Orezul este un aliment care face parte dintr-o dietă sănătoasă, însă poate fi otrăvitor din cauza conținutului bogat în arsenic. Există însă soluții simple pentru a scădea cantitatea de arsenic din orez și riscurile pentru sănătate.
Orezul este unul dintre cele mai consumate alimente în aproape toate culturile lumii, atât ca mancare de bază, cât și ca ingredient în diferite produse destinate copiilor și adulților deopotrivă. Arsenicul este un element chimic prezent în mod natural în apă, pământ, aer, fiind identificat cu simbolul As. De obicei, nu este prezent de unul singur, ci în combinație cu alte elemente chimice. Arsenicul este foarte toxic, din acesta obținându-se în trecut otrăvuri puternice. De altfel, datele istorice afirmă că personalități precum Papa Pius al III-lea, Clement al XIV-lea sau Napoleon Bonaparte au fost otrăvite cu arsenic. Mai târziu, acesta a fost folosit în tratarea unor boli, precum sifilisul.
Există două categorii de arsenic. Arsenic organic, întâlnit în plante și țesuturile de animale, și arsenic anorganic – produs industrial și găsit în pământ, roci, apă sau aer. Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că forma anorganică a arsenicului este și cea mai toxică.
Suntem expuși zilnic acestui element chimic prin intermediul mai multor surse de contaminare:
- apa consumată (apa contaminată, băută sau folosită la gătirea mâncării sau la irigarea culturilor)
- mâncarea contaminată (arsenicul poate fi găsit în diferite alimente precum: orez, alimente ce conțin orez, legume, fructe, pește, fructe de mare)
- poluare atmosferică (combustii de carbon, producția de metale, pesticide, incinerarea deșeurilor)
Arsenicul și efectele nocive asupra sănătății umane
Arsenicul a fost inclus în categoria substanțelor carcinogene de către Agenția Internațională pentru Studiul Cancerului, for afiliat Organizației Mondiale a Sănătății. Conform experților internaționali, expunerea prelungită la diferite cantități de arsenic, în special în forma sa anorganică, determină apariția unor forme de cancer. În studiul său, Agenția Internațională pentru Studiul Cancerului confirmă faptul că există suficiente dovezi care atestă că arsenicul este răspunzător de apariția unor forme de cancer precum cel de plămâni, vezică sau piele.
De asemenea, sunt efectuate cercetări asupra efectului acestui element în dezvoltarea cancerelor de ficat, rinichi sau prostată. Forul internațional precizează că analizele sale sunt bazate în special pe date privind contaminarea cu arsenic pe două căi – arsenicul inhalat (mai ales în cazul lucrătorilor din domeniul industrial) și arsenicul ingerat (în special din apa contaminată).
Pe de altă parte, expunerea la arsenic poate cauza și alte probleme de sănătate, precum:
- Inhalarea unei cantități de arsenic provoacă iritații ale căilor respiratorii;
- Ingerarea acestei substanțe duce la apariția stării de greață, vomă, slăbiciune musculară, crampe, iritații ale pielii;
- Expunerea la o cantitate mare de arsenic este fatală;
- Expunerea la cantități mici pe o perioadă lungă de timp produce modificări la nivel tegumentar, la nivel hepatic sau renal, scăderea cantității de celule albe și roșii, cu creșterea riscului de apariție a infecțiilor;
- Boli cardiovasculare;
- Diabet tip 2;
- În cazul copiilor, contaminarea cu arsenic a fost legată de probleme de concentrare și memorie, inteligență scăzută și adaptare socială scăzută.
Arsenicul din orez. Orezul și riscul contaminării cu arsenic
Deși arsenicul se găsește în diferite cantități într-o serie de alimente, orezul și produsele derivate reprezintă un motiv de îngrijorare pentru autorități. Analize despre posibila contaminare cu arsenic în urma consumului de orez au fost efectuate de autorități europene, precum Fundația Britanică pentru Nutriție sau Consiliul Superior pentru Sănătate din Belgia, dar și de cele americane. Food and Drug Administration a realizat un amplu studiu privind arsenicul și produsele din orez.
Orezul și produsele din orez au atras atenția autorităților în mod particular deoarece acestea sunt alimente consumate la scară largă în multe părți ale globului, atât de adulți cât și de copii și bebeluși.
Pe de altă parte, orezul prezintă particularitatea de a reține o cantitate mai mare de arsenic din sol. Acest element se fixează pe transportorii de siliciu ce compun învelișul orezului. În plus, solubilitatea arsenicului crește în solurile mlăștinoase, sărace în oxigen, precum cele în care se realizează culturile de orez. Astăzi, nivelurile de arsenic din sol sunt mult mai ridicate, mai ales în regiunile industrializate sau în cele contaminate cu pesticide.
Pentru a evita contaminarea cu arsenic, Comisia Europeană a stabilit, începând cu ianuarie 2016, nivelurile maxime acceptate ale acestui element în orez și produsele realizate din această cereală. Astfel, nivelul As din produsele destinate bebelușilor și copiilor mici va fi de 100 µg/kg și de 300 µg/kg în produsele din orez precum biscuiți sau prăjituri. Pentru orezul comercializat în magazine, limita maximă acceptată este de 200 µg/kg.
Arsenicul din orez. Copiii sunt mai vulnerabili
Față de adulți, copiii sunt mai sensibli la acțiunea arsenicului asupra organismului. Acest lucru este determinat atât de greutatea lor mai mică, dar și de imaturitatea organismului. Din aceste motive, copiii mici pot acumula o cantitate de 3 ori mai mare de arsenic față de un adult. În plus, orezul este adesea folosit drept un substitut al laptelui matern, al formulelor pentru bebeluși sau al laptelui de vacă. În grupul de risc sunt incluse și femeile însărcinate. Arsenicul poate trece prin placentă, ceea ce înseamnă că fătul poate fi afectat. Bebelușul poate avea probleme de creștere în viața intrauterină sau afecțiuni medicale în timpul vieții.
Citând câteva studii realizate mai ales pe populații asiatice și sud-americane, Food and Drug Administration arată că un consum îndelungat de orez, de la vârste fragede, crește riscul dezvoltării cancerelor de plămâni și vezică la vârstă adultă.
Vulnerabili sunt și pacienții cu boală celiacă sau persoanele adepte ale dietei fără gluten, care consumă în mod frecvent produse pe bază de orez (lapte de orez, cereale cu orez, cereale și formule destinate bebelușilor ce conțin orez, biscuiți cu orez, sirop de orez, batoane de orez, etc).
Arsenicul din orez. Cum poate fi redusă cantitatea de arsenic din produsele cu orez?
Conținutul de arsenic din orez poate fi redus prin spălare și gătire, întrebuințând apă săracă în arsenic. Astfel, aproximativ 60% din conținutul de arsenic este eliminat, acest procedeu fiind valabil atât pentru orezul alb, cât și pentru cel brun. Totuși, dacă apa este bogată în arsenic, atunci efectul ar putea fi invers.
Există o serie de metode prin care poate fi scăzut conținutul de arsenic din orez, procedee care au fost validate de testele din laborator. Iată câteva dintre ele:
- Spălarea orezului înainte de gătire va reduce conținutul de arsenic cu 10 până la 28%.
- Orezul trebuie gătit într-o cantitate mare de apă – proporția ideală este de 6 părți apă pentru o parte orez. Apa în care a fiert orezul trebuie aruncată.
- Orezul brun conține mai mult arsenic decât cel alb. Variante mai sărace în arsenic sunt basmati sau jasmine, precum și orezul cultivat în India de Nord, Pakistan sau Nepal.
În Europa, ca urmare a îngrijorărilor exprimate de autoritățile sanitare, unele țări au făcut o serie de recomandări privind consumul de orez.
De exemplu, în Marea Britanie părinții sunt sfătuiți să nu ofere bebelușilor și copiilor mici lapte de orez în locul celui matern, formulelor sau celui de vacă. De asemenea, autoritățile suedeze avertizează că prăjiturile din orez nu ar trebui să fie consumate de către copiii mai mici de 6 ani. Totuși, un consum moderat de orez nu pune în pericol sănătatea, această cereală constituind un element de bază al unei diete echilibrate. În plus, orezul este recomandat în regimul pacienților cu boli digestive (ulcere, colite), fiind un aliment ușor de digerat, cu valoare nutritivă.