Tinerii și pielea sănătoasă: îngrijire, alimentație, suplimente

Tinerii și pielea sănătoasă: ritualuri de îngrijire, alimentație și suplimentele recomandate

Grija pentru o piele sănătoasă începe încă din perioada adolescenței. Aceasta este vârsta la care ne formăm obiceiuri sănătoase ca parte a unui stil de viață și a unei nutriții echilibrate, ritualuri de îngrijire, și facem primele vizite la un specialist în sănătatea pielii. În ultima ediție a podcastului „Supliment de bine” by Secom®, am aflat de la dr. Georgiana Gheba, medic dermatolog, cele mai importante principii de care trebuie să țină cont tinerii dacă vor să aibă o piele sănătoasă.

Tema celei de-a doua ediții a podcastului „Supliment de bine” din 2023 a fost Imunitatea pielii, iar înregistrarea integrală a discuției dintre dermatologul Georgiana Gheba și dr. Oana Trifu Bulzan o găsiți aici:

Pubertatea, acest moment din viață când are loc trecerea de la copil la adult, declanșează o descărcare hormonală prematură. Băieții vor produce hormoni androgeni precum testosteronul, pe care și fetele îl produc în cantități mici pentru a asigura dezvoltarea mușchilor și întărirea aparatului osteo-articular. Producția de estrogen va declanșa menstruația la fete.

Pielea tinerilor este afectată de schimbările hormonale

De asemenea, un alt factor care influențează starea pielii este Propionibacterium acnes – o mică bacterie prezentă în microbiota pielii. La fel ca multe bacterii, nu ne face rău atâta timp cât nu există condiții care să favorizeze proliferarea sa.

Adăugați la toate acestea alte elemente precum: anxietate, consumul de snacks-uri dulci și sărate, junk food, uneori alcool și tutun, și problemele pielii tinerilor devin din ce în ce mai grave.

„Pielea este cel mai mare organ al nostru, este primul contact cu exteriorul și are foarte multe funcții, așa că, la prima vedere, poți să zici că are un rol mecanic. Dar are mult mai multe de atât! Are termoreglare, o funcție endocrină, secretorie și partea de imunologie”.

Dr. Georgiana Gheba, medic dermatolog

Acneea – cea mai frecventă problemă de sănătate a pielii în rândul tinerilor

Acneea afectează milioane de oameni în întreaga lume: majoritatea adolescenților (60%), dar și 25% dintre adulți, în special femei. La adolescenți, durează în medie 3 până la 4 ani apoi, cel mai adesea, dispare spontan între 18 și 20 de ani. Acneea este boala de piele care are cele mai semnificative repercusiuni psihologice deoarece modifică imaginea corporală a acestora în momentele cheie din viață.

Există anumite probiotice speciale în acnee mai ales în stadii incipiente, cu care reușim să contrabalansăm unele bacterii, precum Cutibacterium Acnes, și putem să înclinăm balanța favorabil către noi.

Dr. Georgiana Gheba, medic dermatolog

Tinerii și pielea sănătoasă: Sfaturi pentru a trăi în pace cu acneea

Dr. Georgiana Gheba explică ce principii trebuie să respecte adolescenții pentru îngrijirea corectă a pielii.

  • Un stil de viață sănătos

Acneea se ameliorează mai repede dacă combinați tratamentul prescris de medic cu un stil de viață sănătos: tutunul și stresul trebuie evitate.

  • Produse dermo-cosmetice potrivite tenului predispus la acnee

De asemenea, trebuie să aveți grijă de ten folosind produse dermo-cosmetice potrivite pielii predispuse la acnee, recomandate de specialist.

  • Respectarea prescripției și a sfaturilor medicului dermatolog

Totodată, este foarte important să urmați sfaturile medicului. Deși pare evident, studiile au arătat că mai puțin de jumătate dintre pacienții cu acnee urmează corect prescripția medicului! Dacă rețetele nu vi se potrivesc, este mai bine să vă contactați din nou dermatologul, deoarece tratamentul acneei invalidante durează de la 6 luni până la câțiva ani, și este esențial ca între pacient și medic să se dezvolte o relație de calitate.

  • Exfoliere și măști

Folosirea scruburilor și măștilor pe piele este agresivă și nu este recomandată. Prin urmare, acestea nu trebuie utilizate pe toată durata tratamentului, mai ales atunci când pielea este deosebit de sensibilizată de anumite medicamente.

Dieta corectă pentru o piele sănătoasă

În primul rând, reduceți cât puteți de mult consumul de zahăr! Specialiștii avertizează asupra riscului creat de consumul de suc, prăjituri și prea multe boluri cu cereale. Oferiți-le adolescenților prăjituri făcute în casă limitând zahărul din rețete la jumătatea necesară și folosind zahăr de cocos.

Zahărul produce o ridigizare a colagenului printr-un mecanism de glicație și asta ne duce la o îmbătrânire accelerată a pielii.

Dr. Georgiana Gheba, medic dermatolog

Limitați produsele lactate

Sunt bogate în hormoni de creștere a animalelor și lactoză. Și de multe ori laptele este cel care însoțește castronul mare de cereale prea îndulcite. E bine să optăm pentru băuturi vegetale precum ovăz sau lapte de cocos. Pe de altă parte, iaurturile adevărate conțin probiotice și pot fi o alegere excelentă pentru sănătatea pielii tinerilor.

Omega 3 este esențială

Este clar că adolescenții au adesea o aversiune totală față de pește. Este totuși recomandat să-l consume de până la 3 ori pe săptămână. Luați în considerare suplimentarea dacă este necesar.

Condimentele sunt bune

Turmericul, ghimbirul, boiaua de ardei, scorțișoara, toate aceste condimente ajută la reducerea reacțiilor inflamatorii și protejează pielea. Folosiți în preparatele gătite acasă, mai ales că tinerilor le place să experimenteze și preferă mâncarea indiană sau orientală.

Iaurtul pentru microbiomul nostru este foarte bun, chefirul la fel. În ceea ce privește consumul de fructe aș recomanda: kiwi, care este bogat în vitamina C, căpșunile, afinele, avocado, bogate în vitaminele A, D, K, din aceste grăsimi. Peștele gras-Omega 3, nucile, migdalele la fel – acestea mai mult pentru unghii, vitamina B7 (biotina) și ajută foarte mult să le țină așa mai rigide, să nu se rupă atât de repede.

dr. Georgiana Ghebe, medic dermatolog

3 secrete ale tenului perfect

Adolescența înseamnă și examene continue și muncă școlară importantă, sentimente de nedreptate și furie, primele emoții ale iubirii. Dacă în familie nu se practică o comunicare deschisă, un adolescent poate avea tendința de a-și păstra trăirile emoționale pentru el.

  1. Gestionați stresul

Stresul acționează direct asupra nivelului de cortizol din sânge. Prea mult cortizol poate provoca inflamații. Cortizolul este, de asemenea, strâns legat de zahărul din sânge.

În cazul acneei persistente sau cronice, este necesar să ne întrebăm despre sursele de anxietate și despre temerile tânărului în cauză.

E foarte important la un anumit moment al vieții noastre să ne gândim, dacă nu reușim să tratăm sau să ținem sub control o boală cutanată, foarte important să ne gândim să apelăm și la psihoterapie. Poate ajuta, aproape în proporții egale boala, precum ajută medicul.

Dr. Georgiana Gheba, medic dermatolog

Gândiți-vă la toate soluțiile pentru scăderea nivelului de stres: activități sportive și recreative, pasiuni muzicale sau artistice, timp de odihnă respectat și plimbări care întăresc creativitatea. Dacă este necesar, uneori este interesant să consultați profesioniști în psihologie.

2. Ritualul de bază

Etapa de curățare a pielii tinerilor este esențială. Dimineața, ajutați pielea să scape de de excesul de sebum nocturn. Seara, un gel de curățare eliberează tenul de efectele poluării, de transpirație, de piele moartă și de machiaj dacă este necesar. 

3. Hidratați și îngrijiți pielea!

Pielea deshidratată își activează producția de sebum pentru a se proteja.

Atunci când ne tratăm acneea folosim anumite tratamente care usucă puțin pielea, adică simți că are nevoie de hidratare și este important să căutăm nu creme foarte grase, ci niște geluri. Deci textura să fie de gel. Apoi trebuie să ne gândim să nu fie comedogenice, să scrie non-comedogenic și „oil free”- asta e important când căutăm o cremă hidratantă care să nu fie prea grasă, deoarece blochează porii și ne apar mai multe leziuni.

Dr. Georgiana Gheba, medic dermatolog

Întrebări frecvente ale tinerilor despre pielea sănătoasă și răspunsurile dermatologului

  1. Ce suplimente ajută tinerii să aibă o piele sănătoasă?

În primul rând vitamina D, pentru efectul antiinflamator și pentru că ajută foarte mult la reînnoirea pielii. Apoi vitamina C, pentru că ajută la sinteza colagenului, ne ajută să ne protejăm de efectele nocive ale radiților ultra-violete. „Și să nu uităm de Omega 3 capsule sau din surse naturale. Se găsește în semințele de in, în semințele de chia, în fructele de mare și e indicat cam 1000 mg/zi, ajutând foarte mult la reglarea secreției de sebum, și să nu ne mai simțim pielea atât de uscată”, a mai explicat în cadrul podcastului „Supliment de bine” by Secom dr. Georgiana Gheba.

  • Ceea ce mănânc îmi afectează sănătatea pielii?

Dacă genetica are foarte mult de-a face cu asta, profesioniștii consideră din ce în ce mai serios că o dietă prea bogată în zaharuri, grăsimi, dar și în conservanți și coloranți favorizează acneea. În mod clar, evitați consumul de sucuri, consumul excesiv de ciocolată, cartofii prăjiți sau prăjituri și limitați mâncărurile industriale pline de aditivi. Un alt inamic al pielii frumoase și sănătoase este tutunul.

Dacă noi avem probleme cu acneea sau cu coșurile în general ar trebui să evităm alimentele dulci, mai ales pentru că ele cresc foarte repede insulina, deci cumva ar trebui să mâncăm mai întâi fibre și apoi, dacă ne dorim să mâncăm dulciuri, să le mâncăm la final.

Dr. Georgiana Gheba, medic derematolog
  • Nu am coșuri, mai trebuie să aplic cremă?

Da, o cremă ușoară hidratantă dimineața este binevenită pentru a menține pielea în formă, a o proteja de agresiuni și a servi drept bază pentru machiaj. Adoptând o rutină bună de înfrumusețare foarte devreme, veți păstra pielea frumoasă pentru o lungă perioadă de timp.

  • Trebuie să fac mișcare?

Este chiar recomandată! În primul rând, vă permite să vă mențineți mai ușor o greutate stabilă, sportul fiind un mare arzător de calorii. Pe de altă parte, activitatea fizică, atunci când nu este intensivă (se recomandă trei ore pe săptămână), favorizează creșterea osoasă, care atinge vârful în jurul vârstei de 13 ani și continuă până la 20 de ani. Sportul ajută, de asemenea, la eliminarea stresului.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare