8 idei de aperitive pentru petreceri. Ce poți să pregătești rapid, delicios și memorabil

8 idei de aperitive pentru petreceri. Ce poți să pregătești rapid, delicios și memorabil

Sărbătorile de iarnă sunt un prilej perfect pentru a-ți surprinde prietenii cu preparate rafinate. Și ce poate fi mai satisfăcător atunci când ești gazdă decât să impresionezi, să oferi bucurie și, de ce nu, poate chiar un prilej de story pe social media. Iată mai jos câteva idei de aperitive pentru petreceri, perfecte pentru noaptea de Anul Nou, testate de echipa SmartLiving.ro.

Când vizitele și obligațiile sunt nenumărate, iar majoritatea meselor de sărbătoare din casele românilor includ aceleași preparate tradiționale și papilele gustative se blazează, vedetele meniului devin aperitivele, care pot fi ca o gură (delicioasă și inedită) de aer proaspăt. În plus, oferă o impresie despre creativitatea şi pasiunea gazdei, ideal ar fi să fie estetice, memorabile și, de ce nu, ușor de preparat. Atunci când ai oaspeți, oricum e suficient stres cu curățenia, aranjarea mesei, decorul, muzica, băuturile și toate celelalte ingrediente care compun atmosfera festivă.

Ce poți pregăti pentru un meniu de petrecere

Când vine vorba de aperitive pentru masa festivă, cheia succesului stă între alegerea ingredientelor şi simplitatea preparării. Perioada Sărbătorilor este aglomerată, așa că e important să te organizezi bine şi să folosești produse de calitate: brânzeturi maturate, mezeluri artizanale, fructe proaspete şi legume de sezon. Rețetele pe care le recomandăm sunt simple, dar cu impact vizual, ideale pentru a economisi timp şi energie, oferind totodată o experiență culinară deosebită!

Nu uita, aranjamentele pe platouri e bine să fie studiate, în culori contrastante şi cu detalii elegante care invită la degustare. Alegerea preparatelor depinde de preferințele invitaților (pe care e politicos să îi întrebi din timp dacă au alergii, preferințe vegane sau anumite restricții dietetice), dar combinarea texturilor şi aromelor este esențială pentru un efect wow.

Ce pot să conțină platourile de aperitive reci

Un platou memorabil combină cele cinci gusturi prin brânzeturi fine, mezeluri de calitate şi fructe proaspete. Iată o propunere detaliată pentru 6-8 persoane:

  • Brânzeturi:
    • Brie şi camembert pentru o textură cremoasă;
    • Cheddar maturat pentru un gust intens;
    • Gorgonzola pentru amatorii de arome puternice.
  • Mezeluri:
    • Prosciutto crudo feliat subțire, servit încă în combinație cu felii de pepene galben;
    • Salam de Sibiu;
    • Pastramă de vită afumată.
  • Fructe:
    • Struguri albi şi roşii;
    • Smochine proaspete sau uscate;
    • Măsline verzi şi negre.
  • Accesorii:
    • Crackers cu unt şi felii de baghetă prăjită;
    • Alune de pădure
    • Fructe confiate, precum curmale sau caise;
    • Miere de salcâm într-un bol mic.

Așază totul pe un tocător de lemn sau pe un platou de ceramică, asigurându-te că ai un echilibru vizual între culori şi texturi (social media este o sursă inepuizabilă de idei inedite de prezentare, poți transforma mezelurile în trandafiri, poți așeza smochinele simetric etc).

8 idei de aperitive delicioase pentru petreceri

Iată șapte idei de aperitive pentru care poți face cumpărăturile din timp și care se prepară ușor:

1. Omletă cu icre negre

Omleta poate fi în stil spaniol, cu cartofi în compoziție și cu o pastă de roșii cu usturoi deasupra FOTO: Shutterstock

Ingrediente pentru 6-8 persoane:

  • 6 ouă;
  • 2 linguri de smântână;
  • 50 g unt;
  • 50 g icre negre (sau roşii pentru o variantă mai accesibilă);
  • Sare şi piper după gust.

Mod de preparare:

  1. Bate ouăle cu smântâna, sarea şi piperul.
  2. Încinge untul într-o tigaie antiaderentă, toarnă compoziția de ou şi gătește la foc mic până se îmoaie.
  3. Lasă omleta să se răcească, apoi tai-o în cuburi egale.
  4. Decorează fiecare bucată cu o linguriță mică de icre negre şi servește pe un platou elegant.

2. Ton cu maioneză şi capere

Ingrediente pentru 6-8 persoane:

  • 2 conserve de ton în ulei;
  • 2 linguri de maioneză;
  • 1 lingură de capere;
  • Felii de castravete proaspăt pentru decor.

Mod de preparare:

  1. Scurge tonul şi amestecă-l cu maioneza.
  2. Adaugă caperele tocate mărunt.
  3. Așează compoziția pe felii de castravete sau pe crackers.

3. Somon afumat cu brânză cremoasă şi mărar

Ingrediente pentru 6-8 persoane:

  • 200 g somon afumat;
  • 100 g brânză cremoasă;
  • 1 legătură de mărar proaspăt;
  • Felii de baghetă prăjită.

Mod de preparare:

  1. Amestecă brânza cu mărarul tocat fin.
  2. Unge fiecare felie de baghetă cu acest amestec, apoi adaugă o felie de somon afumat deasupra.
  3. Decorează cu fire de mărar.

4. Mini tartine cu avocado şi ou de prepeliță

Poți folosi forme de biscuiți pentru a tăia feliile de pâine FOTO: Shutterstock

Ingrediente pentru 6-8 persoane:

  • 2 avocado bine coapte;
  • 8 ouă de prepeliță;
  • Sucul de la ½ lămâie;
  • Sare şi piper.

Mod de preparare:

  1. Pasează avocado-ul şi amestecă-l cu sucul de lămâie, sare şi piper.
  2. Prăjește ouăle de prepeliță într-o tigaie antiaderentă.
  3. Unge felii mici de pâine cu crema de avocado, apoi adaugă câte un ou de prepeliță deasupra.

5. Creveți în foietaj crocant

Poți prepara și un sos tzatziki sau un sos de maioneză cu usturoi pentru creveții înveliți în foietaj FOTO: Shutterstock

Ingrediente pentru 6-8 persoane:

  • 200 g creveți decorticați;
  • 1 pachet de foietaj (preferabil cu unt – se găsește doar uneori la Kaufland);
  • 1 ou;
  • Semințe de susan și/sau de mac pentru decor.

Mod de preparare:

  1. Taie foitajul în fâşii subțiri.
  2. Învelește fiecare crevete într-o fâşie de foitaj.
  3. Unge cu ou bătut, presară semințe de susan şi coace în cuptorul preîncălzit la 200°C timp de 15 minute.

6. Rulouri de șuncă umplute cu cremă de hrean și smântână

Poți pune extra umplutură de smântănă și hrean pe farfuria de prezentare, pentru cei care vor mai mult FOTO: Shutterstock

Ingrediente pentru 6-8 persoane:

  • 200 g șuncă presată feliată subțire;
  • 100 g smântână groasă;
  • 1 lingură hrean ras (proaspăt sau din borcan);
  • Frunze de pătrunjel pentru decor.

Mod de preparare:

  1. Amestecă smântâna cu hreanul ras și un praf de sare.
  2. Întinde compoziția pe fiecare felie de șuncă, rulează strâns și fixează cu o scobitoare.
  3. Așază rulourile pe un platou și decorează cu frunze de pătrunjel.

7. Canapeuri cu brânză de capră și nuci caramelizate

aperitive pentru petreceri - camembert, dulceață și nuci caramelizate
Pâinea poate să lipsească de la aperitivul cu camembert, dulceață și nuci caramelizate FOTO: Shutterstock

Ingrediente pentru 6-8 persoane:

  • 150 g brânză de capră / camembert gătit pe grill;
  • 1 baghetă tăiată în felii subțiri;
  • 50 g nuci;
  • 1 lingură zahăr brun;
  • Miere pentru stropit
  • opțional – dulceață de merișoare, de vișine sau altă dulceață ușor acrișoară.

Mod de preparare:

  1. Pune nucile într-o tigaie cu zahărul brun și gătește-le la foc mic până devin caramelizate.
  2. Așază pe fiecare felie de baghetă câte o bucățică de brânză de capră sau de camembert pe grill.
  3. Adaugă, dacă vrei un aperitiv mai dulce, o linguriță de dulceață de merișoare sau de vișine, nuci caramelizate deasupra și stropește cu un fir subțire de miere.

8. Pigs in blankets – rulouri din bacon umplute (rețetă de la Jamie Oliver)

aperitive pentru petreceri pigs in blankets
Rulourile cu fructe și bacon sunt o combinație delicioasă de dulce și sărat FOTOGRAFII: Arhiva personală

Ingrediente pentru 12 persoane (2 rulouri de persoană)

  • 24 de felii subțiri de bacon sau șuncă de Parma sau prosciutto de calitate
  • 3 x o bucățică de brânză brie + jumătate de nucă + frunzulițe de cimbru proaspăt
  • 3 x prună uscată fără sâmbure tăiată pe jumătate fără să separi jumătățile + o bucățică de blue cheese + 2 frunzulițe proaspete de rozmarin tocate
  • 3 x frunză proaspătă de salvie + cârnăcior de calitate
  • 3 x bucată de pâine fără coajă + ulei de măsline + 2 frunzulițe de rozmarin
  • 3 x curmală fără sâmbure + 2 alune de pădure + puțină miere
  • 3 x o lingură de ricotta sau brânză de capră + una-două feliuțe de ardei iute
  • 3 x o felie de pară proaspătă bine coaptă + câteva merișoare uscate + frunzulițe de cimbru proaspăt
  • 3 x jumătate de smochină proaspătă sau uscată + 2-3 semințe de pin + puțină miere

Mod de preparare:

Întinde feliile de bacon pe un tocător de lemn și pune, pe rând, umpluturile de mai sus. Rulează-le, pune-le pe o tavă cu hârtie de copt și bagă-le în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, timp de 20 de minute.

Aceste rețete sunt simple, însă, nu uita, succesul unei mese este dat de atmosferă și de chimia dintre oameni. Deci nu pune foarte multă presiune pe tine dacă platourile nu sunt suficient de instagramabile sau dacă cuburile de omletă nu sunt simetrice, imporant este gustul și bucuria de a petrece timp împreună!

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare