Top 10 alimente bune pentru creier. Sfaturile neurochirurgului

Top 10 alimente bune pentru creier. Sfaturile neurochirurgului Alexandru Vlad Ciurea

Creierul coordonează memoria, emoțiile și stresul, creșterea și greutatea corporală. În plus, direcționează chiar și funcții involuntare de care poate nu suntem conștienți, cum ar fi respirația, digestia și circulația sângelui.

În cea mai recentă ediție a podcastului educativ „Supliment de bine” by Secom ®, cunoscutul medic neurochirurg Alexandru Vladimir Ciurea a vorbit pe larg despre sănătatea creierului, despre prevenirea bolilor care-l pot afecta, dar și despre nutriția corectă ce poate ajuta la funcționarea optimă a acestui organ esențial.

Întreaga discuție dintre Prof. Dr. Alexandru Vlad Ciurea, medic primar neurochirurgie, Doctor în Științe Medicale, și dr. Oana Trifu Bulzan o găsiți aici:

La fel ca și restul corpului, creierul are nevoie de o dietă sănătoasă pentru a-și îndeplini corect funcțiile. În primul rând, pentru a vă optimiza funcția creierului, trebuie să vă hrăniți cu o mare varietate de alimente bogate în nutrienți, care oferă vitamine, minerale, antioxidanți, grăsimi bune, proteine de calitate și carbohidrați complecși, a atras atenția specialistul. Când acest lucru nu este suficient, putem apela la suplimente alimentare.

Trebuie spus și faptul că a rămâne bine hidratat este cea mai bună modalitate de a completa o dietă sănătoasă pentru creier. Consumul adecvat de apă contribuie la îmbunătățirea memoriei și a performanței cognitive, în timp ce deshidratarea duce adesea la dureri de cap, oboseală și schimbări de dispoziție. „Hidratarea este esențială, trebuie să bem cel puțin cel puțin 2 litri pe zi. E și normal, pentru că noi plutim în apă, creierul 78% este în apă, stă într-un lichid. Acest lichid trebuie continuu împroaspătat. Se pare că devenind mai maturi ne deshidratăm mai mult. Și atunci în continuu trebuie să dai apă. Apa circulă în organism, iese și te curăță…. Apa de izvor este minunată”, spune medicul neurochirurg.

Iată 10 sugestii de alimente care ar trebui să facă parte din dietă, pentru a asigura o bună funcționare a creierului:

Pește de apă rece

Somonul, sardinele, macroul și mulți alți pești de apă rece sunt bogați în acid eicosapentaenoic (EPA) și acid docosahexaenoic (DHA), doi acizi grași omega-3. Aceste componente extrem de importante ale membranelor celulare ale creierului joacă un rol indispensabil în dezvoltarea creierului și a ochilor. DHA este, de asemenea, foarte concentrat în partea creierului care gestionează memoria și învățarea.

Curcuma

Turmericul a fost folosit de peste 4.000 de ani în medicamentele tradiționale chinezești și ayurvedice. Curcumina este principala componentă activă, responsabilă pentru multe dintre beneficiile sale. Este un antioxidant puternic care ajută la protejarea creierului și a corpului împotriva stresului oxidativ, a daunelor radicalilor liberi și a toxinelor solubile în apă și grăsimi.

Turmericul se pretează la mai multe rețete, oferind alimentelor un gust delicios și o nuanță galbenă atractivă. De exemplu, adăugați o lingură de pudră de turmeric în oala cu supa preferată de linte sau presărați-o peste omletă. „Laptele auriu” este un înlocuitor minunat pentru ciocolata caldă: amestecați turmeric pudră, ghimbir și miere cu lapte fierbinte.

Specialistul ne recomandă ca, în perioadele în care nu avem un aport alimentar adecvat pentru creier, să apelăm la ajutorul suplimentelor alimentare.

Suplimentul nu este medicament, este un conglomerat de extracte de plante, de vitamine, de oligominerale. Aceste minerale: zinc, seleniu, magneziu, favorizează procesele mai ales de prevenție sau chiar de ameliorare, ori de vindecare în diferite afecțiuni.

dr. Alexandru Ciurea

Alimente bogate în probiotice

Consumul unei varietăți de alimente bogate în probiotice, cum ar fi iaurt de cultură, varză murată fermentată, este o altă modalitate de a susține funcția sănătoasă a creierului.

Organismele probiotice găsite în aceste alimente, cum ar fi lactobacilii și bifidobacteriile, ajută la menținerea sănătății florei intestinale. Microflora intestinală și creierul comunică prin axa intestin-creier, permițând sănătății intestinale și sănătății mintale să funcționeze în armonie, a mai explică medicul neurochirurg în cadrul podcastului „Supliment de bine”

Afine

Antocianinele concentrate în afine sunt nutrienți antioxidanti care ajută la neutralizarea radicalilor liberi responsabili de deteriorarea oxidativă a celulelor. Prin reducerea daunelor radicalilor liberi, afinele protejează capilarele – cele mai mici vase de sânge din sistemul circulator, responsabile pentru asigurarea schimbărilor respiratorii și metabolice dintre sânge și lichidul intercelular de la nivelul sistemului ocular, nervos cât și în întreg organismul.

Ceai verde

O ceașcă de ceai verde fierbinte este o modalitate bună de a vă încălzi în anotimpul rece, ajutându-vă în același timp creierul. Ceaiul verde conține catechine, polifenoli și diferiți alți nutrienți din plante care oferă protecție antioxidantă neuronilor din creier. Efectele combinate ale cofeinei și ale altor nutrienți din ceaiul verde pot promova, de asemenea, vigilența într-un mod mai blând decât cafeaua.

Creierul mănâncă ouă, mănâncă toate legumele, toate fructele, toate semințele. Recomand și semințele de dovleac, mango, avocado, rodia este fructul minune pentru creier.

dr. Alexandru Ciurea

Nuci

Migdalele, nucile, caju, fisticul, nucile braziliene și nucile pecan sunt toate alegeri fantastice pentru creier.

Persoanele care consumă nuci în mod regulat au un aport mai mare de vitamine și minerale care stimulează creierul, inclusiv vitamina A, vitaminele B6, vitamina C, vitamina E și vitamina K, precum și calciu și fier. Nucile, în special, sunt o sursă foarte bună de omega-3 ALA (acid alfa-linolenic) pe care organismul îl transformă în EPA și DHA, după cum este necesar.

Alimente verzi

Legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, varza și verdeața precum pătrunjelul sunt bune pentru creier. Consumul unei porții suplimentare de legume verzi în fiecare zi ajută la creșterea aportului de nutrienți benefici pentru creier, cum ar fi vitaminele K și E, vitaminele B, fier, luteină, nitrați, folați și antioxidanți.

Ceapa, usturoiul, pătrunjelul se cunosc încă din antichitate, fac procesele oxidative cerebrale… Apoi recomand strugurele negru pentru că are resveratrol care este ideal pentru vasele cerebrale.

dr. Alexandru Ciurea

Proteină slabă

Carnea de curcan care este foarte slabă și ajunge foarte bine în celulele cerebrale”, mai spune medicul Alexandru Vlad Ciurea. Întregul organism are nevoie de proteine pentru a produce enzime, hormoni, celule imunitare și multe altele. Proteinele furnizează aminoacizii necesari pentru a forma neurotransmițători în creier, cum ar fi serotonina și dopamina. Ele joacă, de asemenea, un rol important în stabilizarea nivelului de zahăr din sânge pentru a vă menține concentrat și alert. Sursele excelente de proteine slabe includ:

• Pește și fructe de mare

• Iaurt grecesc cu conținut scăzut de grăsimi

• Piept de curcan si pui

• Tofu și produse din soia

• Fasole și linte

• Quinoa

• Ouă

Cereale integrale

Orezul sălbatic, meiul, hrișca și ovăzul sunt doar câteva dintre cerealele integrale care furnizează carbohidrați complecși asigurând energie de lungă durată și niveluri stabile de zahăr din sânge. Multe cereale conțin și seleniu, vitamine B și acid folic, toate necesare pentru funcțiile cognitive.

Suplimentul nu se acumulează în organism, pentru că intră, își face acțiunea și iese foarte cuminte afară. Suplimente sunt de toate felurile și pentru tubul digestiv și pentru somn – suplimente care ajută la somn și pentru activitatea musculară și pentru activitatea cerebrală și pentru activitatea cardiacă, dar nu sunt medicament, să vindece. Este bun în prevenție sau în refacere.

dr. Alexandru Ciurea

Semințele de dovleac

În ciuda dimensiunilor lor mici, semințele de dovleac pot avea un impact mare asupra dietei. Sunt bogate în vitamine, minerale, grăsimi bune, fibre și enzime. Mai exact, un sfert de cană de semințe de dovleac conțin 2,3 mg de zinc și 162 mg de magneziu, minerale esențiale pentru funcționarea normală a creierului. Pentru o gustare rapidă care stimulează creierul, care vă va menține sătul ți plin de energie, amestecați semințele de dovleac cu migdale și merișoare uscate.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare