Cum pui limite copiilor și să le și respecte. Sfaturi de la psiholog

Cum pui limite copiilor astfel încât să le și respecte. Sfaturi de la psiholog

Multor părinți le este greu să le pună limite copiilor. Nu sunt pregătiți pentru ceea ce urmează – plânsete și tantrumuri – sau nici nu cred că pot fi consecvenți cu aplicarea lor. Totuși, cu răbdare, efectele se vor vedea pe termen lung. Copiii au nevoie de limite pentru că-i ajută să învețe cum să se autoregleze emoțional. Fără reguli, ei nu au un cadru pentru a face față sentimentelor intense, ceea ce le subminează rezistența, iar la vârsta adultă pot apărea probleme. Iată cum pui limite copiilor eficient și cu blândețe.

Părinții trebuie să învețe să adapteze limitele și regulile în funcție de vârsta copiilor. În loc să le vadă ca fiind în mod inerent negative, ca o privare a copilului de anumite lucruri și experiențe, limitele ar trebui văzute ca o oportunitate pozitivă de creștere. Când copilului i se oferă un ghidaj i se dă și ocazia de a-și exersa gestionarea emoțiilor, rezolvarea problemelor și cooperarea cu ceilalți. Aceste abilități sunt cruciale pentru a forma relații sănătoase și pentru a urmări obiective mai târziu în viață.

Nu este ușor să înveți să pui limite. Dacă ți se pare un proces pe care încă nu îl stăpânești, vino sâmbătă, 11 mai 2024, începând cu ora 10.00, la Palatul Camerei de Comerț și Industrie București (strada Ion Ghica nr. 4, zona Universitate), la Conferința „Copilul și emoțiile lui. Cum să crești un copil fericit și independent“, organizată de TotulDespreMame.ro. Vei putea afla de la specialiștii invitați cum să decriptezi emoțiile copilul tău și cum să construiești cu el o relație echilibrată și sinceră pe termen lung.

Despre limite puse în mod sănătos, fără amenințări și recompense va vorbi Diana Vijulie – psihoterapeut și psiholog, despre cum să reacționezi pozitiv când copilul reacționează negativ va oferi soluții Otilia Mantelers – psiholog. Despre cum putem folosi tehonologia în mod inteligent va vorbi Alin Chiriac – expert marketing IT, fondator AdFabers.org. Bilete și mai multe detalii AICI – https://bit.ly/3UpsJRt.

De ce sunt bune regulile pentru copii

Oferindu-i copilului limite clare, îi dezvolți abilitățile emoționale și cognitive pe termen lung. Regulile și rutinele fac copilul să se simtă în siguranță, oferindu-i-se un mediu mai sigur și mai previzibil. În felul acesta, se atenuează stresul și anxietatea. Limitele consistente îi ajută să rămână în rolul de copil, fără să fie nevoiți să își asume decizii care ar fi mai degrabă de adulți de la vârste fragede.

Copiii cărora nu li se pun reguli întâmpină adesea dificultăți în stabilirea limitelor cu ceilalți, ceea ce îi poate face vulnerabili la intimidare și abuz. Regulile au rolul de a-i învăța cum să fie asertivi fără a fi agresivi.

Nu e cazul să impuneți niciodată limite ca să demonstrați ceva copilului – că voi sunteți adultul ăla mare și tare și aveți PUTERE. Atunci copilul va fi tentat să vă arate că și el are PUTERE, de ce n-ar avea? Și nu mai ajungeți nicăieri.

Diana Vijulie, psiholog și psihoterapeut, speaker la Conferința „Copilul și emoțiile lui. Cum să crești un copil fericit și independent“

Cum stabilești limitele în funcție de vârsta copilului

Pentru ca regulile să fie eficiente, ele trebuie să fie aplicabile, consecvente, ușor de înțeles și, mai presus de toate, adecvate vârstei. De asemenea, este important ca, înainte de a stabili limitele, să clarifici ce valori și comportamente dorești să îi insufli copilului tău. De exemplu, sunt onestitatea, politețea și compasiunea prioritățile tale principale? Dacă da, este logic să aplicați reguli care interzic minciuna, agresivitatea de orice fel și mitocănia. De asemenea, asigură-te că toți adulții din casă respectă aceste reguli. În caz contrar, copilul va simți că primește mesaje greșite și va deveni confuz. El poate chiar să-și permită să încalce regulile pe baza exemplului tău.

„Nu lăsa jucăriile pe masă“ – nu-i suficient. „Pune jucăriile la locurile lor“ e mult mai rezonabil. Iar dacă nici așa nu le pune, să știți că s-ar putea să nu știe care e locul lor. Sau ce vreți să spuneți cu asta. „Pune jucăriile la loc în cutie“ e și mai bine, detaliază Diana Vijulie modul în care ar trebui să le explicăm copiilor regulile.

Apoi, ia în considerare programul și stilul de viață pe care dorești să îl aibă familia voastră. Regulile legate de obiceiurile zilnice (cum ar fi mâncatul împreună în familie sau terminarea temelor înainte de a juca jocuri video) dau vieții un ritm previzibil și ajută la prevenirea discuțiilor inutile, atât timp cât sunt aplicate în mod constant de ambii părinți.

Cum pui limite copiilor de la 0 la 12 luni

Deși sugarii sunt prea mici pentru a înțelege regulile, totuși au nevoie de o rutină. Pentru a-ți ajuta copilul să se simtă în siguranță, respectă un program pentru somn, mese, joacă sau plimbare.

Limite pentru copii de la 1 la 3 ani

Când crești un copil mic trebuie să fii realist și flexibil. Între 1 și 3 ani, copiii au nevoie să exploreze, au un control slab al impulsurilor și dorința de a spune „nu“ la orice. Ca atare, regulile la această vârstă ar trebui să permită descoperirea, prevenind în același timp comportamente nesigure.

În loc să îl limitezi, împiedicându-l să își dezvolte curiozitatea, plasează obiectele fragile și cu potențial periculos departe de copil. Concentrează-te pe a-l învăța să împartă lucrurile și să își tempereze manifestările agresive. La această vârstă sunt destul de tentați să lovească sau să muște alți copii.

Limitele se pun simplu. Copiii din această grupă de vârstă sunt încă prea mici pentru a înțelege prelegeri sau explicații verbale. Îi vei spune simplu: „Fără loviri“ și apoi, îi vei redirecționa atenția către altceva.

Cum pui limite copiilor de la 4 la 6 ani

Ia în considerare modul în care ar trebui să se comporte un copil în această etapă de dezvoltare. De exemplu, este normal să fie curios și dornic să exploreze. Tu trebuie doar să îi transformi casa într-un mediu sigur pentru a face acest lucru. Oferă-i obiecte și locuri de descoperit, astfel încât să se distreze, fără să te audă în mod constant spunând „Nu!” sau „Nu atinge asta!”.

Alege câteva reguli de familie nenegociabile. De exemplu, ai putea să-l înveți să vorbească fără să strige, să fie blând cu ceilalți, să-și ridice jucăriile după ce se joacă și să spună „te rog” și „mulțumesc”.

Limite pentru copii de 6-11 ani

Pentru copil, intrarea în anii școlari înseamnă să se confrunte cu cerințe sociale și academice mai complexe. În calitate de părinte, rolul tău este să reduci gradul de incertitudine din viața lui, oferindu-i reguli previzibile. Asigură-te că știe ce se așteaptă de la el în fiecare zi. De exemplu, când ar trebui să-și facă temele, cu ce să ajute în casă, care este ora de culcare.

Limite pentru copii de 13-18 ani

În timpul adolescenței, ar trebui să îi urmărești mai puțin programul. Este necesar să faci un pas înapoi pentru a-i permite copilului să învețe cum să-și gestioneze viața în mod independent. În schimb, poți crea reguli care impun valori morale puternice și o bună conduită.

Când ești părintele unui adolescent, este esențial să îți reamintești zilnic că respectul trebuie să vină din ambele părți. Chiar și atunci când simți că este distant sau pare că face totul doar să te provoace, nu ar trebui niciodată să folosești forța sau alte metode pentru a-l convinge să urmeze regulile. Poate ar fi util să discutați asupra lor și să le stabiliți de comun acord astfel încât copilul să nu se simtă foarte îngrădit. De exemplu, dacă el vrea să stea afară până la o oră târzie și tu nu ești de acord cu acest lucru, puteți negocia până ajungeți la un punct comun. Cu siguranță, se va simți apreciat pentru că îi ceri părerea. Faptul că a participat la stabilirea programului îl va face mai responsabil cu respectarea lui.  

Conferința „Copilul și emoțiile lui. Cum să crești un copil fericit și independent“

Trebuie să învățăm în primul rând să ne echilibrăm pe noi înșine emoțional pentru a putea să creștem niște copii sănătoși fizic și psihoemoțional. Trebuie să înfruntăm realitățile, de la dependența de ecrane la violența în educație. Trebuie să învățăm să vorbim despre orice, să ne transformăm în omul la care copilul vine atunci când are o problemă. Numai așa putem să răspundem momentelor dificile cu empatie și dragoste, dar și să punem limite sănătoase.

Copiii din ziua de azi chiar sunt altfel decât eram noi și trebuie să înțelegem tot ce presupune universul lor, de la tantrumuri la relația cu tehnologia. Doar în felul acesta vom reuși să avem cu ei o relație echilibrată și durabilă, sinceră pe termen lung.

Speakeri la conferință

Ca să putem face asta, aducem în fața ta la această conferință specialiști cu zeci de ani de experiență în lucrul cu părinții și copiii, conectați la cele mai moderne abordări de parenting.

Otilia Mantelers

Otilia Mantelers este psiholog, psihoterapeut cu specializare în terapia traumei, practician de Somatic Experiencing, mamă a trei copii, scriitoare.

Otilia este și instructor de parenting, blogger cu vechime și mare iubitoare de cărți. A avut norocul să studieze puterea terapeutică a jocului cu Lawrence J. Cohen, reputat doctor în psihologie, creatorul Playful Parenting și cel mai apreciat specialist în domeniu din lume. Așa a ajuns să integreze jocul și joaca în activitatea ei. Este susținătoarea și promotoarea metodei Parenting by Connection. S-a familiarizat cu ea în cadrul unui program intens de formare inițiat de organizația Hand in Hand Parenting, coordonat de dr. Laura Markham, autor ZYX Books.

Alin Chiriac

Alin Chiriac este și fondatorul CODE SCHOOL CLUBS, un club de tehnologie în care tinerii învață limbaje de programare și abilități care lipsesc sau nu sunt predate în școlile românești.

Alin Chiriac are 19 ani de experiență în marketing și management. Crede cu tărie în dezvoltarea comunității prin tehnologie. Își dedică timpul creșterii gradului de conștientizare pentru EdTech în școlile din România. Este fondatorul Adfaber.org, ONG-ul care derulează cele mai importante campanii naționale de promovare a învățării digitale și a dezvoltării abilităților digitale și a siguranței online pentru profesori și studenți. Alături de specialiști și profesioniști în domeniu, îi ajută pe copii să înțeleagă și să învețe cum să folosească tehnologia pentru o viață mai bună.

Diana Vijulie

Diana Vijulie este psiholog, instructor certificat în disciplină pozitivă.

Utilizează elemente de terapie prin artă, aprofundate în cadrul colaborării cu American Art Therapy Association. Este psihoterapeut în formare în Analiză Tranzacțională la Yorkshire Training Center Romania și în Psihoterapia integrativă a copilului și adolescentului. De asemenea, lucrează ca terapeut de cuplu împreună cu The Gottman Institute.

Pe lângă acestea, s-a perfecționat în lucrul cu pacienți borderline în cadrul programului „General Psychiatric Management for BPD”, la Harvard Medical School, și în reglarea emoțională prin lucrul cu nisip, la Synergetic Play Therapy Institute. De asemenea, a inclus în pregătirea sa și programul legat de inteligență emoțională, Applied Emotional Intelligence, ținut de John Parr, MSc, CTA, Certifying Master Trainer pentru AEI și PCM. În mai puține cuvinte, e consilier pentru dezvoltare personală și parentală pozitivă.

Agenda evenimentului

  • 10.00-10.30 –  Welcome coffee
  • 10.30 – 12.00 – Autoritate fără intimidare. Cum să pui limite sănătos, fără amenințări și recompense (Diana Vijulie, psiholog și psihoterapeut)
  • 12.00-12.15 – Lunch break
  • 12.15-13.45 – De la generația cu cheia de gât la generația cu ochii în ecrane. Cum poate fi folosită tehnologia în mod inteligent, de către părinți și copii (Alin Chiriac, expert marketing IT)
  • 13.45-14.00- Coffee break
  • 14.00- 15.30 – Copilul și crizele de nervi. Cum să reacționezi pozitiv când copilul reacționează negativ (Otilia Mantelers, psiholog)

Parteneri

  • Parteneri principali: Synevo, Aqua Carpatica, Hipp
  • Parteneri:  Vedra International
  • Cu sprijinul: Thermomix cu Daniela, Kafune

DESPRE TOTUL DESPRE MAME

TOTULDESPREMAME.RO este principala sursă de informare a părinților din România. Suntem aici să te ajutăm să devii un părinte mai bun.

Pe www.totuldespremame.ro, vei găsi mereu informație nouă și relevantă, cele mai moderne teorii în psiho-educație, povești care te inspiră, instrumente care te ajuta și sfaturi de la experți care au un cuvânt de spus în domeniile lor.
Totul pentru a te ajuta să fii un părinte mai bun și să ai o familie sănătoasă și armonioasă.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare