Lisa Marie Presley: o complicației a chirurgiei bariatrice a ucis-o

Decesul Lisei Marie Presley aduce în atenție o complicație mai puțin cunoscută a operațiilor de micșorare a stomacului, care poate apărea la câțiva ani de la intervenție

Lisa Marie Presley, singurul copil al lui Elvis și al Priscillei Presley, a murit la vârsta de 54 de ani pe 12 ianuarie 2023, însă abia recent a fost dezvăluită cauza decesului. A fost vorba despre o complicație rară a operației de micșorare a stomacului pe care Lisa Marie Presley a suferit-o în urmă cu câțiva ani.

Oficiul medical al comitatului Los Angeles a stabilit că o obstrucție intestinală a fost cauza decesului Lisei Marie Presley, la începutul acestui an. Această complicație este rară și poate fi provocată de aderențele dobândite în urma unei intervenții bariatrice. Aderențele sunt acumulări de țesut cicatricial care au determinat alipirea pereților intestinali.

Citește acest interviu despre chirurgia bariatrică într-un spital privat din România: „Într-un centru de excelență în chirurgia obezității, pacientul trece prin șapte-opt cabinete înainte de a ajunge la chirurg. Într-o singură zi“

Riscurile operațiilor de micșorare a stomacului

Operațiile bariatrice reprezintă tratamentul chirurgical al obezității morbide și determină pierderea în greutate prin micșorarea stomacului sau a intestinului subțire. Chirurgia obezității cuprinde mai multe tipuri de intervenții, însă cea mai practicată, atât în Europa, cât și în SUA, este micșorarea chirurgicală a stomacului – gastric sleeve. Acest tip de intervenție presupune reducerea volumului stomacului cu aproximativ 80% și pe lângă pierderea în greutate, are și alte beneficii, printre care un control mai bun al diabetului de tip 2 sau al hipertensiunii arteriale.

Însă, fiind o intervenție chirurgicală, nu este lipsită de riscuri, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, așa cum a fost cazul fiicei lui Elvis Presley. Experții susțin însă că riscul complicațiilor este foarte mic și nu depășesc beneficiile.

Având în vedere că operația presupune o sutură de lungime importantă, pot să apară fistule, adică mici găuri la nivelul tranșei de sigilare a stomacului sau hemoragii la nivelul acestei tranșe.

„Riscul unor astfel de posibile complicații este, în general, sub 1%. Majoritatea acestor complicații apar imediat postoperator. Imediat înseamnă un termen între prima zi până la 20-30 de zile de la operație. Există însă și o serie de complicații considerate tardive, fistulele tardive care pot să apară la câteva luni. De aceea, chirurgia nu înseamnă finalul tratamentului unor astfel de pacienți, ci o etapă, pentru că urmărirea postoperatorie a acestora este extrem de importantă”, a explicat dr. Ciprian Duță, medic primar chirurgie generală, la Spitalul Premiere Timișoara, într-un interviu pentru smartliving.ro.

Cât despre complicațiile pe termen lung, cercetările de până acum au arătat că riscul de deces asociat acestei proceduri, în următorii 10 ani, este minim. Pe termen scurt, după o astfel de intervenție chirurgicală, riscul de deces este de aproximativ 0,08%, adică mai puțin de 1 din 1.000 de pacienți, conform unui studiu din 2021, bazat pe date provenite de la câteva milioane de pacienți.

„Bypass-ul gastric este complet diferit față de acum 10 ani“

„Este o tragedie teribilă ceea ce s-a întâmplat, dar în general, operația bariatrică este extrem de sigură. Riscurile producerii unui astfel de eveniment sunt foarte scăzute“, a declarat dr. Marina Kurian, președintele Societății Americane de Chirurgie Metabolică și Bariatrică, referindu-se la decesul Lisei Marie Presley.

Dr. Ali Aminian, director al Institutului Bariatric și Metabolic din cadrul Cleveland Clinic, a estimat că aproximativ 3% din pacienții care suferă o operație bariatrică prezintă complicații pe termen lung, iar principalul risc este malnutriția. Specialistul a afirmat că riscul de a dezvolta obstrucție intestinală pe termen lung în urma tuturor tipurilor de intervenții chirurgicale abdominale este de aproximativ 1% sau 2%.

Citește aici povestea unei femei care a slăbit de la 208 kilograme la 89 cu ajutorul chirurgiei obezității.

Studiile arată că riscul de obstrucție intestinală este mai mare în primele luni sau ani după o operație bariatrică, în special la pacienții cu gastric sleeve sau duodenal switch. Asta pentru că aceste proceduri modifică structura stomacului și intestinului subțire, ceea ce poate crea un teren propice pentru formarea aderențelor și apariția obstrucției.

Mai mult decât atât, dr. Aminian a afirmat că tehnicile chirurgicale s-au îmbunătățit semnificativ în ultimul deceniu.

„Am învățat cum să aliniem intestinul mai bine, cum să conectăm mai bine segmentele intestinale, reducând astfel riscul de formare a cicatricilor. Modul în care realizăm astăzi, în 2023, bypass-ul gastric este complet diferit față de acum 10 ani, așa că am învățat cum să facem procedura mai bună și mult mai sigură“, a subliniat specialistul Clinicii Cleveland.

Simptomele unei obstrucții intestinale

Cu toate că țesutul cicatricial care se formează după operațiile abdominale nu cauzează, de obicei, probleme de sănătate, uneori poate determina torsiunea intestinelor sau poate duce la formarea de aderențe, ambele situații putând provoca obstrucții intestinale, potrivit Cleveland Clinic.

Manifestările unei astfel de obstrucții includ dureri abdominale, greață și vărsături. Dr. Aminian a declarat că pacienții care resimt aceste simptome ar trebui să meargă la medic. Problema se poate rezolva uneori de la sine, dar în unele cazuri poate necesita o intervenție chirurgicală pentru a curăța țesutul cicatricial sau pentru a îndepărta porțiunea de intestin afectată.

Lisa Marie Presley a acuzat dureri abdominale în lunile care au precedat decesul, conform raportului autopsiei. S-a constatat și prezența unor „niveluri terapeutice“ de oxicodonă (un analgezic opiod) în sângele ei, printre alte substanțe, dar acestea nu au contribuit la deces, potrivit raportului.

„Consider că uneori opioidele pot masca unele dintre simptome. Mesajul real este că dacă ai dureri abdominale și ai suferit orice fel de intervenție chirurgicală abdominală, ar trebui să mergi la un consult medical”, a menționat dr. Marina Kurian.

Detaliile din raportul autopsiei Lisei Marie Presley sugerează că aceasta a suferit o intervenție de tipul duodenal switch care presupune rezecția longitudinală a stomacului și devierea tranzitului intestinal de la stomac la o parte distală a intestinului subțire, secrețiile biliodigestive amestecându-se cu bolul alimentar la acest nivel.

Știai că greața după masă poate anunța probleme digestive, tumori pancreatice și afecțiuni renale? Află aici care pot fi cauzele și ce e de făcut.

Riscuri versus beneficii

Dr. Aminian a subliniat că operațiile bariatrice pot îmbunătăți starea de sănătate a multor pacienți, inclusiv prin reducerea riscului de boli de inimă, insuficiență renală, diabet, hipertensiune arterială și cancer. Unele cercetări au arătat că aceste intervenții pot reduce riscul de deces la adulții cu obezitate; un studiu din 2015 a scos la iveală că speranța de viață poate crește cu până la șase ani datorită acestei intervenții chirurgicale.

„Operațiile bariatrice pot elimina toate consecințele obezității, dar la fel ca orice alt tip de intervenție medicală sau chirurgicală, presupune anumite riscuri, beneficiile depășind totuși riscurile“, a subliniat specialistul clinicii Cleveland.

Obstrucția intestinală reprezintă una dintre complicațiile rare, dar grave care pot apărea după intervențiile chirurgicale de acest tip. Obstrucția intestinală apare atunci când fluxul normal al conținutului intestinal este blocat parțial sau total, cauzând simptome precum dureri abdominale, balonare, greață și vărsături. În cazurile severe, aceasta poate necesita intervenții chirurgicale de urgență.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare