Cât de aproape este valul 4 al pandemiei și la ce ne putem aștepta

Cum va fi valul 4 al pandemiei în România. „Trebuie să avem 60% din populație vaccinată ca să nu aibă un impact mare”

Valul 4 al pandemiei este iminent în România, spun unanim epidemiologii. Dacă varianta Delta, din India, va deveni dominantă și la noi, iar procentul celor vaccinați nu crește substanțial, riscăm să ne confruntăm din nou cu multe infectări.

Cazurile de COVID-19 rămân scăzute în România în această perioadă, dar sunt în creștere cele confirmate cu varianta indiană a coronavirusului (redenumită Delta de Organizația Mondială a Sănătății), după cum reiese din raportul săptămânal publicat de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. Cel mai recent raport publicat de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile arată că cele 2.307 de secvențieri realizate în România până la data de 27 iunie 2021 au confirmat 57 de cazuri de infectare cu varianta Delta, cu 13 mai multe decât în săptămâna anterioară. A fost înregistrat în România și primul deces al unei persoane infectate cu această variantă Delta (indiană) a virusului SARS-CoV-2. Este vorba despre o femeie în vârstă de 72 de ani din județul Argeș care nu era vaccinată anti-COVID și nu călătorise în afara țării.

Cele mai multe cazuri confirmate cu varianta Delta a coronavirusului s-au înregistrat în județele Ilfov (14) și Argeș (11). Majoritatea celor infectați sunt cetățeni indieni. 

Cât de repede s-ar putea răspândi varianta Delta în România și ce se poate face pentru ca valul 4 al pandemiei așteptat în toamnă să fie mai ușor decât celelalte au explicat pentru Smart Living conf. dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, și prof. dr. Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.

De ce a scăzut rata de transmitere a virusului

Valul 4 al pandemiei este iminent în România, susțin cei doi medici epidemiologi. Aceeași opinie o împărtășește și medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID. „Perspectiva unui nou val de îmbolnăviri în toamnă este cât se poate de clară și foarte probabil că varianta Delta a tulpinii virale SARS-CoV-2 are toate caracteristicile să devină variantă dominantă”, a declarat dr. Gheorghiță, citat de Mediafax.

În perioada de toamnă-iarnă, ne putem aștepta la un al patrulea val epidemic. Nu o spunem doar la modul estimativ, ci cu o probabilitate foarte mare, calculată prin modelarea matematică utilizată în epidemiologie”.

Valul 4 al pandemiei este așteptat în toamnă nu neapărat pentru că ne confruntăm cu un virus sezonier, așa cum sunt cele gripale. Evoluția îmbolnăvirilor are legătură cu profilul specific unei pandemii, explică profesorul Doina Azoicăi. 

„Până la momentul actual al pandemiei, noul coronavirus nu s-a profilat ca un virus sezonier. El a avut profilul unui virus emergent, adică nou apărut, cu o evoluție în valuri – în aceste cicluri de creșteri și descreșteri. S-a conturat o evoluție ciclică, iar intervalele cu o răspândire mai mare sunt aprilie-mai și octombrie-decembrie”, explică specialistul. Prin comparație, în emisfera nordică, sezonul gripal debutează în octombrie și se încheie în mai, iar vârful de infectări se înregistrează, de regulă, în decembrie. 

Este posibil să ne confruntăm cu o creștere a numărului de cazuri chiar mai devreme de toamnă, crede profesorul Emilian Popovici. În sezonul estival, mobilitatea populației este mai mare decât în restul anului și restricțiile de călătorie sunt mai puține. „Va crește numărul de infectări chiar și în perioada verii, în primă fază mai ponderat, iar din toamnă, accelerat. Odată cu mobilitatea, crește numărul de contacți, deci riscul de infecție și numărul de cazuri”, susține medicul epidemiolog. 

Cât de rapid s-ar putea răspândi varianta Delta

În ultimele săptămâni, incidența cazurilor de COVID-19 la 1.000 de locuitori a scăzut cu mult sub 1 în toate județele țării. „Suntem într-un moment foarte favorabil, dar situația se poate schimba rapid. Dacă rata de reproducere (R0) trece de valoarea 1, poate să genereze o nouă transmitere comunitară. Cu o variantă atât de transmisibilă cum este Delta, creșterea R0 se poate întâmpla rapid. Atâta vreme cât nu atingem acea imunitate colectivă, ne putem aștepta ca transmiterea să crească, iar din situația favorabilă pe care o avem acum, de întrerupere a transmiterii comunitare, să revenim la această transmitere comunitară, care am văzut cu toții ce înseamnă”, spune profesorul Doina Azoicăi. 

În acest moment, nu se poate vorbi despre o transmitere comunitară a variantei Delta la nivel național, susțin reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică. Cu toate acestea, pentru 21 din cele 57 de cazuri confirmate cu varianta Delta nu a putut fi stabilită nicio legătură epidemiologică. Ce înseamnă acest lucru ne-a explicat profesorul Emilian Popovici. „În momentul în care nu găsești afiliația cazurilor – relația de transmitere, adică nu reușești să găsești de la cine s-au infectat respectivele persoane -, înseamnă că transmiterea devine deja comunitară. Aceasta este semnul: în momentul în care nu depistezi că o persoană a avut contact cu o altă persoană venită din India sau din Marea Britanie, unde circulă varianta respectivă, sau când persoana nu s-a deplasat într-o zonă de risc, atunci ai transmitere comunitară. Așa se consideră din punct de vedere epidemiologic”.

Varianta Delta a coronavirusului este, în medie, cu 50% (între 40% și 60%, au arătat diverse studii) mai transmisibilă decât varianta Alpha (britanică), dominantă acum în România. Alpha este, la rândul ei, cu 30-40% mai transmisibilă decât varianta inițială din Wuhan a coronavirusului. Și mai alarmant de atât este că varianta Delta aproape că dublează numărul de bolnavi care au nevoie de spitalizare. Observația aparține unui studiu derulat în Scoția și publicat în revista medicală The Lancet. Varianta Delta afectează în special persoanele care suferă de comorbidități. 

Pentru a calcula cât de rapid s-ar putea răspândi varianta Delta, medicul epidemiolog ne propune o comparație cu situația din aceeași perioadă a anului trecut. „În iunie 2020, aveam 300 de cazuri noi pe zi, în medie. În august, am ajuns la peste 1.200 de cazuri zilnice și am intrat apoi pe o creștere continuă, cu un vârf de infectări în noiembrie. Aparent, nu suntem în aceeași situație ca anul trecut, fiindcă acum avem un procent din populație vaccinată, la care trebuie să adăugăm și persoanele care au dobândit imunitate postinfecțioasă (n.r. – imunitate după trecerea prin boală). Când ai un anumit procent de vaccinați și un anumit procent de persoane trecute prin boală, se scade transmisibilitatea unui agent patogen”, spune medicul epidemiolog. 

Valul 4 al pandemiei ar putea semăna cu valul 2

La jumătatea lunii iunie 2021, datele oficiale arată că aproape 23% din populația României este vaccinată complet (cu ambele doze) și aproape 1,1 milioane de români au trecut prin COVID-19 de la începutul pandemiei. Numărul real al bolnavilor este întotdeauna mai mare decât cel oficial – analizele comparative vorbesc despre un factor de multiplicare de 4,5 al numărului de persoane care au trecut, în mod real, prin boală. Cu acest calcul, rezultă că aproximativ 25% din populația țării a trecut prin COVID-19. Nu toți acești bolnavi vindecați au imunitate împotriva virusului. Cei care s-au infectat la începutul pandemiei ar putea să nu mai fie protejați acum. 

„Dacă adunăm procentul celor vaccinați și pe al celor care au trecut prin boală, poate părea că suntem într-o situație mult mai bună decât în 2020. Problema este că varianta care generează îngrijorare la ora actuală, Delta, are o rată de transmisibilitate cu aproximativ 50% mai mare. Noi reducem cu 20-25% transmisibilitatea bolii datorită celor imunizați prin vaccinare și cu încă 25% datorită celor cu imunitate postinfecțioasă, dar trebuie să adăugăm și rata de transmisibilitate cu 50% mai mare a variantei Delta. Calculul ne arată că ajungem în aceeași situație de anul trecut și evoluția cazurilor ar putea urma același tipar”, explică conf. dr. Emilian Popovici. 

Cât de repede s-a răspândit în Marea Britanie

În ciuda faptului că 47% din populație este vaccinată complet împotriva noului coronavirus, Marea Britanie se confruntă cu o creștere a cazurilor de COVID-19. Se conturează un nou val al pandemiei în Regatul Unit, spun specialiștii, după ce au observat că varianta Delta s-a răspândit foarte rapid. 

Varianta Delta a coronavirusului stârnește îngrijorare și în Statele Unite, unde a fost confirmată în 10% din cazurile noi depistate. Este foarte posibil ca ea să devină dominantă în SUA și să producă un nou val de îmbolnăviri în toamnă, a spus dr. Scott Gottlieb, fostul șef al Agenţiei americane pentru Alimente şi Medicamente (FDA), într-o emisiune a postului TV CBS. 

Iată cum a evoluat situația infectărilor în Marea Britanie, punctual: 

  • Primele cazuri de infectare cu varianta Delta au fost identificate în Marea Britanie în aprilie 2021. Se crede că ele au fost „importate” din India înainte ca autoritățile britanice să impună restricții de călătorie;
  • La începutul lunii mai, un sfert din totalul cazurilor noi erau confirmate cu varianta Delta;
  • Până la jumătatea lunii mai, noua variantă a devenit dominantă în Marea Britanie, depășind cazurile confirmate cu varianta Alpha;
  • La jumătatea lunii iunie, 96% dintre noile infectări erau cauzate de noua variantă;
  • În același interval, numărul de cazuri noi a crescut de 4 ori în Marea Britanie, de la o medie de 2.000 de cazuri în aprilie și până la 8.000 la jumătatea lunii iunie. Creșterea ratei de infectare s-a făcut simțită spre finalul lunii mai (graficul aici);
  • Noua variantă a coronavirusului s-a răspândit printre cei nevaccinați sau cei parțial vaccinați – în mare parte tineri, ei fiind în ultima categorie din campania britanică de vaccinare. 

Puțin peste două luni a durat până când varianta Delta a devenit dominantă în Marea Britanie și a crescut de patru ori numărul de cazuri noi confirmate. Este posibil ca Marea Britanie să dea semnalul unui nou val epidemic în Europa? Este foarte posibil, crede profesorul Emilian Popovici, pentru că „suntem în perioada de vară, în care oamenii circulă foarte mult și, cum se spune, bolile infecțioase «circulă» cu avionul. Nu mai putem să ignorăm o problemă din Australia, de exemplu, spunând că este prea departe de noi. Situația din India este elocventă. Virusul vine cu avionul în câteva ore și se răspândește oriunde”, potrivit medicului epidemiolog. 

De la începutul pandemiei, modelul de transmitere a virusului SARS-CoV-2 s-a repetat aproape identic, mai spune conf. Dr. Emilian Popovici. „Cum s-a renunțat la restricții, a crescut numărul de infecții. Cum a apărut o variantă nouă, indiferent în ce zonă a lumii, s-a transmis și pe alte continente chiar”.

Ceea ce s-a întâmplat cu varianta britanică se poate întâmpla și cu această variantă Delta plecată în Europa din Marea Britanie, dar cu rezerva procentului de vaccinați din fiecare țară și a procentului din populație care a dobândit imunitate postinfecțioasă”.

Conf. dr. Emilian Popovici, medic primar epidemiolog, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie

Vaccinarea poate limita valul 4 al pandemiei

Dacă varianta Delta va deveni dominantă în lunile următoare, evoluția unui noi val de infectări va depinde în cea mai mare măsură de echilibrul dintre transmisibilitatea crescută a variantei noi și populația vaccinată, respectiv imunizată prin boală. „Cu cât procentul de vaccinați va fi mai mare – pentru că ne interesează în special imunitatea postvaccinală -, cu atât transmisibilitatea va fi mai ponderată. De aceea, este foarte important să intrăm în sezonul de toamnă-iarnă cu un procent de 60% din populație vaccinată, dacă s-ar putea, ca să putem să evităm un al patrulea val sever. El va exista oricum, dar trebuie să avem 60% din populație vaccinată până atunci dacă vrem să aibă un impact mai mic”, susține epidemiologul Emilian Popovici. 

Virusul se răspândește mai rapid decât se derulează campaniile de vaccinare în lume”.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății. Sursa: Twitter

Vaccinurile anti-COVID de la Pfizer-BioNTech și de la Oxford-AstraZeneca asigură o protecție mai mică împotriva infectării cu noua variantă Delta a coronavirusului, conform studiului publicat în The Lancet. După administrarea a două doze, protecția oferită de vaccinul Pfizer scade la 79% în cazul infectării cu varianta din India, iar protecția vaccinului AstraZeneca ajunge la doar 60%. Vestea bună este că protecția oferită de aceste două vaccinuri împotriva riscului de spitalizare este de peste 90% pentru persoanele infectate cu varianta Delta, susține un alt studiu britanic – 96% pentru vaccinul de la Pfizer, respectiv 92% pentru cel de la Oxford-AstraZeneca. Pentru vaccinurile de la Moderna și Johnson&Johnson nu au fost efectuate deocamdată studii în legătură cu varianta indiană.

Rata actuală de vaccinare din România este bună, dar nu suficientă în fața unei variante atât de transmisibile cum este Delta, crede și profesorul Doina Azoicăi. „Chiar dacă face boala, o populație vaccinată are o probabilitate foarte mică să ajungă la o formă gravă și la deces. Vaccinarea ar trebui să fie prima măsură de protecție în eventualitatea unui nou val epidemic”, conchide specialistul epidemiolog. 

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare