Valul 6 este „valul copiilor”. Care sunt simptomele Omicron la copii

Valul 6 al pandemiei este „valul copiilor”. Cum explică medicii situația și care sunt simptomele Omicron la copii

Numărul copiilor și adolescenților infectați cu COVID-19 în acest val al pandemiei este în creștere, iar ponderea minorilor spitalizați, raportată la numărul total al românilor internați în spitale, a atins un record. Aflăm de la medicii infecționiști care sunt simptomele Omicron la copii și de ce sunt mai afectați în acest nou val de COVID-19. 

Ultima actualizare: 04.08.2022

În valul 6 de COVID-19 din România, proporția copiilor internați în spital este cel mai mare de la începutul pandemiei, raportat la numărul total al românilor spitalizați. Procentul pacienților minori din persoanele internate în spital se menține la peste 10% încă din luna iunie 2022 și a atins un nivel-record în 18 iulie 2022, când 17,4% din totalul celor spitalizați pentru COVID-19 erau copii și adolescenți. 

Citește aici despre posibilele scenarii cu privire la evoluția valului 6 al pandemiei în România și despre cât de diferită este noua subvariantă BA.5 a Omicon, care a devenit dominantă acum.

Prin comparație, cel mai mare procent de copii și adolescenți din totalul celor internați în valul anterior de COVID-19 a fost de 8,86%, pe 24 ianuarie 2022. În timpul valului provocat de varianta Delta, proporția copiilor și adolescenților spitalizați din cauza COVID-19 nu a depășit 4%. 

La data de 4 august 2022, 539 din cele 4.007 de persoane internate în spital cu COVID-19 erau copii, potrivit raportărilor publicate de Ministerul Sănătății (MS). 

Mai mulți copii cu COVID-19

„Ce pot spune că e diferit la acest val față de cele anterioare este faptul că din ce în ce mai mulți copii sunt simptomatici acum. Valurile anterioare de COVID-19 au protejat copiii. Au existat și atunci cazuri, dar numărul lor era redus, raportat la cel întâlnit în populația adultă”, spune din experiența clinică dr. Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF) și coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul SNMF. 

Numărul copiilor infectați este mai mare acum decât în celelalte valuri, a spus pentru Smart Living și medicul infecționist Virgil Musta, șef de secție la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş”, din Timişoara. 

Sunt mai multe motive pentru care cei mici fac COVID-19 într-un număr mai mare, explică specialistul. „Pe de o parte, adulții nu se mai testează. O mare parte dintre copiii care fac acum COVID-19 sunt infectați de către părinți care nu se știu infectați și nu iau măsuri de protecție pentru cei mici. Pe de altă parte, copiii nu sunt vaccinați și devin simptomatici într-un număr mai mare decât adulții. Acesta este și motivul pentru care manifestările COVID-19 sunt de multe ori mai puternice la ei”, susține dr. Virgil Musta. 

Omicron infectează mai ușor copiii

Încă un motiv pentru care valul 6 al pandemiei afectează mai mulți copii este comportamentul diferit al variantei Omicron. Aceasta infectează nasul celor mici mai ușor decât variantele anterioare, potrivit unui studiu publicat de revista de specialitate PLOS Biology

Calea principală pătrundere a virusului SARS-CoV-2 în organism este nasul. Cercetările anterioare au arătat că varianta inițială a coronavirusului, precum și cele care au urmat nu se puteau replica la fel de bine în celulele nazale (celulele epiteliale nazale) ale copiilor. Acesta a fost motivul pentru care COVID-19 a afectat copiii într-o măsură mai mică decât adulții în cei doi ani de pandemie. 

Cu varianta Omicron, lucrurile nu mai stau la fel, susține studiul publicat pe 1 august 2022. Răspunsul imun al celulelor nazale nu mai este la fel de puternic, așa încât virusul în noua sa variantă Omicron se poate multiplica mai eficient în nasul copiilor, spre deosebire de varianta Delta sau de cea inițială a SARS-CoV-2. 

Febra mare și persistentă, motivul internărilor 

Proporția mare de internări pentru COVID-19 în rândul copiilor poate fi explicată prin febra înaltă și persistentă întâlnită la multe dintre cazurile de infectare din valul 6. 

Febra este primul dintre simptomele Omicron la copii, iar ea este mai greu de gestionat acasă, cu antitermicele uzuale, potrivit medicului infecționist Virgil Musta. „În cazurile tratate de noi, ea scădea mai puțin la antitermicele administrate pe cale orală și mai mult la cele injectabile. Febra persistentă duce la deshidratare, iar părinții se sperie adeseori și solicită internare în spital”, spune specialistul.

Cum evoluează simptomele Omicron la copii

În majoritatea cazurilor, varianta Omicron nu produce îmbolnăviri severe la copii și evoluția acestora este bună. O confirmă numărul mic de copii care necesită internare în secțiile de terapie intensivă ale spitalelor COVID. 

În data de 4 august 2022, cinci copii erau internați în secții ATI, potrivit raportărilor zilnice ale Ministerului Sănătății. Până la această dată, a fost înregistrat și un deces la categoria de vârstă 0-9 ani. 

Chiar și copiii care se confruntă cu febră mare și persistentă au o evoluție bună și se recuperează rapid, de cele mai multe ori. „Până la această dată, noi am avut cazuri ușoare și medii în spital. Copiii prezentau doar febră și necesitau internare pentru a scădea sindromul febril sau aveau fenomene digestive, dar evoluau bine și puteau fi externați în două-trei zile”, spune dr. Virgil Musta. 

„Pot să apară și cazuri grave de COVID-19 în rândul copiilor. Chiar recent, colegii mei au trimis la spital un copil de 3 ani care prezenta simptomatologie severă. Însă, la ceilalți copii diagnosticați, evoluția bolii a fost bună”, susține dr. Gindrovel Dumitra. 

Care sunt simptomele Omicron la copii

Din experiența cu pacienții confirmați pozitiv în acest val de infectări, medicii contactați de Smart Living au detaliat manifestările COVID-19 întâlnite cel mai frecvent la cei mici. Astfel, simptomele Omicron la copii sunt:

Febră

Infecția cu SARS-CoV-2 debutează la copii cu febră, de cele mai multe ori mai mare de 39 de grade Celsius. Ea cedează mai greu la antitermicele administrate pe cale orală.

Durere în gât 

Este al doilea ca frecvență pe lista simptomelor întâlnite la copii, potrivit medicului infecționist Virgil Musta. Ea este acuzată frecvent și de adulți în acest val.

„Durerea în gât este pusă adesea pe o amigdalită, pacienții motivând că au băut apă rece. Există această tendință de a considera că simptomatologia este determinată de contactul cu apa rece sau de expunerea la aerul condiționat în condiții de temperaturi crescute și, de foarte multe ori, surpriza de a afla că au test COVID pozitiv este destul de mare pentru pacienți”, spune dr. Dumitra.

Vărsături și diaree

Simptomele Omicron la copii includ și simptome gastrointestinale. „Ele sunt mai frecvente la copiii infectați cu SARS-CoV-2 decât la adulți. Această caracteristică se menține și în valul actual. Simptomatologia este de tip pseudodigestiv: cu vărsături, diaree, stare generală alterată cauzată de vărsături”, detaliază medicul de familie;

Tuse

Un simptom frecvent și în valul 5 al pandemiei, tusea celor mici este uscată, iritativă, potrivit medicului Virgil Musta.

Nas înfundat

Varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 afectează cu predilecție căile respiratorii superioare (nas, gât) și provoacă simptome la acest nivel, așa cum exiplca acest articol publicat de revista Nature în ianuarie 2022. 

Oboseală și dureri de cap

Cele două simptome sunt întâlnite mai frecvent la copiii mai mari (de peste 5 ani), precum și la adolescenți. 

Protocolul de tratament pentru COVID-19 nu a suferit modificări de la valul anterior provocat de Omicron. Cum se tratează COVID-19 acasă, când se prescriu antivirale și antibiotice și care este tratamentul simptomatic, am detaliat în acest articol Smart Living.

Cum testăm copiii

Testele rapide antigen efectuate de părinți la domiciliu au de multe ori rezultate fals negative, atrage atenția medicul infecționist. „Dacă vorbim despre testele nazofaringiene, pentru a putea recolta corect proba, cu atât mai mult de la un copil, trebuie să existe puțină îndemânare. Părinților poate că le este milă să introducă tamponul nazal mai profund în nas. Testele de salivă pot fi o alternativă pentru copiii mai mari, dar ele au o sensibilitate mai mică, de 40-50%, ceea ce este puțin”, spune dr. Musta. 

Eu recomand ca testarea COVID a copiilor să fie realizată de cadre medicale, la un laborator sau la medicul de familie.

Dr. Virgil Musta, medic primar boli infecțioase, șef de secție la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş”, Timişoara

Aici găsești lista centrelor de recoltare pentru teste COVID-19 București și Ilfov. 

Aici găsești lista pe județe a cabinetelor de medicină de familie în care puteți efectua o testare rapidă antigen pentru COVID-19.

Aici găsești lista pe județe a farmaciilor care fac testare COVID-19 cu teste gratuite asigurate de Ministerul Sănătății. Acestea sunt gratuite, în limita stocului disponibil, dar farmaciile pot percepe o sumă de bani pentru serviciul de testare. Lista a fost actualizată la 07.07.2022. 

Simptomele Omicron la copii care necesită spitalizare

Deși formele severe de COVID-19 nu sunt frecvente la copii, acestea există și părinții ar trebui să cunoască semnele care anunță o agravare a bolii:

  • dificultăți de respirație: respirații rapide, adânci, mișcarea aripilor nazale la fiecare respirație, opriri ale respirației (apnee), respirație șuierătoare;
  • buze vineții;
  • somnolență, letargie;
  • absența plânsului la bebeluși și copii mici;
  • stări de confuzie;
  • stare generală alterată;
  • deshidratare.

Evaluarea medicală a copiilor confirmați pozitiv este necesară și în situațiile în care febra persistă și/sau celelalte simptome nu se atenuează în cel mult trei zile de administrare de antitermice și alte medicamente simptomatice. 

Aici găsești lista centrelor de evaluare COVID-19 din întreaga țară, care include și spitalele de pediatrie unde vă puteți prezenta cu copiii. 

Sindromul inflamator multisistemic (PIMS) post-COVID a avut o incidență semnificativ mai mică în valul anterior Omicron, comparativ cu valul provocat de varianta Delta și de cea inițială a coronavirusului, susține un studiu danez publicat în JAMA Pediatrics. PIMS apare într-un interval de 4-8 săptămâni de la debutul COVID-19, duce la complicații cardiace și poate fi fatal.

Deshidratarea, un pericol pentru copiii mici

O atenție deosebită este necesară în cazul copiilor mici. Chiar dacă nu dezvoltă o formă severă de COVID-19, febra persistentă, vărsăturile și diareea pot duce la o deshidratare rapidă la ei. Părinții trebuie să apeleze la ajutor medical de urgență atunci când copilul are semne și simptome de deshidratare severă. Acestea sunt:

  • somnolență excesivă;
  • atenție redusă;
  • stare de moleșeală;
  • respirație rapidă și profundă;
  • absența scutecelor ude pentru 8 ore la bebeluși și lipsa urinării timp de 10 ore la copiii mai mari;
  • plâns fără lacrimi;
  • piele și gură uscate;
  • ochi înfundați în orbite;
  • puls rapid.

Citește aici cum afectează deshidratarea întregul organism și recomandări despre cum ne hidratăm corect.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare