Locuri superbe de vizitat toamna în România. Ce destinații de poveste să treci pe lista de vacanță
Ca să combatem nostalgia finalului de vară, am cerut părerea unui expert în turism despre cele mai frumoase locuri de vizitat toamna în România, cât încă ne mai permite vremea, cu sau fără copii.
Aerul de toamnă e cel mai bun. Ca și cum toată vara am respirat doar pe jumătate, abia acum se umplu plămânii pe deplin, cu miros de pământ ud și chiar de ciuperci proaspete, prin locurile împădurite. Nici ploile nu sunt încă prea reci, așa că, chiar dacă e nevoie sa te-acoperi cu mai multe straturi de haine, când iese soarele și când crește pulsul de la mers, renunți ușor la o parte dintre ele.
Cele mai frumoase locuri de vizitat toamna în România
Am vrut să aflăm care sunt cele mai bune destinații pentru toamna aceasta, pentru un weekend sau o minivacanță, cât încă ne mai permite vremea, așa că am întrebat-o pe Andreea Trifulescu, expertă în turism, cu o experiență de peste 15 ani în acest domeniu, și fondatoarea agenției de turism CompleTur. Iată care sunt recomandările specialistei.
Te poți bucura de Delta Dunării fără țânțari
„Delta Dunării are farmecul ei în orice anotimp. Însă toamna, țânțarii nu mai dau târcoale, astfel că putem sta mai liniștiți cu copiii în natură“, spune Andreea Trifulescu.
Ce poți să vezi acolo:
- Plaja de la Sfântu Gheorghe – chiar dacă nu mai e vreme de plajă și de baie, te poți plimba pe nisipul fin pe o plajă încă destul de sălbatică: „Plaja de la Sfântul Gheorghe ne-a impresionat foarte tare, am alergat pe nisipul fin alături de văcuțe, lucru chiar inedit pentru copii. Am stat și am urmărit firul fluviului Dunărea cum se varsă în Marea Neagră, am făcut plimbări cu barca pe brațele Dunării în căutarea păsărilor specifice zonei, ajungând până la epava remorcherului Tuzla de lângă insula Sacalin“, povestește Andreea.
- Pădurea Letea – e un must see dacă ajungi în Deltă. Din debarcaderul de unde te lasă barca, ești preluat fie de un tractor cu remorcă, fie de o căruță cu cai care te plimbă pe traseele permise pentru vizita în rezervație. „E impresionant să calci pe nisipul care în urmă cu circa 6000 de ani se afla pe fundul mării, să vezi caii sălbatici și stejarii seculari. Plimbarea cu căruța trasă de cai va fi cireașa de pe tort“, spune experta în turism.
Pentru cazare, poți opta pentru complexul Green Village, unde poți alege camere pentru familie sau, dacă este o ieșire în cuplu, poți opta pentru zona „adults only”. Prețurile de cazare până spre sfârșitul lunii octombrie sunt în jurul sumei de 650 lei/noapte pentru 2 adulți, cu mic dejun inclus. Se poate opta și pentru zona de camping, la căsuțe sau în corturi, însă numai până la finalul lunii septembrie. Prețurile în luna septembrie sunt de 140 lei/noapte pentru o căsuță de două persoane și de 55 lei pentru locul de campare de 1-3 persoane.
Dacă vrei să ajungi în alte zone ale Deltei, ai multiple posibilități de cazare, atât în Sulina, cât și la Murighiol, la Crișan, Mahmudia, Jurilovca.
Lacul Siriu – pentru relaxare, dar și pentru aventură
Dacă ajungi la Lacul Siriu, în județul Buzău, ai parte atât de avantajele unei ape molcome și deosebit de pitorești, cât și de cele ale munților care-l înconjoară.
Pe lac poți să vâslești cu caiacul sau cu barca, dar poți să-ți încerci echilibrul și pe SUP (stand-up paddling), pentru o experiență mai antrenantă.
Dacă ești mai mult amator al activităților pe uscat, atunci poți opta pentru o vizită la Cascada Cașoca sau la Babele de la Ulmet, „chiar impresionante, atât pentru copii, cât și pentru adulți“, spune Andreea Trifulescu.
Pentru cazare, ai mai multe opțiuni, una dintre cele mai noi este Yabba Dabba Doo, unde poți sta la cort, într-una dintre case, poți parca autorulota sau poți închiria un cort de glamping.
Prețurile de cazare aici pornesc de la 600 lei/noapte pentru doi adulți și un copil, în funcție de camera aleasă. „Camerele poartă numele personajelor din desenele animate «Aventuri în Epoca de Piatră», iar distracția e la ea acasă. Mobilierul din unitățile de cazare a fost realizat de către proprietarii locației, din lemn vechi, refolosit. Mâncarea este pregătită din produse curate, amintind de gustul de altădată“, detaliază experta în turism.
Valea Avrigului, pe lista locurilor de poveste din România
Sunt atâtea de făcut, mai ales dacă mergi cu copiii, în Valea Avrigului – de la plimbări în natură pe jos, cu bicicleta sau pe cal, la aventuri cu ATV-urile, călătorii în timp la monumentele istorice din zonă și până la relaxare cu privirea în gol, admirând minunile naturii și culorile toamnei.
Pentru o experiență inedită, poți închiria o autorulotă ca să mergi în Valea Avrigului, recomandă Andreea Trifulescu: „E o experiență în sine autorulota, mai ales pentru cei mici. Valea Avrigului e una dintre cele mai pitorești posibilități de a petrece câteva zile de toamnă în natură – atât de frumos colorată de anotimpul arămiu. Cu autorulota, aici poți să stai chiar și off-camping, pentru mai multă liniște, relaxare și intimitate“. În drum, poți vizita Muzeul Brukenthal din Sibiu, dar poți face o oprire și la Palatul Brukenthal din Avrig, supranumit și Edenul Transilvaniei. Andreea Trifulescu mai recomandă o vizită la Abația Cisterciană de la Cârța și o abatere la o mică fabrică de bere artizanală, Augusta.
„Într-o plimbare cu bicicleta pe Valea Avrigului poți vizita Casa Întoarsă – Brambura Park, unde găsești multe activități pentru copii și chiar o mică grădină zoologică. Dacă te aventurezi mai mult înspre munți, vei ajunge la o fermă de cerbi, care poate de asemenea să fie interesantă și pentru copii“, recomandă Andreea. Ferma de cerbi este, însă închisă în lunile septembrie-octombrie, aceasta fiind perioada de împerechere.
Dacă ajungi în zonă cu copiii, poți da o fugă și la parcul tematic Povestea Calendarului. Atenție pentru cei care vor să viziteze Castelul de Lut Valea Zânelor din Porumbacu de Sus: acesta este închis temporar pentru mentenanță și nu mai este obiectiv turistic, după cum semnalează proprietarii pe pagina de Facebook.
Dacă vrei să mergi în Valea Avrigului cu autorulota, costurile în sezonul de toamnă se învârt în jurul sumei de 550 lei pe zi, iar dacă dorești să petreci sejurul într-un camping, se mai adaugă o taxă între 70 și 150 de lei pe zi.
Pe site-ul Asociației Valea Avrigului poți găsi mai multe idei de activități, dar și de cazare.
Ștrand termal și bob în Harghita sau pescuit pe malul Siretului
Alte două destinații ideale pentru lunile septembrie-octombrie, dar nu numai, sunt orașul Vlăhița, din județul Harghita, și satul Doaga, comuna Garoafa, din județul Vrancea. Pot părea destinații atipice, însă poți petrece zile memorabile, cu sau fără copii, la Complexul Lobogo (Vlăhița) și la Complexul Zaga Zaga, de pe malul Siretului (Vrancea), spune Andreea Trifulescu. Să le luăm pe rând.
Complexul Lobogo oferă multe posibilități de petrecere a timpului liber, cum ar fi: pârtie de bob, piscină interioară și exterioară, teren de sport unde poți practica handbal, fotbal, tenis, baschet și volei. Prețurile de cazare aici se învârt în jurul sumei de 550 de lei pe noapte, cu demipensiune.
„În zonă se pot face și drumeții, se poate vizita parcul Mini Transilvania, cu toate exponatele miniaturale foarte bine reprezentate, ba chiar aveți ocazia să treceți prin Galeria Porților Secuiești, unde cea mai veche datează din 1818“, recomandă Andreea.
Tot aici, la Vlăhița, poți face baie în ștrandul termal Nosztalgia, care are două bazine, iar temperatura apei este de 28-30 de grade în bazinul mare și de 34 de grade în cel mic.
Complexul Zaga Zaga, pe malul Siretului, într-o așa-numită Deltă a Siretului, este o destinație în sine. „Pentru cei pasionați de pescuit sau pentru cei care doresc să descopere acest sport, cazarea se poate face într-o casă plutitoare, cu terasa deasupra lacului. Pentru cei mai pretențioși, există opțiunea unei case cu ciubăr, iar în perioada vacanței de toamnă care coincide cu sărbătoarea de Halloween, vă puteți bucura de un program cu activități specifice. Copiii își pot consuma energia la locul de joacă, într-un parc de aventură sau vizitând o mică fermă de animale și păsări, iar culorile ruginii vor completa peisajul admirat dintr-un hamac“, spune Andreea Trifulescu.
Prețurile pentru cazarea aici încep de la 450 de lei pentru doi adulți pe noapte, cu mic dejun inclus. „Peștele proaspăt din ferma proprie va fi cu siguranță felul preferat pentru masa de seară, servită la apus în «Cherhanaua plutitoare»“, completează ea.
Fiind vorba de județul Vrancea, toamna e sezonul cel mai bun de vizitat podgoriile și viile din zonă: Țifești, Bolotești, Jariștea, Odobești – în funcție de cât timp ai la dispoziție.
Unde poți să mergi cu copiii la drumeție toamna în țară
Andreea are doi copii – de 7, respectiv de 14 ani, așa că am întrebat-o și care sunt destinațiile preferate de familia ei pentru drumeții de toamnă. Iată un top 3 recomandat de experta în turism:
- Cheile Turzii: „Am parcurs atât partea de chei cu poduri, stânci, firișoare de apă răcoroasă și multă natură, dar am urcat și sus, pe creastă, pentru priveliști deosebite. Pentru mai multă adrenalină, se poate încerca tiroliana. Recomandăm servirea mesei la Conacul Secuiesc, de unde pe gustul meu sunt: ciorba de cartofi cu tarhon, tocănița de ciuperci și găluștele cu prune“.
- Canionul Șapte Scări – în apropierea Brașovului: „O altă locație excelentă pentru zilele de toamnă, o drumeție ușoară și plăcută pentru întreaga familie. Aici întâlnim un peisaj variat, de la pajiște la stâncă, apoi pădure cu un fir de apă și se încheie cu o tiroliană. Pentru răsfățul de după drumeție, încercați o masă la Domeniul Dâmbu Morii, cu terasă, loc de joacă și preparate gustoase“.
- Cheile Râșnoavei: „Aici noi mergem și cu bicicletele destul de des. Zona oferă, de asemenea, posibilitatea unei drumeții lejere până la Poiana Secuilor, un relief stâncos, dar prietenos cu cei mici, fără diferențe de nivel prea mari. La întoarcere, restaurantul Poiana Râșnoavei oferă specialități din pește delicioase, iar locația pe lac este excelentă“.