Dacă cineva din familie are COVID-19, cum îi protejați pe ceilalți să nu ia virusul
Avem deja noțiunile de bază referitoare la cum să ne protejăm de infecția cu virusul care determină apariția bolii COVID-19. Dar ce este de făcut atunci când doar o persoană din casă are boala și restul trebuie protejați?
Distanțarea socială este inima prevenției, alături de o riguroasă igienă a mâinilor, de dezinfectarea ”suprafețelor”, ocolirea persoanelor bolnave și purtarea măștilor în afara casei.
Chiar și dacă respectăm cu sfințenie aceste recomandări, există un risc ca una dintre persoanele cu care locuim să se infecteze. După unele estimări, o proporție de 60% din totalitatea oamenilor va face COVID-19 – cei mai mulți vor avea simptome ușoare sau moderate de boală și nu vor avea nevoie de spitalizare, putând fi tratați acasă, potrivit specialiștilor citați de site-ul medical webmd.com.
Plan pentru o „zonă de izolare” în cazul în care va fi nevoie
Este o bună idee să avem un plan pentru o ”zonă de izolare” dacă unul din membrii familiei sau cineva cu care locuim este diagnosticat sau este suspect de a avea COVID-19 și este nevoie să fie îngrijit acasă.
De vreme ce știm că virusul se transmite prin intermediul picăturilor care ajung în aer de la persoanele care tușesc sau strănută, precum și prin contact cu suprafețele contaminate, există câteva metode prin care ne putem feri de infecție.
Mai jos sunt detaliate câteva lucruri de luat în considerare la crearea unei ”zone de izolare” în casa dvs:
- Dacă este posibil, stabiliți o cameră separată cu ușă care se poate închide. Dacă aceasta nu este o opțiune, atunci găsiți un spațiu în care să fie măcar doi metri distanță între persoana bolnavă și restul familiei.
- Cei care nu sunt bolnavi, ar trebui să utilizeze o baie separată de cel care este infectat. Dacă baia separată nu este disponibilă, persoana bolnavă trebuie să dezinfecteze baia după fiecare folosire. Ceilalți ar trebui să lasă o ”fereastră de aerisire” de minimum 30 de minute, înainte de a o folosi din nou. Și aveți grijă ca fiecare persoană – indiferent de baia folosită – să lase capacul toaletei atunci când trage apa și se pornește ventilația, pentru a reduce riscul ca particulele virale din scaun să rămână mult timp suspendate în aer.
- Încercați să vă asigurați că fiecare spațiu din casă beneficiază de o bună circulație a aerului, prin utilizarea aparatului de aer condiționat sau prin deschiderea ferestrelor.
- Filtrele de aer și purificatoarele pot fi utile, de asemenea, în aceste situații – căutați filtrele de aer cu indicatorul MERV13 sau mai mare.
- Bolnavul din familie ar trebui să poarte mască atunci când se află în proximitatea altor persoane (masca obișnuită chirurgicală este cea recomandată). Cei care se ocupă de îngrijiorea persoanei bolnave ar trebui să poarte și ei una atunci când se află la doi metri sau mai puțin de persoana infectată. Dacă masca nu este disponibilă, atunci trebuie redus contactul apropiat la mai puțin de 15 minute și dezinfectarea tuturor suprafețelor cu care a intrat în contact persoana bolnavă.
- Dacă lipsa măștii vă face anxioși, puteți confecționa una acasă, cu mențiunea că nu se știe câtă protecție poate oferi o astfel de mască artizanală. Dacă o confecționați totuși, aveți grijă ca aceasta să acopere bine nasul și gura. Universitatea din Cambridge au efectuat câteva studii privitoare la protecția oferită de diferite materiale; de la sacii de aspirator și până la bumbacul folosit pentru tricouri.
Fără animale de companie lângă persoana bolnavă
Un alt pas important pentru protecție este să evitați folosirea în comun a veselei – farfurii, căni, ustensile de bucătărie, șervete, precum și a așternuturilor sau a altor lucruri de acest fel.
De asemenea, nu permiteți persoanelor bolnave din familie să interacționeze sau să aibă grijă de animalele de companie din casă pentru că acestea pot reprezenta un pericol atunci când trec dintr-o cameră în alta.
- Curățați zilnic toate suprafețele care sunt atinse tot timpul precum întrerupătoarele, blaturile meselor, clanțele, obiectele sanitare, telefoanele, tabletele, noptierele. Totodată, curățați orice suprafață murdărită cu sânge, fecale sau fluide corporale.
- Spălați bine rufele. Dacă puteți, purtați mănuși de menaj atunci când atingeți rufele murdare și țineți obiectele murdare departe de corp. Amintiți-vă să spălați mâinile imediat după ce vă scoateți mănușile.
- Puneți toate mănușile, măștile și alte obiecte contaminate într-o pungă de plastic înainte de a le arunca la gunoi.
- Monitorizați cu atenție semnele vitale ale celor dragi și chemați imediat medicul/cereți ajutor de un cadru medical dacă simptomele se înrăutățesc. În România, procedura presupune contacarea medicului de familie și a serviciului de ambulanță prin numărul de urgență 112, dacă situația o impune.
A avea grijă de persoana iubită este o mare responsabilitate. În același timp, este la fel de important să aveți grijă de dumneavoastră. Faceți alegeri sănătoase de viață și acordați atenție organismului dvs. Dacă dvs. sau alții din casă începeți să dezvoltați simptome, aveți grijă să luați de îndată legătura cu un cadrul medical.