Testele COVID acasă: cât să aștepți până să le faci

Câte zile să aștepți până faci un test COVID după primele simptome

Testele COVID efectuate în prima zi de la debutul simptomelor pot da rezultate fals negative. Potrivit experților, încărcătura virală a unei persoane infectate cu coronavirus atinge nivelul maxim la patru sau cinci zile după debutul simptomelor. Așadar, e recomandat să aștepți până atingi vârful încărcăturii virale și apoi să te testezi. Totuși, dacă ai simptome, ar trebui să eviți contactul cu ceilalți și să te adresezi medicului dacă manifestările sunt severe.

Cazurile de COVID în România, deși mult mai puține, încă fac victime. În intervalul 9-15 octombrie 2023, au fost înregistrate 7.701 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV 2, potrivit Ministerului Sănătății. La momentul raportului MS, numărul persoanelor internate în secții COVID-19 era de 996, iar la ATI erau internate 104 persoane. Medicii recomandă în continuare testarea după apariția simptomelor și comunicarea cu medicul atunci când testul este pozitiv sau în cazul persoanelor vulnerabile (copii, vârstnici, persoane cu comorbidități).

Testele COVID acasă: cât de eficiente sunt

În ceea ce privește testarea, un nou studiu a scos la iveală că, în cazul persoanelor infectate cu coronavirus, încărcătura virală este cea mai ridicată la patru sau cinci zile după debutul simptomelor. Cercetarea, publicată în „Clinical Infectious Diseases“, sugerează că testele antigen efectuate acasă s-ar putea să fie inutile înaintea acestei perioade. Testarea COVID înainte de a atinge vârful încărcăturii virale poate avea rezultate fals negative.

„Cum testele COVID pentru acasă pot avea o sensibilitate mai scăzută, cele efectuate în prima zi de la debutul simptomelor pot da rezultate negative, pentru că încărcătura virală este sub nivelul pe care îl poate detecta un astfel de test“, a subliniat Jennifer Frediani, profesor la Școala de Sănătate Publică Rollins din cadrul Universității Emory din Atlanta, SUA, și autoarea principală a studiului, citată de Health.com.

Cu toate acestea, persoanele care prezintă simptome de COVID nu trebuie să aștepte patru zile să meargă la medic pentru tratament.

Institutul Național de Sănătate din SUA notează că persoanele care au nevoie de tratament antiviral pentru COVID ar trebui să înceapă terapia cât mai curând posibil de la apariția simptomelor.

Citește aici ce trebuie să știi despre favipiravir și molnupiravir, antiviralele prescrise în COVID-19 acasă

De ce este importantă încărcătura virală când faci un test COVID

Autorii noului raport s-au bazat pe date provenite de la 348 de persoane care au avut rezultate pozitive la un centru de testare COVID din Georgia în perioada aprilie 2022-aprilie 2023, când varianta Omicron era predominantă. Toți participanții aveau minimum 16 ani, vârsta medie fiind de aproximativ 39 de ani. Peste 65% dintre participanți erau femei.

Majoritatea participanților erau vaccinați COVID, fuseseră infectați cu virusul sau se aflau în ambele situații. Participanții au fost întrebați cât timp au avut simptome, iar mostrele au fost prelevate cu ajutorul testelor nazale, apoi analizate pentru a determina încărcătura virală.

„Încărcătura virală se referă la cantitatea de virus prezentă în corp și se aplică și altor tipuri de virusuri. Mai exact, dacă iau o picătură de sânge, câte particule virale există în acea picătură de sânge?“, a explicat dr. Waleed Javaid, epidemiolog și director la Spitalul Mount Sinai Downtown din New York.

În ceea ce privește COVID, epidemiologul a explicat că încărcătura virală se bazează pe cantitatea de virus prezentă într-o mostră de secreție nazală.

Testele antigenice folosite pentru detectarea COVID au nevoie de o anumită încărcătură virală pentru a evalua cu precizie dacă o persoană este infectată cu virusul, ceea ce face ca testarea imediată la prima manifestare a simptomelor să fie o posibilă problemă.

„Studiul nostru a arătat că, atunci când o persoană dezvoltă pentru prima dată simptome de COVID-19, încărcătura virală poate fi atât de scăzută încât să nu fie detectată de un test pentru acasă și că încărcătura virală cea mai probabilă să genereze un rezultat pozitiv la un test făcut acasă ar fi în preajma celei de-a patra zi de simptome“, a afirmat specialistul.

Aceasta nu este prima cercetare care sugerează că testele pentru acasă nu sunt la fel de eficiente la debutul simptomelor ca un test RT-PCR. Un articol publicat în JAMA Internal Medicine în 2022 a ajuns la concluzii similare. Autorii raportului respectiv au constatat, de asemenea, că rata testelor antigenice pozitive au atins vârful la patru zile după debutul bolii.

Autoritatea pentru Controlul Alimentelor și Medicamentelor din SUA (FDA) a recunoscut, de asemenea, că testele pentru acasă e posibil să nu fie la fel de eficiente când sunt folosite la debutul bolii.

Testele PCR rămân standardul de aur pentru testarea COVID

Teste PCR sunt considerate mai eficiente decât testele pentru acasă. Iar unul dintre motive e că testele PCR se bazează pe dispozitive care pot detecta niveluri mai scăzute de încărcătură virală în orice probă, în comparație cu majoritatea testelor antigenice.

„Testele PCR au avantajul de a fi mai controlate decât cele efectuate acasă – unde pot apărea erori de testare“, a precizat Jennifer Frediani.

Erorile de testare se referă la greșeli sau neconformități în procesul de prelevare și analizare a mostrelor pentru testul COVID. Aceste erori pot să apară atunci când o persoană nu urmează cu strictețe instrucțiunile pentru prelevarea și manipularea mostrelor pentru test. Orice abatere de la aceste instrucțiuni ar putea duce la obținerea unui rezultat fals negativ, ceea ce înseamnă că testul ar putea să nu detecteze prezența virusului chiar dacă persoana este infectată. Pe de altă parte, testele PCR sunt efectuate în medii controlate, cum ar fi laboratoare medicale specializate sau spitale. Acest lucru înseamnă că personalul medical care efectuează testele PCR are experiență și urmează cu strictețe protocoalele și standardele de testare. Acest mediu controlat și expertiza profesională reduc probabilitatea erorilor de testare și asigură rezultate mai precise.

Un test COVID negativ nu înseamnă că nu ai coronavirus

Noul studiu subliniază faptul că un singur test COVID efectuat acasă cu rezultat negativ nu ar trebui să fie o certitudine că persoana testată nu are COVID, mai ales dacă prezintă simptome și a fost recent expusă la virus.

„Un test negativ nu este întotdeauna opusul unui test pozitiv“, a subliniat dr. Waleed Javaid.

Dacă ai simptome și testul antigenic este negativ, Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA (CDC) recomandă să aștepți 48 de ore și să te testezi din nou sau să faci un test PCR, deoarece e mai exact.

Dacă vrei să aștepți până în a patra zi de simptome pentru a face un test acasă – deoarece atunci este cel mai probabil să obții un rezultat precis – este mai bine să eviți interacțiunea cu alți oameni în primele trei zile.

„Ca regulă generală pentru oricare boală respiratorie, cel mai bun lucru pe care poți să-l faci este să nu te apropii de nicio persoană pe care o poți infecta în timp ce ești bolnav“, a atras atenția medicul epidemiolog.

Acest lucru este valabil chiar dacă obții un rezultat negativ la testul PCR. Cu toate că aceste teste sunt mai precise și pot ajuta la detectarea mai rapidă a infecției cu coronavirus, un test negativ nu înseamnă că poți merge în spații publice dacă ai simptome precum tuse, congestie nazală, secreții nazale și febră.

Chiar dacă nu ai COVID, ai putea avea altă boală respiratorie periculoasă pentru cineva din familia sau comunitatea ta.

„Ar trebui să te izolezi dacă ai o boală respiratorie de orice fel. Poate fi gripă, virus sincițial respirator, COVID sau [unul] dintre alte sute de virusuri. Majoritatea bolilor respiratorii se răspândesc de la om la om, așa că trebuie să fim precauți“, conchide dr. Javaid.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare