Masa de Paște în familie. „Ar trebui să fim precauți cu rudele în vârstă”

Masa în familie și întâlnirile între vaccinați și nevaccinați. „Îmbrățișările și pupatul le-aș evita în orice situație”

Anul acesta, putem sta la masa de Paște alături de cei dragi, dar nu fără câteva măsuri de precauție. Aflăm de la medici cum ar trebui să decurgă întâlnirile de Paște între românii vaccinați și cei nevaccinați, între cei care au trecut prin boală și cei care nu sunt imunizați, dar și între copii și bătrâni, astfel încât să reducem riscul de infectare cu COVID-19 în familie.

Putem renunța la mască și la distanțare dacă suntem imunizați cu ambele doze și ne întâlnim cu alte persoane vaccinate, a anunțat, pe 21 aprilie, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC). Recomandarea este îmbucurătoare, cu atât mai mult cu cât a venit în preajma Paștelui ortodox, dar ea trebuie privită cu multă prudență, crede dr. Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF) și coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul SNMF. 

În Statele Unite, oficialii din sănătate au hotărât că populația vaccinată poate renunța la mască în timpul unor întâlniri restrânse chiar și cu persoane nevaccinate, informează CNN. Condiția este ca acestea din urmă să poate în continuare masca de protecție. În SUA, 42,15% din populație primise cel puțin o doză de vaccin până la data de 26 aprilie 2021, în vreme ce România a ajuns la 16,29% din populație (Sursa: Our World in Data).

Este importantă situația epidemiologică în care ne aflăm

„Din punctul meu de vedere, pe de o parte, există riscul ca o comunitate să creadă că un nevaccinat poate să nu mai conteze într-un grup, iar pe de altă parte, în România încă avem un număr mare de persoane care reprezintă surse de infectare. Incidența cumulată, deși în scădere, are în continuare o rată mare, iar opinia mea este că, pe lângă persoanele diagnosticate cu COVID-19 care se regăsesc în cifrele oficiale, s-ar mai afla de două-trei ori mai multe persoane care nu apelează la servicii medicale, nu se testează și nu apar în evidențe”, spune dr. Dumitra. 

În contextul Sărbătorilor Pascale, bucuria reîntâlnirii cu familia extinsă ne poate convinge să lăsăm garda jos mai mult decât trebuie. Apoi, trebuie să ne uităm și la contextul epidemiologic în care ne aflăm pentru a evalua corect riscul de infectare cu COVID-19 în familie, cu prilejul Paștelui.

„Da, vaccinarea protejează de COVID-19 într-o proporție covârșitoare, dar când numărul de surse de infectare din jurul nostru este foarte mare, riscul de a «culege» acele persoane nu au dezvoltat un titru de anticorpi protectori este foarte mare. Ca atare, va apărea un număr mare de îmbolnăviri în rândul persoanelor vaccinate. Când sursele sunt reduse, riscul să apară o persoană infectată din rândul celor vaccinate este aproape de zero”, detaliază medicul. 

Ce înseamnă persoane vaccinate și persoane imunizate prin boală

Înainte de a prezenta măsurile de protecție care ar reduce riscul de infectare cu COVID-19 în familie, este important de precizat când ne putem considera protejați după vaccinare, respectiv după trecerea prin boală. Nivelul maxim de protecție îl atingem după ce am încheiat schema de vaccinare cu ambele doze de ser anti-COVID-19, la un interval care diferă de la un vaccin la altul, astfel*:

  • după vaccinul de la Pfizer, protecția este completă la 7 zile de la rapel;
  • după vaccinul de la Moderna, protecția completă apare la 14 zile de la rapel;
  • după serul de la AstraZeneca, nivelul maxim de protecție este atins la 15 zile de la rapel.

*Sursa: Ministerul Sănătății

O persoană care a trecut prin COVID-19 se poate considera protejată în primele 3 luni de la momentul infectării. „Cu cât ne îndepărtăm de perioada de 3 luni de la infectare, cu atât crește riscul să nu mai fim protejați de anticorpii dobândiți după contactul cu virusul”, explică dr. Dumitra. 

În continuare, analizăm diverse scenarii după care pot avea loc reuniunile de familie cu prilejul Sărbătorilor Pascale și măsurile de precauție pe care ar trebui să le luăm, adaptate la contextul epidemiologic în care se află țara noastră.

Întâlniri între familii vaccinate sau care au trecut prin COVID-19

Scenariul în care toți participanții la reuniunea de familie sunt vaccinați cu ambele doze sau au trecut prin COVID-19 cu cel mult 3 luni în urmă este cel mai puțin riscant din perspectiva infectării cu noul coronavirus.

„Sigur că riscul este mai mic în această situație. E clar că nu vom purta mască de protecție, dar, în opinia mea, măsurile generale de prevenție ar trebui păstrate chiar și în acest scenariu. Aici mă refer la măsurile de igienă și la evitarea gesturilor sociale. Trebuie să fim mai prudenți în a-i îmbrățișa și pupa pe cei de lângă noi. Riscul de a ne infecta cu virusul după vaccinare este categoric mai mic, dar nu este 0. Aceeași discuție este valabilă pentru orice întâlnire, întrevedere cu oameni din afara familiei”, recomandă medicul infecționist Adrian Marinescu, de la Institutul de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș” din București. 

Gesturile sociale precum îmbrățișările și pupatul eu le-aș evita în orice situație. În această perioadă, este o măsură de protecție binevenită”.

Dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase, Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș”, din București

Întâlniri între familii vaccinate sau care au trecut prin COVID-19, dar printre care există persoane în vârstă și/sau cu afecțiuni cronice

Chiar dacă toate persoanele care participă la o reuniune de familie sunt vaccinate sau imunizate prin boală, este important profilul de risc al fiecărui membru al familiei. Ar trebui să fim precauți în preajma rudelor în vârstă și a celor care suferă de boli cronice, recomandă dr. Marinescu. „În cazul lor, poate că vaccinul nu a fost la fel de eficient. Pentru ei, aș fi atent să le asigur o protecție suplimentară. După părerea mea, persoanele vulnerabile ar trebui să evite astfel de reuniuni sau să poarte mască și să respecte toate celelalte măsuri de protecție”, recomandă medicul infecționist. 

„Probabil că cerem foarte mult, dar, ideal, ar trebui să ne verificăm și titrul de anticorpi după vaccinare, pentru a vedea dacă suntem, într-adevăr, protejați de infectare”. 

Dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase, Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș”, din București

În România, Sărbătorile Pascale sunt un prilej pentru reunirea familiei extinse, iar aceste întâlniri se fac de obicei în jurul unor vârstnici. „Trebuie foarte mare atenție la această categorie, fiindcă ea este mai fragilă în fața infecției cu virusul SARS-CoV-2, chiar dacă este vaccinată”, este de părere și medicul Gindrovel Dumitra.

Riscul de infectare cu COVID-19 în familie. Întâlniri între persoane vaccinate și nevaccinate

Este scenariul cel mai probabil pentru aceste Sărbători, dacă ne uităm la procentul încă mic din populație imunizat cu ambele doze de vaccin. Până pe 27 aprilie 2021, doar 9,58% din populație avea asigurat un nivel maxim de protecție și 16,29% din populație primise cel puțin o doză de vaccin. 

Teoretic, când persoane vaccinate și nevaccinate ori imunizate și neimunizate prin boală se întâlnesc în același spațiu, cu toții ar trebui să ia măsuri de protecție împotriva infecției cu noul coronavirus. „Ar trebui să recurgă și la distanțare, și la masca de protecție, lucru greu de crezut că se va întâmpla. Când familii imunizate și neimunizate se întâlnesc la masa de Paște, este de așteptat că aceste reguli vor fi imposibil de respectat”, crede dr. Dumitra. 

Și în acest scenariu, tot persoanele vulnerabile contează, în primul rând. Ele ar trebui protejate, chiar dacă au fost vaccinate. „Dacă vorbim despre persoane vulnerabile care nu sunt nici vaccinate și nici nu au trecut prin boală, sfatul meu este să nu participe la întrunirile de familie cu prilejul Paștelui. Eu aș miza pe un plus de siguranță și aș încerca să evit astfel de reuniuni cu un număr mai mare de oameni”, spune dr. Marinescu. 

Măsuri de protecție care limitează riscul de infectare cu COVID-19 în familie

Dacă aceste măsuri nu pot fi respectate, ar trebui, cel puțin, să recurgem la alte soluții care pot să reducă din riscul de a transmite virusul în familie, cum sunt:

  • masa în aer liber. În măsura în care vremea ne va permite, ar trebui limitate activitățile în spații închise în favoarea celor din aer liber. Dacă nu este posibil, ar trebui, cel puțin, ca încăperile în care ne reunim să fie frecvent aerisite;
  • respectarea unei igiene riguroase a mâinilor și a obiectelor/suprafețelor cu care intrăm în contact; 
  • purtarea măștii de protecție măcar atunci când ne întâlnim cu persoane necunoscute sau cunoscute, dar care provin din localități cu incidență ridicată;
  • limitarea numărului de persoane și de familii care vor participa la reuniune. Cu cât se întâlnesc mai multe persoane, cu atât crește și riscul de infectare cu COVID-19 în familie, iar dacă acestea sunt din familii diferite, pericolul este mai mare. „E clar că distanțarea fizică nu poate fi respectată la asemenea întruniri, iar când sunt mulți oameni, riscul de infectare e mai mare”, explică dr. Adrian Marinescu.

De preferat ar fi să ne limităm la două familii reunite la masa de Paște. Cu cât sunt mai puțini membri ai familiei, cu atât mai bine”. 

Dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase, Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș”, din București

Întâlniri între adulți imunizați și copii neimunizați

Studiile mai recente, cum este acesta efectuat în Israel, arată că cei mici transmit virusul mai puțin decât adulții, iar când sunt asimptomatici, transmit rareori boala în familie (studiu publicat în BMJ). Cu toate acestea, copiii rămân vectori de transmitere a coronavirusului, spune medicul infecționist Adrian Marinescu. 

Specialistul recomandă ca oamenii în vârstă și cei cu boli cronice să fie feriți de cei mici, chiar dacă sunt imunizați prin vaccinare ori prin boală. „În acest scenariu, ar trebui respectate toate măsurile de protecție, inclusiv purtarea măștii de protecție, sau, mai sigur, ar trebui să evităm întâlnirea între generații”, spune dr. Marinescu. 

Pentru siguranță, sfătuiește dr. Gindrovel Dumitra, copiii care au o infecție a căilor respiratorii superioare nu ar trebui să participe la reuniuni de familie, chiar dacă am fi tentați să o considerăm o banală viroză. 

Putem face un test rapid înainte, pentru siguranță?

Efectuarea unui test rapid antigen înainte de întrunirea în familie poate fi o măsură de siguranță pentru Sărbători liniștite. Este important însă ca această testare să fie realizată corect. Altfel, rezultatul poate fi fals negativ.

„Trebuie să atenționăm că sensibilitatea unui test depinde foarte mult de tehnica de recoltare a probei, respectiv de momentul în care se face recoltarea. Este foarte posibil ca o persoană să aibă rezultat negativ astăzi, iar mâine să fie pozitiv. Am putea încerca testarea rapidă, dar nu putem emite o recomandare medicală în acest sens”, spune specialistul. 

Se poate recurge la această măsură de precauție, spune și medicul dr. Adrian Marinescu, dar are același scepticism în privința prelevării probei.„Ideal ar fi ca testul să fie realizat de un cadru medical, dar deja ajungem la o situație greu de pus în practică. Mai bine evităm aceste întâlniri atunci când suntem vulnerabili. Mai bine ne protejăm”, conchide medicul infecționist Adrian Marinescu. 

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare