Cum să gândesc pozitiv. Recomandări de la psiholog

Cum să gândesc pozitiv. Psiholog: „Este o artă pe care oricine o poate duce la excelență”

Cum să gândesc pozitiv. Ești genul de persoană care vede jumătatea plină a paharului sau pe cea goală? Oricare dintre cele două tipuri de gândire îți afectează starea fizică și psihică. Cum facem, totuși să gândim pozitiv, mai ales dacă ne aflăm în situații dramatice, aflați mai jos.

Un studiu recent la care au luat parte 70.000 de femei, a scos la iveală că optimiștii au un risc mai mic decât pesimiștii să moară de infarct, accident vascular cerebral, cancer, infecții sau boli respiratorii. Cum ajungi să gândești pozitiv? „A-ți urmări și reorienta gândurile către soluții și surse de bucurie este o artă, în special în perioade de stres prelungit sau în prezența unui stimul stresant. Cu toate acestea, este o artă pe care oricine o poate învăța și o poate duce la excelență,” este de părere Andra Tănăsescu, psiholog și vicepreședinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică INLPSI.

Andra Tănăsescu este vicepreședinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică INLPSI, Psiholog, Trainer NLP și Consultant Panorama Socială

Gândirea orientată către soluții și rezultate, către binele din viața noastră naște sentimente de curaj, determinare, relaxare și recunoștință. Conform psihologului, atunci când ajungeți să vă concentrați pe ce POT și AR FI BINE să fac, mintea va fi preocupată de aceste lucruri și te va ține departe de gânduri anxioase, griji sau panică.

Ce înseamnă, cu adevărat, să gândesc pozitiv?

Reprezintă tipul de gândire conștient, care evită capcanele scenariilor mentale prăpastioase și este orientat către soluții și lucrurile care aduc bucurie și împlinire.

„A sta în bătaia armelor de foc, fără nici o protecție în afară de gândirea pozitivă este o deconectare de la realitate și o lipsă de conștientizare a gravității situației în care te afli. Dacă stai și zâmbești spre un nor și totul în jurul tău arde, nici o gândire pozitivă nu te va scoate din pericol,” adaugă Andra Tănăsescu.

Să gândești pozitiv este ușor de zis dar nu chiar atât de ușor de pus în practică. Știm cu toții cât este de dificil să ne controlăm gândurile. Însă, nu e imposibil, spune psihologul care ne prezintă un exercițiu ajutător.

Începe prin a-ți urmări zilnic șirul gândurilor, până când asta devine un obicei. Observă unde zboară atenția ta și care sunt lucrurile pe care se focusează cel mai mult. Dacă observi că gândurile legate de lipsuri, teamă sau tragedie sunt cele mai dese, notează-le pe fiecare în parte.

Cum să gândesc pozitiv. Dă-le foc temerilor în mintea ta!                                     

Mintea noastră este ca un computer mult prea plin. Dacă îl ignorăm, el va continua să ruleze aceleași programe. Dacă scriem și observăm tot ce face, se va descărca și va putea lucra la altceva.

Așadar, după ce ai scris totul, închide ochii pentru câteva minute și inspiră adânc, de câteva ori. Inspiră și expiră lent, până când simți că ți se relaxează corpul. Când simți că te-ai relaxat complet, (dacă nu adormi) deschide ochii și mergi și fă un lucru care îți aduce bucurie.

Spre exemplu, desenează, ascultă muzica preferată, uită-te la un film, orice te bucură și te împlinește.

Dacă ești la muncă, fă o listă mentală cu toate aceste gânduri cu care lucrezi în imaginația ta. Rupe apoi foaia imaginară pe care ai scris temerile tale și imaginează-ți că o arunci undeva departe sau că îi dai foc. Inspiră și expiră până când te relaxezi și mișcă blând corpul. Mișcă, întinde și destinde corpul până când apar relaxarea și energia de care ai nevoie ca să continui.

Totuși, există situații de viață dramatice care ne fac să credem că lumea s-a sfârșit, că nu mai putem vedea luminița de la capătul tunelului. Un divorț, decesul unei persoane dragi, pierderea locului de muncă pot duce în pragul depresiei chiar și pe cea mai optimistă persoană.

”Dacă ți-ai pierdut jobul, iubita/ul, divorțezi sau te-ai certat cu cineva drag în perioada asta, înseamnă că totul s-a întâmplat cu un scop. Dacă ai la cine să apelezi pentru ajutor, ai un cont de economii, pe cineva care să te asculte și măcar o persoană apropiată în viața ta cu care să vorbești despre asta, revino-ți!”, este sfatul psihologului Andra Tănăsescu.

Joburi vei mai găsi. Dacă v-ați despărțit acum, oricum relația nu avea un viitor bun și nu era omul potrivit pentru tine.

Oricât de gravă ar fi situația în care te afli acum, important e să nu rămâi acolo, ci să concentrezi asupra soluțiilor, asupra lucrurilor pe care le poți îmbunătăți.

Iată câteva exemple, detaliate de psiholog, și ce poți face ca să îmbunătățești lucrurile.

Ți-ai pierdut jobul, nu ai cont de economii, ai datorii, ai o familie pentru care trebuie să asiguri mâncare și un acoperiș deasupra capului? Este greu să îți menții o gândire pozitivă. Este firesc să fii furios, revoltat, frustrat, panicat și toată gama de emoții. Pe de altă parte, cu cât stai mai mult în această stare, cu atât te vei ține mai departe de o soluție. Soluții sunt și mereu vor fi. Că poate va fi dificil, nu înseamnă că nu vei reuși.

Dă-ți voie să plângi!

O altă situație greu de dus: ai pierdut pe cineva drag în această perioadă, nu ai putut să îi fii alături în ultimele clipe sau nu poți nici măcar să faci ultimele lucruri care țin de a-ți lua rămas bun de la el/ea?

Dă-ți voie să plângi! Ceea ce trăiește lumea în acest moment este un nimic pentru alții, dar pentru alții este o adevărată tragedie!

Este firesc să fii trist/ă, îndurerat/ă. Trăiește și numește-ți toate emoțiile pe care le simți. Dacă nu o faci, vei risca să te îmbolnăvești. Fii îndurerat până când simți că ți-ai plâns suficient lacrimile. Ai răbdare cu tine. Fii blând/ă și dacă ai cu cine, vorbește despre durerea ta. Cu apropiații, cu un specialist, cu oricine poți și simți că ți-ar putea oferi suportul de care ai nevoie.

Când vei fi plâns toate lacrimile și vei fi verbalizat toate emoțiile, lucrurile se vor realinia pentru tine, în modul în care îți va fi cel mai bine. Doar dă-ți timp și ai răbdare.

Cum să gândesc pozitiv. De reținut

Gândirea pozitivă nu este o baghetă magică ce va face ca toate problemele să dispară. Te va ajuta însă să vezi problemele ca fiind mai ușor de gestionat și îți dă încrederea să abordezi greutățile într-un mod mai pozitiv și mai productiv.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare