Femeile au mai multe reacții adverse la medicamente decât bărbații. Explicațiile specialiștilor
Femeile sunt cu 50%-75% mai predispuse să dezvolte reacții adverse la medicamente prin comparație cu bărbații, iar noi studii au scos la iveală motivele pentru care se întâmplă acest lucru.
Cercetările care ajută la înțelegerea modului în care apar bolile și cum pot fi tratate au fost realizate, în mare parte, pe celule masculine și pe animale de laborator de sex masculin. S-a presupus că rezultatele unor astfel de cercetări preclinice asupra bărbaților se aplică și femeilor.
Însă există diferențe majore între femei și bărbați în ceea ce privește modul în care se manifestă bolile – de exemplu, femeile și bărbații resimt diferit un infarct miocardic -, durata și severitatea simptomelor, dar și eficacitea și efectul tratamentelor.
Deși aceste diferențe sunt acum recunoscute la scară largă, ele nu sunt pe deplin înțelese.
Citește aici un amplu material despre diferențele dintre cele două sexe în fața bolilor: Marte versus Venus – cine este sexul slab când vine vorba de sănătate.
Ajustarea dozelor de medicament în funcție de greutatea corporală, ineficientă
În cazul medicamentelor eliberate pe bază de rețetă, femeile experimentează cu aproximativ 50%-75% mai multe reacții adverse decât bărbații, potrivit statisticilor. Acest lucru duce la retragerea multor medicamente de pe piață.
S-a susținut, până acum, că reacțiile la medicamente, în cazul femeilor s-ar datora diferențelor de greutate corporală dintre sexe și nu de modul de acțiune al medicamentului în organism.
Prin urmare, se consideră că, dacă dozele de medicamente sunt ajustate în funcție de greutatea corporală, iar femeile primesc doze mai mici de medicament – reacțiile adverse ar putea fi prevenite.
Dar, se pare că lucrurile sunt mai complicate de atât. Într-o nouă cercetare, publicată în Nature Communications, a ieșit la iveală că această presupunere potrivit căreia femeile sunt „versiuni mai mici“ ale bărbaților – nu este acceptată pentru majoritatea trăsăturilor preclinice (precum nivelul de glucoză, de exemplu).
Deci, este puțin probabil ca reacțiile adverse ale medicamentelor, în cazul femeilor, să fie atenuate prin simpla ajustare a dozei la greutatea corporală.
Reacțiile adverse la medicamente sunt frecvente și costisitoare pentru sistemele de sănătate
Reacțiile adverse la medicamente cauzează probleme semnificative sistemelor de sănătate, atât din punct de vedere clinic, cât și economic.
Potrivit unui studiu recent se estimează că în spitalele din Australia, 250.000 de persoane se internează, în fiecare an, din cauza reacțiilor la medicamente, costurile totale ajungând la aproximativ 1,4 miliarde de dolari.
De asemenea, s-a demonstrat că reacțiile la medicamente prelungesc șederea în spital. Într-un studiu amplu realizat în Marea Britanie, pacienții spitalizați din cauza reacțiilor adverse la medicamente au stat internați în spital, în medie, opt zile.
Femeile ajung adesea să întrerupă tratamentele pe care le urmează din cauza reacțiilor adverse. Dacă dozarea medicației în funcție de greutatea croporală ar fi o soluție, atunci s-ar putea observa beneficiile în cazul tutuor medicamentelor. Dar nu există dovezi clare care să arate acest lucru.
Medicamente care se dozează în funcție de greutatea corporală
Autoritatea americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a recomandat deja ajustări ale dozelor pentru unele medicamente (cum ar fi un somnifer denumit zolpidem). În plus, dozarea adaptată în funcție de greutate pentru unele medicamente antifungice și antihipertensive pare să funcționeze.
Pe de altă parte, reacțiile la medicamente sunt strâns legate de cauzele care duc la o reacție exagerată în organismul femeilor, spre deosebire de cel al bărbaților. Există, de asemenea, multe diferențe fiziologice documentate între bărbați și femei, care se referă la modul în care medicamentele sunt absorbite și eliminate de către organism, și nu la greutatea corporală.
Noul studiu a folosit o metodă de cercetare, populară în biologia evoluționistă, cunoscută sub numele de „alometrie“, în care relația dintre o trăsătură de interes și dimensiunea corporală este examinată pe o scară logaritmică.
Un număr de 363 de trăsături preclinice de la bărbați și femei, cuprinzând peste 2 milioane de date de la International Mouse Phenotyping Consortium, au fost analizate prin intermediul alometriei.
Studiul s-a concentrat pe diferențele dintre sexe în ceea ce privește trăsăturile preclinice – cum ar fi masa de grăsime, glucoza, colesterolul LDL – și dacă acestea ar putea fi explicate numai prin greutatea corporală.
Citește aici ce medicamente sunt sigure și ce trebuie evitat în timpul alăptării.
Tratamente personalizate
Analizele au arătat însă că există multe particularități preclinice care nu pot fi explicate prin diferențele de greutate corporală dintre femei și bărbați. Câteva exemple includ trăsăturile fiziologice, cum ar fi nivelul de fier și temperatura corpului, trăsăturile morfologice, cum ar fi masa de grăsime, și trăsăturile inimii, cum ar fi variabilitatea ritmului cardiac.
Concluzia e că diferențele dintre bărbați și femei nu au putut fi generalizate și că dozarea medicamentelor trebuie ajustată de la caz la caz. Mai ales că, în ultimul timp, se pune accentul pe tratamentele personalizate.