Idei pentru meniul de Paște, aperitive rapide și garnituri noi pentru friptură

Idei pentru meniul de Paște. 10 aperitive și garnituri pentru friptură

Idei pentru meniul de Paște, dincolo de tradițiile pascale și meniurile clasice cunoscute. O masă tradițională nu exclude propuneri noi, cu atât mai mult dacă sunt rapide și ușor de făcut. Cel mai simplu e să inovăm la capitolul aperitive și garnituri servite alături de un fel principal cu carne. Iată mai jos idei pentru meniul de Paște gândite pentru 4 porții.

Aperitive pentru masa de Paște

Grisine de aluat foetaj cu cașcaval și paprika

Grisine crocante din aluat foetaj

Avem nevoie de un pachet de aluat foetaj îl întindem pe masă; presărăm pe el foarte puțin cașcaval afumat și paprika dulce și sărată, din ambele câte puțin. Tăiem pe lungime și învârtim fâșiile obținute, apoi le dăm la cuptor. Sunt suficiente circa 10 minute la 180 de grade în cuptorul deja încălzit.

În afară de combinația clasică din brânzeturi și paprika putem aromatiza aluatul  și cu alte combinații: usturoi și rozmarin, coajă de lămâie și cimbru, pesto de busuioc, semințe de susan, nuci măcinate și mărar etc.

Minipizza cu aluat foetaj și mai multe toppinguri

Minipizze rapide din aluat foetaj pentru masa de Paște

Același tip de aluat foetaj poate fi folosit într-un alt mod, la fel de creativ: se taie direct în tavă, aluatul în pătrățele mici cu latura de 3-4 cm, lăsând aluatul pe hârtia în care e înfășurat; se condimentează după propria plăcere: cu suc de roșii și măsline, cu anghinare din conservă, cu mozzarella și ton, cu cașcaval și dovlecel, cu feta și ardei, cu ciuperci, cu salam picant, cu gorgonzola, cu pastă de ardei, cu bacon etc. O combinație surprinzător de reușită este și cu zacuscă.

Se dă tava la cuptor ca și în varianta de deasupra, circa 10 minute la 180 de grade.

Țelină Apio cu cremă de gorgonzola și nuci

Un aperitiv rapid și interesant potrivit pentru primăvară

Tijele lungi de țelină Apio se taie în bucăți de circa 10 cm și se umplu cu o cremă din gorgonzola și ricotta. Sau, alternativ, un amestec de gorgonzola cu cremă de brânză. Se presară cu miez de nucă și aperitivul e gata. Este un fel simplu a cărui prospețime le reechilibrează pe cele două anterioare.

Sandwich cake

Un sandwich cake este mereu o idee salvatoare ca aperitiv cu efect vizual

Sandwich cake este o invenție suedeză, știut fiind că nordicii sunt oameni practici.  Este un fel de tort sărat cu straturi după propria inspirație între feliile de pâine. Una dintre cele mai potrivite idei pentru masa de Paște, pentru că are și un efect vizual important.

Avem nevoie de o pâine rotundă cu miez moale și, pe cât posibil, o formă cât mai cilindrică. De la care eliminăm coaja ( putem face din ea crutoane sau pesmet). În lipsa pâinii rotunde potrivite, putem face un și un sandwich cake pătrat sau dreptunghiular, în funcție de forma pâinii. Important este ca atunci când îl asamblăm totul să fie bine compactat.

Iată o bună combinație între straturile de pâine: cremă de brânză cu felii subțiri de ridichi sau de castravete; șuncă de Praga cu felii foarte subțiri de ardei sau de roșii scurse bine; pesto de busuioc și felii subțiri de mozzarella sau telemea cât mai dulce; un strat foarte subțire de smântână și somon afumat, un strat subțire de maioneză și ton. Alegerea între aceste combinații e strict personală și fiecare poate inventa eventual altele.

Putem orna pe lateral cu frunze de chives, de pătrunel sau de mărar, iar deasupra cu roșii cherry, ridichi, măsline și chiar ouă fierte (eventual din cele ciocnite la prima oră). Este cel mai bine ca umplutura dintre straturi să fie pregătită dinainte dar sandwich cake-ul să fie asamblat cu circa o oră înainte de masă, pentru ca pâinea să nu se înmoaie.

Clătite gratinate cu sparanghel și smântână

Clătite cu sparanghel și smântână, gratinate, ca aperitiv

Clătitele sărate sunt mereu un aperitiv de efect și simplu de pregătit cu o zi sau chiar două înainte. Totodată, sparanghelul este o legumă cu importante proprietăți nutritive și este binevenit mai ales primăvara.

Ca timpi de lucru, într-o primă etapă facem clătitele și, în timp ce se răcoresc puțin, pregătim umplutura. Înainte de orice, însă, punem la fiert sparanghelul, după ce l-am curățat.

Ingrediente

  • 120 g făină normală
  • 200 g lapte
  • 2 ouă
  • un praf de sare
  • 300 g sparanghel
  • 200 g smântână fermentată
  • 100 g de cașcaval
  • piper

Inițial fierbem sparanghelul, după ce l-am spălat și curățat: se elimină partea foarte lemnoasă de la bază, circa 2 cm, iar restul se taie în două jumătăți: partea mai dură o punem prima la fiert în apa care fierbe deja, cu puțină sare. După 2-3 minute adăugăm și partea de la vârf. E nevoie de circa 10 minute, trebuie să intre furculița în el ușor dar fără să se dezintegreze. Scurgem și lăsăm deoparte.

Facem apoi și clătitele după metoda clasică: amestecăm cu mixerul într-un bol laptele, făina, oul și sarea – o metodă și mai simplă: turnăm toate ingredientele într-o sticlă de plastic cu gura largă și agităm bine; le facem pe rând una câte una turnând câte un polonic din compoziție în tigaia unsă cu puțin ulei și distribuind uniform pe toată suprafața. Dacă folosim o sticlă nu ne trebuie nici polonic, putem turna direct. Când s-a rumenit ușor pe o parte se întoarce și pe partea opusă.

Cum se face rapid o cremă de sparanghel

În timp ce clătitele se răcoresc puțin pregătim umplutura: amestecăm smântâna  cu partea de sparanghel mai dură și reducem totul în cremă cu ajutorul unui mixer vertical. În acest fel, crema din smântână va avea un gust mult mai accentuat combinată cu o parte din sparanghel. Adăugăm apoi și cașcavalul ras și amalgamăm bine.

Când avem totul gata, rulăm fiecare clătită adăugând înăuntru din crema obținută și 1-2 fire din sparanghelul rămas. Le așezăm într-o tavă antiaderentă, eventual din sticlă termorezistentă, unsă cu puțin ulei. Se pot așeza întregi, în lung, sau tăiate, cu aspect de ruladă. Putem păstra câteva fire de sparanghel pentru decor în tavă. Ajută și puțin piper măcinat deasupra.

Se servesc calde, dar după ce au stat câteva minute la temperatura camerei. Se pot conserva 2-3 zile în frigider și reîncălzi.

Garnituri noi pentru friptura de Paște

O garnitură reușită trebuie să fie în armonie cu tipul de friptură din meniu. Dacă friptura este mai grasă, de exemplu, o garnitură potrivită este una cu o tentă proaspătă, ușor acrișoară, dar cu calorii cât mai reduse. Dacă friptura este una dintr-o carne nu foarte ofertantă, pui, de exemplu, o putem asocia cel mai bine cu o garnitură condimentată, ceva mai exotică.

Garnitura poate fi din legume gătite pe flacără sau la cuptor; la fel de bine, pe post de garnitură poate fi și o salată din fructe și legume în proporție echilibrată, cu multe ierburi aromatice.

Iată câteva idei pentru toate gusturile și pentru toate tipurile de dietă:

Varză de Bruxelles soté cu usturoi și lămâie

Varza de Bruxelles sotată rapid pe post de garnitură

Ingrediente

  • 500 g varză de Bruxelles
  • 1-2 căței de usturoi
  • suc și coajă de lămâie
  • ulei

Se taie în două verzele de Bruxelles și se sotează în câteva linguri de ulei la foc mediu. După circa 3-4 minute se adaugă sucul de la o lămâie; se așează capacul deasupra și se lasă focul mic. E gata în câteva minute, când intră furculița dar sunt încă relativ crocante. La final se potrivește de sare și piper și se adaugă și coaja rasă de lămâie.

Dovlecei cu oțet

O garnitură foarte practicată în sudul Italiei

Ingrediente

  • 10 dovlecei, aproximativ – dacă rămân se pot conserva în frigider
  • oțet, ulei
  • sare, piper
  • pătrunjel, usturoi

Este o garnitură foarte practicată în sudul Italiei, unde e cunoscută sub numele de zucchine alla scapece. Rețeta originală prevede că dovleceii se taie în felii rotunde de circa jumătate de cm și se prăjesc în ulei. Mai nou, se practică o metodă mai sănătoasă: feliile de dovlecei se coc în tigaia grill.

Ulterior, se aromatizează cu sare și piper, ulei și oțet alb, pătrunjel și puțin usturoi.

Andive la cuptor

Andive gratinate în cuptor cu ulei și lămâie

Ingrediente

  • 4 andive sau mai multe, pentru a doua zi
  • ulei, oțet
  • sare, piper, oregano sau rozmarin proaspăt

Bulbii de andive se taie în lung pe jumătate sau pe sfert și se stropesc cu un dressing din ingredientele de mai sus. Se dau la cuptor și se lasă până se înmoaie, adică circa 10 minute, la circa 180 grade. Se pot servi calde sau reci.

Salată dulce acrișoară din castraveți, grapefruit, ardei verde, mere, gulii, fenicul

Pot fi combinate toate la un loc sau pot fi alese combinații de doar unele dintre ele. Îi putem da un plus de gust și aromă cu pătrunjel și mentă proaspătă. Poate fi completată cu un dressing vinegrette din oțet balsamic, ulei, sare, piper.

Salată din morcov și păstârnac

Le putem rade sau le putem tăia foarte subțire cu un peeler sau cu o răzătoare specială. Și în acest caz este recomandat un important adaos de pătrunjel și mărar, suc și coajă de lămâie, sare și piper, ulei de măsline.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare