Ce analize să ceri în plus față de hemogramă. Cele mai importante teste pentru femei și bărbați de făcut periodic
De o hemogramă pe an știm că avem nevoie cu toții, pentru că oferă cele mai multe informații generale despre sănătate. Dar pentru informații specifice, în funcție de sex, stil de viață și vârstă, putem solicita teste suplimentare. Totuși, gama fiind foarte variată, e important să știi care sunt acele analize potrivite pentru tine, care-ți scot în evidență cu adevărat detaliile cele mai importante, și să poți lua la timp măsurile potrivite.
„X. făcea analize de sânge din șase în șase luni în Turcia și nu indicau că are ceva și abia după ce l-au operat de apendicită au constatat că, de fapt, X. avea cancer de colon.“ Auzim adeseori astfel de comentarii când vine vorba despre analizele periodice, al căror scop esențial este acela de prevenție, adică de a depista precoce modificările care apar, astfel încât să ne dea timpul necesar ca să acționăm și să nu apară complicații mai grave.
Însă, așa cum nu există, generic, „cancer“, ci există cancer de colon, de col uterin, de plămâni etc., nu poate exista nici un singur tip de analize care să pună aceste diagnostice. Fiecare tip de boală, fie ea oncologică sau de altă specialitate, poate fi depistată prin investigații specifice. De exemplu, în cazul cancerului de colon, screeningul nu constă într-o analiză de sânge, ci începe cu un test de depistare a hemoragiilor oculte în materiile fecale. Ulterior, dacă acest test este pozitiv, se efectuează colonoscopia, o investigație specifică, prin care medicul vizualizează eventualele modificări de la nivelul mucoasei colonului, după cum explica asist. univ. dr. Antoanela Curici, medic primar medicină de laborator și directorul medical Synevo România aici.
Testul de depistare a hemoragiilor oculte în materiile fecale este recomandat persoanelor sănătoase – atât femei, cât și bărbați – fără manifestări la nivel digestiv, începând de la 50 de ani. Totuși, cum vârsta de apariție a modificărilor precanceroase de la nivelul colonului a început să scadă, potrivit datelor statistice internaționale, li se recomandă efectuarea periodică a acestei investigații și persoanelor cu vârste între 45 și 50 de ani.
Ce informații „se văd“ într-o hemogramă
Hemograma rămâne baza analizelor anuale, pentru că este testul de sânge care ne oferă cele mai multe informații despre starea de sănătate. „Hemograma ne oferă informații de ansamblu asupra modalității în care funcționează sistemul imun, despre coagularea sângelui și despre cât de bine se oxigenează țesuturile (pentru că analizăm cum arată eritrocitele, ce dimensiuni au și cât sunt de încărcate cu hemoglobină, iar asta ne ajută pentru a diagnostica o anemie)“, subliniază asist. univ. dr. Antoanela Curici, medic primar medicină de laborator și directorul medical Synevo România.
Însă o hemogramă poate să nu fie suficientă dacă urmărim aspecte specifice ale stării de sănătate. Și sunt câteva direcții importante pe care ar fi bine să le urmărim, în funcție de sex, vârstă, stil de viață, istoric familial, spune medicul.
Analize de sânge extra pentru femei și bărbați deopotrivă
Pentru a monitoriza sănătatea cardiovasculară, prima care are de suferit pe fondul stilului de viață modern, atât femeile, cât și bărbații, au nevoie de verificarea profilului lipidic. Acesta este recomandat cu precădere persoanelor cu probleme de greutate, dar și celor care consumă dulciuri în exces, alcool cu regularitate și fumătorilor. Profilul lipidic include colesterolul total, dar și trigliceridele, colesterolul LDL („rău“), colesterolul HDL („bun“) și colesterol non-HDL – oferă o evaluare mai cuprinzătoare a riscului cardiovascular, mai ales la persoanele cu trigliceride crescute.
La orice vârstă, indiferent de sex și de stilul de viață, este important să monitorizăm nivelurile bilirubinei și a enzimelor hepatice (ALT, AST) recomandă asist. univ. dr. Antoanela Curici. Acestea sunt cele mai comune teste prin care verificăm sănătatea ficatului.
„Dacă ficatul nu funcționează cum trebuie, avem un exces de bilirubină în sânge, pielea și sclerele devin galbene, ceea ce este un semnal de alarmă și ar trebui să ne trimită neapărat la medic. Hepatitele și un anumit tip de anemie pot crește nivelul bilirubinei și conferi tenta galbenă pielii“, explică medicul de laborator.
Sănătatea rinichilor este important să fie verificată, de asemenea, indiferent de sex, vârstă și stil de viață. Analizele de sânge care ne oferă informații-cheie despre funcționarea rinichilor sunt creatinina și ureaa serică. Persoanele cu o dietă bogată în proteine au cu atât mai mult nevoie de aceste analize, întrucât dieta hiperproteică produce o inflamație a rinichilor și favorizează, de asemenea, formarea calculilor renali.
Unele dintre cele mai importante teste suplimentare, pe lângă hemogramă, de bifat pe buletinul de analize, sunt glicemia sau indicele HOMA și hemoglobina glicată. Măsurarea periodică a glicemiei este esențială pentru femei și bărbați deopotrivă, mai ales că România este una dintre țările cu cea mai ridicată prevalență a diabetului zaharat din Europa, potrivit Forumului Român de Diabet.
În intervalul 22 noiembrie 2023 – 29 februarie 2024, Synevo România desfășoară campania de prevenție, în cadrul căreia poți beneficia de 15% reducere la orice pachet de analize de sânge pentru femei, bărbați și copii. Sunt disponibile trei profiluri de prevenție create de medicii de laborator Synevo: de bază, avansat și extins. Reducerea este valabilă atât online, cât și direct în centrele de recoltare Synevo.
Teste esențiale pentru femei
„Am depistat din vreme un cancer de col uterin, după un simplu test Papanicolau. Si nu aveam simptome evidente de boală. Recomand măcar la doi-trei ani testul“ – este comentariul optimist al unei cititoare pe contul de Facebook SmartLiving.ro.
Medicii recomandă an de an testul Babeș-Papanicolau, iar la fiecare 5 ani, femeile de peste 21 de ani ar fi bine să beneficieze de co-testarea PAP și HPV, cunoscut fiind faptul că detecția tulpinilor HPV cu risc crescut este esențial să se facă cât mai devreme.
Dar analizele de prevenție anuale nu vizează doar cancerul. De fapt, dacă vorbim strict de analize de sânge, dintr-o singură recoltare, printr-o înțepătură unică, putem să aflăm cum stăm cu sănătatea mai multor organe, dar și să identificăm cauzele unor dezechilibre emoționale, de exemplu.
Calciu, magneziu, fier
Anemia prin deficit de fier este frecvent întâlnită la femei în diferite etape ale vieții. Hemograma poate indica o eventuală anemie, însă este important să solicităm anual și dozarea feritinei, principalul test de depistare a carenței de fier.
Pentru femei este esențial, de asemenea, să aibă o imagine asupra statusului altor minerale esențiale, cum sunt calciul și magneziul, pentru că ele asigură o dezvoltare optimă a oaselor și, mai târziu, protecție împotriva osteoporozei și riscului de fracturi. Dar un nivel scăzut de magneziu seric poate să explice și o eventuală oboseală persistentă, mai ales după perioadele cu stres intens, însoțită de senzația de slăbiciune musculară. În plus, magneziul și calciul sunt strâns legate între ele, astfel că deficitul unuia dintre aceste minerale influențează semnificativ metabolismul celuilalt. De exemplu, o carență de magneziu va genera mobilizarea calciului din oase, fiind posibilă apariția unor calcificări anormale la nivelul arterei aorte si al rinichiului.
Teste hormonale
Dezechilibrele de la nivelul glandei tiroide ne pot da peste cap tot organismul (creștere în greutate, oboseală aparent inexplicabilă), dar și starea de spirit. Inclusiv depresia și anxietatea se pot număra printre simptomele unei tiroide care nu funcționează optim, potrivit Mayo Clinic.
„Estimăm că în România sunt aproximativ 727.000 de pacienți cu hipotiroidism“, declara în cadrul unui eveniment prof. dr. Cătălina Poiană, medic primar endocrinolog, potrivit Hotnews.ro. În plus, 1% din populația lumii este afectată de hipertiroidism, iar 4% din populația României are noduli tiroidieni.
Primul pas pentru evaluarea tiroidei este determinarea TSH, hormonul de stimulare tiroidiană. În completare, poți efectua și FT4 (tiroxina liberă) și anti-TPO (anti-tiroidperoxidaza) – pentru diagnosticul diferențial dintre hipotiroidism și o tiroidită autoimună.
Un profil extins de analize de sânge preventive pentru femei include:
- hemograma completă;
- transaminazele;
- creatinina serică;
- acidul uric seric;
- magneziul seric;
- feritina;
- calciul ionic;
- bilirubina totală;
- profilul lipidic;
- indicele HOMA;
- VSH;
- TSH;
- FT4.
Cele mai importante analize suplimentare pentru bărbați
În plus pe lângă hemograma completă și analizele de sânge suplimentare comune cu cele ale femeilor, bărbații ar trebui să bifeze și testarea PSA. „Începând cu vârsta de 50 de ani (sau 40 de ani în cazul existenței unui istoric familial de cancer de prostată), bărbații au indicație de a-și verifica anual nivelul sangvin al antigenului specific prostatic”, recomandă dr. Antoanela Curici.
Iar în cazul bărbaților care consumă alcool în mod regulat, poate fi necesară și testarea gama-glutamiltransferazei (glutamiltranspeptidaza) – GGT, o enzimă care, măsurată în ser, provine în special din ficat. GGT este cel mai sensibil indicator pentru depistarea unui consum problematic de alcool.
Așadar, un profil extins de analize periodice de sânge pentru bărbați ar trebui să cuprindă:
- hemograma completă;
- transaminazele;
- glucoza serică;
- ureea serică;
- creatinina serică;
- acidul uric seric;
- bilirubina totală;
- profilul lipidic (LDL colesterol, HDL colesterol, colesterol total, colesterol non-HDL, lipide totale și trigliceride);
- TSH;
- PSA;
- gama-glutamiltransferaza (glutamiltranspeptidaza).