De ce iubim pisicile și cum ne ajută terapia cu pisici, potrivit științei

De ce iubim pisicile și cum ne ajută terapia cu pisici, potrivit științei

Pisicile și-au câștigat un loc important în viața multora dintre noi, dar care este secretul puterii lor de seducție? Ele au propriile strategii prin care ne fac să ne simțim speciali și ne conving să le iubim, dar au și un efect terapeutic asupra noastră. Posesorii de pisici se bucură de o sănătate mai bună, fizică și emoțională deopotrivă. De altfel, există și un nume pentru aceste efecte benefice: felinoterapie sau terapia cu pisici.

Atașamentul oamenilor față de pisici datează de circa 9.500 de ani, fiind mult mai recent decât cel față de câini, care trăiesc alături de noi de peste 30.000 de ani. Cu toate acestea, puterea de seducție a pisicilor a devenit cel puțin la fel de puternică precum cea a câinilor. 

Cum au reușit să ne câștige atașamentul? Temperamentul felinelor este adeseori o enigmă pentru stăpâni, dar tocmai această particularitate a lor este irezistibilă pentru oameni, explică într-un articol pentru Medical News Today dr. Patricia Pendry, profesor asociat la Washington State University. 

Ne dau sentimentul că suntem „aleși”

„Interacțiunile subtile și oarecum imprevizibile pe care le au pisicile în relația cu noi ne creează sentimentul că suntem «aleși». Când o pisică ne oferă o reacție, o percepem ca fiind «specială». Pentru că reacțiile pisicilor tind să se lase așteptate, cred că ne captivează dorința de a afla ce vor face“, crede dr. Pendry, care studiază interacțiunile dintre oameni și animale și a publicat o carte despre legătura puternică dintre oamenii emoționali și pisicile lor. 

Prin natura lor, pisicile sunt mai puțin previzibile decât rivalii lor, câinii, iar trăsătura aceasta ne captivează atât de mult, încât ne poate da chiar o dependență. Nu ne putem detașa, pentru că suntem curioși să vedem când vom primi un gest de afecțiune din partea lor, explică dr. Patricia Pendry. 

Ne cuceresc cu firea jucăușă

Un alt posibil motiv pentru care îndrăgim atât de mult felinele este acela că au câteva trăsături comune cu bebelușii. Suntem „setați” să răspundem instinctiv cu afecțiune la ochii mari ai felinelor și la comportamentul lor jucăuș, susținea un studiu din 2014 publicat în jurnalul academic Frontiers in Psychology. Acest tip de reacție este un rezultat al evoluției care ne-a ajutat să oferim nou-născuților atenția și îngrijirea de care au nevoie. Acesta este și motivul pentru care mulți posesori de pisici le vorbesc precum bebelușilor, cu o voce mai caldă și mai plăcută.

Nu în ultimul rând, ne atrage la pisici și joaca lor amuzantă, ciudată pe alocuri. Momentele haioase pe care le stârnesc prin joacă este încă un atu al puterii lor de seducție. Câteva minute de joacă pe zi sunt suficiente pentru un efect relaxant.

Terapia cu pisici ne menține sănătatea inimii

Egiptenii antici credeau că pisicile întruchipează energia divină. Cercetările moderne confirmă efectele pozitive pe care le are traiul cu o pisică în casă. Relația pe care o dezvoltăm cu aceste animalele de companie este benefică atât pentru sănătatea emoțională, cât și pentru cea fizică. 

Pisicile „ne oferă atenție, ne alină singurătatea, ne dau o senzație confortabilă, ne amuză, ne oferă afecțiune și acea permisiune specială, unică, de a le mângâia și alinta, de a le ține în poală, gesturi despre care știm că ajută la eliberarea oxitocinei, iar aceasta suprimă producția de cortizol, hormonul stresului”, explică dr. Patricia Pendry.

Numeroase studii au urmărit beneficiile pentru sănătate pe care ni le aduc interacțiunile cu pisicile. Unul dintre aceste studii, desfășurat pe o perioadă de 20 de ani și publicat în Journal of Vascular and Interventional Radiology, susține că posesorii de pisici au un risc mai redus de deces prin infarct miocardic și atac cerebral, comparativ cu cei care nu au animale de companie. 

Citește aici ce simți când ai un atac cerebral și de ce apare. „Anumite migrene, fumatul, diabetul și hormonii cresc riscurile”

Terapia cu pisici ne eliberează de stres și anxietate

Simpla prezență a unei pisici în casă poate fi un remediu pentru stres, anxietate și chiar insomnie. De altfel, specialiștii au dat și un nume efectului terapeutic pe care îl au pisicile asupra noastră: felinoterapie sau terapie cu pisici. Fie că le mângâiem, că ne jucăm cu ele sau doar le ascultăm cum torc, orice tip de interacțiune cu ele este benefic pentru sănătatea emoțională. 

Torsul unei pisici emite vibrații sonore liniștitoare pentru oameni și acționează ca un medicament împotriva stresului și anxietății. Creierul uman răspunde la acest sunet prin eliberarea de serotonină, cunoscută ca hormonul fericirii. Torsul pisicii are și un alt beneficiu: scade tensiunea arterială și riscul de atac de cord, conform unui studiu publicat în revista medicală PLoS One. Sunt suficiente motive pentru care felinele ajung să devină foarte ușor membri ai familiei cu drepturi depline. 

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare