Cauzele mirosului neplăcut din casă și soluții pentru aer proaspăt

Cauzele mirosului neplăcut din casă și soluții pentru aer proaspăt tot timpul anului

Cauzele mirosului neplăcut din casă pot fi numeroase. Dacă din diverse motive nu poți să aerisești suficient de des, eliminarea mirosurilor neplăcute din locuință poate deveni o experiență dificilă și cu destul de multe provocări.

Și totuși cum putem avea aer proaspăt și curat în casă fără să pierdem căldură și fără să introducem noxele și poluanții din exterior?

„Există diferite metode pentru a putea păstra aerul curat si pentru a nu avea mirosuri neplăcute în casa în care locuiți, de la simple filtre de aer exterior-interior, la filtre mai complexe cu recuperare de căldură, până la instalații sofisticate de climatizare, filtrare și aport de aer proaspăt.”

Alexandru Cojoc, arhitect și designer de interior

Dar, mai întâi, haideți să vorbim despre care ar fi principalele surse de miros neplăcut dintr-o locuință și cum pot fi ele îndepărtate:

Mașina de spălat rufe cu încărcare frontală

Mucegaiul se dezvoltă adesea în acest tip de mașină de spălat. Vă poate irita ochii, nasul, gâtul și pielea. De asemenea, poate duce la reacții alergice și atacuri de astm. Lăsarea ușii deschise între ciclurile de spălare poate ajuta la pevenirea mucegaiului. Uscarea și curățarea regulată a garniturii de cauciuc ajută, de asemenea.

Cauzele mirosului neplăcut din casă: Tocătorul de bucătărie

Bacteriile care dau miros urât se pot găsi în chiuvetă și în scurgerea din bucătărie. Pentru a curăța chiuveta, aplicați această metodă, o dată pe săptămână: puneți 1 lingură de bicarbonat de sodiu, 3 felii subțiri de lămâie și 1 linguriță de înălbitor în scurgere chiuvetei de la bucătărie.

Lăsați să acționeze 30 de minute, apoi lăsați apa rece să curgă timp de 30 de secunde. Înălbitorul ucide bacteriile, iar feliile de lămâie elimină mirosul.

Mobilierul nou

Canapeaua sau dulapurile pe care tocmai le-ați cumpărat ar putea elibera compuși organici volatili în aer (COV). Acestea sunt gaze – cum ar fi formaldehida și toluenul – care vă pot irita nasul și gâtul. De asemenea, pot provoca dureri de cap și amețeli. Unii COV au fost asociați cu riscul de cancer. Deschideți ferestrele pentru a lăsa aerul din exterior să ventileze camera, dacă puteți, și căutați produse cu conținut scăzut de COV pentru a limita expunerea.

Cauzele mirosului neplăcut din casă: Covorul murdar

Poate reține praf, murdărie, resturi de alimente chiar și urina sau fecale de la animalele de companie. Mocheta poate, de asemenea, să prindă spori de mucegai, eliminând miros specific.

Pentru a îndepărta mirosurile, aspirați de cel puțin 3 ori pe săptămână cu un aspirator care are un filtru HEPA (filtru de particule cu dimensiuni reduse, de obicei, cu cărbune activ). Curățați în profunzime covoarele o dată pe an folosind curățarea uscată cu abur.

Frigiderul

Bacteriile deteriorate sunt un tip de bacterii care fac ca alimentele să aibă gust și miros urât. Acestea se pot dezvolta la temperaturi scăzute. Ștergeți frigiderul folosind apă caldă și săpun.

Evitați produsele de curățare – acestea pot face ca alimentele să prindă un gust de substanțe chimice. Verificați frigiderul o dată pe săptămână și aruncați orice a expirat. O cutie deschisă cu bicarbonat de sodiu poate ajuta și la eliminarea mirosurilor.

Cauzele mirosului neplăcut din casă: Prosoapele ude

Dacă nu le speli suficient de des, vor începe să dezvolte bacterii și să miroasă a șosete murdare. Un studiu a scos la iveală că un tip de bacterii numite Moraxella osloensis sunt principalele cauze ale stofelor urât mirositoare.

Spălați-vă prosoapele cel puțin o dată pe săptămână sau mai des dacă locuiți într-o zonă cu atmosferă caldă și umedă. Întindeți-le pe un suport pentru prosoape pentru a se usca bine.

Așternuturile de pat

Lăsăm celule moarte ale pielii în fiecare noapte, în timp ce dormim. Atât bacteriile cauzatoare de miros urât, cât și acarienii se hrănesc cu celulele moarte ale pielii.

De aceea, ar trebui să vă spălați așternuturile cel puțin o dată la 2 săptămâni. Încercați să o faceți mai des când vremea este caldă sau dacă transpirați noaptea.

Mașină de spălat vase

Particulele alimentare pot rămâne prinse în filtru. O dată pe săptămână, scoateți filtrul și spălați-l cu o perie moale sub jetul de apă. Ștergeți reziduurile din interiorul aparatului cu un burete.

Sau puteți pune un vas plin cu oțet pe raftul inferior al mașinii de spălat vase și rulați un ciclu de spălare cu mașina goală.

Cauzele mirosului neplăcut din casă: Mucegai ascuns

Dacă mirosiți mucegai, dar nu îl vedeți, ar putea crește în spatele gips-cartonului sau al tapetului, sub lambriurile din lemn sau în pereții din apropierea țevilor.

De asemenea, ar putea fi sub covor sau tavan sau în interiorul conductelor de aer. Mucegaiul crește acolo unde este multă umezeală, cum ar fi sub o chiuvetă sau într-o baie prost ventilată. Cel mai bine este să apelați un profesionist dacă credeți că aceasta este problema. Încercarea de curăța singuri ar putea elibera spori de mucegai.

Miros de canalizare la subsol

Acest lucru este adesea cauzat de un sifon de pardoseală uscat, de la o conductă de scurgere. Sifonul este o secțiune a conductei care rămâne, în mod normal, umplut cu apă – aceasta blochează gazul din canalizare (hidrogen sulfurat) să pătrundă în casă. Respirarea hidrogenului sulfurat poate irita ochii și gâtul, poate provoca dificultăți de respirație și poate duce la oboseală, dureri de cap și amețeli.

Turnarea apei în canalul de scurgere din pardoseală poate fi suficientă pentru a rezolva problema; dacă persistă, chemați un instalator.

Cauzele mirosului neplăcut din casă: Animale de companie

Excrementele și urina fac parte din conviețuirea cu o pisică sau un câine. Un studiu recent a scos la iveală că urina câinelui nu este sterilă sau fără germeni, ci are mai multe tipuri de bacterii.

În plus, atât excrementele de pisică, cât și de câine pot conține viermi care se pot transmite la om. Curățați rapid după animalul de companie, scoateți excrementele din litiera pisicii în fiecare zi și spălați-vă mâinile după.

Boilerul de apă caldă

Dacă apa de la robinet miroase a ouă stricate, probabil cauza o reprezintă bacteriile de sulf. Acestea pot produce hidrogen sulfurat gazos. Acest lucru vă poate irita ochii, nasul și gâtul.

De asemenea, poate provoca greață și dureri de cap. Boilerul de apă caldă este probabil de vină dacă simțiți mirosul numai atunci când curge apă caldă și nu rece. Un instalator poate înlocui piesele afectate și poate crește temperatura pentru a ucide bacteriile.

Soluțiile propuse de specialist

Alexandru Cojoc, arhitect și designer de interior la Arhinterior, a explicat câteva metode prin care putem elimina mirosurile neplăcute din locuință.

1. Ventilatoarele cu filtru de aer

Utilizarea ventilatoarelor cu filtru este o soluție mai ieftină si recomandată pentru un aport crescut de aer proaspăt. Filtrele acestor ventilatoare pot filtra picături apă si particule de praf de până la 10 microni în diametru. 

Prin schimbarea direcției ventilatorului, fluxul de aer se poate schimba, după cum este necesar, permițând astfel folosirea mai multor ventilatoare – unele pentru extragerea aerului urât mirositor și altele pentru aportul de aer proaspăt.

„Această soluție este recomandată în zonele cu mai puțină poluare, pentru că filtrele acestor ventilatoare nu sunt suficient de performante să oprească noxele din marile orașe,” adaugă Alexandru Cojoc.

2. Sistemele de ventilație cu aport de aer proaspăt și cu recuperatoare de căldura

Casele moderne se construiesc în ideea de a funcționa pe principiul eficienței, din punct de vedere energetic, astfel aerisirea locuinței prin deschiderea ferestrelor contravine acestui principiu.

Sistemele de ventilație cu recuperare de căldură funcționează ca niște baterii pe care le încarci atunci când scoti aerul viciat din locuință, prin stocarea temperaturii extrase din cameră într-o baterie ceramică și descărcarea bateriei ceramice prin adăugarea la loc a temperaturii extrase din cameră în aerul proaspăt filtrat adus de afară.

Conform specialistului în design interior, această soluție este potrivită și pentru zonele urbane, deoarece filtrele HEPA, cu carbon activ, sunt suficient de performante pentru a filtra aerul poluat.

3. Sistemele de climatizare

Sunt cele mai complexe sisteme de curățare a aerului dintr-o locuință:

  • controlând calitatea aerului,
  • concentrația de dioxid de carbon,
  • sunt răspunzătoare de filtrarea si eliminarea particulelor de praf din atmosferă,
  • au grijă ca temperatura să fie aceeași peste tot în cameră sau diferită de la o camera la alta, în funcție de preferințele fiecărei persoane care locuieste in acea casă,
  • controlul umidității.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare