Cum îi pregătim psihologic pe copii pentru analizele de sânge. „Cel mai important este să nu îi mințim pentru că se pot speria și mai tare”

Cum îi pregătim psihologic pe copii pentru analizele de sânge. „Cel mai important este să nu îi mințim pentru că se pot speria și mai tare”

Recoltarea analizelor de sânge se poate transforma într-un moment stresant pentru copii, dar și pentru noi ca părinți, dacă înainte nu facem o minimă pregătire cu cei mici. Este normal ca recoltarea să decurgă anevoios și copilul să se sperie, să plângă, să nu stea liniștit, dacă nu este pus în temă cu ce urmează să i se întâmple. Pentru ca experiența să fie una cât mai blândă, specialiștii spun că e important să nu mințim copilul când mergem cu el la analizele de sânge, ci să fim sinceri și să-i povestim despre cum o să decurgă recoltarea pas cu pas, să-i validăm frica și emoțiile și să-l asigurăm că vom fi alături de el ca să-i fie mai ușor.

Prima și ultima oară când am fost să-i fac analize de sânge băiețelului meu, în vârstă de doi ani, a fost acum câteva luni. Atunci, am primit recomandare de la medic fiindcă cel mic acuza dureri la urinat, iar doctorul suspiciona o infecție urinară, ceea ce s-a și dovedit a fi ulterior. Gândul că urma să i se recolteze sânge, să fie înțepat și să plângă, să-l văd speriat și imobilizat ca să nu se miște, m-a stresat. Era prima oară când urma să trecem prin așa ceva și nu prea știam la ce să mă aștept.

Ce am făcut eu la prima recoltare de sânge

Înainte cu câteva zile de recoltare, am început să-i povestesc, pe înțelesul lui, despre faptul că vom merge la doctor, unde, o doamnă asistentă va folosi un ac mic ca să-l înțepe în mânuță și să-i ia sânge, iar asta ne va ajuta să aflăm de ce îl doare atunci când face pipi. I-am tot repetat povestioara cu analizele zilnic și părea că a înțeles, iar asta m-a făcut să fiu un pic mai liniștită și încrezătoare că nu va fi chiar atât de rău.

A venit și ziua recoltării, iar experiența în sine a fost mai ok decât mi-am imaginat. Evident că a început să plângă în momentul în care a simțit că intră acul în mână. Am reușit însă să-i distrag atenția după ce i-am arătat niște animăluțe, lipite pe un perete al cabinetului, și i-am făcut o mică povestioară, iar până la finalul recoltării deja se oprise din plâns. Experiența noastră a fost una fericită. Nu știu dacă și data viitoare va fi la fel de ușor, însă știu că a contact faptul că am fost sinceră cu el – i-am spus până și că o să-l doară puțin, dar că apoi îi va trece imediat.

Recoltarea de sânge pentru analize poate fi o experiență înfricoșătoare pentru un copil. Ne este greu nouă ca și adulți să ne uităm în direcția acului atunci când stăm cu mâna pregătită să ni se recolteze sânge – unora chiar ni se face rău -, imaginați-vă cum se simte un copil în situația asta! Partea bună este că cei mici nu au nevoie să li se recolteze sânge la fel de des ca adulților. Însă atunci când situația o impune, este important de știut că noi, ca și părinți, putem să reducem mult din stresul resimțit de copii dacă îi pregătim înainte de procedură. Doar așa îi vom ajuta pe cei mici să fie mai liniștiți și să nu se împotrivească intervenției.

Copilul trebuie să știe la ce să se aștepte când merge la recoltare

Pentru ca experiența recoltării de sânge pentru analize să fie una cât mai puțin stresantă, copilul trebuie să știe ce îl așteaptă.

„Cel mai important lucru este să nu mințim copilul, respectiv să nu îi spunem că nu va simți nimic, că este o vizită în care mergem să ne jucăm sau că mergem, de fapt, în altă parte. Dacă mințim copilul, în primul rând își va pierde încrederea în noi, apoi se va trezi într-o situație cu potențial stresant, pentru care nu a fost pregătit. Panica lui poate crește și din acest motiv. Să ne imaginăm noi, adulții, cum ne-am simți să fim astfel mințiți? Și pentru copil este la fel. Ascunderea adevărului, are rolul de a ne salva nouă liniștea pe drumul către medic și nu este în beneficiul copilului”.

Iulia Barca, psiholog

Când intră în cabinet, copilul trebuie să știe că asistenta sau doctorul îl va înțepa în braț cu un ac ca să-i ia sânge și că toți oamenii trec prin așa ceva ca să fie sănătoși. Spune-i copilului că îl va durea puțin, dar că procedura nu durează mult. Mai spune-i și că durerea va trece imediat ce asistenta va îndepărta acul. „Până la urmă, educația pentru sănătate începe din copilărie și este în regulă să spunem inclusiv faptul că există un mic disconfort, o înțepătură care nu este foarte dureroasă și care nu durează mult, iar ulterior aflăm cât de sănătoși suntem”.

Exact așa procedează și Raluca, mama unui băiețel de șapte ani. Ea mizează pe sinceritate când vine vorba despre necesitatea recoltării unei probe de sânge și spune că până acum, pentru ei, a funcționat întotdeauna.

„Sunt sinceră cu Filip când vine vorba despre analizele de sânge – îi spun că s-ar putea să doară puțin, dar că e normal. De asemenea, îi explic cu ceva timp înainte de programare că este regula familiei, cu toții facem teste de sânge ca să verificăm dacă suntem sănătoși, și acum a venit rândul lui. Nu intru foarte mult în detalii, îl aștept pe el să-mi pună întrebări și îi povestesc despre tot ce e curios să afle. Ultima dată, am fost împreună și ne-am făcut și eu și tatăl lui analizele, iar acest lucru l-a ajutat să fie mai relaxat”.

Raluca Neagu, 35 de ani

Jocurile de rol la copiii de doi-trei ani îi ajută să se familiarizeze cu intervenția și cu personalul medical

Ca să înțeleagă mai bine ce urmează să se întâmple la doctor, specialiștii recomandă să facem jocuri de rol cu copiii de doi, trei ani. Spre exemplu, putem să ne jucăm de-a doctorul – ne jucăm cu o trusă de jucărie și tratăm o păpușă sau un animăluț de pluș, le putem face și o injecție, moment în care explicăm copiilor ce se întâmplă, pașii pe care doctorul îi va face ca să îi recolteze sânge. „Jocurile au rolul de a familiariza puțin copilul cu procedurile în sine și rolul medicilor. Familiaritatea are rolul de a reduce stresul copilului aflat într-un mediu nou, supus unei tehnici ușor invazive”, întărește psihologul.

Jocul este o unealtă pe care o putem folosi și în timpul recoltării probei de sânge, în cazul copiiilor mai mici. Vorbiți cu personalul de la laborator ca să intre puțin într-un mic joc cu copilul – micuțul poate lua cu el jucăria preferată, iar asistenta poate să “recolteze” întâi jucăriei. Sau puteți să faceți acest joculeț chiar în timpul recoltării propriu-zise împreună cu copilul.

Pe joc mizează și Oana, mama unei fetițe de patru ani.

„Noi ne și jucăm cu o seringă cu care se joacă ea de obicei ca să-i facă injecții bebelușului ei de jucărie. Dar o și punem în temă. Cu două-trei zile înainte de a merge la recoltare, începem să îi povestim că vom merge la doctor, care îi va lua sânge pentru a-i face niște analize. Îi spunem că o să simtă o pișcătură și apoi doctorul va termina de luat sânge și vom merge acasă. Îi mai explicăm și că aceste analize ne vor arăta de ce s-a simțit rău și ce putem face ca pe viitor să nu îi mai fie rău”.

Oana Măinescu, 36 de ani

Copiiilor de șase-șapte ani le spunem povești ca să le distragem atenția

Cu copiii mai mari, de șase-șapte ani, lucrurile sunt un pic mai simple pentru că e mai ușor să înțeleagă – li se pot oferi informații mai detaliate despre recoltare, în ce constă, de ce e necesar să facă analizele de sânge. Îi putem familiariza cu un ac, înainte de procedură, acasă, în siguranță – le arătăm acul, le explicăm că are vârful ascuțit, cum se folosește. Atenție, însă! Chiar și cu această pregătire, și copiilor mai mari poate să le fie frică de ac și de sânge, și ei plâng și se sperie.   

„Contează să le fim alături și, dacă este posibil, să stabilim împreună o poveste pe care o vom spune în timpul procedurii sau o imagine pe care o vom vizualiza împreună, pentru a le distrage atenția. Putem contura povestea sau imaginea împreună cu cel mic, încă dinainte de a merge la medic, ca un ritual al nostru, pornind de la un personaj sau un animăluț preferat de copil”, spune psihologul Iulia Barca. Mai mult, specialiștii spun că este foarte important să le validăm emoțiile copiilor înainte și în timpul recoltării și să îl încurajăm cu afirmații de genul: „Sunt aici lângă tine”, „Te cred că te simți inconfortabil acum”, „Este în regulă și dacă simți puțină teamă”.

În cazul copiiilor mai mici, dacă este posibil, este recomandat să fie ținuți în brațe. În cazul celor mai mari, ține-i de mână în timpul recoltării și vorbește-le cu o voce caldă, șoptită. De asemenea, poți să descrii și să povestești cu copilul despre ce vedeți în cabinetul de recoltare. Poți să-i vorbești despre ce fac asistentele, despre faptul că și alți copii sunt acolo ca să li se recolteze sânge, poți să-i relatezi și despre momentul în care tu ai fost să ți se ia sânge.

Important este ca celui mic să-i fie distrasă atenția de la intervenție pentru a reuși să i se recolteze sângele. „Distragerea atenției îl ajută pe copil să iasă din emoții dificile pe moment. Practic, are loc o focusare asupra unui alt aspect pentru a putea conține mai ușor o emoție care ne poate destabiliza. Altfel, pericolul este ca părintele să bruscheze copilul să stea acolo indiferent de ce simte și astfel să îi provoace un stres și mai mare, care se poate menține”, completează psihologul.

Pentru copiii mai mari, poți să fii pregătit și cu un telefon sau cu o tabletă, pe care copilul să se uite la un filmuleț ori să joace un joc, cât i se ia sânge.

Recoltare de analize cu Realitate Virtuală pentru copii

Așa arată dispozitivul folosit și în cabinetele medicale dotate cu Kids Virtual Reality

Pentru copiii peste 6 ani, centrele de recoltare Synevo oferă o experiență cu totul inovatoare copiilor și părinților atunci când merg la analizele de sânge. Este vorba despre un dispozitiv bazat pe realitate virtuală, menit să distragă atenția celor mici atunci când li se ia sânge, cu scopul de a transforma această experiență stresantă, într-una mai prietenoasă.

Dispozitivul, care se numește Kids Virtual Reality, a fost creat în ideea de a minimiza stresul și anxietatea pe care copiii o au atunci când merg la analize. Astfel, copiilor li se vor pune niște „ochelari” VR cu ajutorul cărora vor intra într-un mic joculeț și vor avea de îndeplinit o misiune, pentru a li se distrage atenția de la ce se întâmplă în momentul recoltării. Dispozitivul este recomandat copiilor cu vârsta peste șase ani.

În București, există două centre de colectare, unde se poate folosi dispozitivul Kids Virtual Reality – Centrul de recoltare 13 Septembrie și Centrul de recoltare Brâncoveanu. Lista centrelor Synevo cu VR (Realitate Virtuală) din țară, o găsiți AICI.

Ce mai ajută? Recompensele și laudele!

Un alt lucru pe care îl putem face ca să îi ajutăm pe copii să fie mai cooperanți este să le promitem o mică recompensă după ce vom termina cu vizita la cabinet – o plimbare în parc, o ieșire la un film sau la o cofetărie. Toate aceste lucruri sunt dezirabile pentru copil și îl vor ajuta să treacă mai ușor peste experiența recoltării. Specialiștii spun că e recomandat să mergem în locul promis indiferent de felul în care s-a manifestat copilul în timpul procedurii.

Mai mult, dacă copilul a plâns foarte tare, a fost anxios și agitat peste măsură, el nu trebuie pedepsit pentru că „nu a fost cuminte”. Dimpotrivă, copilul trebuie lăudat pentru curajul de care a dat dovadă.

„Recompensa poate consta, uneori, și doar în laude și aprecieri: «Sunt foarte mândră de tine că, și dacă ți-a fost greu, ai cooperat cu doamna doctor». Chiar și pentru noi, adulții, este sănătos să păstrăm sistemul de recompensare după îndeplinirea unei sarcini, finalizarea unui obiectiv sau, cu atât mai mult, atunci când poate nu am avut succesul dorit, mesajul fiind acesta: «ești valoros și important, chiar și când nu ai întotdeauna reușite»”.

Iulia Barca, psiholog

Ce se întâmplă când și părinții devin anxioși?

Când nouă ne este frică, fără doar și poate că micuții noștri, vor simți asta și le va fi și lor frică. Dacă avem teamă de ac și de sânge, specialiștii spun că e important să lucrăm cu noi ca să ne ținem anxietatea sub control și să nu ajungem să-l speriem pe copil și mai mult. Dacă mama știe că are o anxietate crescută în astfel de situații și nu reușește să-și mențină calmul, cel mai indicat ar fi ca cel mic să meargă la cabinet cu tatăl sau cu bunica.

„În acest sens pot fi făcute exerciții de respirație ghidată sau de ancorare în simțuri, adică explorare în detaliu a stimulilor din preajmă prin intermediul văzului, auzului, mirosului, gustului și simțului tactil. Acestea au rolul să ne aducă în prezent, aici și acum, și să ne scoată din anxietatea provocată de gânduri”, sfătuiește psihologul.

Ce facem punctual în ziua analizelor ca să ne creștem confortul psihic

Când știm la ce să ne așteptăm, stresul este mai mic. Înainte să mergi la analize cu copilul, ia în considerare următoarele aspecte:

  • Ce fel de test de sânge urmează să i se facă copilului – recoltare din deget sau intravenos. Procedurile sunt diferite și tu și copilul ar trebui să știți ce urmează să se întâmple exact
  • Asigură-te că cel mic bea suficiente lichide înainte de recoltare – hidratarea îmbunătățește circulația sângelui și asistenta va găsi mai ușor o venă
  • Plecați devreme de acasă, ca să nu pierdeți mult timp în trafic și copilul să obosească până ajungeți la recoltare (există riscul să fie mai puțin cooperant)
  • Ia cu tine o gustare ca să i-o poți oferi copilului imediat după recoltare ca să nu stea nemâncat prea mult timp și să devină și mai irascibil
  • Validează-i emoțiile copilului și arată-i că ești alături de el – dacă îi este frică, spune-i: „Știu că ți-e frică, te înțeleg”

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare