Băuturi calde, cu care să ne încălzim și să ne binedispunem când afară e frig. Există categoria în care predomină cafeau dar nu conțin alcool, dar și cele cu cafea și alcool. Există și fără cafea și fără alcool, dar și cu alcool și fără cafea. Putem alege din cele zece băuturi calde de iarnă de mai jos în funcție de momentul zilei și de context.
Fie că e vorba de cafea, ciocolată, lapte, condimente sau ușoare urme de alcool, efectele acestor băuturi calde de iarnă sunt certe: reușesc să dea senzația de cald, dar și să schimbe starea de spirit. Mai jos, 10 rețete tradiționale sau moderne, inclusiv unele vegane.
Băuturi calde cu cafea și fără alcool
1. Pumpkin spice latte
- 300 g pulpă de dovleac fiartă la vapori sau coaptă în cuptor
- 500 ml lapte
- 2 cafele espresso sau în orice caz cafea concentrată
- scorțișoară, cuișoare, nucșoară – cantitățile sunt de ordinul vârfului de linguriță, scorțișoara cam cât celelalte două împreună
- 4 lingurițe de miere sau zahăr
- frișcă pentru servit
- Se pasează cu un mixer vertical pulpa de dovleac, adăugând câteva linguri de lapte.
Restul laptelui se încălzește până la punctul de fierbere. I se adaugă condimentele, zahărul, apoi cafeaua.
Se amestecă laptele cu pulpa de dovleac.
Se servește imediat, cât mai cald, cu frișcă (sau fără).
2. Barbajada
Este o băutură caldă inventată cu mai bine de un secol într-un bar de lângă teatrul liric La Scala din Milano. Numele său ciudat vine de la numele creatorului, care a pornit de la ideea simplă de a amesteca în aceeași băutură caldă cafea și cacao.
- 300 g apă
- 200 g lapte
- 70 g cacao
- 80-100 g zahăr
- 200 g cafea preparată anterior
Se amestecă într-un ibric mare cacao cu zahărul, turnând treptat apa pentru a le amalgama.
Când acest amestec începe să fiarbă, se dă la o parte și se adaugă laptele și cafeaua.
Se mai fierbe câteva minute la foc foarte mic, pentru ca aromele să se întrepătrundă. Și e gata.
Se servește cu frișcă.
3. Cafea cu mentă
Este o băutură creată într-un local cândva faimos de la Padova, în Italia – Caffè Pedrocchi. Ideea simplă dar geniala este amestecul de cafea cu mentă.
- 280 g frișcă dulce bătută cu zahăr
- 4 linguri de zahăr
- 80 ml lapte
- 80 ml sirop de mentă
- 4 cafele espresso
- cacao pentru decor
Se amestecă frisca bătută cu zahăr cu laptele și siropul de mentă.
Se toarnă câte o cafea espresso în câte o ceașcă mare pentru cappucino.
Se adaugă peste cafea amestecul preparat anterior.
Se servește cu cacao deasupra.
4. Mocaccino
Mocaccino este o băutură caldă cu cafea, la intersecția dintre cafea și cappuccino și cu adaos de ciocolată. Își are originea în nordul Italiei, probabil la Torino.
- 4 cafele espresso
- 800 ml di latte fresco intero
- 100 g di cioccolato fondente
- zahăr, după gustul personal
- cacao amară
Se mărunțește ciocolata cu un cuțit.
Se încălzește 100 ml lapte, se dă la o parte și se adaugă ciocolata, amestecând bine.
Se distribuie ciocolata dizolvată în lapte pe fundul ceștilor, de preferință de sticlă.
Restul de lapte se face spumă ca pentru cappuccino – există și mici aparate domestice low cost care spumează laptele la fel ca cele profesionale.
Se distribuie laptele spumă peste ciocolata din cești fără a agita – nu trebuie să se amestece.
Se pregătește între timp cafeaua, se adaugă zahăr și se toarnă cu atenție peste lapte.
Opțional, se mai poate adăuga spumă de lapte.
Se servește cu cacao deasupra sau scorțișoară.
Băuturi fără cafea și fără alcool
5. Golden milk
- 10 g praf de curcuma (turmeric)
- 1 g piper măcinat
- 25 g apă
- 800 g lapte vegetal – dar se poate experimenta și versiunea cu lapte normal
- zahăr sau miere după gustul personal
Din praful de turmeric, piper și apă se face o pastă: se înfierbântă apă, se adaugă curcuma și piperul și se țin împreună 2 minute la foc mic amestecând.
La această pastă se adaugă laptele fierbinte.
Se îndulcește după preferințe, precum cafeaua sau ceaiul.
Se poate prepara mai multă pastă o dată și păstra la frigider circa o săptămână în borcan închis.
6. Bandrek
Băutură tradițională din Indonezia, era considerată o băutură de lux în perioada colonială, când condimentele erau la mare preț. Între timp, a devenit o băutură populară, fiind și foarte ușor de preparat; vegană și cu puține calorii. Dat fiind faptul că este făcută în principal din ghimbir, ajută în caz de răceală și gripă.
Pandan este o plantă aromatică din Asia și are un gust care amintește de migdale și vanilie, deci putem înlocui cu esență.
- 150 ghimbir proaspăt
- 1 linguriță de scorțișoară
- 8 cuișoare
- 80 g zahăr
- 800 ml apă
- esență de vanilie și/sau migdale (înlocuiește pandan, o plantă care amintește de cele două)
- opțional, coajă de lămâie
Se fierb în apă circa 10 minute ghimbirul și condimentele.
La final se îndulcește și se adaugă aroma de vanilie și migdale, eventual coajă de lămâie.
7. Ciocolată albă cu fistic
O băutură caldă simplă și de efect, în care protagonistă este inconfundabila aromă de fistic.
- 500 g lapte
- 150 g ciocolată albă
- 100 g pastă de fistic (fistic măcinat foarte fin)
- 20 g amidon pentru prăjituri
- fistic măcinat pentru decor
Se încălzește laptele adăugând în el ciocolata mărunțită și amidonul.
Când începe să se îngroașe, după circa 2 minute la foc mic, se adaugă pasta de fistic.
Se mai amestecă preț de câteva secunde și e gata.
Se servește cu fistic măcinat deasupra.
Băuturi calde de iarnă cu alcool
8. Vin fiert cu felii de măr
Vin Brulè sau vin chaud sau mulled wine sau Glühwein. Vinul fiert și îmbogățit cu arome este cunoscut în toată Europa. Există infinite variante și versiuni și probabil fiecare are metoda sa personală.
O metodă mai puțin cunoscută este cea din Alpi, care prevede și mere printre ingrediente. Merele dau prospețime și îndulcesc vinul.
- 2-3 mere
- 1 portocală
- 1 l de vin roșu de calitate, bine definit
- 200 g zahăr
- scorțișoară
- cuișoare
- nucșoară
- anason stelat
Se așează toate ingredientele la un loc în aceeași oală, cât mai încăpătoare. Merele și portocala se taie felii subțiri, cu tot cu coajă, obligatoriu netratată.
Se încălzește și se aduce la temperatura de fierbere, însă fără să bolborosească.
Se ține așa câteva minute bune și se dă foc deasupra: alcoolul care se evaporă va lua foc și va continua să ardă până se termină.
Când se stinge flacăra e gata.
Vinul se strecoară și se bea imediat, cât mai cald.
Caracteristica vinului fiert este aceea că pierde mare parte din alcool și devine dulce și aromat. Deci se poate bea mai mult decât 1 pahar, cantitatea recomandată la o masă.
9. Irish coffe
De origini irlandeze, cum indică și numele, este o cafea foarte fierbinte, căreia i se adaugă zahăr și whiskey. Se servește neapărat cu friscă îndulcită.
Nu există cantități precise, cantitățile în acest caz le decide gustul personal.
Se prepară cafeaua, espresso sau lungă, și se toarnă în ceașca cât mai caldă. Se poate încălzi turnând apă fierbinte pentru câteva secunde.
I se adaugă imediat zahărul și 2-3 linguri de whiskey.
Se amestecă pentru a se dizolva zahărul și se adaugă frișca.
Se bea cât mai caldă.
10. Zabaione
O băutură italiană energizantă și care încălzește. Seamănă cu mai cunoscuta eggnog, diferența fundamentală fiind aceea că lipsește frișca. Se crede că se consuma la curtea Caterinei de Medici.
Aparent simplă, dar pentru un bun rezultat trebuie să urmăm cu atenție procedeul corect. Vinul Marsala poate fi înlocuit cu un alt vin licoros sec, cu tentă de brandy sau rhum; nu dulce, de vișinată, cum este cazul vinului Porto. Pentru cine preferă să călătorească uneori cu gândul, este o bună idee aceea de a avea în casă o sticlă de Marsala. Poate fi util în multe situații, de exemplu îmbunătățește considerabil gustul unui risotto cu ciuperci.
- 4 gălbenușuri de ou proaspete
- 200 g zahăr
- 100 g vin Marsala sau alt vin licoros, sau lichior de cafea, în lipsă
Se bat gălbenușurile la bain marie, vor începe să facă spumă.
Se adaugă treptat zahărul, pe măsură ce se încorporează.
Apoi se adaugă și vinul, continând să batem.
Se bea imediat ce e gata.