De ce jocurile de societate moderne ne fac să uităm de ecrane și să ne conectăm cu ceilalți? Idei de board games amuzante
Tot mai multă lume joacă board games. Unii au acasă o mulțime de jocuri și fac adevărate maratoane între prieteni, mai ales când apar ocazii cum sunt Crăciunul și Revelionul. Oare de ce ne place atât de mult să jucăm jocuri de societate?
În română, s-ar numi jocuri de societate sau de masă, însă de obicei le spunem și noi tot board games. Sunt jocuri care au diferite piese – figurine, cărți, zaruri și/sau o tablă de joc – și care sunt jucate de mai multe persoane, cel puțin două, stând la o masă.
Am putea fi tentați să credem că cele mai vechi board games sunt Monopoly sau Scrabble, dar adevărul e că primul board game despre care istoricii dețin informații datează de acum 5.000 de ani. Picturi cu acest joc, Senet, au fost găsite în morminte vechi egiptene, inclusiv în mormântul reginei Nefertari (1295–1255 î.Hr.), una dintre soțiile lui Ramses al II-lea.
Așadar, jocurile de societate sunt o metodă de petrecere a timpului liber de mii de ani. De la cele clasice, cum ar fi șahul, devenit și sport, la Catan sau Ticket to Ride, oameni de tot felul de vârste și culturi găsesc plăcere în a juca board games, care pot însemna jocuri de rol, jocuri de cărți de colecție, jocuri de război și de strategie, dar și jocuri de autocunoaștere și de interconectare, cum sunt cele de la The Funny Brand, create de niște români.
Piața de board games, în creștere
Vânzările de jocuri de societate au crescut brusc începând cu 2013, notează Micael Sousa și Edgar Bernardo, în articolul de cercetare Back in the Game: Modern Board games. În 2014 se înregistra o creștere cu 9%, apoi cu 12% în 2015, iar studiile de piață ulterioare arătau o rată anuală de creștere de peste 9% pentru 2017-2023. De fapt, pentru 2023 se aștepta o creștere de 17%.
Toate aceste procente, mai mari sau mai mici, nu fac decât să arate interesul tot mai mare pentru jocurile de societate care se joacă pe o suprafață fizică, de obicei pe masă, în ciuda ascensiunii digitalizării și a divertismentului din media. Poate tocmai din acest motiv, unii cercetători vorbesc despre o eră a renașterii jocurilor de societate.
Așa-zisele noi jocuri de societate au câștigat notorietate la nivel mondial prin succesul pe care l-a avut jocul Catan. Deși a fost creat în 1995, de-abia în secolul 21 a devenit o tendință socială, inițial în comunitățile de studenți.
În același timp, creatorii de board games au început să fie tot mai atenți la design, la metode de a completa și îmbunătăți experiența de joc – crearea de extensii – și să pună mai mult accent pe cooperare și pe competiție non-agresivă între jucători. Iar jucătorii de board games se caută unii pe alții, uneori formând comunități și organizând evenimente la care participă în mod constant.
Dar de ce ne plac atât de mult jocurile de societate? Ce au aceste board games de ne captivează și ne fac să vrem să jucăm din nou?
Importanța jocului în viața omului
În fond, board games sunt jocuri. Iar jocul e o activitate distractivă, imaginativă și relaxantă care, de obicei, se desfășoară la libera alegere, de dragul plăcerii individuale sau de grup. Jocul e răspândit în toate culturile și are mai multe beneficii psihologice: ajută în dezvoltarea cognitivă, socială și emoțională a copiilor, însă poate fi un element important și în viața de adult.
Jocul ne permite să explorăm noi posibilități, să experimentăm diferite strategii și să învățăm din experiențe, iar jocurile de societate ne oferă o metodă atât distractivă, cât și structurată de a ne implica în joc, pentru că regulile creează un cadru în care ne putem arăta creativitatea, abilitățile de rezolvare a problemelor, abilitățile strategice și gândirea critică.
Jocul este spontan, lipsit de sancțiuni externe, reale, și presupune implicare activă. Iar board games nu doar că ne oferă plăcere, dar ne dau și un sentiment de creștere personală. Plus că ne dau și ocazia de a socializa.
Interacțiuni sociale și conectare cu ceilalți
Dincolo de faptul că îți demonstrezi abilitățile de strateg, jocurile de societate sunt îndrăgite și pentru faptul că au capacitatea de a aduce oamenii împreună. Acum mai mult decât oricând, într-o lume dominată de ecrane, de interacțiuni digitale care, deseori, au în spate multă însingurare, jocurile de societate ne oferă pretextul de a avea interacțiuni sociale, de a ne vedea față în față.
Indiferent că e o întâlnire de familie, o noapte cu prietenii sau o seară cu alți pasionați de board games, aceste jocuri funcționează ca o platformă socială, dar una nemediată de dispozitive digitale.
Jocurile de societate stimulează comunicarea și cooperarea, îi încurajează pe jucători să se implice în discuții unii cu alții, iar în cele care permit joaca pe echipe se fac strategii împreună și se lucrează pentru un obiectiv comun.
Când se adună să joace ceva, nu toată lumea joacă non-stop, așa că unii stau pe margine și au tot felul de alte conversații mai mult sau mai puțin profunde. Prietenii care se întâlnesc la seri de board games construiesc relații mai puternice, dezvoltă empatie și înțelegere. Nu în ultimul rând, jocurile de societate pot fi o cale mai simplă prin care cei mai introvertiți să învețe abilități sociale importante și a fi împreună cu ceilalți, dar fără a simți presiunea grupului.
Jocurile provoacă gândirea
Știm că, în cazul copiilor, există o mulțime de beneficii ale jocului. Jocul e atât de important, încât, în 1989, Organizația Națiunilor Unite (ONU) l-a recunoscut ca fiind unul dintre drepturile fundamentale ale copilului. Iar jocurile de societate nu doar că ajută capacitatea de concentrare și de menținere a atenției, dar îi învață și despre rezolvarea de probleme, îi ajută să devină mai creativi și le îmbunătățesc memoria.
Beneficiile nu sunt valabile însă numai pentru copii.
Sigur, depinde de ce anume joci, dar jocurile de societate sunt un fel de antrenamente mintale care ne mențin creierul atent și implicat. Ne cer să gândim strategic, să analizăm informațiile, să luăm decizii și să ne adaptăm la schimbare. Fiecare mișcare dintr-un board game presupune să analizezi mai multe variabile, să cântărești riscuri și recompense și să iei în considerare potențialele mutări ale altora și consecințele asupra ta, ca jucător.
În plus, mai mulți cercetători sunt interesați de beneficiile jocurilor de societate asupra evoluției unor afecțiuni precum demența sau boala Alzheimer, iar unele studii arată că aceste jocuri pot încetini declinul cognitiv și pot îmbunătăți calitatea vieții seniorilor, impactul jocurilor de societate fiind diferit, în funcție de mai mulți factori.
- Citește și: Ce are special un „supervârstnic“ și ce poți face ca să devii și tu unul. Cum să îmbătrânești trăind tânăr
Evadare din realitatea de zi cu zi
Dacă înainte evadam din viața reală și ne refugiam în viața digitală, acum vorbim despre direcția inversă a evadării. Pentru că epoca în care trăim face ca viața de zi cu zi să fie ocupată în mare parte de lumea virtuală, în care atenția noastră merge către tot felul de ecrane, să joci board games înseamnă să evadezi din această lume digitală și să pătrunzi în cea fizică, chiar dacă este tot una de fantezie.
Jocurile de societate îți dau șansa unei experiențe tactile și senzoriale, în care îți poți folosi mai multe simțuri. În plus, în funcție de joc, poți să-ți imaginezi că pătrunzi în alte lumi, ere sau scenarii atunci când construiești orașe, rezolvi mistere sau cucerești galaxii. În general, experiența jucatului de board games înseamnă să explorezi alte roluri decât cele cu care ești deja prea obișnuit.
„Într-o seară, s-ar putea să te trezești că ești un negustor în Europa medievală care încearcă să strecoare mărfuri ilegale pe piață, iar în altă zi construiești minunile unei lumi antice. Atunci când dai la o parte bariera tehnologică dintre tine și cei cu care joci jocuri de societate, vă permiteți cu toții să vă cufundați și să fiți prezenți în niște spații alternative. Iar în acest sens, jocurile de societate oferă un fel de escapism de grup”, spune Luke Campbell, într-o confesiune.
Pasiunea de a colecționa jocuri
Un alt lucru care contribuie la entuziasmul legat de board games este posibilitatea de a colecționa.
Poate că jocurile de societate nu sunt primele lucruri care îți vin în minte când te gândești la obiecte de colecție – cum îți vin în minte monedele sau timbrele –, dar există o lume a colecționarilor de board games. Jocuri ca Magic The Gathering și Pokémon au cucerit inimile a milioane de jucători din întreaga lume și sunt, acum, de colecție.
Plăcerea, în acest caz, nu vine doar din a juca și a deține, ci și din sentimentele de anticipare, negociere și căutare a acestor jocuri, precum și dintr-o anumită nostalgie. A colecționa jocuri de societate e mai mult decât a juca un simplu joc, e o pasiune.
Cum să devii mai jucăuș
Îți poți imagina cum ar fi lumea dacă am reuși să ne menținem curiozitatea și spiritul ludic din copilărie inclusiv la vârsta adultă și, de ce nu, la senectute? Spre deosebire de copii, noi, adulții, nu ne jucăm zi de zi (de obicei), așa că trebuie să ne plănuim jocurile și să le facem loc în programul obișnuit.
1. Intră în mindsetul de joacă
Jocul ține nu numai de acțiunea pe care alegi să o faci, ci și – sau, poate, mai ales – de atitudinea mintală pe care o adopți, de mindset. După cum spune cercetătorul Stuart Brown, doi oameni pot să arunce o minge înainte și înapoi, în timp ce unul din ei se joacă, iar celălalt, nu.
Altfel spus, e important să intri în starea de spirit potrivită pentru a fi mai jucăuș. Tot dr. Brown mai spune că starea de joc e o stare de spirit pe care o ai atunci când ești absorbit într-o activitate care îți oferă plăcere și senzația că timpul se suspendă.
2. Pune-ți în calendar o seară de jocuri…
… și scoate din priză televizorul.
Dacă ai ajuns la concluzia că ai nevoie de mai multă joacă și joc, pritoritizează niște seri pentru board games și invită-ți prietenii din timp, în așa fel încât să nu fii dezamăgit că nu toată lumea e spontană. Salvează data și ora în calendar și comportă-te ca și cum e orice alt eveniment la care vrei să participi și pentru care trebuie să te pregătești. Decideți împreună dacă vreți să fie ceva episodic sau să îi dați o regularitate săptămânală sau lunară.
Nu uita să îndepărtezi dispozitivele care ar putea să vă distragă atenția, cum ar fi televizorul sau telefoanele. În cazul în care simți că vă sabotează seara, puteți chiar să stabiliți o regulă după care le folosiți. Și nu uita de gustări!
3. Întâlniri la board games în oraș, cu oameni noi
„Continuăm serile de socializare cu board games și vă așteptăm la o nouă ediție de jocuri marca @haisasocializam si Creative Board Gaming. Seară distractivă cu jocuri și voie bună luni 16 decembrie ora 19:00”, așa sună unul dintre apelurile la seri de board games în oraș, unde poți avea ocazia nu numai să joci, dar și să întâlnești oameni noi. Pe Forum Boardgames găsești propuneri de întâlniri organizate pe localități și poți discuta cu alți pasionați de jocuri.
De asemenea, unele localuri organizează tot felul de evenimente și chiar petreceri de Revelion cu tematică de board games, așa că, dacă nu ai încă planuri, poți încerca și o variantă ca aceasta.
Exemple de jocuri recomandate de redacția SmartLiving.ro
„De mai bine de 10 ani, nu există sărbători de iarnă sau vacanță de vară în care să nu ne luăm măcar o parte dintre jocurile care au devenit tradiție în grupul nostru de prieteni. Mergem de obicei în gașcă mare, de peste 20 de adulți și, de ceva timp, și mulți copii și mereu, mai ales de sărbători, alegem o seară de board games. Preferatele noastre sunt Nume de cod, Dixit, Catan, Pictionary, dar de-a lungul timpului am cochetat și cu Cranium, Alias și Travelin’. La ultimele petreceri, vedeta a fost, de departe, Like Herding Cats, un fel de mimă de grup cu măști de pisici pe față, extrem de amuzant. Iar de cinci ani, am început să colecționăm și să jucăm și board games de copii“, a povestit Andrada.
Aici găsiți o listă cu jocuri pentru începători.
În concluzie
Jocurile de societate atrag oameni din toate categoriile sociale și de toate vârstele. Fie că e vorba despre spiritul ludic, despre nevoia de interacțiuni sociale, că e beneficiul provocării gândirii sau escapismul, să joci board games, mai ales în această perioadă în care stăm mai mult în case și ne întâlnim unii cu alții, îți poate da un sentiment de intimitate, apropiere, așezare.
În lumea digitalizată de azi, unde locurile de muncă, relațiile cu ceilalți și chiar propria identitate se schimbă mult mai des decât în urmă cu numai 30 de ani, jocul fizic, unii cu alții, indiferent că avem în față o tablă, piese, zaruri, cărți sau doar îndrăzneala și propria imaginație, ar putea fi mai important ca niciodată. Și nu doar ca instrument de învățare sau ca distracție, ci și ca formă de readaptare la grup, la a fi împreună. Cu cât ne jucăm mai mult între noi, cu atât vom fi mai conectați unii cu alții.