Rețete pentru prânz și cină, ideale în familie sau la mese cu prietenii

Rețete pentru prânz și cină. 10 propuneri ideale în familie

Rețete pentru prânz și cină ca fel principal în caserolă sau tigaie. Mâncarea stil caserolă, în cuptor, sau tigaie unică este ideală pentru reuniunile de familie sau cu prietenii. Are dezavantajul că ne consumă ceva mai mult timp. Dar are și marele avantaj că poate fi făcută în avans, complet sau parțial, şi consumată în zilele următoare.

Rețete pentru prânz și cină în caserolă sau tigaie unică – presupun în linii mari: o componentă de carbohidrați, adică paste, orez, cartofi, una vegetală și una proteică. Care au nevoie de ceva să le unească, să le lege. Ceea ce leagă bine este amidonul pe care îl conțin carbohidrații. În unele rețete, în special cele cu paste, același rol îl are sosul bechamel sau smântâna.

Mai jos, 10 sugestii având ca ingredient principal fie orezul, fie pastele. Dar și una în care carbohidrații sunt absenți. Ca de fiecare dată, propunerile sunt pentru 4 porții. Sunt reţete mai elaborate, nu tocmai dietetice, care se mănâncă mai degrabă ca excepţie, nu ca regulă.

Rețete pentru prânz și cină, caserolă sau tigaie, cu cartofi

1.Pui a là parmentier

O caserolă simplă, pui între două straturi de cartofi

Rețete pentru prânz și cină deopotrivă. Un fel principal de origine franceză, similar unei tarte de cartofi la cuptor. Diferența principala e că umplutură dintre cele două straturi de cartofi este din pui călit anterior cu ceapă. Avem nevoie, așadar, de cartofi pregătiți că pentru piure, îmbogățit cu brânzeturi, și pui tras la tigaie cu ceapă.

Ingrediente

  • 400 g piept de pui
  • 1 ceapă
  • 1 kg cartofi
  • 200 ml lapte circa, în funcţie de cât absorb cartofii
  • 100 g cașcaval ras
  • 60 g unt
  • ulei, sare, piper, nucșoară

*Se fierb cartofii în coajă, se răcoresc, se decojesc.

*Se adaugă peste cartofi laptele și untul, sare, piper, nuscoara, se se pasează cu mixerul. Trebuie să iasă o compoziție de o consistentă similară piureului.

*Se curaţă ceapa, se taie fin, se călește cu ulei câteva minute la foc mediu. Peste ceapă se adaugă carnea de pui tăiată cuburi mici și se călesc împreună alte câteva minute. (Se poate recicla și carne de pui rămasă de la friptură.)

*Într-un vas termorezistent de ceramică sau de sticlă uns cu ulei compunem caserola: aşezăm uniform jumătate din compoziția de cartofi; apoi, acoperim cu un strat de carne de pui, după care completăm cu cealaltă jumătate de compoziție cu cartofi.

*Se presară deasupra cașcaval ras (sau alte brânzeturi, după preferință), eventual şi puţin pesmet.

*Se coace în cuptorul deja încălzit circa 10-15 minute la 200°C, până când începe să se rumenească deasupra.

*Se servește cald însă se poate consuma și a doua zi reîncălzit.

2. Gratin de cartofi cu varză şi brâzeturi

Cartofi, varză și brânzeturi, o combinație echilibrată

O caserolă de consistenţa unei budinci. In care gustul de varză, nu pe placul tuturor, este compensat cu cel de cartofi, infinit mai atrăgător. Varza este un aliment vegetal dintre cele mai sănătoase, așa că merită să găsim soluții plăcute pentru a o consuma. Pe lângă partea vegetală, această rețetă mai conține cașcaval afumat și ou. Din cartofi avem carbohidrați și fibre, iar din varză vitamine, săruri minerale și fibre. Din ouă și brânzeturi, proteine și ceva grăsimi. În bucătăria din zonele montane ale Europei, combinaţia varză-cartofi este foarte practicată iarna. Două alimente nelipsite din portofoliul de rețete pentru prânz și cină.

Ingrediente

  • 400 g cartofi
  • 400 g varză
  • 200 g cașcaval afumat
  • 2 ouă
  • 2 linguri de pesmet sau mălai
  • pătrunjel verde ulei, sare, piper

*Se fierb, preferabil la vapori direct în oala sub presiune, cartofii și varza, ambele tăiate grosolan. Sunt suficiente 5 minute în aceasta variantă mult mai sănătoasă. În lipsa oalei sub presiune, la vapori în maniera obişnuită, circa 10 minute.

*Se pasează cartofii într-un blender, iar varza se taie mărunt cu cuțitul.

*Se amestecă și se adaugă cașcavalul afumat, ouăle bătute bine, pătrunjelul tăiat mărunt, sare și piper.

*Se unge cu ulei un vas termorezistent și se presară cu pesmet.

*Se toarnă compoziția și se nivelează uniform. Se presară deasupra puțin pesmet și o mână de cășcaval ras (sau parmezan).

*Se coace în cuptor, de preferință ventilat,  la 180-200°C timp de 15 minute, în zona de mijloc. E gata când începe să se rumenească dedesubt și deasupra.

*Se servește cald dar se poate mânca și rece, este mai mult decât potrivită ca mâncare la pachet.

*Ca variantă, se pot folosi și cuburi de bacon, împreună sau în loc de brânzeturi.

Rețete pentru prânz și cină, caserolă sau tigaie, cu orez

3. Paella de pui

Paella cu pui este o versiune mai la îndemână, când nu avem crustacee la dispoziție

Paella este un fel de mâncare tradițional în Spania, Valencia, exportat cam peste tot. Există versiuni doar cu peşte sau altele care îmbină mai multe tipuri de carne sau carne cu peşte. De facto, fiecare familie sau restaurant are rețeta proprie.

Este o mâncare de tip tigaie unică, iar baza oricărei paella este orezul. Pe lângă pui – în cazul nostru, intră în compoziție și multe legume. Un prânz de duminică sau la fel de bine cină sau mâncare la pachet. Comod de mâncat, complet nutrițional.

Ingrediente

  • 350 g orez cu bob lung, sau în general cu procent cât mai mic de amidon, trebuie ca boabele să nu se lipească între ele
  • 1 pui tăiat bucăți relativ mici (partea cu oase multe se folosește pentru altceva) – se pot folosi doar anumite părți, după preferință, doar pulpe sau aripi sau piept, circa 400 g carne fără os)
  • 100 g fasole verde
  • 100 g mazăre congelată sau crudă
  • ½ kg roșii bine coapte, curăţate de coajă
  • 1 ardei
  • 1 l apă
  • șofran – ingredient care nu poate lipsi, îi conferă culoarea caracteristică
  • sare, piper, paprika dulce
  • ulei, preferabil de măsline

*Se călește într-o tigaie mare cu ulei carnea de pui tăiată bucăți; împreună cu ea, fasolea verde tăiată de 2-3 cm, mazărea și ardeiul tăiat similar cu fasolea. Adăugăm sare și piper și ținem totul la foc mediu amestecând continuu circa 15 minute.

*Între timp, se curață de coajă roșiile și se taie cuburi mici, se adaugă, împreună cu paprika.  Le lăsăm să fiarbă încet împreună câteva minute. Se adaugă apa în care am dizolvat șofranul. Se amestecă ușor și se lasă acoperit, la foc mic, circa 20 de minute.

O condiție importantă

*Etapa care nu admite greșeli este cea în care adăugăm orezul: se adaugă în cruce în mijlocul tigăii și se lasă să fiarbă la foc mic circa 20 de minute fără capac. Neapărat, fără a amesteca, pentru ca orezul să nu elibereze mult amidon. Cantitatea de apă depinde mult de tipul de orez, eventual mai adăugăm puțin. Acoperim cu un capac după ce am stins flacăra, câteva minute.

*Înainte de a servi amestecăm cu mişcări uşoare orezul cu restul ingredientelor, răzuind ușor pe fundul tigăii – este una din caracteristicile paella faptul că orezul se rumenește ușor dedesubt.

O altă rețetă de tigaie cu orez

4. Paniscia – un risotto cu varză, fasole şi cârnaţi

Paniscia, o mâncare ce se gătește și se mănâncă în grup

O mâncare italiană de savurat în grup, care își are originea în regiunea Piemonte din nord. Necesită un timp relativ lung dar poate fi consumată și a doua sau chiar a treia zi. Ba chiar, rumenită uşor în cuptor poate deveni și mai bună. Este un risotto mai elaborat, cu fasole, varză şi cârnaţi. Avem nevoie de orez, de fasole prefiartă, pe care o folosim la o supă la care adăugăm ceapă, morcovi, țelină și varză. Versiunea de mai jos a fost adaptată la resursele locale, pentru a înlocui produsele italiene greu de reperat. În general, orice rețetă tipică unei zone se adaptează resurselor locale ale altei zone. Putem obţine un bun rezultat înlocuind câte un ingredient dar păstrând spiritul general al rețetei.

Ingrediente

  • Pentru supa inițială:
  • ½ varză
  • 500 g fasole fiartă
  • 200 g șorici, pot fi și resturi de la alte preparate, este clasica reţetă în care se poate recicla ce avem prin frigider
  • 2 cepe
  • 2 morcovi
  • țelină, în cantitate egală cu morcovul
  • Pentru risotto:
  • 300 g orez
  • 100-150 g cârnați de porc (în versiunea originală se folosește un tip de salam gras)
  • 100 g ficat de porc (facultativ)
  • 200 ml vin roșu
  • sare, piper

*Se începe cu supa, e nevoie în total de câteva ore până la rezultatul final. Într-o oală cu circa 3 l de apă rece adăugăm: fasolea fiartă anterior pe jumătate, ceapa, morcovii și țelina tăiate mărunt; la fel şi varza, tăiată foarte subțire. Împreună cu ele, adăugăm și șoriciul tăiat felii lungi și subțiri. Lăsăm să fiarbă sub capac la foc mic minim 2h. Sau 1/2 h, în cazul oalei sub presiune.

Ce facem cu supa

*Când e gata supa, începem să gătim orezul, ingredientul principal: tăiem mărunt cârnații și ficatul și le călim în ulei într-o tigaie cât mai mare. Alături de ele călim și orezul, la foc iute. Când orezul devine sticlos stingem cu vinul roșu. După ce se evaporă alcoolul, micşorăm flacăra.

*În această fază, începem să adăugăm treptat supă peste orez, cu tot cu legumele şi fasolea din ea. Continuăm până când orezul e fiert, circa 20 de minute, la foc mic, amestecând.

*Se servește cald, cu piper. A doua zi, se poate așeza în cuptor într-un vas uns cu unt sau ulei. Tradiţional, se folosea grăsimea de porc.

Caserolă fără carbohidrați

5. Lasagna de dovlecei cu brânzeturi și pesto de busuioc

Lasagna „falsă”, fără foi, doar cu dovlecei și brânzeturi

Un fel de lasagna în care lipsesc foile propriu zise, înlocuite cu felii de dovlecel. Avem astfel o mâncare mult mai ușoară, cu foarte puțini carbohidrați. Dovleceilor li se adaugă  brânzeturi și ou fiert – proteine –  și pesto de busuioc – aromă. Am eliminat sosul bechamel, folosit de regulă la lasagna, pentru a păstra spiritul light al rețetei. Pe o listă imaginară de rețete pentru pranz și cină, ar fi pe un loc de top.

Ingrediente

  • 1 kg dovlecei
  • 100 g smântână fermentată
  • 300 g cașcaval ras
  • 100 g parmezan ras
  • 2 ouă fierte
  • 2 linguri de pesto de busuioc
  • sare, piper, ulei

 *Se fierb și se răcesc în apă ouăle.

*Se taie pe lung dovleceii în felii nu mai groase de jumătate de centimetru. Se presară cu puțină sare și se lasă să se scurgă circa jumătate de oră.

*Se unge cu ulei un vas de sticlă termorezistentă și se așează un strat de dovlecei.

*Peste ei se întinde un strat de smântână, cașcaval ras și câteva bucățele de ou fiert din loc în loc. Se completează cu un alt strat de dovlecei și tot așa până se umple vasul. Este nevoie de puțină atenție pentru a împărți egal cantitatea de smântână și de cașcaval între straturi.

*Se completează deasupra ultimului strat de dovlecei cu parmezan ras și pesto din loc în loc. În loc de parmezan putem folosi tot cașcaval sau alte brânzeturi uscate rase, după preferință.

*Se coace în cuptorul încălzit la 180°C timp de circa 20 de minute.

*Se servește cald sau rece, inclusiv ca mâncare la pachet.

Rețete pentru prânz și cină, caserolă sau tigaie, cu paste

6. Caserolă cu tăiței gratinați cu sos de carne și mazăre

O rețetă de paste la cuptor pentru masa de duminică

Mâncare pentru prânz și cină, iată rețeta de familie ideală. Pastele la cuptor echivalează la nivel simbolic cu ideea de familie care se adună la aceeași masă. Propunerea de mai jos este ideală ca alternativă la versiunile de paste cu sos de roșii gratinate.

Ingrediente

  • 350 g tăiței/tagliatelle
  • 300 g carne tocată
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 1 bucată țelină
  • 200 g mazăre congelată sau proaspătă
  • 200g smântână sau sos bechamel
  • o mâna de parmezan ras
  • dafin, boabe de ienupăr, sare, piper
  • ulei
  • vin alb

*Se fierb pastele pe jumătate în apă cu sare, se scurg și se stropesc cu puțin ulei ca să nu se lipească.

*În paralel, pregătim sosul: se taie ceapa, morcovul și țelina foarte mărunt, se călesc în ulei și după 2-3 minute se adaugă carnea tocată. Carnea trebuie desfăcută în părți mici, ca să nu rămână compactă. Se adaugă foaia de dafin și boabele de ienupăr; se stinge la foc iute cu vin alb. Se completează cu puțină sare și se dă focul mic după ce s-a evaporat alcoolul. Se lasă sub capac circa 1 h, amestecând din când în când.

*Se blanşează mazărea (se trece rapid prin apă care fierbe), indiferent dacă e proaspătă sau congelată, apoi se adaugă la sos spre final.

*Când dăm la o parte de pe flacără și s-a răcit puțin, amestecăm sosul cu smântână sau sos bechamel și o mână de parmezan ras. Smântâna va da o notă ușor acidă mâncării, în timp ce sosul bechamel, una mai dulce.

*Compoziția se adaugă la pastele fierte pe jumătate, se amestecă totul potrivind de sare și piper.

*Se așează într-o caserolă gen Pyrex în cuptor, unsă cu ulei sau unt. Se gratinează în cuptorul deja încălzit la circa 180°C circa un sfert de oră. Cu 2 minute de grill deasupra, eventual.

*Se așteaptă câteva minute înainte de a servi cald.

*Se poate prepara în ziua precedentă și reîncălzi a doua zi. Se pot folosi și paste scurte.

O altă idee nouă cu paste

7. Rulouri la cuptor cu ciuperci și ficăței de pui

Rulourile/ cannelloni se fac din foi de lasagna, cu diferite umpluturi

Rulourile/cannelloni la cuptor par ceva complicat însă în realitate sunt extrem de simplu de făcut. E suficient să ne gândim la cum umplem şi rulăm clătitele cu dulceață. Diferența e că în loc de clătite rotunde avem foi de lasagna dreptunghiulare. Foile de lasagna pot fi cumpărate sau făcute în casă. E mult mai simplu de făcut decât pare la prima vedere. Practic, aluatul e același ca cel de tăiței: 100 g făină și 1 ou, sau 100 g făină și 50 g apă, pentru cine preferă vegan. Se pot face manual cu sucitorul sau folosind o mașină de paste. Tăiem foile după mărimea vasului pe îl folosim în cuptor.

Secretul pentru a reuși este gradul de umiditate al foilor și în final al caserolei: dacă sunt foi cumpărate, trebuie opărite/blanşate până devin moi ca și cum ar fi abia făcute. Dacă sunt făcute în casă, trebuie doar trecute foarte rapid prin apă care fierbe. În fiecare dintre cazuri, scopul e de a deveni moi ca să ia formă dorită, nu există un timp perfect definit.

Ingrediente

  • foi de lasagna proaspete, făcute în casă sau cumpărate, 2-3 la o porție
  • 500 g mix de ciuperci congelate
  • 250 g ficăței de pui
  • 100 g cașcaval sau similar
  • 500 g sos bechamel
  • 2 linguri parmezan ras
  • 1 lingură de unt
  • 1 cățel de usturoi
  • sare, piper, ulei, vin alb

 *Începem cu umplutura. Se aromatizează într-o tigaie antiaderentă uleiul cu cățelul de usturoi tăiat în două sau strivit ușor. Se elimină după ce se rumenește ușor, trebuie să avem doar aroma lui ușoară, nu gust puternic de usturoi.

*Se călesc în ulei ciupercile direct din congelator, se țin la foc mediu circa 10 minute, până se evaporă partea lichidă. Se transferă într-un bol.

*În aceeași tigaie, adăugând ulei, se călesc la foc mic ficățeii. Trebuie curățați bine și spălați, apoi tăiați mărunt. Se întorc pe toate părțile amestecând des și după ce au prins puțină culoare se stinge cu vin alb, câteva linguri. După ce s-a evaporat alcoolul (câteva minute, când nu se mai simte mirosul în aer), se reglează de sare și piper. Se adaugă ciupercile deja călite, amestecând totul cu atenție. Cu această compoziție umplem rulourile/cannelloni – pare complicat dar în realitate e foarte simplu.

Cum rulăm foile

*În continuare ne ocupăm de foi: le blanşăm în funcție de tipul de foi, uscate sau proaspete. Aşadar, înainte de a le rula trebuie să fie moi și să rămână închise când le rulăm.

*Să ne imaginăm fiecare foaie cam ca o clătită dreptunghiulară: se unge întâi cu un strat de sos bechamel de 1-2 mm, apoi se adaugă 2-3 linguri din compoziția de ciuperci și ficăței. Se rulează închizându-le bine pe lung să nu iasă umplutură. Rămân deschide doar la capete, precum clătitele. Se așează într-un vas termorezistent uns cu puțin ulei și un strat subțire de sos bechamel pe fund.

*Se continuă în acest fel cu toate rulourile şi le așezăm unul lângă altul într-un vas pentru cuptor. Trebuie să rămână cât mai puțin spațiu între ele, ca să nu se desfacă. Într-un vas se dispune un singur strat de rulouri. Nu este indicat să le suprapunem pentru că nu s-ar coace optimal în interior și exterior deopotrivă.

*Deasupra se mai adaugă puțin sos bechamel și o mână de parmezan ras și unt din loc în loc.

*Se gratinează la circa 200°C circa un sfert de oră.

*Acesta rețetă se poate propune și cu un alt tip de paste, dacă avem mai puțin timp la dispoziție. Menținem compoziția la fel și o amestecăm cu fusilli semifierte, de exemplu, și sos bechamel, și gratinăm la cuptor în aceeași manieră.

Rețete pentru prânz și cin, caserolă sau tigaie. O variantă rapidă

8.Caserolă de paste cu cremă de conopidă, mortadella și fistic

Paste la cuptor cu conopidă, ideale și ca mâncare gătită la pachet

O rețetă foarte practicată în zona Napoli, pentru că e savuroasă, ușor de făcut dar totodată sănătoasă.

Ingrediente

  • 500 g paste scurte tip fusilli, penne, farfalle
  • 1 kg conopidă curățată și desfăcută în bucheţele
  • felii de mortadella, circa 200 g, funcție de lărgimea caserolei
  • mix de brânzeturi uscate rase ( în varianta românească putem adapta folosind csșcaval și telemea, în original – parmezan, pecorino și ricotta sărată)
  • 1 cățel de usturoi
  • o mână de fistic mărunțit
  • pesmet
  • sare, piper
  • ulei

 *Se fierbe pasta pe jumătate conform instrucțiunilor, se scurge și se stropește cu puțin ulei, ca să nu se lipească.

*Se aromatizează uleiul cu usturoi, care apoi se elimină.

*În tigaie se adaugă în bucățele cât mai mici conopida. Se ține la foc iute până prinde ușor puțin culoare. Apoi se reduce flacăra și se acoperă tigaia cu un capac. E gata când intră furculiță ușor în ea, după circa 20 de minute. Se pasează bine cu fuctuliţa, până devine o cremă nu foarte fină.

*Într-un vas termorezistent începem să așezăm straturile caserolei: inițial ungem vasul cu puțin ulei sau unt și peste el așezăm un strat subțire de cremă de conopidă. Deasupra, un strat de felii de mortadella. Peste ea, un strat de paste pe care le-am amestecat cu brânzeturile rase. Apoi un alt strat de conopidă, altă mortadella, alte paste, și tot așa până se umple vasul. Printre straturi se presară fistic măcinat. Completează perfect aroma şi textura finală. Este preferabil ca ultimul strat să fie de conopidă – conține mai multă apă și nu se usucă excesiv.

*Deasupra, o mână de pesmet presărat și câte puțin unt ici colo. Vor face ca pastele să devină rumenite și crocante.

*Se dă la cuptor circa un sfert de oră, la 180-200°C.

*Se servește fie caldă, fie rece și e la fel de bună și a doua zi, încălzită.

Două caserole rapide cu orez

9. Budincă de orez la cuptor cu spanac și cașcaval

Orez, spanac, brânzeturi, o caserolă simplă și mereu potrivită

Caserolele cu orez nu au nevoie de sos bechamel, pentru că amidonul din orez leagă suficient toate ingredientele. Pentru această rețetă avem nevoie de orez, fiert separat, spanac călit ușor în tigaie și brânzeturi. Avem în acest fel o mâncare completă, care conține toți cei trei macronutrienţi. În plus, caserolele rumenite în cuptor au mereu un plus de savoare.

Ingrediente

  • 1 kg spanac proaspăt sau ½ kg spanac congelat
  • 300 g orez, preferabil să nu fie asiatic, avem nevoie de mult amidon care să lege
  • 2 ouă
  • 1 ceapă
  • 1 l de supă limpede (apă)
  • mix de brânzeturi după preferințe: parmezan, mozzarella, emmental, cașcaval etc, circa 150 g total
  • 2 ouă
  • 2 linguri de unt, sare, piper, nuscoara, pătrunjel sau alte ierburi aromatice după gust

*Se călește ceapa cu unt și după 2-3 minute se adaugă spanacul proaspăt și se călește până se înmoaie ușor. Dacă folosim spanac din congelator, trebuie călit la foc iute până se elimină tot lichidul. Se foloseşte direct din congelator. Se completează cu sare și piper și se lasă deoparte.

*Într-o tigaie mare, separat, călim ușor orezul cu puțin unt. Începem  apoi să picurăm câte puțin apă ca să fiarbă încet, amestecând. Trebuie să îl oprim din fiert când e aproape gata dar nu e fiert complet. Asta pentru că merge ulterior la cuptor. Reglăm de sare și piper și adăugăm un praf de nucșoară – amplifică întotdeauna gustul orezului.

*Într-un bol batem bine ouăle, apoi amestecăm și brânzeturile rase, ierburile aromatice tăiate fin. Peste ele adăugăm orezul și spanacul gătit pe jumătate.

*Compoziția o așezăm într-un vas termorezistent uns cu unt. Îl dăm la cuptor la circa 200°C pentru circa un sfert de oră.

*Se consumă și caldă și rece și se poate conserva în frigider 2-3 zile. Ba chiar se poate și congela, dacă nu am folosit spanac decongelat. La fel de bine, se poate lua la pachet.

10. Caserolă cu orez, somon afumat și dovlecei

Somonul dă o aromă aparte acestei caserole cu orez și dovlecei

O rețetă de caserolă rapidă, ușor de făcut și de mare efect. Pentru orice fel de ocazie și perfectă ca mâncare pentru prânz sau pentru cină. Pentru că somonul se consumă și cald și rece, este ideal și ca mâncare gătită la pachet.

Ingrediente

  • 350 g orez (nu asiatic sau cu bob lung)
  • 300 g somon afumat
  • 2 dovlecei
  • 2 ouă
  • 50 g unt
  • o mână de pesmet
  • 1 l lapte degresat
  • ulei
  • sare, piper – de preferință roșu
  • mărar proaspăt

 *Pentru această rețetă este preferabil ca orezul să fie fiert cu lapte, completează mai bine aromă generală. Se aduce laptele la punctul de fierbere, se adaugă orezul şi puțină sare. Se lasă la foc mic până când orezul absoarbe complet laptele. Se completează aroma cu piper roșu și unt. Când s-a răcit, se adaugă și ouăle bătute bine și se amestecă împreună cu orezul. La fel și mărarul tăiat fin.

*Se dau pe răzătoare dovleceii și se călesc în ulei câteva minute. Se adaugă și ei la compoziția de orez.

*Se taie fâșii subțiri somonul afumat.

*Se alternează straturi din compoziția de orez și dovlecei cu cele de somon. Ultimul strat trebuie să fie orezul. Se folosește un vas termorezistent uns cu ulei.

*Completăm deasupra cu bucățele de unt (ulei) și pesmet și coacem la cuptor la circa 200°C timp de circa un sfert de oră.

*Se poate servi cald sau rece deopotrivă.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare