pe scară largă, ca parte a controalelor de rutină“, au precizat cercetătorii, în „BMJ Oncology“.

Peste 3.000 de proteine analizate

Pentru a explora potențialul utilizării proteinelor plasmatice, inclusiv a celor detectabile cu greu în prezent, ca semnături biologice ale tumorilor solide din organe specifice, cercetătorii au colectat mostre de plasmă de la 440 de persoane diagnosticate cu 18 tipuri diferite de cancer înainte de tratament și de la 44 de donatori sănătoși.

Ulterior, au analizat mai mult de 3.000 de proteine implicate în procesele chimice ale cancerului, în fiecare eșantion, utilizând o metodă tehnologică ce folosește anticorpi și un algoritm statistic, în cadrul unui proces desfășurat în două etape.

Prima etapă a implicat detectarea semnăturii biologice a fiecărui tip de cancer, iar a doua etapă identificarea țesutului de origine și a subtipurilor de cancer – de exemplu, cancerul pulmonar cu celule mici și celule mari.

Prin eliminare, a rezultat un panel de 10 proteine specifice în funcție de sex care prezentau diferențe semnificative în expresie între mostrele de plasmă prelevate de la pacienții cu cancer și cele de la persoanele sănătoase.

Află de aici ce Ce analize să ceri în plus față de hemogramă. Cele mai importante teste pentru femei și bărbați de făcut periodic

A identificat cu precizie prezența cancerului și tipul tumorii

Faptul că aceste semnături proteice diferă semnificativ între bărbați și femei sugerează că acestea sunt cel mai probabil specifice sexului pentru toate tipurile de cancer. În mod izolat, fiecare proteină avea doar o precizie moderată în detectarea bolii în stadiile incipiente, însă când erau integrate într-un panel, acuratețea rezultatelor era semnificativ crescută.

Aceste proteine au identificat cu succes stadiile I până la III ale bolii, precum și toate tipurile de cancer în cazul participanților deja diagnosticați, evidențiindu-se în special prin eficiența lor semnificativă în detectarea maladiei în stadii incipiente.

Au identificat 93% dintre cancerele de stadiu I la bărbați și 84% dintre cancerele de stadiu I la femei, cu o specificitate de 99% și o sensibilitate de 90% la bărbați, respectiv o sensibilitate de 85% și o specificitate de 99% la femei. Un panel de 150 de proteine a reușit să stabilească cu succes țesutul de proveniență al majorității formelor de cancer în peste 80% din situații, atât în cazul bărbaților, cât și al femeilor.

Detectarea tumorilor la pacienți asimptomatici

Analiza concentrațiilor de proteine din plasmă a evidențiat faptul că aproape toate acestea erau prezente în cantități foarte reduse, subliniind importanța semnificativă a nivelului scăzut de proteine în depistarea stadiului de pre-cancer și în stadiile incipiente. Această observație a fost făcută de către cercetători, evidențiind necesitatea detectării bolilor înainte ca tumorile să producă un impact sistemic semnificativ.

Iată aici un ghid de interpretare a analizelor. Posibile cauze ale valorilor anormale.

„Noul nostru test de ultimă generație pe bază de proteine din plasmă a demonstrat o sensibilitate crescută în detectarea diverselor tumori în stadii incipiente la pacienți asimptomatici, făcându-l un candidat important pentru a fi integrat ca instrument de screening la nivel de populație, ceea ce nu este posibil, în prezent, în cazul altor teste sau tehnici existente“, au declarat dezvoltatorii testului.

Cu toate acestea, echipa a menționat că dimensiunea relativ mică a eșantionului necesită studii suplimentare în grupuri mai mari de persoane.

Dr. Holli Loomans-Kropp de la Colegiul de Medicină din cadrul Universității din Ohio, a subliniat într-un editorial atașat cercetării că, deși mai există unele provocări de rezolvat înainte de a implementa pe scară largă teste pentru detectarea timpurie a mai multor tipuri de cancer (MCED), o modalitate de a îmbunătăți problemele actuale legate de sensibilitate și specificitate ar putea consta în utilizarea de paneluri de detecție în funcție de sex.

Specialista subliniază că diferențele evidente între sexe în cazul cancerului – cum ar fi vârsta de debut, tipurile de cancer și modificările genetice – indică utilitatea acestei abordări. Cu toate acestea, implementarea pe scară largă a testelor MCED poate încă să fie o perspectivă îndepărtată, dar adoptarea unei strategii precum panelurile MCED specifice sexului ar putea contribui la accelerarea progreselor în acest domeniu.

Citește aici ce analize de sânge se fac în fiecare an și cum le obții gratuit.

Rezultatele sunt promițătoare, dar e nevoie de mai multe studii

Dr. Mangesh Thorat, de la Centrul pentru Prevenirea Cancerului din cadrul Institutului Wolfson de Medicină Preventivă, din SUA, care nu a fost implicat în studiu, a spus pentru The Guardian că sunt necesare mai multe studii, dar cu toate acestea, aspectele interesante ale acestui test sunt: o sensibilitate mult mai mare pentru cancerele în stadiul I decât alte teste similare în dezvoltare și diferențe de performanță specifice sexului care sunt biologic și clinic relevante.

Profesorul Paul Pharoah, expert în epidemiologia cancerului la Centrul Medical Cedars-Sinai, SUA, care nu a fost, de asemenea, implicat în studiu, a salutat descoperirile, dar a atras atenția asupra necesității precauției.

„Testele sanguine care pot detecta singure multe tipuri diferite de cancer în stadii incipiente și nu generează rezultate fals positive reprezintă un fel de Sfânt Graal al diagnosticării precoce. Acest articol raportează rezultatele inițiale ale dezvoltării unui astfel de test. În timp ce rezultatele sunt destul de promițătoare, este mult prea devreme pentru a fi siguri că acest test se va dovedi a fi util pentru detectarea precoce a cancerului“, a conchis specialistul, pentru The Guardian.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare