Omletă cu legume, în tigaie sau la cuptor, diferența față de frittata italiană

Omletă cu legume. 10 rețete de omletă, în tigaie sau la cuptor

Omletă cu legume sau frittata? Care e diferența? Cum se face omleta și cum se face frittata, așa zisa omletă italiană? Dacă batem ouăle cu brânzeturi, ceapă verde și mărar, de exemplu, și prăjim la foc mic în tigaie, obținem o omletă sau o frittata? Este important de știut ca să putem știm ce să alegem, în funcție de timp și ingrediente.

Omletă cu legume sau frittata cu legume? „Omletă” vine din franceză și are același sens și în limba română: ouă bătute rapid cât să se amestece parțial gălbenușul cu albușul; ulterior, prăjite folosind o materie grasă, în original unt, în varianta mai sănătoasă, ulei.

Foarte important, omleta nu se prăjește pe ambele părți, ceea ce îi conferă o consistentă spumoasă, tipică. De asemenea, se gătește la foc vioi și fără capac. Se servește de regulă pliată pe jumătate, cu sau fără altceva la mijloc. Această umplutură poate fi din brânzeturi, șuncă, ciuperci, legume gătite anterior sau crude, ierburi aromatice în diferite combinații. Aspectul omletei este de ceva plat, cumva asemănător unei clătite, chiar dacă mai pufoasă.

Cum se face frittata, omleta italiană

Dacă însă aceleași ingrediente din umplutură le adăugăm direct atunci când batem ouăle și le gătim împreună, obținem ceea ce se cheamă o ”frittata”. Impropriu spus, omletă italiană. Și în acest caz, ouăle se amestecă rapid cu furculița, este contraindicat să încorporeze mult aer. Asta pentru că riscă să se  comporte ca un souflé și să se desumfle imediat ce o luăm de pe foc.

Frittata se gătește la fel, cu ulei, într-o tigaie antiaderentă, însă la foc mic și sub capac. Sau, alternativ, în cuptor. Este un fel de mâncare rapid și mai mult sau mai puțin complet, în funcție de ce adăugăm pe lângă ouă. O frittata este, totodată, o metodă de a recicla și folosi resturile din zilele precedente. Pe scurt, un fel de omletă cu de toate. Se prezintă ca un preparat înalt, asemănător mai degrabă cu o tartă.

Oricare dicționar explicativ al limbii române am consulta, omletă are același sens precum sora ei din Franța. Practică nu prea respectă însă teoria, întâlnim omlete cu tot felul de adaosuri în compoziția inițială de ouă.  De altfel, au căpătat generic denumirea de omletă toate preparatele cu multe ouă din gastronomia internațională. Prin urmare, vom numi în continuare omletă inclusiv versiunile inspirate de varianta frittata.

Des ne lovim de situația clasică în care avem prin frigider diferite resturi din zilele precedente și, inevitabil, puțin timp la dispozitie. Soluția salvatoare este de foarte multe ori o omletă cu de toate: unim la un loc cu ouăle orice fel de legume, crude sau gătite, o urmă de brânzeturi, chiar resturi de carne – practic orice aliment de consistență solidă. O lingură de ulei, o tigaie și am rezolvat. Omleta mulțumește pe toată lumea.

Rețete mai vechi și mai noi de omletă cu legume

Totuși, dacă suntem organizați și ne ținem de un meniu săptămânal bine definit, iată mai jos câteva câteva combinații pentru omlete.

Fiecare dintre propuneri se referă la 4 porții și poate fi consumată dimineață sau la prânz, seară fiind ceva mai puțin recomandate prea multe ouă.

1. Omletă cu ceapă

Omleta cu ceapă este ideală la prânz, acasă sau la pachet

Omleta cu ceapă este un fel de mâncare foarte popular în Italia. Se practică foarte mult în zona Napoli, fiind rapid, economic, apetisant. Secretul este că ceapă să fie sotată anterior și amestecată cu ouăle bătute ușor când s-a răcorit.

În general, se folosește o ceapă medie și un ou pentru o porție obișnuită.

Ingrediente:

  • 4-5 ouă
  • 4-5 cepe (albă și roșie în combinație, dacă e posibil, pentru două note diferite de gust)
  • 100 g brânzeturi după preferință (cele uscate conferă mai multă sapiditate; cele proaspete se scurg înainte)
  • ulei, preferabil de măsline
  • sare, piper
  • câteva fire de rozmarin proaspăt, tocat mărunt

-Se taie ceapă felii subțiri și lungi și se călește în ulei la foc mediu amestecând des. Este gata când volumul a scăzut la jumătate.

-Se răcorește și cu o furculiță se amestecă rapid cu ouăle, brânzeturile, sare, piper, rozmarin.

-Se adaugă compoziția în aceeași tigaie în care am călit anterior ceapa, încălzită dar nu încinsă.

-Se acoperă cu capacul și se ține la foc mediu câteva minute. Timpul depinde de intensitatea flăcării, de tigaie, de cantitatea de compoziție. E suficient să controlăm dedesubt și când s-a rumenit ușor se întoarce.

Pentru a o întoarce ne putem folosi de o farfurie mare întinsă: o așezăm deasupra tigăii cu fața în jos, le ținem bine împreună de margini și întoarcem. Omleta va cădea pe farfurie cu partea de deasupra, mai crudă, dedesubt. E suficient să ii dăm drumul să alunece ușor din nou în tigaie. După alte circa 2-3 minute sub capac este gata.

Se poate servi imediat, caldă, de exemplu cu o felie de pâine integrală proaspătă și o salată. La fel de bine, se poate reîncălzi sau mânca rece, mai ales vara.

2. Omletă cu dovlecei și gorgonzola

O rețetă de omleta gourmet dar echilibrată caloric

Alături de cea cu ceapă și cea cu cartofi, omleta cu dovlecei este una dintre versiunile cele mai întâlnite pe mapamond. Ingrediente simple și necostisitoare, o mâncare prin excelență democratică. Pentru o versiune ceva mai gourmet, o soluție interesantă o reprezintă brânza gorgonzola. O cantitate moderată reușește să creeze un contrast interesant cu dovlecelul dulce, salvând omleta de la monotonie. Obținem astfel un fel de mâncare ce impresionează rapid, dar fără să încălcăm principiile alimentației sănătoase.

Ingrediente

  • 4-5 ouă
  • 500 g dovlecei
  • 100 g gorgonzola (sau alt tip de brânză cu mucegai)
  • ulei, sare, o lingură de făină albă obișnuită

-Se taie dovleceii felii rotunde de circa 5 mm grosime, se presară cu făină – asta pentru ca oul să adere mai bine.

-Se bat rapid ouăle cu furculița, adăugând sare și brânza gorgonzola tăiată în cuburi mici.

-Se gătește într-o tigaie antiaderentă la fel că în prima rețetă.

Omletă cu legume. Alte rețete vegetariene

3. Omletă cu cartofi și ceapă

Tortilla, celebra omletă spaniolă cu cartofi, este ideală asocitată cu o salată

Cu alte cuvinte, clasica tortilla, cunoscuta omletă spaniolă.

Ingrediente

  • 4-5 ouă
  • 400 g cartofi
  • 2 cepe
  • ulei, sare, piper

-Se taie cuburi mici cartofii, iar ceapa se taie și ea felii subțiri.

-Se sotează întâi cartofii într-o tigaie antiaderentă, cu ulei. Se țin sub capac la foc mediu circa un sfert de oră, amestecând din când în când. Peste cartofi se adaugă ceapa și se mai călesc în continuare împreună alte circa 5 minute, sub capac.

-Între timp se bat ușor ouăle cu furculița într-un bol și se adaugă în tigaie, peste cartofi și ceapă.

-Se continuă urmând procedura explicată anterior. Se servește caldă sau rece, ca atare sau alături de o salată de sezon.

4. Omletă cu praz și ciuperci

Omleta cu ciuperci are puține calorii si este foarte bună mai ales rece

O altă rețetă de omletă rapidă, gustoasă și echilibrată. Combinația ciuperci-praz conferă sapiditate, dar și un contrast de arome, între gustul umami din ciuperci și gustul dulceag al prazului.

Ingrediente

  • 4-5 ouă
  • 500 g ciuperci champion
  • 1 praz
  • pătrunjel verde
  • ulei, sare, piper
  • opțional, o mână de brânză rasă, după preferință

-Se sortează întâi prazul tăiat foarte fin și ciupercile tăiate cubulețe mici. Sunt gata în circa 5 minute, la foc mediu, amestecând.

-Se toarnă peste ele ouăle bătute rapid cu furculița, în care am amestecat tot restul de ingrediente.

-Se lasă la foc mediu sub capac, apoi se întoarce, ca în rețetele anterioare.

-Se poate servi atât caldă, cât și rece, ca mâncare la pachet, între două felii de pâine.

5. Omletă cu spanac și mozzarella

Combinația spanac și brânzeturi poate da naștere multe feluri de omlete

O rețeta de primăvară, când apare spanacul verde. Însă poate fi la fel de bine făcută și cu spanac din congelator, cu condiția să nu conțină prea mult lichid. Trebuie în prealabil decongelat și scurs foarte bine. La fel și brânza mozzarella, trebuie tăiată cuburi mici și scursă înainte.

Ingrediente

  • 4-5 ouă
  • 500 g spanac, crud sau congelat și scurs
  • 2 cepe verzi
  • 100 g mozzarella
  • 100 g smântână (dulce sau fermentată, după gustul personal)
  • ulei, sare, piper

-Se călește câteva minute ceapa verde împreună cu spanacul, dacă e proaspăt, își va reduce mult din volum.

-Se lasă câteva minute să se răcorească.

-Între timp, se bat ouăle împreună cu restul ingredientelor.

-Se adaugă și spanacul și se gătește în aceeași tigaie, ca mai sus.

Omletă cu legume. Rețete de omletă cu ardei

6. Omletă cu ardei și bacon

Omleta cu ardei, o omletă cu legume bună și la micul dejun

Este o rețetă de omletă construită pe același principiu, al contrastului de arome. Putem avea un rezultat mult mai reușit dacă sotăm ardeii înainte, la fel cum sotăm ceapă pentru omleta cu ceapă.

Ingrediente

  • 4-5 ouă
  • 1-2 ardei, funcție de mărime
  • 100 g bacon cuburi
  • ulei, piper, sare dacă mai e cazul

-Se călesc ardeii tăiați în felii subțiri, cu puțin ulei. Când s-au înmuiat relativ, se așează într-un bol și se lasă să se răcorească.

-În aceeași tigaie se rumenesc ușor cuburile de bacon și se adaugă peste ardei, în bol.

-După ce se răcoresc încă puțin, dacă e cazul, se adaugă ouăle și piperul și se bat cu furculița.

-Folosim aceeași tigaie pentru a găti omleta, conform procedeului obișnuit, explicat mai sus.

7. Omletă turcească cu roșii, ardei și ceapă

Ardeii pot fi folosiți și în combinatii cu roșii, în omleta cu legume

O omletă care aparent nu spune mare lucru față de altele. În realitate, acest fel de mâncare turcesc numit menemen are un gust mai mult decât caracteristic. Legumele folosite din belșug îl fac să fie de facto un fel unic savuros, echilibrat, rapid și economic. O omletă servită fie ca mic dejun, fie la prânz.

Ingrediente

  • 4 ouă
  • 4 roșii medii bine coapte
  • 2 ardei verzi
  • 1 ceapă obișnuită
  • cimbru proaspăt sau pătrunjel
  • ulei, sare, piper

-Se călește inițial ceapa tăiată fin, apoi după 2-3 minute se adaugă și ardeii, tăiați la fel.

-După alte 2-3 minute se adaugă roșiile tăiate cuburi mici după ce au fost decojite.

-Se lasă sub capac la foc mediu circa 10 minute.

-Se adaugă peste legume ouăle bătute rapid, la care am adăugat sare, piper și ierburile aromatice.

O alternativă des întâlnită este cea în care se adaugă peste legume ouăle întregi, alegerea ține de gustul personal.

Omletă cu legume. Combinații cu roșii

8. Omletă grecească cu măsline, roșii, brânză feta

Omleta grecească, o rețetă pe placul tuturor

O omletă care reunește în ea tot ce are mai bun alimentația specifică Greciei.

Ingrediente

  • 4-5 ouă
  • 100-150 g brânză feta
  • 50 g măsline kalamata fără sâmburi
  • 10 roșii cherry
  • 1 ceapă roșie mică
  • mentă proaspătă
  • sare, piper, ulei

-Se amestecă toate ingredientele într-un bol, bătând ușor ouăle.

-Se gătește într-o tigaie antiaderentă, la foc mediu, similar cu omletele prezentate mai sus.

Înainte de a servi, se poate adăuga încă puțină mentă proaspătă ruptă cu mâna, conferă prospețime.

9. Omletă cu rucola și parmezan

Rucola și parmezanul din omletă se îmbină la perfecțiune cu salata de roșii

O altă rețetă de omletă aromată, rapidă și interesantă. Se pretează la a fi servită în special rece, cu salată de roșii aromatizate cu puțin oțet balsamic.

Ingrediente

  • 4-5 ouă
  • 50 g rucola (circa jumătate de pungă)
  • 100 g parmezan ras
  • ulei, sare, piper

-Se taie mărunt frunzele de rucola pe un tocător.

-Se adaugă la ouăle bătute ușor, împreună cu parmezanul, sare și piper.

-Se gătește în tigaie, întorcând-o pe ambele părți, aceeași procedură ca în rețetele anterioare de omletă cu legume.

10. Omletă cu paste

Omleta de paste este ideală caldă, la masa de prânz în familie

Am inclus acest tip de omletă în capitolul de rețete de omletă cu legume pentru că de cele mai multe ori pastele conțin legume. Sau cel puțin suc de roșii, de cele mai multe ori. Omletă cu paste practic reciclează orice fel de paste rămase din ziua anterioară.

Este o rețetă care face parte din patrimoniul gastronomic de la Napoli. Se prepară în mod tradițional gătind inițial pastele special pentru a le încorpora apoi în celebra frittata di pasta.

Ingrediente

  • 3-4 ouă
  • 200 g paste crude, de orice fel
  • 300 g suc de roșii
  • 100 g mozzarella
  • ulei, sare, piper
  • busuioc

-Se fierb întâi pastele al dente și se amestecă apoi cu sucul de roșii și mozzarella bucățele mici.

-Se lasă ca pastele să absoarbă bine sucul de roșii, aromatizând cu frunze de busuioc rupte cu mâna, sare și piper.

-Alternativ, se folosesc paste rămase din ziua precedentă, gătite complet sau doar fierte.

-Când s-au răcorit suficient se adaugă peste paste ouăle bătute cu furculița.

Se gătește la fel ca orice omletă: se încălzește o tigaie antiaderentă cu ulei, se adaugă compoziția și se lasă sub capac la foc mic. Când s-a rumenit ușor pe o parte, se întoarce pe partea cealaltă.

Caracteristica omletei cu paste este să fie bine rumenită pe ambele părți. Se servește caldă, tăiată felii pornind din centru spre exterior.

Omletă cu legume. Idei noi cum să o servim

Omleta sub formă de ruladă, una din multele modalități de prezentare

Toate omletele se pot găti și la cuptor, folosind un vas termorezistent și hârtie de cuptor. În spiritul optimizării consumului energetic, putem apela la această metodă mai ales în cazul în care încălzim cuptorul pentru a coace un aluat care necesită temperatura ridicată.

La fel bine putem face direct omlete mono porționate: în loc de un vas termorezistent, putem folosi forme de brioșe. Adăugăm în fiecare din compoziția de omletă lăsând puțin spațiu deasupra, ca să nu dea pe dinafară. Timpul de coacere a omletelor brioșe este de circa 10 minute, în funcție de cuptor.

Încă un avantaj al omletelor este aceea că pot fi servite nu doar întregi cum ies din tigaie sau din tavă. Mai ales după ce s-au răcit, pot fi tăiate și adăugate cuburi de omletă într-o salată, ca parte proteică. Sau la orez, pe care îl mai aromatizăm cu puțin sos de soia și paprika, de exemplu.

Sau, aceleași cuburi pot fi înfipte pe bețe de frigărui, alternat cu legume și/sau brânzeturi. Sau, unei omlete subțiri doar din ou care încă nu s-a răcit îi putem adăuga o umplutură și obținem o ruladă pe care o tăiem felii. Sau o putem rula ca pe o mega clătită, ca mâncare la pachet: unsă, de exemplu, cu puțin sos guacamole; peste care adăugăm foi de salată, felii subțiri de roșii și una de șuncă sau bucățele mici de brânză, eventual crutoane de pâine.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare