De ce teste de sânge ai nevoie în funcție de stilul de viață

Analize personalizate cu senzorul de sănătate. De ce teste de sânge ai nevoie în funcție de stilul de viață

Analizele de sânge pe care ar trebui să le efectuăm anual sunt recomandate în funcție de vârstă și de sex, însă și stilul de viață este decisiv în alegerea lor. Indicele de masă corporală, valoarea tensiunii arteriale, tipul de alimentație și alte câteva aspecte care țin de obiceiurile noastre sunt foarte importante în alegerea testelor de rutină pentru prevenție. Printr-un algoritm, Senzorul de sănătate dezvoltat de Synevo România poate configura pachete de teste de sânge personalizate în funcție de toate aceste obiceiuri.

O evaluare corectă și completă a stării de sănătate trebuie să includă analize și investigații personalizate. Fiecare vârstă aduce schimbări importante în organism, iar testele de rutină trebuie să țină seama de acestea. Sexul este și el un criteriu important în alegerea pachetului potrivit de analize, fiindcă există teste recomandate doar femeilor și altele, doar bărbaților. 

Alături de vârstă și de sex, stilul de viață ar trebui să aibă o pondere la fel de mare în stabilirea testelor uzuale potrivite nouă. La vârsta adultă, alimentația, fumatul, consumul de alcool, valoarea tensiunii arteriale, antecedentele medicale din familie, stresul de la locul de muncă și gradul de activitate fizică devin criterii importante în evaluarea periodică a stării de sănătate a organismului. 

Despre analizele uzuale recomandate femeilor în funcție de vârstă citiți în acest articol Smart Living, realizat cu sprijinul Synevo România. 

Senzorul care oferă o evaluare personalizată

Printr-un algoritm de selecție a analizelor, Senzorul de sănătate dezvoltat de Synevo România poate configura un pachet de analize de prevenție personalizat în funcție de stilul tău de viață. Este suficient doar să parcurgi un chestionar și vei primi recomandări cu privire la testele de sânge de care ai nevoie periodic.

„Acest chestionar este destinat pacienților care fie nu au timp, fie nu au acces ușor la medicul de familie și preferă să-și aleagă singuri, în fiecare an, un pachet de analize de prevenție. Celor care nu știu ce teste de sânge ar trebui să efectueze le venim în întâmpinare cu un algoritm de selecție a analizelor, numit «Senzorul de sănătate». El este dedicat atât adulților, cât și copiilor”, a declarat pentru Smartliving.ro asistent universitar doctor Antoanela Curici, medic primar medicină de laborator şi directorul medical Synevo România.

Peste 40% dintre pacienții Synevo vin la analize fără recomandarea specialistului, iar Senzorul de sănătate poate fi un prim pas, un ghid spre o evaluare personalizată.

Asist. univ. dr. Antoanela Curici, medic primar medicină de laborator şi directorul medical Synevo România
SYNEVO dr. Antoanela Curici
Analizele de rutină pentru prevenție trebuie personalizate în funcție de vârstă, sex, dar și de stilul de viață Foto: Smart Living

Analize în funcție de IMC, indicele de masă corporală

Raportul dintre greutate și pătratul înălțimii (IMC=G/I2), denumit indice de masă corporală (IMC), este un instrument foarte util pentru evaluarea greutății ideale raportată la înălțime. Excesul ponderal crește riscul de a dezvolta numeroase probleme de sănătate, iar calculul IMC este un indicator de evaluare a gradului de obezitate și a pericolelor pentru sănătate.  

Din 1975 și până astăzi, rata obezității în lume s-a triplat, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), iar fenomenul a cuprins și România. Cel mai recent raport al OMS, prezentat pe data de 3 mai 2022 la Congresul European privind Obezitatea, arată că aproximativ 58% dintre adulții români sunt supraponderali și obezi. 

Un IMC care depășește valoarea normală poate semnala un risc de boli cardiovasculare sau de diabet zaharat, iar analizele uzuale trebuie să urmărească aceste afecțiuni. „Senzorul de sănătate va sugera, în plus față de analizele uzuale, evaluarea unor parametri precum: TSH, insulina, indicele HOMA și/sau cortizolul salivar. Aceste teste ajută la depistarea unei posibile dereglări hormonale, la estimarea rezistenţei la insulină şi a riscului de diabet zaharat tip 2 care ar fi putut cauza creșterea în greutate”, explică dr. Antoanela Curici. 

TSH, hormonul de stimulare tiroidiană, are rol în reglarea cantității de hormoni tiroidieni din sânge. Dozarea acestuia ajută la depistarea unor afecțiuni tiroidiene. Un nivel TSH crescut este semn de hipotiroidism, care poate cauza o creștere în greutate. Indicele HOMA evaluează nivelul glucozei și insulinei din sânge, iar analiza ne arată dacă a apărut rezistența la insulină (răspuns suboptimal al țesuturilor periferice la acțiunea insulinei) – un fenomen care se instalează înaintea apariției diabetului. 

O altă analiză sugerată de Senzorul de sănătate persoanelor supraponderale și obeze este profilul lipidic. Acesta evaluează nivelul grăsimilor din sânge: trigliceride, colesterol total, colesterol HDL („bun”) și colesterol LDL („rău”). Indiferent de vârstă și sex, excesul ponderal este un factor de risc important pentru bolile cardiovasculare. Doar una din 7 persoane obeze are un nivel al colesterolului în limitele normale, semnala un studiu realizat de cercetători ai Kaiser Permanente Center for Health Research, din Portland, SUA. 

De partea cealaltă, pentru un pacient cu IMC care se încadrează în categoria subponderal, Senzorul de sănătate sugerează, în plus față de analizele uzuale, evaluarea nivelului TSH. O valoare scăzută a hormonului de stimulare tiroidiană semnalează hipertiroidismul, o boală tiroidiană care produce o scădere importantă în greutate. 

Teste de sânge în funcție de vicii – fumat și alcool

Dacă ești fumător, este foarte importantă evaluarea periodică a riscului de boli cardiovasculare. „Cel mai mare risc al fumătorului este reprezentat mai degrabă de bolile cardiovasculare, decât de boli pulmonare. Acest viciu poate favoriza cancerul pulmonar, dar fumătorii au și un risc foarte mare de afecțiuni cardiace și vasculare”, potrivit dr. Antoanela Curici. 

Substanțele nocive din fumul de țigară cresc coagulabilitatea sângelui, ceea ce poate duce la formarea de cheaguri, scad cantitatea de oxigen din sânge și rigidizează vasele, favorizând formarea plăcilor de aterom. Acest viciu afectează și profilul lipidic. Aceleași substanțe inhalate prin fumat scad nivelul colesterolului HDL. În același timp, fumatul favorizează atașarea LDL colesterolului pe vase și crește nivelul trigliceridelor din sânge. 

Fumatul pasiv este aproape la fel de periculos pentru sănătatea inimii și a vaselor de sânge. Sunt suficiente motive pentru ca, atât fumătorii activi, cât și cei pasivi să-și verifice periodic profilul lipidic pentru evaluarea riscului cardiovascular. Senzorul de sănătate le recomandă includerea acestei analize în pachetul de bază pentru prevenție. 

Cât despre alcool, consumul frecvent poate duce la afectare hepatică, motiv pentru care Senzorul de sănătate sugerează monitorizarea enzimelor hepatice. „De altfel, acestea ar trebui să fie incluse în categoria testelor uzuale, de primă intenție, indiferent de consumul de alcool. Dacă există un consum excesiv de alcool, mai adăugăm un parametru care se numește Gama GT (GGT). Și aceasta este o enzimă hepatică, dar permite o evaluare mai bună a funcției ficatului”, potrivit directorului medical Synevo România. 

Teste de sânge în funcție de alimentație

Consumul preponderent de produse de tip fast-food duce la creșterea nivelului lipidelor din sânge. De aceea, dacă bifezi acest tip de alimentație, Senzorul de sănătate îți va sugera efectuarea periodică a profilului lipidic și a indicelui HOMA pentru a putea evalua riscul de boli cardiovasculare și diabet zaharat tip 2. 

O alimentație bogată în proteine impune evaluarea funcției rinichilor. Aportul ridicat de proteine produce o inflamație a rinichilor și favorizează formarea de calculi renali. În cazuri grave, alimentația hiperproteică duce la creșterea ratei de filtrare glomerulară și poate determina apariția insuficienței renale cronice. De aceea, Senzorul de sănătate va recomanda determinarea ratei filtrării glomerulare (eGFR). Această analiză este cel mai bun indicator global al funcției renale. 

Analize în funcție de tensiunea arterială

Nivelul tensiunii arteriale este un alt indicator important în alegerea analizelor periodice de prevenție. În cazul unei tensiuni mărite, determinarea profilului lipidic poate ajuta la identificarea cauzei. Hipertensiunea arterială poate fi cauzată și de afecțiuni ale glandei tiroide. De aceea, senzorul de sănătate va indica și dozarea hormonului TSH pentru evaluarea funcției tiroidei. 

Deficitul de hormoni tiroidieni (hipotiroidism) poate fi o cauză de hipertensiune, în special diastolică. Într-o astfel de situație, persoana afectată are și alte simptome, specifice bolii tiroidiene: oboseală, piele uscată, bătăi mai rare ale inimii, probleme de memorie și concentrare, vorbire lentă, voce răgușită, intoleranță la frig și/sau constipație. Excesul de hormoni tiroidieni (hipertiroidism) este o altă cauză de hipertensiune. Boala tiroidiană are și alte manifestări: bătăi rapide ale inimii, piele umedă și caldă, agitație, insomnii, tremur al mâinilor, scădere nejustificată în greutate intoleranță la căldură și altele. 

Teste de sânge în funcție de istoricul familial

O evaluare corectă a stării de sănătate trebuie să ia în calcul și antecedentele medicale din familie. „Anumite afecțiuni se transmit genetic de la o generație la alta, însă altele sunt determinate de factorii de risc importanți (obiceiurile) pe care îi perpetuăm în familie. Este important să cunoaștem dacă am avut un (o) bunic(ă) cu o boală cardiovasculară, renală sau neurologică pentru a putea controla foarte bine factorii de risc”, detaliază dr. Antoanela Curici.

În cazul în care bifăm un istoric de boli cardiovasculare în familie, Senzorul de sănătate dezvoltat de Synevo va recomanda monitorizarea periodică a nivelului colesterolului total și LDL colesterolului. 

Dacă în familie există persoane cu boli cardiovasculare, la analizele uzuale de sânge trebuie să adăugăm markerii de evaluare cardiacă, așa cum este Troponina T înalt sensibilă. Aceasta este o proteină specifică mușchiului cardiac a cărei creștere este asociată cu un risc crescut de a dezvolta afecțiuni cardiace.

Asist. univ. dr. Antoanela Curici, medic primar medicină de laborator şi directorul medical Synevo România

În cazul unui istoric familial de afecțiuni renale, trebuie să ne monitorizăm creatinina. În cazul femeilor, dacă mama sau bunica a intrat la menopauză de la o vârstă tânără (înainte de 45 de ani), pachetul extins de analize va include o analiză suplimentară: hormonul anti-Mullerian (AMH). Acesta identifică femeile a căror fertilitate este în scădere şi oferă informații despre tranziţia către menopauză în următorii 4 ani. 

Analize în funcție de tipul de muncă și activitate fizică

Nu în ultimul rând, solicitarea fizică și psihică de la serviciu influențează riscurile pentru sănătate. Activitatea sedentară este, din nou, un factor de risc cardiovascular. „Când desfășurăm o activitate stresantă, organismul are constant niveluri crescute de cortizol. De aceea, persoanele care bifează acest tip de activitate primesc recomandarea pentru o analiză – cortizol salivar. Prin evaluarea acestuia, poate fi verificat nivelul de stres”, spune dr. Antoanela Curici. De partea cealaltă, activitatea fizică efectuată constant diminuează factorii de risc. 

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare