Cum se testează noul coronavirus. Teste PCR versus teste rapide

Cum se depistează noul coronavirus în România. Teste PCR versus teste rapide

Singurul test recomandat de Organizația Mondială a Sănătății pentru depistarea COVID-19 este cel PCR, prelucrat în laborator. Pe lângă acesta, pe piață mai sunt alte două tipuri de teste rapide, asemănătoare celor gripale. Ce avantaje și neajunsuri are fiecare dintre ele ne explică în continuare specialiștii. 

Ghidurile publicate de Organizația Mondială a Sănătății pentru diagnosticul bolnavilor cu COVID-19 recomandă o singură metodă de testare pentru noul coronavirus: RT-PCR, acronim pentru Real-Time Polymerase Chain Reaction, în traducere, reacție de polimerizare în lanț cu detecție în timp real. 

Mai multe tipuri de teste rapide pentru COVID-19 au apărut deja pe piață și au primit licență de comercializare, dar medicii sunt rezervați cu privire la acuratețea lor. 

Ce este testul RT-PCR

Tehnica RT-PCR este folosită pentru analize de laborator complexe, care țin de biologia moleculară, o ramură a biologiei înrudită cu genetica. Virusul SARS-CoV-2 este unul de tip ARN, informația lui genetică fiind codificată sub formă de acid ribonucleic. Prin testarea PCR, se pot recunoaște secvențele genetice specifice acestui virus.

Așa cum noi avem un ADN unic, așa și fiecare microorganism care poate produce boli este unic din punct de vedere al acidului ribonucleic. Pe baza unicității lui se pune diagnosticul pozitiv de prezență a acelui microorganism în proba pe care o analizăm”, explică dr. Andreea Alexandru, medic primar medicină de laborator, medic-șef Laborator Central București și director medical Divizia Laboratoare Clinice REGINA MARIA. 

Testul diagnostic al SARS-CoV-2 este un test de tip RT-PCR, la care se adaugă revers transcriptaza și identificarea în timp real. Astfel, din proba biologică recoltată de la pacient se obține o probă purificată, care conține materialul genetic al virusului. Fiind un virus de tip ARN, este necesară și o etapă în care fragmentele de ARN sunt transformate în secvențe corespunzătoare de ADN.

Ulterior, prin RT-PCR, secvențele ADN sunt multiplicate, atingând o concentrație suficientă pentru a fi detectate. În ultima etapă, se adaugă un marker fluorescent ce recunoaște secvențele genetice specifice virusului SARS-CoV-2. Proba este considerată pozitivă dacă apare fluorescența și sunt detectate două fragmente genetice specifice coronavirusurilor și un fragment genetic specific SARS-CoV-2.

Fiind un virus cu transmitere aeriană, cel mai frecvent poate fi identificat la bolnavi în secrețiile respiratorii, prin efectuarea unui exsudat nazal și/sau faringian. Pentru testarea RT-PCR se pretează și alte tipuri de probe: sputa, lavajul bronho-alveolar sau probele de biopsie. 

Recoltoarele, cum sunt numite recipientele de recoltare și transport, sunt unele speciale, recomandate de ghidurile Organizației Mondiale a Sănătății și avizate de autoritățile medicale din fiecare țară. Recoltorul este o tijă de plastic, la capătul căreia se află un tampon steril. 

Rezultatele testului, disponibile în 4 ore

Testările RT-PCR oferă cea mai mare acuratețe în diagnosticul COVID-19, dar prelucrarea lor durează mult, iar rezultatele sunt gata în cel puțin 4 ore. 

„Testarea RT-PCR este o tehnică superioară, dar care necesită personal specializat, echipamente specifice, reactivi și spații dedicate. Toate acestea sunt costisitoare, de unde și prețul mai mare al acestui tip de analiză”, spune dr. Andreea Alexandru.

REGINA MARIA este una dintre clinicile private din România care prelucrează teste RT-PCR în regim de colaborare cu autorităţile statului şi numai la solicitarea acestora. Considerăm că este important să luăm parte la acest efort comun de a gestiona pandemia și că este de datoria noastră, ca unitate de sănătate, să susținem acest efort pentru România”.

Dr. Andreea Alexandru, director medical Divizia Laboratoare Clinice REGINA MARIA
Dr. Andreea Alenandrescu, medic-șef Laborator Central București și director medical Divizia Laboratoare Clinice REGINA MARIA
Dr. Andreea Alenandrescu, medic-șef Laborator Central București și director medical Divizia Laboratoare Clinice REGINA MARIA


Tehnicile de biologie moleculară se folosesc pentru testarea multor patogeni, atât virusuri, cât și bacterii, tipice și atipice. Câteva exemple: pentru diagnosticarea hepatitelor virale de tip B, C, infecției HIV, testarea sindromică în cazul infecțiilor respiratorii și gastrointestinale, sepsisului, meningoencefalitelor. 

Un test mai rapid decât cel existent a fost aprobat pe 21 martie de Administrația Alimentelor și Medicamentelor (FDA) din SUA, potrivit agenției Reuters. El este produs de compania Cepheid și folosește tot metoda Real Time PCR, dar nu este încă aprobat în Uniunea Europeană. Rezultatele acestui test sunt disponibile în doar 45 de minute. Pe lângă rapiditate, noul test diagnostic are și avantajul că proba poate fi prelucrată în aparate plasate în camerele de gardă ale spitalelor, fără a mai ajunge în laborator și fără a mai fi nevoie de personal specializat pentru prelucrare. 

Două tipuri de teste rapide

Într-un timp surprinzător de scurt au apărut și teste rapide pentru COVID-19, similare celor utilizate pentru detecția Streptoccocus pyogenes grup A și a virusurilor gripale A și B. La ora actuală, există două variante de teste rapide:

  • Teste de antigen SARS-CoV2
  • Teste de anticorpi IgG/IgM

Ambele ar putea fi realizate în cabinete medicale sau în unitățile de primiri urgențe, de medici și asistente medicale fără o specializare în acest sens. Cele două teste se bazează pe metoda imunocromatografică, fiind impregnate cu antigen, respectiv anticorp. 

Testele rapide sunt mai simplu de făcut și nu necesită personal foarte specializat, însă au dezavantajul că dau mult mai multe eroi în comparație cu testele de tip RT-PCR.

„Anticorpii de tip IgG sunt cei care arată că ai trecut prin boala respectivă, dar nu toți anticorpii de acest fel sunt protectori și creează un vaccin natural. Încă nu știm dacă persoanele care sunt COVID pozitive și asimptomatice dezvoltă anticorpi sau îi dezvoltă într-o cantitate suficient de mare.

Anticorpii IgM încep să se formeze în faza acută a bolii, dar nu imediat, ci la un interval de circa 7 zile de la momentul 0 al infecției. În toată această perioadă, bolnavul este contagios, iar detecția virusului se poate face doar cu RT-PCR. Testele cantitative, cum este RT-PCR, sunt net superioare celor rapide”, potrivit medicului Andreea Alexandru. 

Testele rapide, soluția pentru testarea masivă?

Premierul Ludovic Orban a declarat recent că, în România, testele rapide nu vor fi folosite din cauza lipsei de precizie. Ele ar avea o marjă de eroare de 20%, ceea ce reprezintă un risc enorm, spunea premierul.

La o zi după această declarație, autoritățile au anunțat că 60.000 de teste rapide au ajuns deja în țara noastră din Coreea de Sud, împreună cu alte 200.000 de teste RT-PCR, în baza unui contract UNIFARM. Experiența foarte bună a acestei țări pe partea de testare a COVID-19 și calitatea superioară a testelor au fost argumentele directorului UNIFARM, Adrian Ionel, pentru această achiziție. 

Testarea masivă a populației pentru COVID-19 este cerută de tot mai multe voci în România, după modelul Germaniei și Coreei de Sud. Recent, peste 200 de medici și cercetători români au trimis autorităților o scrisoare deschisă în care cer testarea în masă folosind testele rapide. 

De asemenea, peste 57.000 de români au semnat o petiție prin care solicită premierului o campanie masivă de testare. „Testarea în masă ar putea să fie făcută la intrarea în țară, în supermarketuri, oriunde. Pentru că ea nu necesită personal specializat, rezultatul este dat în 15-20 de minute. Trebuie să vedem lucrurile așa, sunt 20% dintre oameni care ar putea primi diagnosticul de fals negativ, dar sunt 80% dintre oameni care ar putea fi depistați pozitiv și izolați și la fel persoanele cu care iau contact să fie testate”, argumentează Cătălina Hopârteanu, reprezentant al comunității Declic.ro

Lipsa de precizie este motivul pentru care testele rapide sunt privite cu neîncredere de multe țări și unii medici au constatat deja această problemă. Microbiologii spanioli au avertizat recent că testele rapide fabricate de compania chineză Bioeasy nu sunt sigure, potrivit cotidianului El Pais.

Spania a comandat 340.000 de astfel de teste, din dorința de a diagnostica un procent mai mare din populație și de a afla astfel proporţia reală a pandemiei. Specialiștii au constatat însă că aceste teste rapide au o precizie de numai 30%, deși ar trebui să fie de peste 80%, conform standardelor. În consecință, medicii nu ar trebui să se bazeze pe ele pentru a oferi diagnostice, au avertizat ei. Ambasada Chinei susține că producătorul de la care au fost cumpărate aceste teste nu avea licență de comercializare. 

„Ghidul Organizației Mondiale a Sănătății recomandă ca metodă de diagnostic doar testele RT-PCR. Nu există recomandări clare în ceea ce privește utilizarea testelor rapide în această pandemie. În acest context și bazându-ne pe experiența noastră, nu există un test rapid perfect. Cunoaștem foarte bine limitele acestor tipuri de teste rapide”, spune dr. Andreea Alexandru.

REGINA MARIA prelucrează în continuare, în colaborare cu autoritățile statului, testele PCR pentru ARN COVID, teste lucrate pe un flux complet izolat față de restul probelor de biologie moleculară din laboratoare, cu personal instruit special și echipat pentru maximă siguranță. Capacitatea laboratoarelor REGINA MARIA este de până la 860 de teste pe zi.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare