Cu Omicron, riscul de spitalizare și deces este mai scăzut față de varianta Delta, dar nu pentru toate categoriile de populație. Cât de protejați vom fi în valul 5 cu una, două sau trei doze de vaccin și cât de puternică este imunitatea dobândită în urma trecerii prin boală, aflăm în continuare de la specialiști.
România ar putea înregistra între 800.000 și un milion de cazuri de COVID-19 în valul 5 al pandemiei, potrivit estimărilor făcute de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Va fi un număr-record de infectări, așa cum s-a întâmplat și în țările care se află acum în plin val pandemic.
În această perioadă, varianta Delta este în continuare dominantă în țara noastră, dar situația se va schimba curând, a spus pentru Smart Living spune dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș” din București. „Omicron va deveni dominantă și în România în următoarele săptămâni. Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în Europa și peste tot în lume, a existat un interval de timp în care cele două variante s-au suprapus. Este o competiție din care va câștiga, bineînțeles, Omicron”, potrivit medicului infecționist.
Cu două treimi mai puține spitalizări în valul 5
Deși mult mai contagioasă decât variantele anterioare, Omicron pare să producă forme mai ușoare de COVID-19 și decese mai puține. Marea Britanie, care se confruntă în această perioadă cu o creștere accelerată a infectărilor, a raportat un număr scăzut de spitalizări, comparativ cu valul anterior. Datele prezentate de oficialii britanici în ultima zi a anului 2021 și citate de Reuters arată că riscul de spitalizare după infectarea cu Omicron este la o treime față de cel înregistrat în timpul valului provocat de varianta Delta.
Datele au fost publicate de UK Health Security Agency, în colaborare cu Universitatea Cambridge, după analiza a peste un milion de cazuri de infectare cu varianta Omicron, respectiv Delta.
Informații similare au comunicat și oficialii din Africa de Sud la finalul anului 2021. Riscul de spitalizare din cauza Omicron este cu 80% mai mic decât în cazul variantei Delta, potrivit unui studiu derulat în această țară în perioada 1 octombrie-30 noiembrie 2021 și citat de Reuters. Pentru cei internați în spital, riscul de boală severă a fost cu aproximativ 30% mai mic.
Infectarea cu Omicron la persoanele vaccinate
Datele din cele două țări sunt încurajatoare, dar este devreme pentru a afirma cu certitudine că impactul Omicron în valul 5 va fi mai mic în România decât al variantelor anterioare. Mircea Iliescu, doctor în genetică și evoluție umană la Universitatea Cambridge, a explicat pentru Digi24 că varianta Omicron este mai puțin severă dacă vorbim despre persoane vaccinate. „Pentru ceilalți, impactul nu e diferit din punct de vedere al spitalizării”, spune specialistul.
În Marea Britanie, 70,7% din populație este vaccinată (cu două doze) și aproape 60% din populația cu vârsta peste 12 ani a primit o doză suplimentară sau un booster. Regatul Unit are cea mai mare rată de vaccinare din Europa cu 3 doze la categoria de vârstă 60+. Peste 90% dintre vârstnicii britanici au primit un vaccin suplimentar/booster. Aceasta poate fi explicația pentru numărul scăzut al deceselor înregistrate, în ciuda creșterii fără precedent a cazurilor noi. Prin comparație, în România, puțin peste 40% din populație este vaccinată complet și sub 11% a primit doza booster.
„Faptul că cea mai mare parte a populației vârstnice din Marea Britanie a primit și doza booster joacă un rol în numărul redus de forme severe și decese înregistrat acolo”, susține medicul Adrian Marinescu.
Vaccinarea cu trei doze asigură cea mai mare protecție în valul 5
Persoanele vaccinate cu trei doze se bucură de cea mai mare protecție împotriva noii variante Omicron. Doza suplimentară sau boosterul reface și capacitatea neutralizantă a vaccinurilor, ceea ce înseamnă că ne protejează nu doar de îmbolnăvire, ci și de infectare.
Datele preliminare ale unui studiu derulat de compania Moderna arată că o doză booster cu o concentrație de 50 de micrograme (la jumătate față de dozele inițiale) crește de până la 37 de ori numărul de anticorpi față de schema inițială, iar o doză de 100 de micrograme duce la o creștere de până la 83 de ori.
Vaccinul produs de Pfizer și BioNTech crește de 25 de ori titrul anticorpilor neutralizanți împotriva noii variante Omicron dacă este administrat în trei doze, au anunțat oficialii celor două companii. Acestea au în dezvoltare o formulă nouă de vaccin, țintită pe Omicron, care ar putea fi disponibilă din luna martie 2022.
În cazul vaccinului Janssen (dezvoltat de Johnson&Johnson), protecția împotriva spitalizării crește de la 65% la 84% începând cu 2 săptămâni de la administrarea dozei booster (la 6-9 luni), arată datele studiului Sisonke 2, derulat în Africa de Sud. Eficiența împotriva spitalizării se menține la 85% după administrarea boosterului.
Vaccinare cu una sau două doze
Una sau două doze de vaccin nu asigură și capacitate neutralizantă, ceea ce înseamnă că vaccinarea nu poate preveni infectarea cu Omicron în aceste cazuri. Totuși, ea ne protejează, într-o anumită măsură, de formele severe de COVID-19. Cât de mare este protecția asigurată depinde în foarte mare măsură de timpul scurs de la rapel, potrivit unui studiu realizat de Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie (UKHSA).
Protecția împotriva spitalizării scade în timp după cea de-a doua doză, dar ea poate fi restabilită cu o doză booster, arată datele acestui studiu.
DOZA 1 | DOZA 2 | DOZA 2 | DOZA 3 | |
Intervalul de timp de la doză | +4 săptămâni | 2-24 săptămâni | +25 de săptămâni | +2 săptămâni |
Cu cât reduce riscul de boală simptomatică* | 26% | 18% | 2% | 63% |
Cu cât reduce riscul de spitalizare* | 52% | 72% | 52% | 88% |
Datele sunt cumulate pentru toate tipurile de vaccin. Procentele reprezintă o medie
Trecere prin boală și vaccinare
Imunitatea dobândită atât prin vaccinare, cât și după trecerea prin boală se numește hibridă și este considerată înalt protectoare. Numită de experți „superimunitate”, ea generează un spectru mai larg de anticorpi neutralizanți. Pentru variantele anterioare de SARS-CoV-2, imunitatea hibridă era mai eficientă decât imunizarea cu două doze de vaccin. Studii mai recente, citate de revista Nature, arată că „superimunitatea” se diminuează în timp. Ea asigură un grad de imunitate și împotriva noii variante Omicron, dar nu se știe deocamdată dacă este mai îndelungată decât cea oferită de vaccinuri.
În ce măsură au nevoie de booster în valul 5 și persoanele trecute prin COVID-19 și vaccinate cu schema inițială (două doze de vaccin ARN mesager sau una de J&J) este încă o întrebare fără un răspuns cert, deocamdată.
Medicul infecționist Adrian Marinescu recomandă boosterul și în aceste cazuri. „Persoanele trecute prin boală și vaccinate cu două doze au o protecție, dar, dacă au și boosterul, protecția va fi și mai mare. În acest moment, avem nevoie să potențăm cât mai mult răspunsul imun. Nu avem acum variante supereficiente la îndemână împotriva Omicron. În martie 2022, am putea avea un vaccin nou, cu o formulă adaptată acestei variante, dar, deocamdată, trebuie să folosim cât putem de bine ceea ce avem”, apreciază specialistul. După formele ușoare de COVID-19, vaccinul se poate administra imediat ce dispar simptomele, iar după formele severe, la 3 luni distanță, spune dr. Adrian Marinescu.
Trecere prin boală, fără vaccinare
În Africa de Sud, procentul populației vaccinate era mai mic de 30% când varianta Omicron s-a răspândit într-un ritm accelerat. Spitalizările puține s-ar fi putut datora imunității dobândite anterior de oameni după trecerea prin boală, în special în timpul valului grav de COVID-19 cauzat de varianta Delta. În provincia sud-africană Gauteng, epicentrul infectărilor cu Omicron, 72% din populație era expusă anterior virusului SARS-CoV-2, potrivit unui studiu citat într-un interviu de Shabir Madhi, profesor de vaccinologie la Universitatea Witwatersrand, din Johannesburg.
Alte mecanisme imunitare dobândite prin infectare ar putea explica rata scăzută de spitalizare și formele mai puțin severe de COVID-19, crede specialistul. Varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 reușește să păcălească anticorpii, dar nu și limfocitele T, a doua linie de apărare a organismului. Mai multe cercetări preliminare au arătat că celulele T recunosc virusul chiar și în noua sa variantă. Răspunsul imun asigurat de ele rămâne puternic și capabil să împiedice evoluția infecției COVID-19 către forme severe și deces, concluzionează unul dintre studii, derulat de cercetători de la Universitatea din Cape Town și prezentat la simpozionul Organizației Mondiale a Sănătății.
Oficial, puțin peste 1,8 milioane de români au avut COVID-19 de la începutul pandemiei. Numărul real al celor care au trecut prin boală este, însă, de aproape 10 milioane, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă, la sfârșitul anului 2021.
Cu varianta Omicron, trecerea prin boală, fără vaccinare, nu asigură protecție și împotriva reinfectării – lucru confirmat de experiența recentă a Africii de Sud, unde s-a înregistrat un număr-record de cazuri. Un studiu preliminar efectuat de Imperial College London susține că riscul de reinfectare cu Omicron este de 5,4 ori mai mare decât cel observat pentru Delta. Pentru variantele virale anterioare, datele provenite din Marea Britanie arătau că anticorpii dobândiți prin boală asigură o eficiență de 85% a împotriva reinfectărilor în primele 6 luni de la COVID-19. Protecția împotriva Omicron este de numai 19%.
Fără vaccinare și fără trecere prin boală
Tot mai multe studii confirmă că varianta Omicron a coronavirusului este mai blândă decât cele anterioare, chiar și pentru cei care nu sunt vaccinați și nici nu au trecut prin COVID-19. Cercetătorii de la Imperial College London arată că, pentru această categorie de persoane, riscul de spitalizare este cu circa 11% mai mic, comparativ cu varianta Delta.
Noua variantă a virusului SARS-CoV-2 ar avea trăsături biologice care o fac mai puțin agresivă decât Delta. Ea afectează mai rar plămânii, limitându-se la căile aeriene superioare (nas, gât). „Dacă ești nevaccinat și nu ai fost infectat niciodată, forma bolii va fi un pic mai puțin severă decât cea provocată de varianta Delta, dar asta este ca și cum ai spune că ai fost lovit în cap cu un ciocan, în loc de două. Și există un risc mai mare ca ciocanele să te lovească acum”, a declarat pentru The New York Times epidemiologul William Hanage, de la Harvard T.H. Chan School of Public Health.
La fel ca în cazul variantelor anterioare de SARS-CoV-2, persoanele nevaccinate și fără o experiență imunitară anterioară cu virusul sunt cele mai vulnerabile în fața infectării și îmbolnăvirii în valul 5. Riscurile vor fi atât mai mari dacă acestea suferă de afecțiuni cronice severe, au exces ponderal sau vârste înaintate, potrivit medicului infecționist Adrian Marinescu, de la Institutul „Matei Balș” din Capitală.
Cei mai mulți bolnavi spitalizați sunt nevaccinați
În Africa de Sud, proporția persoanelor nevaccinate și spitalizate din cauza Omicron a fost de aproape trei ori mai mare decât a celor vaccinate, arată o cercetare publicată în JAMA (Jurnalul Asociației Medicale Americane). 66,4% dintre cei 971 de pacienți incluși în studiu și internați în spital erau nevaccinați, 24,2% erau vaccinați, iar pentru 9,4% nu s-a putut stabili statusul vaccinal.
Chiar dacă, indiferent de gradul de imunitate al populației, riscul de forme severe este mai mic cu varianta Omicron, ea va genera și în valul 5 o presiune pe sistemul medical. „Circulația intensă a virusului SARS-CoV-2 în varianta Omicron va duce la un număr foarte mare de infectări. În ciuda riscului mai redus de spitalizare, numărul mare de infectări va aduce, totuși, multe forme severe și am putea să avem o problemă cu presiunea pe spitale. Este motivul pentru care se iau măsuri acum pentru reducerea circulației variantei Omicron. Dacă am avea un număr redus de cazuri, ar fi mai simplu, pentru că cei mai mulți vor fi tratați acasă, în prespital – cu evaluare făcută de medicul de familie”, potrivit medicului infecționist Adrian Marinescu.
Valul 5 va afecta mai mulți copii
Datele Academiei Americane de Pediatrie semnalează o creștere a cazurilor de COVID-19 în rândul copiilor pe parcursul lunii decembrie 2021. În săptămâna 16-23 decembrie 2021, 20% din cazurile de COVID raportate în Statele Unite au fost înregistrate la copii. Procentul de copii internați în spital din cauza COVID-19 se situează între 1,8% și 4,1% din totalul spitalizărilor. Din 5 decembrie, spitalizările pediatrice au crescut cu 395% în New York și cu 80% la nivel național. „Riscurile asociate COVID-19 în rândul copiilor sunt reale”, avertiza dr. Mary T. Bassett, comisar pe sănătate în statul New York, într-un briefing.
În SUA, cele mai multe infectări în rândul copiilor se înregistrează la cei nevaccinați, fenomen confirmat și de o analiză britanică. Potrivit acesteia, dintre toate categoriile, copiii nevaccinați cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani au cele mai multe teste pozitive de COVID-19. SUA a dat undă verde vaccinării tuturor copiilor din acest interval de vârstă, iar Marea Britanie, doar celor aflați în grupa de risc ori care interacționează cu persoane imunocompromise.
Odată cu creșterea explozivă a cazurilor de COVID-19 din cauza contagiozității înalte a variantei Omicron, tot mai mulți copii vor fi infectați, susține epidemiologul american Anthony Fauci, citat de agenția EFE. Este posibil ca minorii care suferă de boli subiacente să ajungă la spital. „Este un lucru inevitabil”, a spus Fauci în cadrul unei conferinţe de presă a echipei guvernamentale responsabilă de pandemie.
Epidemiologul susține că cel mai bun mod de a preveni infectarea copiilor care nu sunt vaccinaţi este ca persoanele din jurul lor să fie vaccinate anti-COVID-19. El recomandă, de asemenea, purtarea măștii de protecție, mai ales în locurile aglomerate.