Adidași de alergare: cele mai importante criterii când îi alegi

Cum alegi cei mai buni adidași de alergare? „Dacă nu călcăm corect în timpul alergării, forțele se transmit greșit și pot apărea dureri de gleznă, genunchi, șold, coloană“

Alegerea celor mai buni adidași de alergare e un aspect esențial pentru a evita accidentările, dar și pentru a-ți susține și chiar îmbunătăți performanțele sportive. În prezent, piața oferă o varietate impresionantă de modele de pantofi de alergat, ceea ce poate face procesul de selecție să pară copleșitor. Am consultat un medic ortoped ca să aflăm care sunt calitățile importante pentru încălțările de alergare și ce specificații sunt mai mult pentru marketing decât pentru beneficiul sportivului.

De la adidași cu diverse tipuri de spumă, inclusiv cea care oferă o senzație elastică sau rigidă, până la adidași cu fibră de carbon, tălpi umplute cu gel și țesături inovatoare, există opțiuni nelimitate. Cu toate acestea, în alegerea pantofilor potriviți, un factor crucial rămâne confortul.

Specialiștii atrag atenția că nu ar trebui să cădem în capcana reclamelor care susțin că anumite modele sunt cele mai bune, cele mai reactive, cele mai rapide sau cele mai ușoare, ci să probăm adidașii pentru a determina dacă sunt confortabili și se potrivesc nevoilor noastre.

Citește aici un ghid de alergare pentru începători. De ce ai nevoie pentru un start ușor în alergare

Comoditatea, un element crucial

Un studiu a scos la iveală că alergătorii care poartă încălțăminte pe care o considerată cea mai confortabilă au parte de mult mai puține accidentări decât cei care au ales alt tip de pantofi. Alegerea pantofilor de alergare trebuie să se bazeze pe preferințele individuale și pe obiectivele personale. Cu alte cuvinte, ceea ce este confortabil pentru un alergător poate să nu fie la fel de confortabil pentru altul.

Pentru a face o alegere înțeleaptă, este important să probezi mai multe modele și să simulezi o alergare pentru a testa cum se simt în timpul mișcării. Pantoful potrivit trebuie să se simtă ca o extensie a piciorului tău, permițându-ți să alergi natural, fără a-ți forța postura. Este crucial să acorzi atenție oricăror zone în care pantoful poate apăsa sau freca piciorul, deoarece chiar și un disconfort ușor se poate amplifica pe parcursul miilor de pași pe care îi faci în timpul alergării.

Citește aici argumente pro și contra antrenamentului pe banda de alergat.

Detalii de care să ții cont când alegi adidașii de alergare

Dr. Tarek Nazer, medic primar ortoped a făcut o listă cu unele dintre cele mai importante aspecte de care trebuie să ții seama atunci când îți cumperi încălțăminte:

1. Investește într-o pereche de pantofi special creați petru alergare. Majoritatea accidentărilor se întâmplă tocmai pentru că se folosește încălțămintea nepotrivită.

2. Ia-ți pantofi care să respecte întocmai măsura tălpii. Dacă nu ești sigur care sunt dimensiunile exacte ale piciorului tău, cel mai indicat ar fi să faci un test specializat. Acesta îți va indica dimensiunile exacte: lungimea, lățimea și pronația piciorului.

adidași de alergare. picior normal, plat și arcadă ridicată

3. Determină forma exactă a arcadei. Amprenta tălpii este cea care indică tipul exact de arcadă a piciorului. Arcada piciorului este cea care influențează mișcarea din timpul alergării. Arcada poate fi ridicată, normală sau plată. Pantofii potriviți pentru arcada ridicată ar trebui să aibă o amortizare mai bună, pentru a absorbi impactul și a distribui uniform presiunea pe întreaga talpă. Pentru arcada normală există mai multe opțiuni de pantofi care oferă echilibru și susținere fără a exagera într-o direcție sau alta. Pantofii de alergare pentru arcada plată ar trebui să ofere susținere suplimentară în zona arcului și ajută la corectarea pronației excesive.

adidași de alergare. pronație, poziție neutră și supinație a tălpii
Poziția labei piciorului – în pronație, neutră sau în supinație – este un factor de luat în calcul când alegem adidașii de alergare FOTO: Shutterstock

4. Determină pronația. Forma piciorului are legătură strânsă cu biomecanica alergării și a mersului. Cu fiecare pas, călcâiul atinge primul pământul. Acesta se rotește spre interior, iar arcada se aplatizează pentru a absorbi impactul. Apoi, piciorul tău se mișcă spre partea de exterior și se întărește pentru a crea o rampă de lansare pentru următorul pas. Pentru alergătorii cu pronație insuficientă (piciorul nu se rotește spre interior suficient de mult în timpul alergării), sunt recomandați pantofi cu amortizare suplimentară și susținere în zona arcului. Iar cei cu pronație excesivă au nevoie de susținere suplimentară în zona arcului.

5. Caracteristicile pantofilor sport: atunci când alegi pantofii sport, asigură-te că aceștia au lungimea adecvată și oferă suficient spațiu pentru degetul mare al piciorului. Este recomandat să îi achiziționezi la finalul zilei, atunci când piciorul este umflat, pentru a evita cumpărarea unei mărimi mai mici decât cea necesară. Evită să alergi două zile consecutive cu aceeași pereche de pantofi, pentru a permite încălțămintei să respire și să revină la forma inițială.

În condițiile în care 80% din populație are deficit de postură, de poziție sau de mers, cei mai mulți oameni au nevoie de evaluarea profesională a tălpii și a modului în care calcă, unii având nevoie chiar de talonete, mai ales în timpul alergărilor sau a antrenamentelor sportive, potrivit dr. Ion Bogdan Codorean, medic primar ortoped, specialist în traumatologie sportivă. „Dacă omul nu calcă corect, forțele se transmit greșit prin gleznă, picior, șold și atunci pot apărea dureri și afecțiuni la gleznă, genunchi, șold, coloană sau dureri musculare și articulare“, subliniază dr. Codorean.

Citește aici interviul integral cu medicul ortoped Ion Bogdan Codorean: Alergatul sănătos presupune o anumită condiție fizică și echipament adecvat

Tipul de alergare

De asemenea, alege o pereche de pantofi care să corespundă greutății tale, deoarece pantofii nepotriviți pot avea un impact negativ asupra articulațiilor tale.

Pe lângă toate aspectele menționate, tipul de alergare pe care îl practici ar trebui să influențeze și el alegerea pantofilor. Pentru alergările ușoare, pe distanțe lungi sau pentru recuperare, pantofii cu amortizare generoasă în tălpi pot fi cei mai potriviți. Pentru alergări rapide sau antrenamente cu ritm crescut, optează pentru pantofi mai fermi, cu spumă ușoară și elastică. Dacă vrei să-ți îmbunătățești timpul în cursele pe distanțe scurte sau să atingi performanțe de top, pantofii cu fibră de carbon și spumă extrem de receptivă pot fi cea mai bună alegere.

Află aici care sunt beneficiile alergatului: topește kilogramele și crește imunitatea. Cum practicați acest sport în siguranță

Adidași de alergare pentru antrenament zilnic

Dacă nu vrei să te gândești prea mult la alegerea pantofilor de alergare, optează pentru unii nici prea moi, nici prea rigizi, care se potrivesc majorității alergătorilor. Sunt buni fie că te antrenezi pe banda de alergat de câteva ori pe săptămână, fie că alergi afară. Pantofii pentru antrenament zilnic oferă, de obicei, o amortizare moderată, ceea ce înseamnă că picioarele sunt protejate de impactul repetat al alergării. Această amortizare este suficientă pentru a face alergarea confortabilă, fără a fi prea moale sau prea rigidă. Acest tip de adidași sunt de obicei construiți pentru a rezista uzurii. Talpa lor este proiectată să reziste la kilometri de alergare și la condițiile variate de alergare. Aceasta înseamnă că nu va trebui să îi înlocuiești prea des.

Pantofi cu talpă extra-moale

Dacă planifici alergări pe distanțe lungi sau antrenamente de rezistență, pantofii cu talpă extra-moale pot oferi o amortizare excelentă pentru a absorbi șocurile repetitive. Acești pantofi vor contribui la reducerea oboselii și a stresului asupra picioarelor și articulațiilor în timpul alergărilor lungi. Dacă te-ai confruntat cu leziuni sau disconfort în trecut în timpul alergării, adidașii de alergare cu talpă extrem de moale pot ajuta la reducerea riscului de leziuni.

De asemenea, pentru alergătorii cu o greutate corporală mai mare, pantofii cu talpă extra-moale pot oferi un suport și o amortizare mai eficiente.

Pantofi reactivi

Pentru cei care fac curse de viteză, pentru cei care participă la competiții și pentru oricine preferă un pantof mai ferm care le permite să simtă pământul sub picioare, pantofii reactivi sunt ideali.

Acești pantofi de alergare se evidențiază prin construcția lor ingenioasă, furnizând o reactivitate superioară, caracterizată prin capacitatea de a reveni rapid la forma inițială după fiecare pas. Prin urmare, acești pantofi sunt concepuți pentru a oferi o experiență lejeră și agilă, făcându-i alegerea perfectă pentru alergătorii dornici de alergări în ritmuri alerte și curse de viteză. Combinând această reactivitate cu o greutate redusă, pantofii reactivi contribuie în mod semnificativ la îmbunătățirea performanțelor sportive.

În plus, acești pantofi conferă alergătorului o senzație îmbunătățită a terenului pe care calcă, permițându-i să simtă în detaliu caracteristicile suprafeței de alergare. Această conexiune cu terenul facilitează ajustarea pașilor și menținerea unui echilibru optim.

Pantofi de performanță

Pantofii de alergare de performanță folosesc tehnologii avansate și materiale inovatoare, având un nivel superior de performanță în alergare. Acești pantofi sunt proiectați pentru a oferi un suport optim, reactivitate îmbunătățită și un echilibru perfect între amortizare și flexibilitate.

Un aspect distinctiv al pantofilor de alergare de performanță îl reprezintă fibra de carbon, care amplifică răspunsul și reactivitatea pantofului în timpul alergării, oferind o împingere suplimentară și îmbunătățind eficiența pașilor. De asemenea, acești pantofi folosesc spume speciale de înaltă performanță, care asigură un echilibru optim între amortizare și reactivitate, permițând alergătorilor să atingă viteze mai mari și să obțină performanțe mai bune.

Construcția ușoară este o altă caracteristică-cheie a pantofilor de alergare de performanță, reducând greutatea pe picior și facilitând alergarea la viteze ridicate. De asemenea, acești pantofi sunt modelați ergonomic pentru a se potrivi perfect piciorului, oferind un suport excelent și prevenind alunecarea sau mișcările incorecte în timpul alergării.

Tehnologiile avansate de absorbție a șocurilor protejează articulațiile și mușchii, asigurând o alergare confortabilă și sigură.

Pantofii de alergare de performanță sunt ideali pentru sportivii de performanță sau pentru oricine caută să își îmbunătățească rezultatele în competiții sau sesiuni intense de antrenament. Aceștia sunt perfect potriviți pentru alergătorii care își doresc să atingă viteze mari și să obțină performanțe excepționale în timpul alergărilor.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare