Rețete dulci și sărate cu dovleac. Cu ce îl putem combina. 10 idei de folosit dovlecii toamna și iarna
Rețete dulci și sărate cu dovleac, protagonistul prin excelență al toamnei. Aliment extrem de benefic în alimentație, dovleacul are un aport caloric redus – doar 18kcal/100 g. Însă este bogat în vitamina A și C, fosfor, potasiu, calciu, caroten, fibre. La rândul lor, semințele sunt și ele un concentrat nutrițional. Totuși, dovleacul are un potențial gastronomic destul de puțin exploatat în mod obișnuit, iar ideile enumerate mai jos pot ajuta în acest sens.
Rețete dulci și sărate cu dovleac – un aliment care constituia cândva baza alimentației populațiilor din America de sud, împreună cu porumbul și fasolea. Ajuns și el în Europa după cucerirea Americii, a intrat cu succes în alimentația vechiului continent. Și asta datorită faptului că este foarte versatil și se pretează foarte bine în combinații dulci sau sărate deopotrivă. Ajută mult și faptul că există foarte multe soiuri, fiecare cu specificul său de gust, aromă, textură.
Rowena Marin locuiește în New York și lucrează la Google. Este co-fondatoarea unei companii, a unei comunități pentru femei și scriitoare. Înainte de a ajunge aici, Rowena a fost doar o fată dintr-o comunitate conservatoare de romi argintari din București, o fată al cărei rol în viață era predefinit, ca al majorității femeilor din comunitatea ei. Într-un interviu acordat Totul Despre Mame, Rowena, care va deveni în curând mamă, povestește cum a reușit să-și ia viața în propriile mâini și să ajungă acolo unde fetele din comunitățile conservatoare nici nu îndrăznesc să viseze.
Poate fi mâncat și simplu, dovleac copt în cuptor sau chiar în sobă, dar se pretează și la multe combinații. În versiunea sărată îl putem combina cu preparate din carne tip bacon, ideal ușor afumate; dar și cu brânzeturi din categoria celor învechite sau cu gust puternic, decis: telemea, feta, cașcaval afumat, caș de oaie uscat, gorgonzola, parmezan etc.
Ca și combinații vegetale pentru supe sau mâncăruri de felul doi, dovleacul își exprimă cel mai bine potențialul alături de praz, ciuperci, cartofi, năut, fasole. Poate fi folosit pentru a crea un sos pentru paste sau alături de orez, în combinațiile de mai sus. În Italia se mai folosește în mod tradițional pentru a crea celebrele găluști, gnocchi, din dovleac – se combină cu brânzeturi sau sosuri cu carne.
În versiune dulce, dovleacul se poate combina la modul ideal cu ciocolata, migdale, nuci. Poate face parte cu succes din compoziții pentru tarte, strudel, plumcake, muffin, gogoși, creme, budinci sau chiar băuturi aromate pentru sezonul rece. Se poate adăuga și în aluatul dospit de pâine sau specialități.
În mod tradițional, dovlecii se conservă în atmosferă rece și uscată pe timpul iernii. Este ideal să fie consumați înainte să vină primăvara. Dacă încep să facă pete și să se deterioreze calitativ, se pot tăia cuburi și congela.
Rețete dulci și sărate cu dovleac. Deserturi alternative la plăcintă
Dovleacul poate fi folosit în extrem de multe tipuri de compoziții dulci. Condiția principală este să ajustăm celelalte ingrediente ca și cantitate în funcție de prezența lor.
1.Tartă de dovleac și migdale
O tartă moderat dulce care poate constitui o alternativă mai rapidă la clasica plăcintă cu dovleac.
Ingrediente
- 200 g dovleac curățat
- 200 g făină de grâu obișnuită
- 100 g zahăr
- 3 g sare
- 80 g nuci
- 2 ouă
- 1 portocală
- 1 plic praf de copt
- puțin unt
Se coace puțin miezul de nucă pe flacără la foc mic amestecând des sau la cuptor. Se lasă să se răcorească și se macină cu un mixer; sau se taie cu cuțitul și se lasă voit bucățele mai mari.
Se taie dovleacul cuburi și se trece prin blender, obținând astfel pulpa de dovleac de consistența unei creme.
Se bat separat albușurile și gălbenușurile, în acestea din urmă adăugând și zahărul și sarea, iar la final și coaja rasă de portocală.
Se amestecă făina, în care am turnat și praful de copt, și nucile cu crema de dovleac; apoi se adaugă la compoziția din gălbenușuri.
La final se adaugă și albușurile amestecând foarte ușor de jos în sus.
Se toarnă compoziția finală într-o tavă rotundă de diametru circa 28 cm, tapetată cu unt și smântână.
Se adaugă deasupra câteva vârfuri de cuțit de unt ici și colo.
Se coace circa 30 de minute la 180°C făcând la final proba cu scobitoarea – dacă prăjitura e coaptă, scobitoarea înfiptă în ea trebuie să rămână curată.
Ca variantă, se pot adăuga la final în compoziție și bucățele mici de ciocolată.
2. Chec cu dovleac, migdale și stafide
Folosim aproximativ același procedeu de mai sus pentru această prăjitură pentru care avem nevoie de o tavă obișnuită de chec/pandișpan/plumcake.
Ingrediente
- 3 ouă
- 200 g zahăr
- 300 g făină obișnuită (se poate experimenta și cu alte tipuri)
- 250 g dovleac
- 200 g unt
- 100 g făină de migdale
- 4 g sare
- 1 praf de copt
Se trece prin blender dovleacul pentru a reduce pulpa sub formă de cremă.
Se bate albușurile cu zahărul și sarea, separat și gălbenușurile.
Peste gălbenușurile spumă se toarnă untul încălzit cât să devină lichid, apoi se adaugă și făina, migdalele, crema de dovleac și praful de copt.
La final se adaugă amestecând ușor și spuma de albușuri.
Se coace la circa 170°C timp de circa 40 de minute. Fiind mai înalt stratul decât în rețeta anterioară, avem nevoie de mai mult timp; din acest motiv este nevoie să scădem ușor temperatura, pentru a nu risca să ardem compoziția la suprafață.
Se poate servi presărând puțină miere și lamele de migdale, sau cu o cremă dulce din ricotta, mascarpone sau din iaurt.
3. Cremă de zahăr ars cu dovleac
O variantă ce pornește de la rețeta clasică de cremă de zahăr ars. Adăugând în compoziție dovleac o aducem la un nivel superior și nutrițional, și ca gust și aromă.
Ingrediente pentru 4 porții
Avem nevoie de patru forme de metal sau de ceramică de tip cupcake sau muffin. Altenativ, putem folosi o formă unică, mare. Procedăm similar cu rețeta clasică dar adăugăm dovleac și scorțișoară în compoziție.
Ingrediente
- 150 g pulpă de dovleac
- 150 g smântână dulce
- 80 g zahăr brun
- 1 vârf de cuțit nucșoară
- 1 vârf de cuțit scorțișoară
- 2 g sare
- 4 lingurițe de zahăr brun pentru caramel
Se coc cuburile de dovleac în cuptor.
Între timp se bate cu mixerul smântâna cu zahărul, apoi se încorporează și pulpa de dovleac uscată foarte bine în cuptor. Se adaugă și sarea cu condimentele.
Se distribuie în fiecare formă câte o linguriță de zahăr, se adaugă în fiecare câte o linguriță de apă. Se agită ținându-le deasupra unei flăcări pentru a obține zahărul ars, distribuit pe toată suprafața internă.
Se așează cupele într-o tavă umplută pe jumătate cu apă până la nivelul a două treimi din cupe.
Se coc în cuptor circa 30 de minute la 180°C.
Se lasă la rece înainte de a servi.
Se poate face o cantitate dublă sau chiar triplă dat fiind că se conservă câteva zile în frigider. În acest caz, se folosește o formă unică, mare, apoi crema se porționează.
4. Gogoși cu dovleac
Avantajul de a adăuga dovleac în compoziția de gogoși este dat de faptul că în acest fel le scădem sensibil indicele glicemic. Fibra conținută de dovleac adaugă volum dar conține mai puține calorii decât făina. Totodată, putem reduce din zahăr dată fiind dulceața dovleacului.
Ingrediente
- 250 g făină de panificație
- 500 g dovleac crud
- 80 g zahăr (poate varia în funcție de gust)
- 3 ouă
- 10 g praf de copt
- scorțișoară un vârf de cuțit
- 2-3 g de sare
- ulei pentru prăjit
- zahăr pudră
Se trece prin blender pulpa de dovleac crudă – merge și cea coaptă deja în cuptor, doar că în acest caz trebuie să adăugăm și puțin lapte sau apă.
Se amestecă pulpa de dovleac redusă în cremă cu restul ingredientelor. Ultimul se adaugă praful de copt, pentru că are acțiune instantanee.
Se ia din compoziție cu lingurița și se prăjesc gogoșile în ulei. Atenție, uleiul trebuie să fie de departe de punctul în care ajunge să scoată fum.
Se trec prin puțin zahăr pudră.
Rețete dulci și sărate cu dovleac. Aperitiv sau gustare din dovleac
Dacă privim dovleacul ca pe cartof ne vin imediat idei. Dacă tăiem dovleacul în bastonașe subțiri și lungi ca atunci când facem cartofi prăjiți, iată o primă idee.
5. Bastonașe de dovleac prăjite sau la cuptor
Propunerea de mai jos reprezintă o modalitate rapidă de a prepara din dovleac o gustare rapidă.
Ingrediente
- 1 dovleac mediu
- puțin ulei
- pesmet circa 100 g
- parmezan ras circa 1 lingură
- paprika dulce, piper, rozmarin, sare, piper
Se amestecă pesmetul cu restul ingredientelor uscate pentru a-l aromatiza.
Se taie dovleacul în fâșii lungi circa 8 cm și subțiri circa 2 cm latura.
Se stropesc cu ulei și se aromatizează cu sare și piper amalgamând bine.
Se trec bastonașele prin pesmetul aromatizat făcându-l să adere cât mai bine.
Se așează pe o tavă întinsă și acoperită cu hârtie.
Se coc în cuptorul deja încălzit și se țin până capătă culoare.
Alternativa este de a prăji bastonașele în ulei pe flacără. Se poate experimenta și în air fryer.
Rețete dulci și sărate cu dovleac. Mâncare cu dovleac pe flacără
Ca felul doi cu dovleac putem experimenta combinații cu alte legume sau deopotrivă cu paste sau orez.
6. Mâncare de dovleac cu fasole și ciuperci în stil curry
Cuvântul ”curry” nu definește doar condimentul cu acest nume de pe continentul asiatic, dar și o metodă de gătire foarte lentă. Aceasta este specifică multor rețete de felul doi din bucătăria românească, astfel încât putem asimila un curry cu ceea ce denumim ”mâncare de”. În cazul specific al rețetei de dovleac, fasole și ciuperci folosim fasole fiartă parțial.
Ingrediente
- 500 g dovleac curățat
- 500 g ciuperci champignon sau altele
- 300 g fasole fiartă parțial
- 1 l supă vegetală limpede (apă, în lipsă)
- 1 cățel de usturoi
- 1 praz mic sau jumătate dintr-unul mare
- ulei, ardei iute, pătrunjel verde
- sare, piper
Avem nevoie de două vase, pentru a găti separat ciupercile și a le adăuga spre final. În acest fel avem texturi diferite, mai precis ciupercile rămân crocante.
Într-o tigaie antiaderentă cu puțin ulei adăugăm cățelul de usturoi tăiat în două, apoi ciupercile bine curățate și tăiate mari. Se țin circa10 minute pe flacără medie, adăugând la final puțină sare și piper și eliminând usturoiul.
Într-o oală mai mare, se sotează prazul tăiat fin în puțin ulei, apoi se adaugă dovleacul tăiat cuburi. Se ține la foc mic sub capac circa 10 minute, apoi se adaugă și fasole continuând alte circa 5 minute.
Se unesc ciupercile deja preparate, se adaugă puțin ardei iute și pătrunjel ras și se lasă cu capacul câteva minute.
Se servește cald dar nu foarte fierbinte.
7. Paste cu dovleac, radicchio și cașcaval afumat
Cremozitatea dovleacului este ideală pentru a ne folosi de ea pentru a amalgama pastele. Ca să nu avem un gust prea dulce, îi asociem câteva frunze de radicchio amărui și puțin cașcaval afumat. Împreună cu dovleacul creează un bun echilibru, pentru un fel vegetarian perfect.
Ingrediente
- 320-350 g paste scurte tip fusilli sau penne
- 400 g dovleac curățat
- 200 g radicchio
- 100 g cașcaval afumat ras
- 2 linguri de smântână dulce
- ulei, sare, piper
Se fierb pastele conform indicațiilor de pe ambalaj, când sunt gata se scurg. Între timp pregătim restul ingredientelor.
Se sotează dovleacul cuburi mici cu puțin ulei într-o tigaie antiaderentă. E gata când se înmoaie puțin, circa 6-7 minute la foc mediu.
Transferăm dovleacul într-un bol și în aceeași tigaie călim 2-3 minute frunzele de radicchio tăiate grosolan, cu alte 2 linguri de ulei.
Le transferăm și pe ele în bol peste dovleac, unde adăugăm și pastele fierte și scurse.
Adăugăm cașcavalul ras și smântâna și amalgamăm.
Potrivim de sare și piper și servim cald.
8. Orez cu dovleac, praz și feta
Orezul este cea mai simplă bază a unui fel de mâncare – îl putem aromatiza în multe feluri. În cazul nostru, gustul dulce al dovleacului este compensat de sapiditatea brânzei feta. Am ales praz în loc de ceapă pentru că oferă orezului un gust mai delicat decât ceapa.
Ingrediente
- 350 g orez obișnuit
- 300 g dovleac curățat
- 1-2 rădăcini de praz, în funcție de mărime
- 1 pahar vin alb
- 200 g feta mărunțită cu mâna
- 1 l supă limpede vegetală (apă, în lipsă)
- 1 lingură de unt
- ulei, sare, piper
Se taie fin prazul, doar partea albă (cea verde se folosește la supă). Se călește în ulei la foc mediu. După ce se înmoaie circa 2 minute, se adaugă peste el în tigaie orezul. Acesta trebuie clătit înainte, chiar ținut o vreme în apă, va pierde eventualele urme de arsenic.
Când orezul începe să devină transparent, se stinge cu paharul cu vin. Se continuă la foc iute învârtind continuu, până se evaporă alcoolul.
Se reduce flacăra și se adaugă dovleacul tăiat cuburi foarte mici sau dat pe răzătoare.
Se continuă la foc mediu adăugând permanent, puțin câte puțin, supă – aceasta este metoda clasică de gătit un risotto.
Orezul e gata în circa 20 de minute în total – trebuie controlat să nu mai aibă înăuntru alb dar nu trebuie nici ca boabele să se înceapă să se dezintegreze. Gătirea lui la punctul optim îi garantează proprietățile nutriționale.
Când orezul e gata stingem flacăra, adăugăm untul și o parte din brânza feta mărunțită. Potrivim de sare și piper și așteptăm circa 10 minute înainte de a servi.
Restul de brânză se adaugă direct în farfurie înainte de a mânca.
Rețete dulci și sărate cu dovleac. Idei de felul doi cu dovleac la cuptor
Dovleacul simplu copt poate constitui o excelentă garnitură pentru friptură dacă îl aromatizăm cu ulei și lămâie, de exemplu. Dar poate fi folosit și pentru feluri complete gătite în totalitate la cuptor.
9. Dovleac evantai cu bacon și cașcaval, nuci, rozmarin
Această rețetă de dovleac pleacă de la clasicii cartofi Hasselback. I-am înlocuit cu dovleac și am adăugat printre felii și bacon, pe lângă brânzeturi. Se completează și se potențează împreună creând o aromă complexă și un gust plăcut și bine definit. Plus, înainte de orice, prezentarea scenografică.
Ingrediente
- 1 dovleac placintar lunguieț, de circa 1 kg
- felii de cașcaval sau telemea
- felii de bacon sau prosciutto sau speck sau șuncă de Praga
- sare, piper, ulei
- miez de nucă
- rozmarin
Se curăță de coajă dovleacul întreg și se practică tăieturi pe lățime, dar fără a-l secționa complet. Trebuie să rezulte în final ca o armonică.
Se unge cu ulei, se presară sare și piper și se coace în cuptor la circa 200 °C până devine mai moale dar nu foarte. Circa 30 de minute, timpul variază în funcție de dovleac. Putem face o probă cu scobitoarea, trebuie să intre ușor.
Se scoate din cuptor și se răcorește puțin ca să îl putem atinge.
Printre feliile de dovleac se așează felii subțiri de bacon și de cașcaval, alternate.
Se adaugă deasupra sare și piper, ulei și câteva felii foarte subțiri de cașcaval ici colo. Peste ele presărăm miez de nucă măcinat grosolan, nici prea mare, nici prea fin.
Se mai dă iar la cuptor circa 10 minute și e gata.
Se servește cald, ca fel în sine, eventual cu salată, sau chiar ca garnitură.
10. Pulpe de pui la cuptor cu cartofi și dovleac
Un fel complet și ușor de preparat. Avem doar nevoie de răbdare cât se coace în cuptor.
Ingrediente
- 4 pulpe de pui
- 400 g dovleac curățat
- 4-5 cartofi mari
- ulei, rozmarin, usturoi, sare, piper
Se curăță și se taie cuburi și cartofii, și dovleacul. Cartofii se lasă în apă să piardă din amidon, se vor comporta apoi mai bine în cuptor.
Se așează pe hârtie într-o tavă largă și se aromatizează cu ulei, sare, piper, usturoi tăiat foarte mărunt, rozmarin. Se amalgamează bine.
Se așează deasupra pulpele făcându-le loc printre cuburile de legume. Se presară și ele cu sare și piper.
Se așează în cuptor la 200°C circa 40 de minute, până se rumenesc bine.
Se servește cald, cu salată verde.