Beth Mosley, psiholog: Copiii să înțeleagă că e OK să nu fie perfecți

„E important să nu fiu părintele perfect. Îi ajută pe copiii mei să înțeleagă că e OK să nu fie perfecți.” Interviu cu Beth Mosley, autoarea cărții „Familii fericite”

Ca părinte, nu trebuie să încerci să fii perfect, ci să recunoști și în fața copilului părțile la care nu te descurci atât de bine, spune Beth Mosley, psiholog și autoarea cărții Familii fericite. A da voie imperfecțiunilor să iasă la suprafață îi ajută pe copii să înțeleagă că e în regulă ca nici ei să nu fie perfecți, iar acest lucru e foarte important, pentru că mulți dintre ei sunt îngrijorați că gândurile și sentimentele lor nu sunt normale. Am vorbit pe larg cu Beth Mosley despre imperfecțiune, despre cum să nu renunți să crezi că adolescentul tău se va întoarce la tine, despre mici strategii care să te ajute să comunici mai eficient cu copilul tău, pornind de la cartea care urmează să fie lansată pe 16 mai și la noi, la editura ZYX Books.

Beth Mosley este psiholog clinician cu 20 de ani de experiență, educator în sănătate mintală în sistemul public din Marea Britanie, autoare și mama singură a trei copii.

Pornind de la experiența acumulată după ce a consiliat peste 20.000 de familii, dar și din experiența cu propriii copii, a scris o carte-ghid – Familii fericite. Ghidul sănătății mintale a copilului tău – lansată și în limba română, la editura ZYX Books.

Evenimentul de lansare are loc joi, 16 mai, la ora 18.00, la Școala Evrika, iar Beth Mosley va fi prezentă acolo, alături de alți doi specialiști de la noi: Yolanda Crețescu, psiholog, și Vlad Stroescu, medic psihiatru.

Participarea la eveniment este gratuită și se face cu preînscriere, AICI. Cartea, care oferă părinților instrumente folosite de Beth Mosley în consilierea familiilor, exerciții practice, studii de caz și fișe de lucru pentru cele mai întâlnite probleme de sănătate psihică ale copiilor cu vârste de la 4 la 21 de ani, se poate precomanda cu 20% reducere de AICI.

Pentru că am văzut cartea înainte de lansare, am decis să explorăm câteva dintre ideile care se regăsesc acolo printr-un interviu cu autoarea.

Beth Mosley, autoarea cărții Familii fericite: „Când copilul se confruntă cu dificultăți, întreaga familie suferă”

SmartLiving: Familii fericite e ceva ce mulți dintre noi ne dorim. Mă întreb totuși dacă acest concept nu e cumva riscant de abordat. Există în realitate familii fericite?

Beth Mosley: Am ales titlul cărții pentru că majoritatea părinților, atunci când îi întreb ce își doresc pentru copilul lor, spun „Vreau să fie fericit.” Își mai doresc, pentru copilul lor, și ca acesta să experimenteze viața într-o familie fericită, deci ca ei, părinții, să le ofere această fundație pentru viață.

Când copilul se confruntă cu dificultăți, întreaga familie suferă. Dar dificultățile și lupta cu ele face parte din viață și tocmai această luptă ne ajută, deseori, să ne dăm seama ce e important pentru noi sau pentru copilul nostru și ne permite să experimentăm fericirea.

Prin urmare, această carte este cu adevărat despre cum să gestionăm problemele și lupta cu aceste probleme, pentru a permite dezvoltarea unor copii care pot experimenta o gamă variată de emoții fără să se teamă că este ceva în neregulă cu ei.

SmartLiving: Când ai scris cartea, ai avut în minte vreo tipologie anume de părinte? Cine ar trebui să o citească?

Beth Mosley: Cred că m-am adresat părinților care se străduiesc să găsească un sens în unele dintre provocările pe care le întâmpină în viață și care vor să-și ajute copii, dar le e dificil să o facă. Am scris-o pentru mame și tați deopotrivă și am vrut să fie o carte practică și ușor de înțeles, prin care să împărtășesc știința într-un mod care să pară relevant, și nu superior, pentru că am vrut să mă asigur că nu îi face pe părinți să se simtă mai rău decât se simt deja sau să aspire la perfecțiune.

Sper să le reamintească părinților că fac multe lucruri corect, dar, în același timp, să le aducă și unele idei noi, care ar putea revoluționa cu adevărat modul prin care răspund în fața suferinței copilului lor.

SmartLiving: Multă lume se așteaptă ca un psiholog – în acest caz, tu – să aibă o viață de familie perfectă. Ce poți să spui despre asta? E mai ușor pentru un psiholog să-și crească copiii și să mențină o viață de familie echilibrată?

Beth Mosley: Ca psiholog, am atât de multe informații și am văzut atât de multe familii și copii în momentele lor cele mai întunecate, încât, într-un fel, această experiență poate fi paralizantă.

Ca părinte, m-am bazat mult pe intuiție. În plus, din cauza emoțiilor uriașe pe care copiii ți le stârnesc, multe din teoriile pe care le știi ca psiholog dispar în neant când ești în fața unei situații anume.

Dar un lucru pe care l-am învățat de-a lungul anilor este următorul: că e important să nu fiu părintele perfect, că trebuie să fiu eu însămi, să recunosc părțile cu care nu mă descurc atât de bine și să dau voie și imperfecțiunii și greșelilor să iasă la suprafață. A fost vital să realizez acest lucru, pentru că îi ajută pe copiii mei să înțeleagă că e OK să nu fie perfecți și să știe că și eu, la rândul meu, sunt o persoană reală căreia, deși vrea să facă lucrurile corect, de multe ori nu-i iese așa.

„Viața mea și a copiilor mei nu a decurs conform planului și am experimentat și noi multe schimbări și pierderi neașteptate. Dar mi-am ajutat copiii să înțeleagă că aceste dificultăți nu ne definesc, ci că mai degrabă felul în care reacționăm în fața lor ne definește, iar asta înseamnă că am învățat împreună să nu ne temem de incertitudine și să ne adaptăm.”

Beth Mosley, psiholog și autoarea cărții Familii fericite

Ca să ai o viață de familie echilibrată într-o lume ca cea în care trăim, în care există extrem de multă presiune din multe direcții, e important să accepți că această viață va fi departe de perfecțiune. Și asta e mai mult decât bine.

„Unii tineri sunt preocupați de faptul că gândurile și sentimentele lor nu sunt normale”

SmartLiving: Din experiența ta, care sunt cele mai importante trei nevoi ale părinților și care sunt cele mai importante trei nevoi ale copiilor?

Beth Mosley: Pentru copii, cred că sunt următoarele: sentimentul de iubire și că sunt iubiți, sentimentul de apartenență și sentimentul că sunt în siguranță și că sunt protejați.

Pentru părinți, având în vedere că ei sunt cei care oferă copiilor lor aceste sentimente de iubire, apartenență și siguranță, cred că e important ca și ei să aibă îndeplinite aceste nevoi – să se simtă în siguranță și protejați și să aibă relații bune, care să reprezinte un sprijin. De asemenea, pentru părinți mai este important și sentimentul că dețin controlul, că nu sunt victime în propria lor viață.

SmartLiving: Sănătatea mintală a copiilor a devenit o problemă de sănătate globală în ultimii ani. Dar oare chiar experimentează mai multe probleme de sănătate mintală acum decât în urmă cu câțiva ani? Sunt ei mai sensibili acum? Sau suntem doar mai conștienți de suferința lor și de-abia acum acordăm mai multă atenție nevoilor copiilor?

Beth Mosley: Cred că copiii cresc într-o lume în care sunt expuși la mai multe informații prin tehnologia digitală, iar acest lucru a schimbat modul în care tinerii interacționează și modul în care primesc informații despre lume. Pentru mulți tineri, asta înseamnă o suprasolicitare informațională.

Dar, da, cum spui și tu, există și o conștientizare crescută legată de sănătatea mintală. Iar acest lucru, pe de o parte, reduce stigmatul legat de sănătatea mintală și încurajează oamenii să ceară ajutor atunci când au nevoie. Pe de altă parte, ar putea face ca tinerii să fie mai conștienți de emoții sau de stres și ar putea să se întrebe dacă suferința lor e o reacție normală la evenimentele din viața lor sau dacă e o problemă de sănătatea mintală.

În activitatea mea, am observat că tinerii se simt ușurați când îmi împărtășesc povestea lor și eu le spun: Nu e nimic în neregulă cu tine, ceea ce simți e o reacție naturală la lucrurile prin care treci acum. Unii tineri sunt preocupați de faptul că gândurile și sentimentele lor nu sunt normale, că ar putea fi în neregulă, iar această îngrijorare îi face să devină și mai stresați.

De aceea, dacă tinerii reușesc să comunice cu adulții de încredere din viețile lor despre felul în care se simt și dacă și primesc un răspuns util, acest lucru poate să prevină apariția altor probleme.

„Crearea rutinelor și obiceiurilor pozitive în propria noastră viață și în viețile copiilor noștri este foarte importantă”

SmartLiving: Cum ai decis să scrii această carte-ghid, care include atât explicații psihologice, descrie situații concrete cu care s-au confruntat unele familii, dar care conține și fișe de lucru pentru părinți?

Beth Mosley: Modul în care am scris cartea este rețeta pe care am folosit-o cu familiile cu care am lucrat de-a lungul anilor.

Am vrut să fie un ghid, în care toate informațiile sunt puse într-un singur loc, pe care orice părinte să-l poată relua de-a lungul anilor, în funcție de contextul în care se află copilul lui. Pentru că adevărul este că fiecare copil va experimenta la un moment dat, pe parcursul copilăriei și adolescenței, sentimente puternice, anxietate, stări proaste și va trece prin pierderea unor relații.

În plus, inclusiv eu, atunci când învăț ceva nou, trebuie să simt că acel lucru este relevant și să îmi ofere și instrumente practice care să mă ajute să fac ceva diferit. Altfel, nu fac decât să adun și mai multă teorie în minte, dar nu am neapărat și instrumentele necesare ca să pun în aplicare noile idei. Așa că am vrut ca părinții să poată pur și simplu să ia cartea, să o deschidă la orice capitol și apoi să poată să facă ceva diferit, care să aibă sens și care să îi ajute pe ei și pe copilul lor în situația în care se află.

Beth Mosley Familii fericite
Cartea Familii fericite va fi lansată joi, 16 mai, la ora 18.00, la Școala Evrika, în prezența autoarei Beth Mosley.

SmartLiving: Fiecare capitol din carte este foarte bine structurat – cu foi de reflecție, foi de informații, foi de activitate și rezumate ale capitolelor. Acest lucru mă face să mă gândesc la rutine. Cât de importante sunt rutinele și repetiția atât pentru adolescenți, cât și pentru adulți?

Beth Mosley: E o observație foarte bună! Vorbesc, în carte, despre cele două aspecte ale parentalității: limitele și căldura. Crearea rutinelor și obiceiurilor pozitive în propria noastră viață și în viețile copiilor noștri este foarte importantă, pentru că ajută la crearea sentimentelor de siguranță și protecție despre care vorbeam mai devreme, iar acest lucru ne permite să gestionăm unele dintre cele mai imprevizibile situații care pot apărea în viață.

„Dacă putem să cream obiceiuri și rutine bune, care să se potrivească în viața de zi cu zi a familiei noastre, putem proteja sănătatea mintală, atât a noastră, cât și a copiilor noștri.”

Beth Mosley, psiholog și autoarea cărții Familii fericite

De exemplu, un obicei simplu zilnic este ca eu și fiul meu cel mic, care are 11 ani, să ne uităm la televizor la ceva ce îi place lui, timp de 20 de minute, în fiecare seară. Acela este momentul din zi în care amândoi ne putem relaxa împreună, iar eu pot să mă conectez cu el natural și ușor. Dacă-l deranjează ceva, știe că acesta este un moment bun să aducă în discuție ceea ce îl deranjează. E un obicei simplu, dar care ne-a ajutat să creăm un mic spațiu în care să fim unul în lumea celuilalt în fiecare zi, fără certuri sau cerințe.

O altă rutină este să implic copiii în pregătirea mesei de seară. Acum, fiica mea în vârstă de 14 ani pregătește cina în cea mai mare parte a serilor din timpul săptămânii. Ei îi place, iar pe mine mă scutește de o povară pe care o aveam pe umeri ca părinte singur. E o situație din care amândouă avem de câștigat. Ea primește mai multă responsabilitate și opțiuni, iar eu nu trebuie să mai port povara asta. Câteodată îmi trimite mesaj și mă întreabă când ajung acasă, ca să-mi pregătească cina. Iar aprecierea pe care o am față de această parte grijulie și matură a fiicei mele este imensă, chiar dacă ea poate să fie și extrem de dificilă în alte domenii ale vieții. Și, da, îi place această rutină: să vină acasă de la școală, să aibă la dispoziție bucătăria și să facă ceva de mâncare.

Ca părinte singur care lucrează cu normă întreagă, această rutină mi-a schimbat viața!

Dacă vorbești cu ei folosind un ton respectuos, poți obține reacții foarte diferite din partea adolescenților

SmartLiving: Să ne imaginăm acest scenariu: ai un adolescent de 16 ani care deja nu mai vorbește cu tine, părintele. Se concentrează foarte mult pe prietenii lui și simți că pierzi controlul. Nu știi ce se întâmplă cu el. Poate că începe să absenteze de la școală sau să ignore temele, poate că începe să aibă probleme legate de consumul de substanțe, poate că se implică în unele activități infracționale, poate că devine tot mai trist, până la depresie, în timp ce tu nu știi nimic. Cum îl poți determina să se întoarcă la tine? Cum putem face, din postura de părinți, ca adolescenții să comunice cu noi?

Beth Mosley: Ceea ce descrii este o experiență extrem de comună pentru părinți, mai ales atunci când adolescenții lor intră în acea fază în care lumea lor e reprezentată de prieteni.

Am trăit și eu asta cu fiica mea și am simțit că nu pot ajunge la ea. Dar ceea ce am învățat atât din viața mea personală, cât și de la tinerii cu care discut (n.r. – ca psiholog) este să nu renunți niciodată să încerci te apropii de adolescentul tău!

Am câteva sfaturi pentru părinții care se află în această situație.

În primul rând, când ești îngrijorat în legătură cu comportamentul copilului tău adolescent, ajungi să te blochezi într-un cerc vicios de certuri constante sau te concentrezi pe comportamentele negative pentru care îți faci griji. Așa că s-ar putea să constați că toate interacțiunile tale sunt negative. Acest lucru perpetuează pentru amândoi sentimentul de distanță și că relația este fracturată. Prin urmare, sfatul meu este să găsești modalități prin care poți fi interesat de viața copilului tău în mod pozitiv. Fii curios despre ce îl interesează pe el! Arată un interes care să nu exprime judecată și găsește modalități prin care să petreceți timp împreună, în care interacțiunile voastre să fie mai pozitive și să înveți lucruri de la el, pentru că sunt subiecte la care el e expertul. În carte spun, la un moment dat, despre ce reacții diferite poți primi din partea adolescenților dacă le vorbești folosind un ton respectuos.

În al doilea rând, caută pe parcursul zilei ocazii în care poți să fii disponibil pentru el, chiar și pentru 5 minute. Să fii în preajma lui în timp ce face altă activitate, de exemplu în bucătărie seara târziu, când poate ia o gustare înainte de culcare. În loc să te concentrezi pe faptul că face mizerie, fii relaxat și curios în legătură cu ziua lor, cu lucrurile la care se uită pe telefon, cu cine se întâlnesc. Dar nu o face la modul de „investighez ce faci”, ci într-un mod în care ai vorbi cu un bun prieten. De multe ori, călătoriile cu mașina sunt potrivite pentru așa ceva.

Nu-ți fie teamă să-ți întrebi copiii adolescenți dacă au nevoie de ajutor cu ceva. Atunci când au senzația că ești acolo pentru ei dacă au nevoie le oferă sentimentul că nu vei renunța niciodată la ei, chiar dacă îți trântesc ușa în nas în fiecare seară.

„Copiii noștri nu vor să renunțăm la ei. Continuă să crezi că se vor întoarce, chiar și atunci când e greu și te resping din nou. Continuă să le transmiți mesajul că ești acolo să-i ajuți când au nevoie și că nu-ți e frică să discutați despre lucrurile dificile.”

Beth Mosley, psiholog și autoarea cărții Familii fericite

SmartLiving: Greșim – și, dacă da, cât de mult – când insistăm să luăm parte la viața adolescenților noștri, atunci când tot ce vor e să ne trântească ușa în față?

Beth Mosley: Cred că aici trebuie să existe un echilibru între a le permite adolescenților noștri spațiu ca să crească și să-și dezvolte propria identitate în afara noastră și a-i ajuta să se simtă încă parte din familie și conectați la noi, ca părinți.

Atunci când copilul adolescent are nevoie ca unele lucruri să fie numai ale lui, nu lua asta personal și nu-l face să se simtă vinovat pentru dorința de a petrece mai puțin timp cu tine.

„Perioada de tranziție către vârsta adultă este despre ei, pentru ca ei să-și găsească drumul, fără noi. Totuși, e și o perioadă în care încă beneficiază de sprijinul și îndrumarea noastră. Prin urmare, trecerea de la rolul de manager la rolul de antrenor este probabil dificil de pus în aplicare pentru noi, ca părinți.”

Beth Mosley, psiholog și autoarea cărții Familii fericite

E foarte dificil să forțezi un adolescent să facă ceva, dar sunt momente în care poate ar trebui să insiști să iasă cu tine într-o zi sau să viziteze membrii familiei atunci când nu vrea decât să stea în camera lui și să trăiască în lumea online.

E important să îi lași spațiu pentru punctele lui de vedere care sunt în curs de dezvoltare, pentru că asta îi ajută să-și împărtășească ideile cu tine, dar, în același timp, e bine să ai niște așteptări minime legate de contribuția lor în casă – de exemplu, copiii mei au trebuit să mă ajute cu gătitul și menținerea casei în ordine, pentru că eram o mama singură – și legate de participarea la activități de familie la care trebuie să participe – cum ar fi să meargă la un eveniment de familie sau la cumpărături sau la plajă cu toții într-o zi. Ce poți să faci în aceste cazuri e să încerci să faci aceste activități cât mai potrivite vârstei lor.

„Cine sunt oamenii-cheie care te pot susține pe tine sau pe copilul tău?” Uneori, conectarea cu aceste persoane poate fi de ajuns pentru ca un adolescent să depășească un moment dificil

SmartLiving: Ai menționat mai devreme faptul că adolescenții de azi trăiesc într-o eră digitală, iar în carte ai alocat un întreg capitol acestui subiect, unde ai inclus și beneficiile. Totuși, cum îi învățăm pe copiii noștri autocontrolul când vine vorba de dispozitive?

Beth Mosley: Ne întoarcem la stabilirea unor limite pentru a-i proteja pe copiii noștri de propriile lor slăbiciuni. Totodată, e important să le demonstrăm acest autocontrol și prin obiceiurile pe care noi înșine le avem în raport cu tehnologia.

E important să stabilim acasă niște reguli legate de felul în care folosim tehnologia, despre folosirea unor filtre potrivite vârstei lor, așa încât să reducem probabilitatea ca ei să fie expuși la conținut dăunător, și să manifestăm un interes real față de lumea online în care intră copiii noștri, astfel încât ei să poată vorbi cu noi despre lucrurile care fie le aduc bucurie, fie li se par dificile în această parte importantă a vieții lor.

SmartLiving: Când crezi că este momentul potrivit pentru ca familiile să caute ajutor de specialitate pentru problemele lor, astfel încât să se poată bucura cu toții de momente fericite cum sunt cele despre care vorbești la finalul cărții?

Beth Mosley: Dacă dificultățile cu care se confruntă copilul sau familia ta îl sau vă împiedică să faceți lucrurile esențiale pentru viață, cum ar fi mersul la școală, petrecerea timpului cu prietenii sau îngrijirea propriei persoane, atunci acela este momentul în care s-ar putea să aveți nevoie de ajutor de specialitate.

Dar, înainte ca lucrurile să ajungă la acest punct, nu ezita să căutați sprijin din partea persoanelor de încredere din jurul tău, inclusiv la școală. Copiii apreciază persoanele care sunt deja în viața lor și care le oferă sprijin atunci când au dificultăți.

Deci gândește-te cine sunt oamenii-cheie din familie sau din viața copilului tău care te pot susține pe tine sau pe copilul tău, pentru că uneori acest lucru poate fi suficient pentru a trece printr-un moment dificil.

„Izolarea și singurătatea sunt două lucruri pe care le observ la mulți dintre tinerii cu care mă întâlnesc. Dacă își găsesc ocazii prin care să se conecteze cu alte persoane și locuri unde să simtă că sunt în siguranță și că își pot împărtăși sentimentele, mulți dintre ei își vor putea gestiona greutățile.”

Beth Mosley, psiholog și autoarea cărții Familii fericite

SmartLiving: Familii fericite nu este doar o carte despre ce putem face noi, ca părinți, pentru copiii noștri, ci și despre ce trebuie să facem noi, ca adulți, pentru echilibrul nostru emoțional. Ne dai câteva idei? Care sunt cele mai importante lucruri pe care le putem face pentru noi înșine?

Beth Mosley: În carte împărtășesc Abacul stării de bine, un instrument ne ajută să ne evaluăm bunăstarea în cele șapte domenii fundamentale pentru sănătatea noastră mintală: conectarea cu ceilalți, activitatea fizică, alimentația corectă, somnul bun, atenția față de ce se întâmplă în jur, învățarea continuă și dăruirea. O schimbare mică în oricare dintre aceste domenii poate contribui la bunăstarea ta.

De asemenea, cercetările și experiența mea ar spune să investești în găsirea susținătorilor tăi – cine sunt oamenii care te pot susține și te pot ajuta să îți păstrezi speranța atunci când te simți în la pământ? Aceste relații de sprijin din viața ta sunt extrem de importante, deci să investești în ele e bine pentru tine și familia ta.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare