Alergatul și riscul de cancer: legătura descoperită de specialiști

Riscul de cancer scade semnificativ dacă practici regulat o activitate simplă: alergatul

Cum combat alergatul și exercițiile aerobice riscul de a dezvolta unele forme de cancer? Cercetătorii au descoperit că aceste activități fizice fac ca unele organe să devină atât de eficiente în a absorbi glucoza din organism, încât lasă eventualele tumori canceroase din corp fără hrana care le asigură dezvoltarea.

Astfel, celulele canceroase se opresc din creștere și răspândire, reducându-se cu 72% riscul de a face unele forme de cancer, arată un studiu publicat luna aceasta.

Este bine știut că orice formă de cancer se hrănește, în principal, cu zahăr. Corpul nostru descompune zahărul pentru a-l folosi ca sursă de energie (glucoza), dar și celulele canceroase îl folosesc, pentru a crește. Studiul israelian arată că exercițiile aerobice și alergatul, practicate în mod regulat, sunt activitățile fizice cele mai eficiente în a stopa această sursă de hrană pentru celulele canceroase.

Beneficiile alergatului

Studiul s-a concentrat pe cancerul metastatic – cancerul care s-a răspândit în organism – principala cauză de deces în Israel. Însă cercetătorii cred că soluțiile descoperite au efecte benefice puternice și în prevenirea tumorilor primare.

„Activitatea fizică creează un cadru ostil pentru tumori prin crearea unui mediu în care celulele canceroase au dificultăți în obținerea glucozei“, a declarat, pentru „The Times of Israel“, autoarea studiului, prof. Carmit Levy, de la Departamentul de Genetică Umană și Biochimie al Universității din Tel Aviv.

Citește aici recomandările ortopedului Ion Bogdan Codorean pentru cei care vor să înceapă să alerge cu regularitate: care este echipamentul adecvat și cât de importantă este încălzirea.

Ce arată studiul

3.000 de persoane au participat la acest studiu și, timp de 20 de ani, cercetătorii au colectat date analizând modelele de exerciții fizice și incidența cancerului. Rezultatele publicate arată că tumorile metastatice s-au redus cu 72% la cei care au alergat sau au practicat exerciții aerobice în mod regulat și la intensitate ridicată, comparativ cu cei care nu au făcut exerciții fizice.

În a doua parte a studiului, cercetătorii au monitorizat șoareci în timp ce făceau exerciții fizice, analizând organele interne ale acestora înainte și după exerciții, precum și după ce le-au fost injectate celule canceroase. Astfel, au descoperit că șoarecii care au avut activitate fizică au dezvoltat mult mai puține tumori la ganglionii limfatici, plămâni și ficat.

Autoarea studiului și echipa sa de cercetători au descoperit că în timpul exercițiilor fizice aceste organe captează o mare parte din glucoza disponibilă în organism. „Activitatea fizică a transformat organele în mașini eficiente care consumă energie, exact ca mușchii“, a declarat autoarea.

Schimbarea nu este una temporară, cercetătorii ajungând la concluzia că după exerciții fizice regulate „țesuturile organelor interne se schimbă, devenind asemenea țesuturilor musculare“.

Află de aici cât și cum să alergi la început și când poți crește durata și frecvența alergărilor.

„Exercițiile fizice nu permit cancerului să se răspândească“

Conform acestui studiu, activitatea fizică creează un mediu în care tumorile, care au nevoie de glucoză pentru a crește și a se răspândi, rămân fără resurse de supraviețuire.

„Studiul nostru, în care am examinat organele interne, a descoperit că exercițiile fizice produc modificări în întregul corp, astfel încât cancerul nu se poate răspândi“, a fost concluzia prof. Carmit Levy.

Este prea frig? Citește aici de ce nu ar trebui să lași vremea rece să te oprească din a ieși la alergat.

Iar aici găsești recomandări care te ajută să alegi o bandă de alergat perfectă pentru acasă.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare