Aparat dentar: când e necesar și care sunt cele mai moderne tipuri

Cine are nevoie de aparat dentar și cât costă cele mai moderne tipuri

Adevărul este că puține persoane au norocul să se nască și să rămână cu dantura perfectă, astfel încât să nu aibă nevoie de aparat dentar. Dinții care nu sunt aliniați corect, dincolo de provocarea estetică, pot determina o serie de probleme de sănătate: de la carii interdentare la dificultăți de masticație și de pronunție.

Soluția constă în tratamentul ortodontic, adică purtarea unui aparat dentar, indicat la orice vârstă.

Dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog cu competență în implantologie orală și parodontologie, ne-a explicat tot ce trebuie să știm despre tratamentul ortodontic și despre cele mai moderne aparate dentare.

Consecințele dinților înghesuiți

SmartLiving: Cum știm că avem nevoie de aparat dentar?

Dr. Ionuț Leahu: Un aparat dentar se recomandă persoanelor care, în principal, au dinții strâmbi și care nu mușcă în mod corect.

Înghesuirea dinților produce, pe lângă un aspect estetic deficitar, probleme funcționale deosebit de importante, cum ar fi:

  • apariția cariilor într-un număr foarte mare (din cauza imposibilității de curățare corectă a dinților);
  • apariția problemelor gingivale (care pot duce, în forme grave și netratate la timp, la pierderea dinților);
  • apariția unor probleme în articulația mandibulei (osul mobil al feței care conține partea de jos a danturii) cu oasele capului. Această articulație permite mișcările corecte de închidere-deschidere a gurii etc.

Util în boala parodontală și în cazul lipsurilor dentare

O altă categorie de persoane care beneficiază de aparate dentare este cea a pacienților cu boală parodontală (parodontoza). În acest caz, tratamentul ortodontic (în completarea unui tratament parodontal) este foarte benefic în păstrarea pe arcadă a dinților care se mișcă, cât mai mult timp cu putință.

Pacienții care au pierdut dinți prin extracții dentare și care necesită completarea discontinuităților arcadelor dentare pot fi, de asemenea beneficiarii unui tratament ortodontic. Acesta poate crea condiții optime de spațiu pentru reabilitarea în cele mai bune condiții a arcadelor.

SmartLiving: La ce vârstă se recomandă tratamentul ortodontic? E la fel de eficient și în copilărie, și la maturitate?

Dr. Ionuț Leahu: Necesitatea unui tratament ortodontic nu ține seama de vârstă. Beneficiarii unui astfel de tratament pot fi copii, adolescenți, adulți tineri sau persoane de peste 35 de ani.

Desigur, obiectivele de tratament diferă în funcție de vârsta pacienților. Diferă dentiția (dacă este de lapte, mixtă sau permanentă), continuitatea arcadei dentare (dacă sunt toți dinții prezenți sau dacă există lipsuri dentare), gradul de înghesuire sau de spațiere, cât de afectată este mușcătura etc.

În anumite condiții, tratamentul ortodontic este parte a unui tratament complex de rezolvare a tuturor problemelor danturii. Sunt incluse aici: tratamentul afecțiunilor gingivale, tratamentul cariilor, inserarea de implanturi, realizarea unor reconstrucții prin punți sau coroane dentare.

Citește aici tot ce trebuie să știi despre aparatul dentar pentru copii.

Tipuri de aparat dentar

SmartLiving: Cum alegem aparatul dentar și care sunt cele mai moderne și mai puțin vizibile tipuri?

Dr. Ionuț Leahu: Aparatele dentare sunt dispozitive care se aplică pe dinți și care determină modificarea poziției acestora, precum și modificarea mușcăturii (ocluziei).

În linii mari, aparatele dentare sunt formate din două părți componente. Prima este partea prin care se prind de dinți (bracketul – dacă vorbim de aparatele fixe, lipite pe dinți până la finalul tratamentului ortodontic). A doua parte este cea prin care se obține mișcarea dinților (arcul – sau sârma care se unește cu bracketul prin diferite modalități de prindere).

Acest sistem a cunoscut multe perfecționări de-a lungul timpului. În prezent, sunt folosite pe scară largă aparatele care au sistemul de prindere a arcului înglobat în corpul bracketului. Sunt mai comode pentru pacient și sunt realizate din materiale cu un grad mic de fricțiune. Astfel, este scurtat semnificativ timpul de tratament.

Din punct de vedere al aspectului, aparatele dentare se împart în două mari categorii: cele care se văd mai mult și cele care se văd mai puțin sau deloc.

Aparat dentar metalic

Din categoria aparatelor care se văd mai mult se disting aparatele metalice. Acestea au avantajul rezistenței din punct de vedere mecanic. Totuși, au dezavantajul producerii un deficit estetic destul de important pacientului.

Aparat dentar ceramic, de safir, transparent

În categoria aparatelor care se văd mai puțin se încadrează în primul rând aparatele de safir, care au bracketurile transparente (astfel că împrumută culoarea dintelui pe care se aplică) și arcul de metal, în cele mai multe cazuri.

Există și situații în care arcul de metal poate fi îmbrăcat într-un ambalaj alb, dar efectul estetic nu este atât de pronunțat pe cât pare la prima vedere, mai ales că destul de repede apar zone în care metalul arcului este expus și afectarea estetică devine foarte mare.

Aliniatorii detașabili (aparat dentar invisalign)

O altă categorie de aparate (din cele care se văd mai puțin sau deloc) o reprezintă gutierele ortodontice (așa-numitele alignere). Se recomandă a fi purtate într-o anumită succesiune, pentru o anumită perioadă de timp.

Realizate în seturi de 9, 12, sau 16 perechi, gutierele de aliniere sunt indicate mai ales pentru corectări ușoare și medii ale poziției dinților și mai puțin pentru corectarea ocluziei (mușcăturii).

Au marele dezavantaj că rezultatul depinde de colaborarea pacientului. Acesta trebuie să respecte cu strictețe indicațiile referitoare la timpul de purtare.

Aparat dentar fix invizibil

Nu în ultimul rând, din categoria aparatelor mai puțin sau deloc vizibile fac parte aparatele fixe care se montează pe partea interioară a dinților. Mai precis, acestea se aplică pe parte dinților dinspre limbă sau dinspre cerul gurii.

Acestea pot fi realizate din aur sau din aliaje comune celor care se montează pe fața dinspre buză a dinților (fața exterioară). Au avantajul că sunt personalizate din punctul de vedere al dimensiunii bracketului pentru fiecare pacient în parte. Totuși, au dezavantajul că pot produce leziuni (răni) ale limbii, din cauza amplasării bracketurilor.

În prezent, tendința este să se utilizeze din ce în ce mai mult aparate de dimensiuni mai mici, care acționează mai repede și care sunt mai comode pentru pacient. Nu există un tipar al prescripției unui anume tip de aparat pentru o anumită categorie de pacienți.

De asemenea, aparatele dentare pot avea elastice în culoarea dinților, transparente sau în culori puternice, în funcție de preferințele pacientului.

Reușita tratamentului ortodontic (corectarea poziției dinților și a mușcăturii) rezidă întotdeauna într-un diagnostic corect. Acesta trebuie să se concretizeze într-un plan de tratament corect și complet conceput și pus în practică.

SmartLiving: Ce trebuie să presupună igiena orală atunci când purtăm aparatul dentar?

Dr. Ionuț Leahu: Pacienții care poartă aparate dentare trebuie să acorde o atenție sporită igienei dentare, dar și alimentației.

Trebuie reținut că aparatul ortodontic în sine nu produce carii dentare. Totuși, poate produce, în anumite condiții, retenția de alimente mult timp în contact cu smalțul dinților. Contactul prelungit al resturilor alimentare cu smalțul dinților poate produce demineralizarea acestuia și apariția de carii, dacă igiena dentară nu este corespunzătoare.

Periajul dentar trebuie să fie regulat, timp de 3 minute, dimineața și seara, completat de mijloace ajutătoare de igienizare, cum ar fi: periuțele interdentare, dușul bucal etc. Astfel, persoanele cu aparat dentar vor reduce foarte mult riscul de apariție a cariilor dentare și a problemelor gingivale.

Citește aici despre riscurile plăcii bacteriene și ale tartrului dentar.

Pe de altă parte, pacienții trebuie să acorde o atenție sporită tipului de alimentație și să evite consumul alimentelor lipicioase sau foarte dure. În caz contrar, riscă desprinderea bracketurilor de pe dinți și accidentarea aparatului ortodontic. Efectele sunt destul de neplăcute atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional.

Aparat dentar înainte și după (imagini)

Dinții înghesuiți în față au lăsat spații mari în lateral pe maxilar. Aparatul dentar a eliminat spațiul, a îndreptat incisivii și a făcut astfel posibilă o igienă mai riguroasă și o mușcătură sănătoasă FOTO: Shutterstock
aparat-dentar-cand-e-necesar-si-care-sunt-cele-mai-moderne-tipuri inainte si dupa dinti inghesuiti
Dinți înghesuiți pe ambele arcade
Aparat dentar doar pe o arcadă inițial
Aproape de rezultatul final, cu aparat dentar pe ambele arcade FOTO: Shutterstock

Aparate de contenție

SmartLiving: Ce se întâmplă după înlăturarea aparatului dentar?

Dr. Ionuț Leahu: După ce medicul ortodont hotărăște înlăturarea aparatului dentar, urmează o etapă foarte importantă pentru păstrarea rezultatelor: montarea dispozitivului de contenţie. Acesta stabilizează rezultatele obținute în timpul tratamentului activ.

Trebuie reținut că îndepărtarea aparatului dentar nu reprezintă finalul tratamentului ortodontic. Etapa de contenţie este tot atât de importantă ca și etapa de mișcare a dinților.

Există mai multe tipuri de dispozitive de contenţie, care se împart, în linii mari, în aparate de contenție fixe și mobilizabile. Aparatul de contenţie fix se lipește pe fața interioară a dinților și constă dintr-o sârmuliță foarte subțire sau dintr-o bandă din fibră de sticlă. Cele mobile sunt gutiere transparente sau plăci din acrilat cu dimensiuni foarte reduse.

Cât costă un aparat dentar

Prețul aparatului dentar depinde de tipul dispozitivului. Cele mai moderne și mai puțin vizibile sunt, evident, mai costisitoare. Iată câteva exemple de prețuri aproximative, de la mai multe clinici stomatologice:

  • preț aparat dentar metalic: aproximativ 2.400 lei/arcadă;
  • aparat dentar safir preț: 3.500 lei/arcadă;
  • aparat dentar ceramic preț: 3.500 lei/arcadă;
  • aparat dentar mobil preț: 1.000 lei;
  • aparat dentar transparent (aligner) preț: 900-2.400 euro/arcadă;
  • aparat dentar Damon (fricțiune și durere mult reduse) preț: 3.000 lei/arcadă.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare