Vaccinul pentru cancer la sân: cum se simte prima pacientă

Ce s-a întâmplat cu prima femeie vaccinată împotriva cancerului de sân, la un an și jumătate de la primirea dozelor

Jennifer Davis, o americancă în vârstă de 46 de ani, este prima persoană care a primit vaccinul împotriva cancerului la sân, în cadrul unui studiu clinic. Acum, cercetătorii speră ca vaccinul să fie disponibil pe scară largă, în aproximativ 5 ani.

În 2021, Jennifer Davis s-a înrolat în primul studiu pe oameni în cadrul căruia se testează un nou vaccin care ar putea preveni recidiva în rândul supraviețuitorilor cancerului de sân triplu negativ (TNBC).  

În februarie 2018, când avea doar 41 de ani, Davis a descoperit că are un nodul la nivelul sânului. După mai multe teste medicale, a primit diagnosticul de cancer de sân triplu negativ. Acest tip de cancer avansează, de obicei, rapid, iar probabilitatea de a avea deja metastaze la momentul diagnosticului este mai mare. De asemenea, are o rată mai crescută de recidivă după tratament decât alte tipuri de cancer de sân. Șansele de supraviețuire ale pacienților cu TNBC sunt, de obicei mai scăzute decât ale celor cu alte tipuri de cancer de sân, potrivit American Cancer Society.

Citește aici unde se dezvoltă, de obicei, nodulii la sân canceroși.

Vaccinată împotriva cancerului după încheierea tratamentului

„Sunt asistentă medicală… dar oncologia nu este specialitatea mea și nu știam prea multe despre cancerul de sân triplu negativ. Dar când am căutat pe internet, am descoperit că este cea mai letală formă, prognosticul este prost și rata de mortalitate crescută,” a declarat Davis pentru publicația Healthline.

Locuind în Ohio, Jennifer a decis să solicite o a doua opinie medicală la Cleveland Clinic și apoi a început tratamentul acolo. După mai multe runde de chimioterapie, a fost supusă unei mastectomii duble și apoi a făcut încă 26 de runde de radioterapie.

„În cazul cancerului des sân triplu negativ, nu poți face nimic în urma tratamentului ca să te asiguri că boala nu va recidiva“, a menționat Jennifer Davis, potrivit aceleiași surse.

În aceeași perioadă în care a terminat tratamentul pentru cancer, Food and Drug Administration (FDA) a aprobat studiile clinice pe oameni pentru vaccinul împotriva cancerului de sân, dezvoltat la Clinica Cleveland, iar Jennifer a primit propunerea să participe.

„Când s-a ivit oportunitatea, nu mi-a fost deloc teamă. Mă simt foarte norocoasă că am reușit să mă calific pentru studiu și apoi să primesc vaccinul”, a precizat americanca.

Când ar putea fi disponibil vaccinul împotriva cancerului la sân

Pe 19 octombrie 2021, Jennifer Davis a primit prima doză de vaccin, urmată de alte două doze, la distanță de două săptămâni.

„Singurul efect secundar pe care l-am experimentat a fost un nodul la locul injectării. Nimic pe termen scurt sau nimic în ultimul an și jumătate, ceea ce este destul de uimitor”, a spus Davis.

După vaccinare, a fost supusă unor teste de urmărire, iar în prezent este sub monitorizare.

„Credem că în următorii 5 ani, acest vaccin va fi disponibil pentru supraviețuitoarele cancerului de sân care sunt îngrijorate că boala poate recidiva și apoi, după 2 până la 4 ani, credem că poate fi disponibil pentru toate femeile, inclusiv pentru cele care nu au avut niciodată cancer“, a declarat dr. Amit Kumar, CEO al Anixa Biosciences, pentru Healthline.

Citește aici povestea unei învingătoare a cancerului la sân: „Mi-am propus nu doar să supraviețuiesc cancerului la sân, ci să și înfloresc după cancer”

Ce a presupus dezvoltarea vaccinului împotriva cancerului

Înainte să ajungă să fie testat pe oameni, vaccinul a fost în faza de cercetare mai bine de 20 de ani. Dr. Vincent Tuohy, cercetător în cadrul Clinicii Cleveland, este cel care a inventat vaccinul împotriva cancerului la sân. Chiar dacă medicul a murit în ianuarie 2023, cercetările inovatoare începute de el sunt continuate de echipa sa.

Dr. Tuohy a descoperit că o proteină numită α-lactalbumină (aLA), care este produsă de femeile însărcinate și de cele care alăptează, este și un precursor al cancerului.

Proteina este necesară pentru producerea laptelui matern, iar organismul încetează să o mai producă în momentul în care se oprește alăptarea. Însă cercetătorul a descoperit că aLA începe să fie produsă și de celulele canceroase, în cazul cancerului mamar. Așadar, dr Tuohy s-a gândit că dacă ar exista un vaccin care să antreneze sistemul imunitar al femeilor să atace celulele care produc aLA, încă de când apar, acestea nu ar mai avea șansa de a se reproduce și de a se tranforma în tumori.

Vaccinul ar putea preveni și alte tipuri de cancer mamar

„Studiile pe animale au dovedit că ipoteza este corectă, iar laboratorul dr. Tuohy a reușit să demonstreze că ar putea împiedica dezvoltarea cancerului la 100% dintre șoarecii cu predispoziție vaccinându-i”, a explicat dr. Amit Kumar.

Deși șoarecii sunt diferiți de oameni, cercetătorii speră că rezultatele vor fi asemănătoare în studiile umane.

„Sperăm să obținem un răspuns de 100% și la femei, dar și dacă obținem 80% este grozav”, a spus Kumar.

Până în momentul de față, 15 femei care au supraviețuit TNBC au fost vaccinate și s-a dovedit că sistemul imunitar a răspuns la vaccin. Cu toate acestea, până când vaccinul va fi aprobat pentru utilizare, dr. Kumar a subliniat că vor trebui testate mii de femei.

Deși studiul se concentrează pe efectul de prevenire a recidivelor, în cazul pacientelor care au supraviețuit cancerului, dr. Kumar a subliniat că scopul final este de a administra vaccinul înainte de diagnosticarea bolii.

Citește aici care sunt șansele prevenirii unui cancer de sân astăzi, principala cauză de deces la femei?

„Credem că dacă acest vaccin funcționează foarte bine pe parcursul studiilor clinice, va schimba lumea, va schimba modul în care gândim despre cancer, va schimba modul în care se face cercetare în oncologie”, a mai spus dr. Amit Kumar.

Cercetătorii cred că vaccinul va funcționa în cazul mai multor tipuri de cancer de sân, nu doar în cazul cancerului mamar triplu negativ.

„Am fiice, așa că aștept ziua în care putem spune că acest vaccin funcționează“

„Cu câțiva ani în urmă, singurul tratament disponibil pentru cancerul de sân triplu negativ era chimioterapia. Acum există conjugatele anticorp-medicament (ADC) care sunt utilizați în terapia de rutină pentru acești pacienți”, a menționat dr. Francisco Esteva, șeful secției de oncologie medicală la Spitalul Northwell Lenox Hill, pentru Healthline.

Chiar dacă vaccinurile experimentale pentru cancerul de sân există de mulți ani, oncologul a precizat că, până acum, niciunul dintre vaccinuri nu a arătat o îmbunătățire a ratelor de supraviețuire. Cu toate acestea, dr. Esteva are speranța că, prin intermediul studiilor clinice bine concepute, randomizate, care sunt aprobate de comitetele științifice și de etică, de FDA și de entitățile guvernamentale, va fi creat un vaccin cu adevărat eficient.

Citește aici cum poți face gratuit o mamografie.

„Studiile clinice sunt cu adevărat importante. Pentru un pacient care și-a terminat tratamentul și nu are la dispoziție tratamente suplimentare eficiente, este foarte important să ia în considerare studiile clinice,” a subliniat medicul oncolog.

Jennifer Davis confirmă acest lucru și menționează că participarea la studiu este plină de satisfacții și speră ca în viitor femeile nu-și mai facă griji din cauza acestei boli. „Am fiice, așa că aștept cu nerăbdare ziua în care putem spune că acest vaccin funcționează”, a conchis americanca.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare