Provocări pentru sănătatea femeii. Ce poți face să eviți problemele

Provocări pentru sănătatea femeii. Ce poți face ca să eviți problemele

Mamă. Fiică. Iubită. Profesionistă. Rolurile pe care femeia modernă și le asumă sunt mult mai numeroase decât în trecut, iar ele vin „la pachet“ cu multe provocări legate de starea de sănătate. Când știi că ești sănătoasă, vei fi suficient de puternică pentru a duce la capăt toate responsabilitățile pe care ți le asumi. Iată de ce ar trebui să te pui pe primul loc și cum poți avea grijă de tine.

Rolul femeii nu se mai limitează astăzi la cel de soție și de mamă. Femeia modernă își asumă mult mai multe roluri de-a lungul vieții – unele impuse de societate, iar altele, dorite și așteptate pentru a-și împlini propria fericire. Dorința de a deveni independentă financiar, de a-și construi o carieră, de a avea grijă de părinți și de a-și întemeia o relație de cuplu și o familie proprie sunt, toate, provocări ale femeii de astăzi.

Fiecare dintre aceste roluri implică responsabilități. Între gestionarea nevoilor copiilor, sarcinile de serviciu și de gospodărie, viața de cuplu și cea socială, grija față de propria sănătate rămâne adesea la coada listei tale de priorități. În consecință, stresul, burnoutul, lipsa de somn și alimentația haotică își pot pune amprenta asupra stării de sănătate. 

De la carențe nutriționale, tulburări hormonale și până la boli grave, cum sunt cele cardiace, diabetul zaharat și chiar cancerul, riscurile la care te expui atunci când îți neglijezi sănătatea pot fi foarte mari. Pentru a reuși să gestionezi cu succes toate aceste roluri, pentru a te bucura de viața de familie și pentru a-i sprijini și pe cei dragi, ar trebui să faci o prioritate din sănătatea ta. 

Verifică-ți periodic starea de sănătate

Cu un stil de viață echilibrat, cu vizite regulate la medic și cu analize periodice, ai toate șansele să rămâi puternică și sănătoasă pentru a-ți asuma responsabilitățile vieții de femeie: de fiică, mamă, iubită și profesionistă. 

Analizele uzuale te pot ajuta să depistezi și să tratezi din timp afecțiuni precum anemia, diabetul zaharat sau tulburările hepatice. Cu ajutorul testelor de rutină, este indicat să verifici sănătatea ficatului, rinichilor, tiroidei, dar și carențele de vitamine și minerale care dau complicații, a explicat pentru SmartLiving asistent universitar dr. Antoanela Curici, medic primar medicină de laborator şi directorul medical Synevo România. Specialistul detaliază în continuare cele mai importante analize de sânge recomandate pentru tine.

În luna dedicată femeilor, Synevo România inițiază, pentru al șaselea an consecutiv, o campanie de informare și educare cu privire la importanța monitorizării constante a stării de sănătate. În cadrul campaniei, femeile beneficiază de o reducere de 15% la pachete de analize de sânge. Sunt disponibile 3 profiluri de prevenție create de medicii de laborator Synevo: de bază, avansat și extins. Reducerea este valabilă atât online, cât și direct în centrele de recoltare Synevo, în perioada 01.03 – 30.04.2023.

Mineralele care contează: calciu, magneziu și fier

Din adolescență și până târziu la bătrânețe, aportul de calciu, fier și magneziu este esențial pentru sănătatea femeii. Dacă ai o viață activă, care implică stres și anxietate, verificarea periodică a acestor minerale prin analize de sânge este cu atât mai importantă. 

Calciul susține creșterea în perioada adolescenței, iar un aport optim previne instalarea osteoporozei după menopauză. Femeile sunt mai predispuse la pierderea de calciu decât bărbații. Sarcina, dietele restrictive pe care multe le urmează și menopauza afectează nivelul acestui mineral.

O cauză mai puțin cunoscută a deficitului de calciu este stresul. Atunci când suntem stresați, organismul eliberează cortizol, un hormon care intervine în metabolismul calciului. El poate afecta capacitatea organismului de a absorbi acest mineral din alimente și de a-l păstra în oase, potrivit unui studiu publicat în revista medicală International Journal of Behavioral Medicine. În plus, stresul cronic favorizează inflamația în corp, ceea ce poate duce la pierderea de calciu din oase și la apariția osteoporozei. 

Magneziul ajută absorbția calciului și este implicat, de asemenea, în dezvoltarea osoasă. Acest mineral are, așadar, un rol important în prevenirea osteoporozei, dar nu este singurul său beneficiu. El reglează nivelul de zahăr din sânge, ajută la gestionarea stresului și a anxietății, susține sănătatea cardiovasculară, ajută la reducerea simptomelor premenstruale și la reglarea ciclului menstrual. La fel ca în cazul calciului, stresul cronic poate reduce rezervele de magneziu din organism, deoarece acesta folosește mineralul pentru a contracara efectele negative ale stresului.

Fierul (feritina) este un alt mineral important pentru sănătatea femeii care trebuie verificat periodic prin analize de sânge. Anemia prin deficit de fier este o afecțiune întâlnită mai frecvent la femei decât la bărbați, mai ales în anumite etape ale vieții, cum sunt adolescența și perioada sarcinii.

Anumite probleme de sănătate care sunt mai frecvente la femei, cum ar fi fibroamele uterine, endometrioza și sângerările menstruale abundente sau prelungite, sunt alte cauze de anemie. În plus, „alimentația dezechilibrată, dietele și mâncatul dezordonat pot afecta nivelul de fier din organism”, spune dr. Antoanela Curici.

Indicele HOMA, analiza care „anunță diabetul”

Vârsta de apariție a diabetului zaharat de tip 2 a scăzut din ce în ce mai mult în ultimii ani, în egală măsură la femei și bărbați. „Avem din ce în ce mai multe persoane tinere cu diabet. Excesele alimentare – consumul unor cantități prea mari de carbohidrați, sedentarismul, dar și agitația cotidiană au făcut ca diabetul să devină o adevărată epidemie a secolului în care trăim”, potrivit medicului Antoanela Curici.

Apariția diabetului zaharat este precedată de rezistența la insulină, o stare definită printr-un răspuns necorespunzător al celulelor la insulina produsă de pancreas. Rezistența la insulină poate fi evaluată printr-o analiză de sânge numită indice HOMA. Ea este o metodă de evaluare a sensibilității la insulină și a funcției pancreatice pe baza valorilor glicemiei și insulinei à jeun (pe nemâncate). 

„O valoare modificată a indicelui HOMA ne ajută să identificăm starea de prediabet și să prevenim instalarea diabetului chiar înainte de instalarea simptomatologiei. Starea de prediabet este momentul în care, deși avem un nivel optim de insulină și o glicemie uneori normală, combinația dintre cele două duce la modificarea indicelui HOMA, ceea ce ne arată că celulele nu răspund eficient la acțiunea insulinei”, detaliază specialistul.

Indicele HOMA este recomandat ca analiză uzuală, anuală, tuturor categoriilor de femei, dar în mod deosebit celor supraponderale și obeze, fiindcă riscul de a dezvolta diabet este mai crescut în cazul lor. 

Femeile care au trecut printr-o perioadă stresantă pot avea o valoare crescută a indicelui HOMA. Cortizolul secretat în exces afectează modul în care organismul utilizează glucoza și poate duce la apariția rezistenței la insulină. 

De cele mai multe ori, un indice HOMA ușor crescut poate fi reglat cu ajutorul alimentației. Rezistența la insulină depistată prin această analiză poate fi contracarată cu un regim alimentar sănătos.”

Asist. univ. dr. Antoanela Curici, medic primar medicină de laborator şi directorul medical Synevo România
laboratorul central Synevo
Asist. univ. dr. Antoanela Curici, medic primar medicină de laborator şi directorul medical Synevo România

Profilul lipidic, important și pentru sănătatea femeii

Dacă, în trecut, nu ne gândeam să ne efectuăm profilul lipidic până la menopauză, acum, el ar trebui să facă parte din pachetul de analize de bază ale unei femei. „Femeile nu sunt ocolite de bolile cardiovasculare. Deși ele beneficiază de un grad de protecție până la vârsta menopauzei, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate și la femei. Ele produc de două ori mai multe victime decât cancerul de sân”, atrage atenția dr. Antoanela Curici.

De altfel, infarctul miocardic afectează tot mai multe femei tinere, semnalează specialiștii Universității Johns Hopkins, din Baltimore, Statele Unite. Riscul de deces al unei femei tinere care suferă un infarct este mai mare decât al unui bărbat, au observat medicii Societății Europene de Cardiologie.

Pentru o evaluare corectă a riscului cardiovascular, profilul lipidic trebuie să includă:

  • colesterolul total;
  • LDL colesterolul;
  • HDL colesterolul;
  • trigliceridele.

Alimentația nesănătoasă nu este singura cauză de creștere a nivelului grăsimilor din sânge. Stresul cronic poate duce la creșterea nivelului de colesterol LDL (colesterol „rău”) și scăderea nivelului de colesterol HDL (colesterol „bun”). Cortizolul secretat în organism pe fondul stresului încetinește metabolismul colesterolului LDL și poate duce la acumularea lui în vasele de sânge.

„Afecțiunile cardiovasculare sunt subdiagnosticate la femei. Ele au convingerea că sunt protejate de hormonii estrogeni până la menopauză, dar ajung uneori într-o formă avansată de boală, cu infarct miocardic, accident vascular cerebral sau cu hipertensiune arterială și alte complicații.”

Asist. univ. dr. Antoanela Curici, medic primar medicină de laborator şi directorul medical Synevo România

Analize care verifică sănătatea ficatului și a vezicii biliare

Ficatul este un organ esențial pentru buna funcționare a organismului, iar alimentația nesănătoasă, consumul de alcool, fumatul și stresul pot duce la afectare hepatică.

Evaluarea sănătății ficatului se poate realiza prin teste de sânge care măsoară nivelul unor enzime hepatice, cum sunt ALT (alaninaminotransferaza) și AST (aspartataminotransferaza). 

La acestea se adaugă o altă analiză importantă, bilirubina, care permite atât evaluarea ficatului, cât și a vezicii biliare. Probleme hepatice cum ar fi hepatita și ciroza, dar și obstrucția biliară duc la creșterea nivelului de bilirubină în sânge. 

Evaluarea tiroidei, importantă pentru sănătatea femeii

Creșterea în greutate, oboseala și anxietatea cu care te confrunți pot fi cauzate de o dereglare a glandei tiroide. Studiile arată că femeile au un risc de până la zece ori mai mare de a dezvolta afecțiuni tiroidiene, comparativ cu bărbații. Motivul are legătură cu hormonii feminini, în special cu estrogenul, care influențează nivelul hormonilor tiroidieni. În plus, unele afecțiuni autoimune ale acestei glande, cum sunt boala Hashimoto și tiroidita autoimună, au o incidență mai mare la femei.

Sunt suficiente motive pentru care ar trebui să incluzi și o evaluare a tiroidei printre analizele uzuale de prevenție. Determinarea TSH, hormonul de stimulare tiroidiană, reprezintă testul iniţial în diagnosticul bolilor tiroidiene. 

Pentru o evaluare completă a tiroidei, poți efectua un profil tiroidian, care depistează hipertiroidismul (producție excesivă de hormoni tiroidieni), hipotiroidismul (producție insuficientă de hormoni tiroidieni) și tiroidita (inflamația glandei tiroide).

Profilul tiroidian include evaluarea TSH, FT4 (tiroxina liberă) și anti-TPO (anti-tiroidperoxidaza), cel din urmă fiind indicat în diagnosticul diferenţial dintre hipotiroidism şi tiroidite autoimune.

Testul Papanicolau și analiza HPV

Examenul citologic Babeș-Papanicolau, cunoscut și ca testul PAP, este recomandat femeilor cu o frecvență anuală. Testul în mediu lichid permite o acuratețe mai mare a examinării celulelor recoltate de la nivelul colului uterin, comparativ cu testul clasic.

Totodată, femeile active sexual ar trebui să verifice periodic prezența infecției cu virusul papiloma uman, prescurtat HPV. Există aproximativ 100 de virusuri HPV înrudite care produc infectări la oameni, iar câteva dintre ele pot cauza cancer de col uterin, cancer anal, orofaringian.

Testul Papanicolau și testul HPV se pot efectua simultan, din aceeași probă recoltată, prin intermediul unui pachet de screening al cancerului de col uterin disponibil în clinicile Synevo. „Testarea concomitentă HPV și Babeș-Papanicolau are avantajul că ne oferă o explicație a eventualelor modificări observate pe frotiul Babeș-Papanicolau. Un rezultat pozitiv la testarea HPV ne trage un semnal de alarmă și ne determină să mergem mai frecvent la medic, înainte de apariția unor leziuni precanceroase”, explică directorul medical Synevo România.

La aceste analize și teste uzuale se adaugă întotdeauna hemograma, o analiză a celulelor sangvine care furnizează informații foarte importante despre sistemul imun, posibile infecții în organism, anemie, tulburări de coagulare și alte afecțiuni ale sângelui. Sumarul de urină este, de asemenea, o analiză utilă pentru sănătatea femeii. El ajută la depistarea infecțiilor urinare și verificarea sănătății rinichilor.

„Efectuarea periodică a acestor analize medicale poate ajuta femeile să prevină sau să diagnosticheze bolile în stadii incipiente, atunci când sunt mai ușor de tratat”, conchide dr. Antoanela Curici.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare