Dieta disociată 333 presupune consumul unei singure grupe de alimente, timp de 3 zile la rând. Nu are limite în ceea ce privește cantitatea de alimente consumate. Însă e posibil să te saturi mai repede din cauza lipsei de varietate.
În ce constă, mai exact? În primele 3 zile poți consuma orice tip de carne fără grăsime (pui, vită, porc, pește, fructe de mare). În următoarele 3 zile – fructe și legume, cu excepția cartofilor și leguminoaselor. Iar în ultimele 3 zile se consumă lactate degresate (brâză de vaci, iaurt, kefir).
Dieta disociată 333, păreri de la nutriționist
Dieta disociată 333, ca orice alt tip de dietă disociată, contravine, în esență, regulilor generale de nutriție sănătoasă. Se bazează pe consumul unei singure grupe de alimente la o masă sau în anumite zile. Dezvoltată de dr. William Howard Hay la începutul anilor 1900, dieta disociată se mai numește și dieta Dr. Hay.
Dr. Hay credea că dacă vom consuma mai multe grupe de alimente la o singură masă, sistemul digestiv va fi suprasolicitat. În consecință, metabolismul va încetini și ne va fi mai greu să pierdem kilogramele în plus. Raționamentul doctorului Hay era că alimentele alcaline și cele acide nu pot fi digerate împreună. Asta pentru că organismul trebuie să producă enzime digestive diferite pentru produsele alimentare alcaline și pentru cele acide.
Există mai multe variante ale dietei disociate. Spre exemplu, dieta disociată 111 presupune: o zi numai proteine, o zi numai fructe și legume și o zi – lactate. Mai există și varianta în care incluzi toate grupele alimentare într-o zi, dar la mese diferite.
În prezent nu există dovezi științifice clare care să susțină legătura dintre combinarea alimentelor alcaline cu cele acide și probleme de metabolism sau de greutate. De altfel, multe alimente includ ambele proprietăți. Nucile, de exemplu, conțin carbohidrați alcalini și proteine acide. Sistemul nostru digestiv este capabil să digere nuci și să gestioneze foarte bine combinația de nutrienți.
Dieta disociată 333, cât slăbești
Adepții dietei disociate susțin că trebuie să mănânci doar un grup de alimente la un moment dat. Rezultatul ar fi că astfel ții enzimele digestive sub control. Dacă nu sunt combinate alimentele, sistemul digestiv ar funcționa la eficiență maximă, iar absorbția nutrienților ar fi maximizată. În plus, nevoile corpului ar fi satisfăcute cu porții mai mici de mâncare și, deci, e mai ușor să slăbești.
Planul alimentar încurajează, de asemenea, consumul de carne slabă, fructe, legume și lactate ca sursă principală de nutriție. Se limitează aportul de carbohidrați și de grăsimi și se evită alimentele procesate.
Dieta presupune un avantaj evident: se pune accentul pe alimente reale, integrale și pe limitarea produselor rafinate.
Totuși, cât slăbești cu dieta disociată 333? Numărul de kilograme pierdute depinde de mai mulți factori: vârstă, nivel de activitate fizică, boli asociate.
Motivul pentru care pierzi în greutate cu o dietă disociată e că vei mânca mai puțin, având în vedere că nu ai foarte multe opțiuni.
Mai multe persoane publice susțin că au slăbit cu ajutorul dietei disociate. Monica Anghel, spre exemplu, a declarat, în urmă cu ceva timp, că a reușit să slăbească 20 de kilograme în 5 luni în care a urmat dieta disociată 333. Potrivit declarațiilor cântăreței di 2019, a pierdut 7 kilograme în primele două săptămâni, apoi a stagnat timp de o lună. În următoarele 3 luni și jumătate a mai eliminat 13 kilograme.
Dieta disociată 333 poate da rezultate, dar poate provoca și carențe nutriționale
Cea mai mare problemă a dietei disociate este că se concentrează prea mult pe maximizarea procesului de digestie și nu suficient pe calitatea meselor.
Nu se pune accentul pe densitatea sau diversitatea nutrienților. Așadar, chiar dacă dieta disociată 333 dă rezultate și reușești să slăbești, este mai dificil să-ți satisfaci nevoile zilnice de macronutrienți și micronutrienți. În funcție de grupele de alimente pe care ai voie să le consumi într-o anumită zi, vei pierde, în mod inevitabil, substanțe nutritive importante.
În plus, riști să faci excese în cele 3 zile de fructe și legume. Fructele abundă în micronutrienți, dar conțin și o cantitate mare de zahăr.
Consumul de fructe în absența alimentelor cu proteine și cu grăsimi va determina creșterea nivelului de zahăr în sânge prea repede, afectând negativ echilibrul insulinei. Acest lucru ar putea declanșa o creștere a poftei de mâncare.
Regulile dietei, pe zile
Dieta disociată 3 zile – carne
În cele 3 zile în care se consumă carne, este recomandată carnea de pui sau de curcan preparată la grătar sau fiartă, fără piele și fără grăsime. O poți înlocui cu mușchi de vită, pește și fructe de mare. Este interzisă carnea de porc și se recomandă evitarea mezelurilor de orice fel.
Dieta disociată 3 zile – fructe și legume
După cele 3 zile în care ai consumat carne, urmează 3 zile de fructe și legume. E indicat să alegi fructe și legume de sezon, dar nu e obligatoriu. Poți mânca ardei gras, fasole verde, ciuperci, ceapă, roşii, castraveţi, varză, salată, morcovi, broccoli, conopidă, vinete, ridichi şi ţelină.
Nu ai voie să mânânci cartofi, mazăre şi fasole uscată. Dintre fructe, poți consuma mere, pepene verde şi galben, pomelo, portocale, kiwi, mandarine, grepfrut, nectarine, piersici, vişine, căpşuni, mure şi lămâi. Sunt însă interzise bananele, strugurii, cireşele şi fructele uscate sau confiate.
Dieta disociată 3 zile – lactate
După cele 3 zile de fructe și legume, urmează 3 zile de lactate. Poți consuma lactate degresate, indiferent dacă optezi pentru lapte, iaurt sau brânză de vaci. Consumă fără grijă caș, lapte bătut şi kefir, însă nu e indicat să mănânci smântână, caşcaval, lactate nedegresate sau iaurturi cu fructe.
Nu există limită în ceea ce privește cantitatea alimentelor consumate. Extrem de mult accent se pune pe hidratare.
O altă modalitate de a ține o dietă disociată, mai ușor de urmat, este să mănânci câte o grupă de alimente la o masă. De exemplu, poți mânca dimineața lactate, la prânz – fructe și legume, iar seara – carne.
Dacă suferi de vreo afecțiune, nu e indicat să urmezi nicio cură de slăbire fără să apelezi la sfatul unui medic. Dietele, mai ales cele restrictive, pot crea dezechilibre în organism și deficite de nutrienți.
În plus, e foarte posibil să recapeți kilogramele pierdute după ce nu mai respecți dieta și revii la alimentația obișnuită. Cea mai bună metodă de slăbit e cea bazată pe o dietă echilibrată și variată, adaptată nevoilor tale.