Rețete de post cu cartofi. 10 noi idei de mâncare de post cu cartofi

    Rețete de post cu cartofi pentru perioada dinaintea Paștelui sau pentru vegetarieni. Cartoful este un tubercul cu o istorie fascinantă. În compoziția lui se regăsesc: amidon, fibre și săruri minerale, multă apă și mai puțin proteine.

    Rețete de post cu cartofi – ideale sunt, așadar, cele în care cartofilor le asociem proteine – vegetale, în cazul de față, legume și zarzavaturi. Plecând de la acest principiu, cu cartofii se poate crea orice fel de mâncare, de la aperitiv la desert. Asta, ca să ieșim din rutina „mâncare de cartofi” sau „tocană de cartofi”. Şi să încercăm idei, combinații și texturi noi.

    Am grupat mai jos 10 sugestii de rețete de post cu cartofi, cu cantități pentru 4 porții; ele pot fi urmate ca atare dar pot fi la fel de bine modificate sau adaptate gustului personal. Mai mult decât rețete, pot fi luate ca simple sugestii și dezvoltate în stil personal. De asemenea, pot fi experimentate folosind soiuri de cartofi dintre cele mai diferite.

    Rețete de post cu cartofi. Două soluții rapide la cuptor

    1. Tarta de cartofi și arahide cu umplutură de năut crocant și ceapă roșie

    Tartă de cartofi, o rețetă de post care place oricui

    O rețetă de cartofi de post gata în circa 1 oră; se poate lua și a doua zi la pachet.

    Ingrediente:

    • 1 kg cartofi
    • o mână de arahide
    • o mână de năut fiert
    • 1 pahar suc de roșii
    • 1-2 cepe roșii
    • o mână de pesmet (mălai sau griş, în lipsă)
    • ulei, sare, piper
    • Se fierb cartofii, ideal la vapori, întregi și în coajă.
    • Se răcoresc și se curată de coajă.
    • În timp ce fierb cartofii, într-o tigaie antiaderentă se călește ceapa cu puțin ulei.
    • După câteva minute se adaugă boabele de năut fiert sau din conservă.
    • Se continuă la foc mediu împreună alte câteva minute.
    • În această fază se adaugă sucul de roșii, sare și piper după gust.

    * Se mai ține tigaia alte câteva minute la foc mediu spre mic; în final trebuie să avem un sos destul de consistent, mai gros decât cel pe care îl folosim la paste.

    * Odată curățați cartofii, se mărunțesc într-un mixer și li se adaugă ulei și alune prăjite și zdrobite.

    * Se așează jumătate din această compoziție într-un vas termorezistent tapetat cu ulei și pesmet. Peste cartofi se adaugă sosul, care se întinde uniform pe toată suprafața.

    * Se completează cu restul compoziției de cartofi. Deasupra se stropește cu ulei și se presară 2 linguri de pesmet amestecat cu arahide prăjite măcinate.

    * Se coace în cuptor în zona mediană la circa 180°C timp de circa 40 de minute, în funcție de cuptor.

    Această rețetă este inspirată din rețeta tradițională de gattò di patate, specifică zonei Napoli. În versiunea originală, la cartofi se adaugă ouă și mozzarella, iar în mijloc se așează felii de prosciutto. Am eliminat, așadar, alimentele de origine animală și le-am înlocuit cu alimente vegetale bogate în proteine. Pentru cine iubește tofu, se poate mărunți și adăuga în compoziția de cartofi.

    2. Caserolă cu felii de cartofi gratinați cu cremă de leurdă și arahide în sos de soia

    Caserolă de cartofi cu cremă de leurdă, o rețetă de post cu cartofi dietetică

    O versiune de cartofi gratinați însă fără caloriile unei rețete tradiționale. Aromați și ușor de făcut.

    Ingrediente:

    • 1 kg cartofi
    • leurdă, o legătură sau două
    • puțin lapte de soia
    • 100 g arahide măcinate
    • sos de soia
    • ulei, sare, piper

    * Se fierb cartofii în coajă, ca la prima rețetă.

    * Se lasă la răcit și se curăţă de coajă. Se taie felii cât mai subțiri.

    * În timp ce fierb cartofii, într-un blender se adaugă leurdă, ulei și lapte de soia cât să cuprindă frunzele și să putem obține o cremă omogenă.

    * Se amestecă feliile de cartofi cu sosul crud de leurdă și puțin sos de soia.

    * Se așează într-o tavă termorezistentă unsă cu ulei şi tapetată cu pesmet sau mălai.

    * Se presară deasupra arahide măcinate și se stropește cu sos de soia. Se ține la cuptorul încălzit la circa 180-200°C circa 20 de minute.

    O supă și o supă-cremă cu cartofi

    3. Supă-cremă picantă de dovlecei cu cuburi de cartofi, roșii, fasole verde și fulgi de ovăz

    O supa-cremă rapidă și care se poate modifica după preferințe

    O mâncare ce poate reprezenta un fel unic de post, gata în jumătate de oră.

    Ingrediente:

    • 4 dovlecei
    • 4 cartofi
    • 1 ceapă
    • o mână bună de fasole verde
    • câteva roșii
    • puțin mălai
    • 4 linguri fulgi de ovăz
    • semințe de cânepă măcinate
    • paprika iute

    * Se taie cartofii în cuburi de circa 2 cm latura, se presară cu puțin mălai sau pesmet și puțină sare și piper, ca să nu se lipească ulterior între ele.

    * Se călesc bine într-o tigaie antiaderentă în ulei, astfel încât să rămână separate unele de altele, se întorc bine să se rumenească pe toate părțile.

    * În aceeași tigaie se călește și fasolea verde.

    * Se călește ceapa tăiată fin și dovleceii felii subțiri într-o oală, apoi se adaugă peste ele circa 1 litru de apă și se fierb la foc mediu sub capac, circa un sfert de oră.

    * Se pasează cu un mixer vertical, potrivind de sare, piper și paprika iute.

    * Se servește crema în boluri adăugând deasupra cuburile de cartofi, fasolea verde și roșiile tăiate mărunt.

    Pentru un plus de proteine și de consistenţă, se adaugă deasupra fulgi de ovăz și semințe de cânepă măcinate.

    4. Crochete de cartofi în supă de legume cu ardei iute, curry și pătrunjel

    Crochetele de cartofi se pot propune și ca adaos într-o supă de legume

    Crochetele de cartofi sunt în general un aperitiv, dar servite în supă devin un fel principal. Dacă mai rămân pentru a doua zi, se pot lua la pachet, alături de câteva felii de morcovi și ardei sau castraveți și roșii.

    Ingrediente:

    • 1 kg cartofi
    • 1 ceapă, 1 morcov, 1 bucățică de țelină
    • ulei, sare, piper
    • pătrunjel
    • ardei iute
    • curry

    * Se fierb cartofii precum în prima rețetă și se mărunțesc în mixer.

    * Se adaugă sare, piper și pătrunjel verde tocat mărunt.

    * Cu palmele umede se dă formă rotundă și se prăjesc în ulei încins până se rumenesc ușor. În timp ce fierb cartofii, se prepară supa de legume adăugând în apa rece ceapa, morcovul și țelina.

    * Se lasă să fiarbă circa un sfert de oră sub capac. Se elimină legumele și se strecoară supa (legumele se pot consuma separat). Se aromatizează cu ardei iute, sare și piper.

    * Se servește în boluri adânci supa, cu crochetele de cartofi deasupra. Se presară pătrunjel proaspăt și ardei iute tocat mărunt.

    Rețete de post cu cartofi. Piure cu sos vegan și ardei umpluți în stil original

    5. Piure de cartofi cu sos de linte și ardei

    O rețetă de post cu cartofi în care în loc de carne folosim linte

    Un piure de cartofi în care nu folosim, însă, unt. Asezonat cu un sos din linte aromatizat cu ardei. Un fel de mâncare complet.

    Ingrediente:

    • 1 kg cartofi
    • 400 g linte
    • 2 ardei grași roșii
    • 1 ceapă
    • ulei, sare, piper, paprika iute
    • lecitină de soia

    * Piure-ul se face după metoda obișnuită folosind ulei de măsline în loc de unt.

    * Este ideal să adăugăm și o lingură de lecitina de soia – are rolul de a emulsiona; vom avea în final o structură mai aerată și mai plăcută pentru piure.

    * În timp ce fierb cartofii, într-o tigaie antiaderentă călim în ulei o ceapă tăiată fin, alături de linte, lăsăm sub capac circa 10 minute.

    * Se adaugă apoi ardeiul tăiat cuburi foarte mici sau, mai simplu, mixat și făcut pastă.

    * Se țin pe foc mediu circa un sfert de oră, inițial cu capac, spre final, fără, ca să se evapore apa în exces.

    * Spre final se potrivește de sare și piper și se adaugă, eventual, puțină paprika iute.

    * Se servește piureul cu sosul vegetal, care înlocuiește astfel sosul cu carne din versiunea clasică.

    6. Ardei umpluți cu cartofi, conopidă, quinoa și drojdie liofilizată

    Ardei umpluti de post, cu cartofi, conopida si quinoa

    Ardeii umpluți se pot și ei propune în infinite versiuni, nu doar cea cu orez și carne. Această rețetă de post cu cartofi este construită pentru a pune în valoare aroma ardeilor; care se transmite către compoziția vegetală cu cartofi.

    Ingrediente:

    • 4 ardei grași mari
    • 4-5 cartofi
    • conopidă câteva buchetele
    • o mână bună de quinoa fiartă
    • drojdie liofilizată
    • pătrunjel verde
    • ulei, sare, piper

    * Se fierb al dente cartofii tăiați cubulețe mici împreună cu conopida mărunțită și semințele de quinoa.

    * În timp ce fierb restul ingredientelor, se curată și se pregătesc ardeii pentru umplut.

    * Odată fierte legumele, se scurg bine de apă și se călesc ușor în ulei într-o tigaie antiaderentă, completând cu sare și piper.

    * Dăm tigaia la o parte de pe flacără și adăugăm pătrunjelul verde tocat mărunt și fulgii de drojdie.

    * Se umplu ardeii fără a lăsa spațiu deasupra și se așează într-o tavă.

    * Stropim cu puțină apă și puțin ulei și dăm tava la cuptor.

    * Lăsăm circa jumătate de oră în cuptor, la 180 °C, adăugând, eventual, câte puțină apă dacă fundul vasului tinde să se usuce.

    Rețete de post cu cartofi. Tortilla fără ou și un burger vegan

    7. Tortilla de cartofi și ceapă cu făină de năut (în loc de ou)

    O rețetă de cartofi de post, înlocuind ouăle cu faina de năut

    Tortilla e un fel de mâncare care aparține bucătăriei spaniole; este un fel de omletă îmbogățită cu ceapă și cartofi. În varianta vegană, am eliminat ouăle și le-am înlocuit cu făină de năut, bogată în proteine – un clasic înlocuitor al ouălor în bucătăria vegană.

    Ingrediente:

    • 1 kg cartofi
    • 2 cepe
    • 100 g făină de năut
    • ulei, sare, piper

    * Înainte de orice, se amestecă făină de năut cu 200 ml apă (dublul cantității de făină).

    * Se amestecă bine câteva minute cu un mixer pentru creme, să încorporeze aer.

    * Se lasă deoparte pentru ca între timp făina să absoarbă apa – vom folosi compoziția pe post de ou.

    * Se curată și se taie cuburi foarte mici cartofii. Se taie fin ceapa.

    * Într-o tigaie încăpătoare se călesc cartofii, după 2 minute se adaugă ceapa.

    * Se amestecă și se lasă sub capac la foc mic spre mediu circa un sfert de oră, amestecând și controlând des.

    * Se dă tigaia la o parte de pe flacără, se transferă totul într-un bol și se lasă puțin la răcit.

    * Când e aproape rece, se amestecă bine cu compoziția de făină de năut, sare și piper după preferinţe.

    * În aceeași tigaie încălzită din nou se răstoarnă compoziția și se ține sub capac la foc mic.

    * Când s-a rumenit ușor dedesubt se întoarce folosind o altă tigaie de dimensiuni similare, sau o farfurie. Când s-a rumenit pe ambele părți se servește fierbinte.

    * Se poate asorta cu o salată verde. Se pretează foarte bine la a fi consumată că mâncare la pachet.

    8. Burger de cartofi cu năut și ciuperci 

    O versiune de burger fără carne, din cartofi, năut și ciuperci

    O rețetă rapidă și ușor de făcut pe care o putem propune la masă cu familia sau la pachet.

    Ingrediente:

    • 500 g cartofi
    • 300 g năut
    • 100 g ciuperci champignon
    • pătrunjel
    • ulei, sare, piper
    • pesmet

    * Se fierb cartofii în coajă, ca mai sus.

    * Se fierbe și năutul, după procedeul clasic, sau se folosește năut din conservă, scurs bine (sau din congelator, dacă am fiert mai mult data trecută).

    * Se călesc ciupercile tăiate felii subțiri în ulei.

    * Se amestecă totul într-un blender, împreună cu pătrunjelul tocat, sare și piper.

    * Cu mâinile umede se dă formă de burger și se așează pe o tavă de cuptor cu hârtie.

    * Când sunt gata toate, se trec prin pesmet și se reaşează în tavă. Se coc în cuptor circa 10-15 minute.

    * Se pot servi alături de o salată de crudități sau între felii de pâine, cu muștar, felii de roșii, castraveți și/sau salată verde.

    Rețete de post cu cartofi. Idei originale de clătite și găluște

    9. Clătite de cartofi cu sos pomarola, mazăre și semințe de floarea soarelui

    Clătite de post cu cartofi, suprapuse, cu sos între ele, și gratinate

    O versiune de clătite cu un indice glicemic la jumătate față de cele care conțin doar făină. Asezonate cu un sos pe care îl putem folosi și cu paste. Pomarola este o rețetă italiană tradițională de sos de roșii fără carne. Dacă le umplem și le închidem bine, clătitele în versiune sărată pot fi şi un perfect prânz la pachet.

    Ingrediente:

    • 400 g făină de grâu obișnuită
    • 400 g cartofi
    • circa 500 g lapte de soia, în funcție de cât absoarbe făină și de consistenţa cartofilor
    • sare, piper, ulei

    pentru sos:

    • 1 l suc de roșii
    • 1 cățel de usturoi
    • 2 cepe
    • 2 morcovi
    • 1/2 țelină
    • semințe de floarea soarelui prăjite ușor în tigaie

    * Se fierb cartofii în coajă, ca la prima rețetă. Se amestecă direct într-un blender laptele de soia cu făina, apoi se adaugă și cartofii.

    * La compoziția obținută se adaugă sare și pier după gust.

    * În timp ce fierb cartofii pregătim sosul. Se aromatizează uleiul cu usturoi – se ține circa 2 minute în tigaie până se rumenește ușor, apoi se scoate.

    * Se adaugă ceapa, morcovul și țelina tăiate foarte fin. Se călesc pe toate părțile amestecând, apoi se adaugă sucul de roșii și se lasă să fiarbă încet sub capac, iar la final, fără.

    * Sosul e gata când ajunge la consistenţa tipică a unui sos, după circa 20 de minute.

    * Se umple fiecare clătită cu sos și cu semințe de floarea soarelui.

    * Se așează într-o tavă și se gratinează ușor în cuptor câteva minute (se pot lăsa și negratinate).

    O versiune alternativă: se așează clătitele una peste alta cu sos și semințe între ele, se pot și gratina ușor, apoi se taie că o tartă.

    10. Găluște de cartofi cu sos de praz, măsline și roșii

    Găluștile de cartofi se potrivesc cu multe tipuri de sos

    Găluștile, sau ceea ce în italiană se numesc gnocchi, se obțin din cartofi fierți și făină. Dacă le adăugăm un sos rapid vegetal avem o mâncare de post cu cartofi perfectă.

    Ingrediente:

    • 800 g cartofi
    • 200 g făină
    • 2 linguri de drojdie liofilizată
    • 1 praz
    • 100 g măsline negre
    • 1 l de suc de roșii
    • ulei, sare, piper
    • semințe de dovleac

    * Se fierb și se trec prin mixer cartofii exact ca în rețeta precedentă.

    * Se adaugă peste ei făina și drojdia liofilizată și puțină sare. Vom obține un aluat relativ moale, foarte ușor de manevrat.

    * Presărăm pe masă făină sau ulei ca să nu se lipească. Împărțim aluatul în patru și facem din fiecare bucată un cilindru de circa 2 cm diametru.

    * Din fiecare cilindru tăiem bucățele de circa 2 cm lungime și obținem în acest fel gnocchi/găluște.

    * În timpul în care se fierb cartofii facem sosul de praz cu măsline: călim prazul tăiat felii subțiri în ulei. După circa 3-4 minute adăugăm măslinele, tăiate pentru a elibera cât mai multă aromă.

    * După ce le călim ușor împreună adăugăm sucul de roșii și lăsăm la foc mic spre mediu să fiarbă, fără capac. E gata când avem consistenţa clasică a unui sos; potrivim de sare și piper.

    * Înainte să le adăugăm la sos, găluştele se trec rapid prin apă clocotită cu puțină sare.

    * Când se ridică deasupra sunt gata de a fi adăugate în sos. Se scot din apă cu o paletă, cu atenție să nu se rupă.

    * Se amestectă cu sosul pe foc iute și e gata. Se servește cu semințe de dovleac ușor prăjite în tigaie.

    SPUNE-ȚI POVESTEA »
    Căutare
    Urmărește-ne și pe Facebook