Kit-ul de medicamente în caz că vom ajunge să ne tratăm de COVID-19 acasă

Ce putem să facem dacă vom ajunge să ne tratăm de COVID-19 la domiciliu. Regulile de conduită și kit-ul de medicamente

Pe măsură ce cazurile de infectare cu noul coronavirus vor crește, există posibilitatea ca spitalele să se apropie de capacitatea maximă de preluare a pacienților. În aceste condiții, nu este exclus ca autoritățile să recomande tratarea cazurilor ușoare de COVID-19 la domiciliu, așa cum se întâmplă deja în alte țări. În perspectiva acestui scenariu, am stat de vorbă cu un specialist în medicină internă despre ce reguli de conduită trebuie să respecți dacă vei fi, ca bolnav, nevoit să te tratezi acasă, mai ales dacă ești singur în locuință. Am vorbit și despre kit-ul de medicamente necesare acasă, în caz de infectare, dar și ce trebuie să ai mereu în trusa de medicamente de acasă, indiferent că e pandemie sau nu, ca să nu trebuiască să te duci mereu la farmacie.

La momentul redactării acestui articol, în România erau depistate, conform Ministerului Sănătății, 6.879 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, adică noul coronavirus, care a băgat toată planeta în izolare. Tot la momentul redactării acestui articol, se înregistraseră 332 de decese, iar autoritățile spuneau că vârful epidemiei nu a fost atins încă în România. Toată lumea urmărea cu atenție să vadă ce se întâmplă după sărbătorile pascale, când se aștepta o creștere a cazurilor de îmbolnăviri.

Dacă, în mod obișnuit, conform Legii drepturilor pacientului, un bolnav poate refuza internarea în spital, în cazul infectării cu noul coronavirus, acest drept nu se aplică. Autoritățile sunt cele care decid dacă bolnavul de COVID-19 se poate îngriji la domiciliu sau nu.

E bine să te pregătești în caz de infectare, dar nu uita că cea mai bună metodă de tratament e prevenția. Stai acasă, în autoizolare, cât mai mult posibil!

Potrivit Ordinului nr. 503 din 26 martie 2020 pentru aprobarea protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-CoV-2, emis de Ministerul Sănătății, cazurile ușoare se pot externa mai rapid sau chiar îngriji la domiciliu, cu următoarele recomandări: minimum 14 zile de izolare cu monitorizarea stării de sănătate (direct sau telefonic) și cu precauții luate: cameră individuală, purtarea măștii, mănâncă singur, igiena mâinilor, nu iese din casă, pentru a proteja membrii familiei și comunitatea.

Oana Grigore, directorul Direcției relații cu presa din cadrul Ministerului Sănătății, spune că persoanele infectate cu SARS-CoV-2 nu pot refuza internarea și că se ia in calcul posibilitatea de a fi tratați acasă unii pacienți cu COVID-19, dar că, deocamdată, nu este cazul.

În prezent, spitalele din România pot să gestioneze epidemia și încă mai au locuri pentru cei infectați. Totuși, nu poate fi exclus scenariul în care, din cauza creșterii numărului de îmbolnăviri, autoritățile și medicii să le recomande celor care au infecții ușoare sau moderate și celor detectați pozitivi, dar fără simptome, să se trateze de COVID-19 la domiciliu.

În această perspectivă, am stat de vorbă cu doctorul Alex Agăpescu, medic specialist în medicină internă la Spitalul Regina Maria din Cluj-Napoca, despre ce putem să facem dacă vom ajunge să fim tratați de COVID-19 la domiciliu.

Ce să faci dacă ai COVID-19, ești asimptomatic sau ai simptome ușoare și ajungi să te tratezi acasă

Dacă România va ajunge în situația să nu-și poată trata toți bolnavii de COVID-19 în spitale, medicul Alex Agăpescu recomandă respectarea cu strictețe a unor reguli de conduită.

1. Odată ce ești confirmat cu COVID-19, izolează-te!

Dacă te afli în situația de a fi confirmat cu noul coronavirus și indicația medicală este de a te trata la domiciliu, este extrem de important să nu intri în contact cu alte persoane, spune medicul specialist Alex Agăpescu: „Ideal ar fi să te izolezi într-un apartament unde ești singur sau măcar într-una dintre camerele din casă de unde să ai contact minim cu ceilalați colocatari”.

2. Stabilește-ți o persoană de contact

În cazul în care vom ajunge să ne tratăm de COVID-19 acasă, izolarea nu va mai fi o recomandare, ci va fi obligatorie. În acest caz, trebuie să stabilești un membru al familiei sau un prieten care să te ajute cu aprovizionarea cu alimente și cu care să ții legătura în permanență. Încearcă să nu intri în contact direct cu acesta, pentru a-l proteja de boală!

3. Multă odihnă

Pentru refacerea organismului și pentru a susține sistemul imunitar în lupta cu virusul, somnul și repausul fizic sunt primordiale, spune Alex Agăpescu. Acesta adaugă că ar trebui să bifezi cel puțin opt ore de somn pe zi.

4. Hidratare corespunzătoare

Fără apă, organismul nu își poate desfășura tot arsenalul de luptă împotriva infecției. În cazul în care ai febră sau transpirații, necesarul de lichide pe zi crește, așa că nu te limita doar la un litru de lichide pe zi.

Evită băuturile carbogazoase, alcoolul și cafeaua, care deshidratează organismul, și consumă din plin apă plată, carbogazoasă sau ceaiuri. Studiile recente au demonstrat că ceaiul simplu – călduț, nu fierbinte – hidratează organismul cel mai bine, spune medicul.

În cazul unei infecții, inclusiv cea cu noul coronavirus, hidratarea e foarte importantă.

5. Alimentație sănătoasă

Prin alimentație sănătoasă se înțelege, în primul rând, un orar regulat al meselor. Preparatele trebuie să fie bogate în legume, fructe și semințe care să furnizeze principalele vitamine și minerale necesare organismului afectat. Evită alimentele semipreparate, prăjite, cele bogate în grăsimi de origine animală și condimentele iuți.

6. Nu fuma!

Fumul de țigară crește nivelul de toxine din organism și îți încarcă suplimentar plămânul, care poate fi deja afectat de noul coronavirus.

7. Evită consumul de alcool

Deși din majoritatea ghidurilor medicale din lume poți afla că un consum moderat de alcool zilnic este permis și lipsit de pericole, recomandarea nu se aplică în cazul unei infecții virale. Alcoolul deshidratează suplimentar organismul și reduce imunitatea, spune medicul.

8. Monitorizează-ți zilnic simptomele

În cazul în care vei ajunge să te tratezi de COVID-19 la domiciliu, e important să îți urmărești cu atenție simptomele. Orice agravare a stării tale de sănătate trebuie semnalată medicilor.

Folosește un jurnal în care să îți urmărești zilnic temperatura, starea generală, caracterul respirației, apariția sau dispariția unor simptome, frecvența și caracterul tusei.

Dacă apare orice fel de înrăutățire a acestor parametri anunță de urgență medicul de familie sau serviciul 112!

9. Nu ignora sănătatea psihică și emoțională

Doctorul Alex Agăpescu atrage atenția asupra faptului că, în caz de îmbolnăvire, e important să nu ignori sănătatea psihică și pe cea emoțională: „Chiar dacă ești în izolare, nu fi antisocial, ține legătura cu familia sau prietenii prin telefon. Chiar dacă trebuie să te odihnești, nu sta doar în pat. Fă stretching, meditație, yoga. Toate aceste metode îți vor aduce un plus de echilibru emoțional și te vor ajuta în lupta cu coronavirusul”.

Kit-ul de medicamente necesar dacă te tratezi de COVID-19 la domiciliu

Dacă ești sănătos, e bine să îți pregătești un kit de medicamente pe care să le ai în casă în cazul în care te îmbolnăvești de COVID-19 și va trebui să te tratezi acasă. Nu te gândi că vor rămâne nefolosite, pentru că cele pe care le recomandă specialistul în boli interne sunt medicamente pe care oricum e bine să le ai în casă.

În cazul în care ai fost depistat pozitiv cu noul coronavirus și nu mai poți ieși din casă, roagă persoana ta de contact să te ajute să îți întocmești un kit de medicamente utile pentru eventualele simptome care pot apărea.

Termometrul e obligatoriu!

Ca să-ți poți urmări starea de sănătate, termometrul este absolut esențial. În caz că trebuie să te tratezi singur, acasă, de COVID-19, e obligatoriu! Ia-ți temperatura de două ori pe zi (dimineața și seara) și ori de câte ori simți o modificare a stării generale. Doctorul Alex Agăpescu spune că se consideră febră o valoare a temperaturii axilare – adică de la subraț – de peste 37,2˚C – 37,7˚C, cu variații în timpul zilei de 0,5˚C.

Pe lângă câteva medicamente de bază, termometrul nu trebuie să lipsească din casă. În caz de infectare, e obligatoriu să îți monitorizezi temperatura constant!

Paracetamol

Paracetamolul este ideal pentru controlul febrei și al durerii de cap. Se recomandă un comprimat de 500 mg la fiecare 4-6 ore. Dacă, sub tratamentul cu paracetamol temperatura nu scade, sunați de urgență medicul de familie sau apelați serviciul 112.

Ibuprofenul este o alternativă la paracetamol, dar un medicament controversat în cazul îmbolnăvirii de COVID-19. „Un articol publicat în revista Lancet în martie 2020 declara că folosirea ibuprofenului ar putea crește riscul de agravare a infecției cu COVID 19, însă majoritatea organismelor medicale mondiale – Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Agenția Europeană a Medicamentului, Administrația Alimentelor și Medicamentelor din SUA (FDA) – au infirmat aceste acuzații. Dacă aveți rețineri, nu folosiți acest medicament decât la indicația medicului”, spune specialistul Alex Agăpescu.

Comprimate pentru dureri de gât

Unele infecții cu COVID 19 evoluează cu durere de gât. Pentru aceste situații, e bine să ai în casă comprimate de supt cu eucalipt, cu antiinflamatoare locale sau cu anestezice. Medicul spune că și gargara cu apă călduță cu sare poate fi utilă în cazul durerilor de gât.

Antitusive

Tusea este un simptom principal al infecției cu noul coronavirus, așa că un antitusiv ar trebui să se afle în kit-ul de medicamente pe care să îl ai acasă în caz de COVID-19. Medicul internist spune că produsele farmaceutice care conțin substanțe de tipul dextrometorfanului sunt de folos. Specialistul atrage atenția că, dacă tusea nu cedează sau chiar se accentuează, trebuie să soliciți sfatul medicului de familie.

Suplimentele și medicamentele naturale sunt opționale

Medicii nu recomandă în general suplimentele cu vitamine și minerale dacă nu se constată, prin analize, un deficit al acestora în organism. Nu sunt recomandate nici medicamentele naturale cum sunt cele pe bază de ghimbir, eucalipt sau turmeric. Totuși, ele nu sunt nici contraindicate.  

„Suplimentarea cu preparate care conțin vitamina C, Zinc sau Seleniu ar putea aduce un beneficiu limitat, dar nu sunt recomandate de rutină. Dacă doriți totuși să le folosiți, doza recomandată de vitamina C în cazul infecțiilor se situează între 1-3 grame/zi, iar de Zinc între 30-90 mg/zi. Dacă este posibil, optați pentru formele dizolvabile, pentru că vă vor obliga să vă hidratați suplimentar”, spune doctorul Alex Agăpescu.

„Medicamentele naturale cum sunt cele pe bază de ghimbir, eucalipt, turmeric au demonstrat un efect antiviral și stimulator al imunității în studiile de laborator, dar nu sunt recomandate de rutină, deoarece încă nu și-au demonstrat eficiența în uzul uman”, mai spune medicul.

Medicamentele pentru hipertensiune și imunosupresive. Nu renunța la ele dacă nu ai o indicație medicală clară în acest sens!

Medicul Alex Agăpescu atrage atenția asupra unor controverse legate de două tipuri de medicamente, unele folosite în tratarea hipertensiunii arteriale și unele imunosupresive, despre care au apărut informații conform cărora folosirea acestora ar crește riscul de infectare cu noul coronavirus. Sfatul medicului este ca persoanele care urmează un astfel de tratament să îl ia în continuare, până la alte indicații ale medicilor curanți.  

„În ultima perioadă, sursele de informare abundă de informații controversate care interzic folosirea unor clase de medicamente folosite în combaterea hipertensiunii arteriale – așa numitele inhibitoare ale sistemului renină-angiotensină: perindopril, ramipril, enalapril, candesartan etc. – pe motiv că ar crește riscul de infecție cu COVID 19. Aceste afirmații au fost contrazise de toate ghidurile medicale profesioniste, recomandarea oficială fiind de continuare a tratamentului antihipertensiv cu aceste medicamente”, atrage atenția medicul.

„De asemenea, nu s-a demonstrat ca folosirea medicamentelor imunosupresive, de tipul celor folosite în cancere, antiinflamatoarele steroidiene folosite în bolile autoimune sau reumatologice, ar crește riscul de infectare. Dacă medicul curant v-a indicat folosirea acestor clase de medicamente, nu întrerupeți administrarea lor decât la indicația specialistului”, adaugă doctorul Alex Agăpescu.

Acesta mai spune că antibioticele nu se recomandă în infecțiile virale, deci nici în cazul COVID-19, pentru că pot chiar să agraveze aceste boli.

Ține cont că, dacă se va ajunge în situația să ne tratăm acasă de COVID-19, cel mai probabil vom primi indicații clare de tratament de la medici specializați!

De ce să ai în casă un kit de medicamente OTC, indiferent că e epidemie sau nu

În contextul epidemiei de COVID-19 e bine să evităm cât mai mult spitalele, așa că e de preferat să nu luăm cu asalt camerele de gardă sau policlinicile pentru probleme medicale minore. Pe de o parte, pentru a nu suprasolicita personalul medical care oricum trece prin momente dificile. Pe de altă parte, pentru că riscul de contaminare cu SARS-CoV-2 este mai mare în spitale, unde există o aglomerare de persoane bolnave.

Deși, în mod normal, recomandările sunt să nu luăm medicamente fără recomandarea unui specialist – medic sau farmacist – există și unele medicamente pe care e bine să le avem mereu la îndemână, în dulapul sau sertarul cu medicamente, cu atât mai mult acum, când ne ferim să ieșim din case.

Medicamentele OTC sunt cele care se pot cumpăra din farmacii, fără rețetă.

Medicamentele care se pot elibera fără prescripție medicală se mai numesc și medicamente OTC, de la denumirea din engleză over-the-counter (care înseamnă disponibil fără rețetă sau la liber). Medicamentele OTC sunt gândite special pentru automedicaţia unor afecţiuni minore, fără implicarea medicului.

Deși legislația permite eliberarea acestor medicamente fără indicația unui medic sau farmacist, există niște reguli esențiale de urmat atunci când le administrezi.

„În momentul actual există pe piață nenumărate medicamente și preparate care se pot elibera fără rețetă – așa numitele over-the-counter (OTC). Administrarea de medicamente fără indicația unui specialist – medic sau farmacist – poate fi o eroare gravă, care vă poate pune viața și sănătatea în pericol, dar în cazul pandemiei recente lumea are tendința de a-și alcătui un stoc de medicamente la domiciliu”.

Alex Agăpescu, medic specialist în medicină internă
Alex Agăpescu, medic specialist în medicină internă

Ce trebuie să conțină trusa de medicamente pe care e bine să o ai în casă

1. Paracetamol

Paracetamolul este un medicament cu proprietăți de reducere a durerii și a febrei. Este cel mai prescris în cazuri de viroze respiratorii. Are interacțiuni medicamentoase destul de reduse și efecte adverse puține. Nu ar trebui folosit pe o durată mai mare de trei-cinci zile, fără indicația medicului.

2. Antiinflamatoare și analgezice

Medicamentele pentru inflamații și durere sunt și ele în categoria OTC-urilor, dar e bine să fii prudent când le iei, mai ales dacă urmezi, în același timp, și alte tratamente. În grupul antiinflamatoarelor intră un număr foarte mare de medicamente, iar printre cele mai cunoscute se află ibuprofenul și ketoprofenul.

Deși sunt medicamente foarte eficiente în reducerea inflamației și a durerii, acestea prezintă foarte multe interacțiuni medicamentoase. Cei care au diferite probleme de sănătate și care iau cel puțin încă un medicament nu trebuie să ia antiinflamatoare fără o discuție prealabilă cu un medic sau farmacist.

3. Antidiareice

Antidiareicele sunt de mai multe feluri și acționează diferit. Așadar, trebuie alese în funcție de natura problemei de sănătate. Pentru cazurile de diaree ușoară sau moderată, e bine să aveți în trusa de medicamente de acasă produse farmaceutice care conțin substanțele active loperamid sau diosmectită.

De asemenea, dacă diareea este însoțită de vărsături, plicurile cu săruri de rehidratare orală sunt extrem de utile pentru reechilibrarea organismului.

Dacă diareea este însoțită de febră sau sânge în scaun, trebuie să vă adresați de urgență medicului. Nu vă tratați singuri acasă!

4. Antitusive

Cum majoritatea virozelor respiratorii din acest sezon evoluează cu tuse întinsă pe perioade lungi de timp, când acest simptom devine supărător preparatele pe bază de dextrometorfan sau guaifenesină se pot vinde fără rețetă medicală și au o oarecare eficiență.

Siropul de pătlagină sau ridiche-neagră sunt alternative mai naturale și probabil la fel de eficiente, spune medicul internist.

5.  Antialergice

Cei care au alergii sau au în familie persoane cu alergii sau predispoziție spre manifestări alergice ar trebui să aibă în trusa de medicamente de acasă și antialergice sau antihistaminice. Dintre acestea, medicul Alex Agăpescu le menționează pe cele care au ca substanță activă desloratadina și clorfeniramina. Acestea sunt utile în cazul erupțiilor alergice de diferite cauze  – polen, păr de animale, substanțe chimice –, însă unele dau somnolență, motiv pentru care se administrează mai ales seara.

6. Antiacide

Specialistul în medicină internă atrage atenția că primăvara este sezonul gastritelor și al ulcerelor, perioada când refluxul gastro-esofagian este cel mai accentuat. Dacă știți că aveți probleme de acest fel, atunci și aceste medicamente ar trebui să fie inclusă în trusa de OTC-uri.

Medicul Alex Agăpescu spune că antiacidele gastrice – care sunt de mai multe feluri și au diferite modalități de acțiune – sunt, poate, cele mai vândute medicamente OTC. Dintre acestea, omeprazolul și cimetidina au durată de acțiune mai lungă, dar efectul terapeutic este mai lent, pe când dicarbocalmul are acțiune aproape instantă.

Și în cazul acestor medicamente e nevoie de atenție la administrare, pentru că interferează cu absorbția altor substanțe. Se recomandă sfatul unui medic sau farmacist înainte de folosire.

7. Soluții antiseptice

Soluțiile antiseptice nu sunt medicamente, dar nu trebuie să lipsească din trusa de medicamente obligatorii în orice casă. Ar fi ideal să avem tot timpul la îndemână alcool sanitar, soluție iodată de betadină și apă oxigenată.

Medicul atrage atenția: nu uitați, nu aplicați niciodată alcool sanitar direct pe o rană! Rănile se spală cu apă și săpun și se dezinfectează cu apă oxigenată și betadină. Alcoolul sanitar se aplică doar în jurul rănii!

8. Bandaje, plasturi și leucoplast

Tot pentru situațiile în care avem răni sunt necesare și bandajele, plasturii și leucoplastul. După toaleta locală a rănii (cu apa oxigenată, betadină și spirt), aceasta trebuie protejată. Prin urmare, din trusa de medicamente nu ar trebui să lipsească și o mică trusă de prim-ajutor care să le conțină pe toate acestea, plus o foarfecă și o pensetă.

„În perioada de carantină se observă o creștere viguroasă a numărului de accidente casnice, astfel că o trusă de prim-ajutor care să conțină o foarfecă, bandaje de diferite feluri, plasturi și pensetă este esențială”.

Alex Agăpescu, medic specialist în medicină internă
Alex Agăpescu, medic specialist în medicină internă

Ce reguli să respecți când te tratezi acasă

Folosirea medicamentelor eliberate fără prescripție medicală este considerată sigură. Cu toate acestea, folosirea excesivă sau fără a ține cont de alte afecțiuni sau tratamente pe care le iei în paralel poate duce la implicații serioase. De aceea, medicul insistă să respectăm anumite reguli atunci când optăm pentru automedicație.

„Deși nu recomand folosirea de medicamente la domiciliu fără un consult medical de specialitate, consider că aceste medicamente, având un profil de siguranță relativ ridicat, pot fi folosite în anumite situații și fără indicația medicului sau farmacistului doar dacă se urmează cu strictețe anumite reguli”, spune doctorul Alex Agăpescu.

  • Citiți cu atenție prospectul;
  • În caz de nelămuriri, întrebați medicul sau farmacistul;
  • Țineți cutia cu medicamente departe de accesul copiilor;
  • Depozitați medicamentele în spații închise, uscate și răcoroase;
  • Verificați periodic data expirării. În cazul în care unul dintre medicamente a expirat nu aruncați cutia la gunoi. Medicamentele trebuie returnate la farmacie pentru depozitare și eliminare;
  • Dacă suferiți de diverse afecțiuni înștiințați medicul sau farmacistul;
  • Dacă apar reacții adverse încetați administrarea medicamentului și adresați-vă medicului sau farmacistului.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare