Rețete cu orez. 10 idei noi de mâncare și în câte feluri putem găti orezul

Rețete cu orez. 10 idei de mâncare și în câte feluri putem găti orezul

Rețete cu orez sunt potrivite atât la prânz, cât și seara și există mult mai multe posibilități de a folosi orezul decât sugerează bucătăria tradițională. Dincolo de pilaful cu supă de găină sau cel sârbesc, orezul poate fi folosit pentru: salate, tarte sau budinci sărate sau dulci, supe, mâncăruri scăzute, aperitive, gustări. Ba chiar pentru deserturi de tip muffin, pancake sau brioșe.

Rețete cu orez au fost create de-a lungul istoriei în funcție de tipul de orez. Orezul, Oryza sativa, este cel mai complet aliment din grupa cerealelor. Pe lângă carbohidrați, conține săruri minerale, oligoelemente, vitamine și fibre. Este lipsit de gluten – fapt pentru care este și mult mai digerabil decât restul cerealelor. Totodată, este comparabil ca aport caloric.

Culturile de orez sunt culturi milenare pe continentul asiatic, unde această cereală reprezintă baza alimentației. A ajuns în Europa undeva în Evul Mediu, probabil adus de populațiile migratoare arabe inițial în Spania.

În prezent, lideri mondiali în producția de orez sunt China și India, urmate de alte țări din zona. În Europa, cea mai mare producție se înregistrează în Italia, unde se cultivă peste 100 de soiuri de orez. De unde și multele feluri de risotto ca și componentă fundamentală a gastronomiei din zona de nord. Într-un clasament al culturilor la nivel mondial, orezul este a treia cultură ca suprafață implicată, după trestia de zahăr și porumb. Privind din această perspectivă, putem înțelege mai bine cât de „minoră” este gastronomia europeană bazată în mare parte pe grâu ca cereală principală.

Câte tipuri de orez există

Există, întâi de toate, diferențe de formă și de compoziţie între diferitele soiuri de orez: cel cu bobul rotund, opac și scurt, întâlnit mai des în Europa, este un orez de origine japoneză. În timp ce orezul cu bob lung, translucid, subțire  și ascuțit reprezintă soiuri din India și împrejurimi.

O altă mare diferență, indiferent de soi, o constituie gradul de rafinare. Cu cât este mai închis la culoare bobul de orez, cu atât este mai puțin rafinat. Adică „mai integral” și mai sănătos. Dimpotrivă, cu cât este mai deschis la culoare, „mai alb”, cu atât este mai rafinat, deci mai sărac în micronutrienţi.

Bobul de orez în stare naturală este asemănător celui de grâu, are mai multe straturi externe care la prelucrare se elimină. Cu alte cuvinte, când citim denumiri comerciale tip „orez brun”, acestea se referă la gradul de prelucrare, și nu la soi. Este mai puțin important soiul atunci când alegem, ceea ce face diferența sunt caracteristicile nutriționale ale orezului. O idee salvatoare este să alternam întotdeauna.

Același proces de rafinare suferă și soiurile de orez roșu/roșcat sau negru. Cu alte cuvinte, putem avea un orez roșu mai mult sau mai puțin rafinat, la fel și cel negru.

Rețete cu orez. Ce înseamnă „orez prefiert” și „orez sălbatic”

În ultimii ani au apărut pe piață formule comerciale de orez parboiled/prefiert. Este un procedeu termic de tratare a orezului pentru a-i îmbunătăţi calitatea nutriţională. Se poate aplica oricărui soi de orez, rafinat sau nu.  În urma acestui procedeu, o mare parte din nutrienții din bobul de orez „migrează” înspre interior și riscă mai puțin să fie distruși la gătit.  Cu alte cuvinte, când citim „prefiert” nu este vorba de un soi de orez, putem întâlni orez Basmati parboiled sau orez Thai parboiled sau orez Jasmine parboiled. Din punct de vedere nutritional, opțiunea ideală rămâne orezul cât mai puțin rafinat, adică închis la culoare, integral. Prefiert sau nu.

O clarificare merită și așa zisul orez „sălbatic”, care nu este deloc același lucru cu orezul „brun”.  Este vorba despre o cereală similară orezului dar care nu aparține speciei Oryza sativa. Orezul „sălbatic” se numește Zîzania acquatica, aparține tot marii familii a graminaceelor dar este o plantă diferită. Crește spontan în America de nord și Canada și era în trecut alimentul de bază al populațiilor amerindiene. Este bogat în fibre, proteine vegetale și micronutrienti, fiind o bună altenativă la orezul obișnuit.

Rețete cu orez. Cum alegem orezul în funcție de rețetă

Criteriul de selecție a unui soi de orez pentru un anume tip de preparat sau de rețetă este legat de structura și compoziția bobului. Mai exact, alegem ce orez folosim în funcție de felul în care din bob se eliberează amidonul: orezul cu bob lung eliberează mai puțin amidon și boabele tind să se lipească între ele foarte puțin; în timp ce orezul mat și cu bob rotund tinde să se compacteze și să devină mai cremos. Comercial, acest tip de orez cu mult amidon este denumit uneori „glutinos”. Cuvântul poate induce in eroare, nu are legătură cu glutenul, nici un tip de orez nu îl conține. În În ceea ce privește tehnicile de gătire a orezului, acestea fac parte dintr-un adevărat abc al oricărei gastronomii. Fiecare tip de orez reprezintă o bază pentru a contrui un anume preparat. 

Rețete cu orez. Metode de gătire

Indiferent de rețetă, de știut că pentru orez se folosesc de cele mai multe ori următoarele metode de gătire – cu care apoi putem jongla în funcție de ce vrem să obținem:

1. orezul se fierbe în apă cu sare ca și pastele, se scurge și se folosește mai departe: fie se aromatizează direct adăugându-i alte ingrediente, fie se poate cali ușor în ulei folosind metoda stir fry sau gratina în cuptor

2. orezul se fierbe la vapori, în oala sub presiune sau în crock pot/rice cooker și se folosește apoi ca mai sus

3. metoda pilaf, în care orezul se fierbe la foc foarte mic sub capac sau la cuptor fără a amesteca, alături de alte ingrediente care îl aromatizează în timp ce absoarbe încet cantitatea exactă de lichid pe care îl adăugăm de la început

4. metoda risotto, opusă celei dinainte,  în care se adaugă treptat lichid și se amestecă permanent. În acest fel, boabele elimină cât mai mult amidon și avem în final o mâncare cu un grad înalt de cremozitate

5. direct în supă sau alte mâncăruri scăzute alături de alte ingrediente

Rezultatul îmbinării acestor metode de gătire a orezului îl reprezintă o infinitate de preparate de la nord la sud și de la estul la vestul mapamondului.

Înainte de orice rețetă și tehnică și tip de orez, specialiștii în nutriție recomandă însă o etapă esențială înainte de a-l găti: acela de a-l ține în apă și a-l clăti cât mai mult. Planta de orez creşte în apă, care vehiculeaza arsenicul (un metal greu toxic) provenit de la pesticide şi ierbicide.

Am grupat mai jos 10 propuneri de a folosi orezul în mai multe tipuri de rețete dulci sau sărate. Ca de fiecare dată, cantitățile sunt valabile pentru 4 porții.

Rețete cu orez. Două idei vechi în versiune nouă

1.Orez cu lapte, varianta sărată

Rețete cu orez, cu lapte și brânzeturi, o alternativă la varianta dulce

Rețete de orez cu lapte:  ieșind din standardul care asociază orezul cu lapte cu ideea de dulce putem înlocui zahărul cu brânzeturi. Obținem astfel un fel de mâncare ce conține carbohidrați, proteine și ceva grăsimi. Asociindu-i o supă de legume sau o salată, reiese un meniu complet și echilibrat pentru una din mesele principale. Ca tip de orez, cel mai potrivit este cel obișnuit, cu bobul rotund.

Ingrediente

 • 400 g orez
 • 800 ml lapte
 • 200 ml apă
 • 100 g unt
 • 50 g parmezan ras (alt tip de brânzeturi)
 • sare, piper, nucșoară

Se încălzește laptele amestecat cu apă adăugând puțină sare.

Când ajunge în punctul de fierbere se adaugă orezul, clătit înainte pentru a scăpa de arsenic. Se fierbe la foc mic amestecând ușor din când în când.

Când orezul a absorbit tot lichidul se stinge flacăra.

Se adaugă untul, parmezanul ras și nucșoara rasă la moment.

Se amestecă ușor și se lasă câteva minute înainte de a servi.

Opțional, îi putem adăuga deasupra direct în farfurie și puțin bacon tras la tigaie. Sau, altenativ, legume sotate.

2.Cremă de zahăr ars cu orez

Înlocuind o parte din lapte și din ouă cu orez avem o cremă de zahăr ars mai dietetică

Cremă de zahăr ars sau cremă caramel – cum este ea impropriu numită,  având în realitate consistenţa unei budinci. Un desert clasic, revizitat folosind orezul în compoziție. Simplu și de efect, rapid și ușor de făcut.

Varianta cu orez esta una mai ușoară, așa ca merită încercat. Și în acest caz avem nevoie de orez din cel obișnuit, cu bobul rotund și bogat în amidon, fiert înainte. În rest, procedăm ca în versiunea obișnuită.

Ingrediente

 • 200 g orez
 • 600 ml lapte
 • 200 g zahăr
 • 3 ouă
 • sare maxim 5 g
 • 50 g zahăr și câteva picături de suc de lămâie pentru caramel

Se toarnă zahărul pentru caramel, cele 50 g, într-un formă de metal pentru budincă. Se adaugă și picăturile de lămâie și câteva picături de apă și se caramelizează pe flacără. Important este ca zahărul – care începe să se lichefieze și să devină maroniu la culoare – să se distribuie uniform pe toată suprafața vasului.

În timp ce se aşteaptă să se răcească bine, se fierbe orezul  în 400 ml lapte.

Când orezul a absorbit laptele se adaugă zahărul și sarea și se omogenizează.

Când s-a răcit suficient, se adaugă peste orez laptele rămas și ouăle bătute bine împreună cu mixerul.

Se toarnă compoziția în vasul cu zahărul caramelizat.

Se coace în cuptor la bain marie circa o oră sau chiar mai mult. Este esențial să nu ajungă să fiarbă.

Se lasă să se răcească și se răstoarnă pe un platou împreună cu siropul de caramel care se formează.

O variantă mai practică este aceea de a coace direct în forme metalice monoportie, de aluminiu sau de inox.

Rețete cu orez. Două propuneri exotice

3. Orez biryani cu pui și legume, rețetă indiană

Rețete cu orez indiene – orezul biryani înseamnă orez cu carne și legume și neapărat multe condimente

Rețete cu orez tipic orientale – rețetele de orez byriani se practică în India, Pakistan, Bangladesh în numeroase variante. Mai jos am încercat una oarecum simplificată, optând pentru carnea de pui. În spiritul rețetelor orientale, și această rețetă presupune multe condimente exotice. Arome, gusturi și culori într-un fel de mâncare de savurat în grup. Cantitățile de condimente țin de gustul personal. Recomandarea este de a începe cu mai puțin și a regla apoi cantitatea, pentru a nu risca.

O rețetă care are nevoie de timp pentru ca aromele din condimente să fie transferate. Orezul, ideal Basmati, Jasmine, Thai, se fierbe dinainte pe jumătate și se adaugă prefiert restului de ingrediente. Se continuă gătirea împreună la foc foarte mic prin metoda pilaf (acoperit și fără a amesteca).

Ingrediente

 • 300 g orez Basmati sau similar
 • 50 g unt clarificat/ghee (sau normal)
 • 1 ceapă
 • usturoi tăiat mare
 • ghimbir proaspăt ras
 • un praf de șofran
 • paprika dulce
 • piper
 • semințe de coriandru
 • semințe de chimen
 • scorțișoară
 • nucșoară
 • anason
 • cardamom
 • paprika iute
 • curcuma
 • dafin
 • mentă și coriandru proaspete
 • ulei de floarea soarelui, sare
 • 300 g iaurt
 • 50 ml lapte
 • 400 g orez
 • 4 pulpe de pui (sau mai multe, după preferințe)
 • 100 g mazăre proaspătă sau congelată
 • 1 morcov
 • o mână de fasole verde

Se începe cu o zi înainte punând carnea și legumele tăiate mărunt la marinat într-un amestec de iaurt și lapte. Se adaugă și o parte din condimentele uscate, apoi ghimbirul și usturoiul. Mai puțin scorțișoară și cuişoarele. Se adaugă și ceapa călită în ulei și ierburile proaspete tocate mărunt, menta și coriandrul, mai precis. Și puțină sare.

A doua zi, începem prin a fierbe pe jumătate orezul. După ce îl scurgem, îi adăugăm untul, sofranul și restul de condimente, câte foarte puțin din fiecare: scorțișoară, cuișoare, curcuma, coriandru și chimen semințe, paprika dulce și picantă, dafin, anason, cardamom. Potrivim și de sare.

Urmează ultima fază, asamblarea: se așează întâi carnea și legumele marinate, apoi orezul semipreparat deasupra. Se folosește un vas antiaderent larg, încăpător, cu capac. Lichidele conținute deja sunt în mod normal suficiente, nu mai e nevoie de lichid în plus.

Se așează capacul deasupra și se sigilează bine cu folie de aluminiu.

Se ține pe foc foarte mic sau în cuptor circa 15 minute.

Se servește cald, desfăcând carnea de pe oase și amalgamând bine toate ingredientele. Pe cât de lung (aparent) procedeul, pe atât de savuros rezultatul.

4. Orez fiert în lapte de cocos, cu creveți și migdale, rețetă tailandeză

O rețetă asiatică extrem de simplă și binevenită oricând, orez cu lapte de cocos, creveți și migdale

O rețetă cu orez foarte simplă, pe care o putem pune în practică și cu carne de pui, ca alternativă la creveți. Avem nevoie de orez de tip asiatic, cu bob lung și aromat.

Ingrediente

 • 400 g orez Thai sau similar
 • 800 g lapte de cocos
 • 250 g creveți
 • 2 căpățâni de ceapă verde
 • o bucățică de ghimbir proaspăt
 • 100 g migdale tăiate lamele
 • ulei de floarea soarelui
 • sare, piper, curcuma

Se încălzește pe foc mic laptele de cocos și de fierbe în el orezul.

Într-o tigaie antiaderentă se călește câteva minute ceapa tăiată mărunt în câteva linguri de ulei. Alături de ceapă adăugăm și câteva bucățele de ghimbir proaspăt. Au rolul de a aromatiza uleiul.

Eliminăm ghimbirul și adăugăm creveții curățați și clătiți bine. Îi călim alte câteva minute la foc mediu.

Reducem flacăra la minim și adăugăm lamelele de migdale, curcuma și piper.

Adăugăm orezul fiert în lapte de cocos și ridicăm din nou flacăra. Amalgamăm bine reglând de sare și calim totul împreună preț de un minut, două  (stir fry).

Se servește cald dar e bun și rece, ca mâncare la pachet. Este un fel de mâncare foarte sănătos și pentru copii, dacă nu folosim prea mult piper.

Rețete cu orez. Două soluții simple și rapide, de vară

5. Salată de orez cu crudități, un fel unic

Salata de orez cu legume și brânzeturi, o soluție gustoasă pentru o dietă hipocalorică

Dacă oricărei salate vegetale îi adăugăm o parte proteică și o parte de carbohidrați putem oricând scoate din joben un fel de mâncare complet. E și cazul salatei de mai jos: avem nevoie de orez prefiert, pentru că rămâne mai crocant – în nota generală a rețetei. Completăm cu crudități după gust și, ca parte proteică, putem alege între brânzeturi proaspate sau peşte, pentru a menține spiritul light al rețetei.

Ingrediente

 • 300-350 g orez prefiert
 • 1 morcov
 • 1 castravete
 • 1 ardei
 • 6 ridichi de primăvara
 • 1 ceapă verde
 • 200 g mozzarella/telemea dulce sau 200 g ton din conservă
 • pătrunjel
 • paprika picantă
 • dressing citronette: ulei de măsline, suc de lămâie, sare și piper

Se fierbe conform instrucțiunilor orezul și se clătește bine cu apă rece, scurgându-l.

În timp ce fierbe, pregătim dressingul amestecând totul într-un borcan și agitând bine.

Totodată, tăiem cuburi mici toate legumele, la fel, pătrunjelul și brânza. Dacă folosim ton, îl scurgem bine și mărunțim. Adăugăm peste legumele mici și crocante puțină paprika picantă și amalgamăm.

Când orezul s-a răcorit suficient, amestecăm totul într-un bol mare și aromatizăm cu dressingul din borcan.

Se ține la frigider înainte de a servi, cât mai rece.

6. Gazpacho cu orez Basmati tras la tigaie

O supă crudă cu orez aromatizat separat, alternativă mai savuroasă la simpla supă de legume

Conceptul de gazpacho aparține bucătăriei spaniole și este pur și simplu o supă crudă servită cât mai rece; se face din roșii cât mai bine coapte și alte legume de sezon trecute împreună prin blender. În rețeta de mai jos adăugăm o parte de orez acestei supe și avem un fel perfect pentru verile toride. Orezul se fierbe și se trece printr-o tigaie cu ulei cald aromatizat cu usturoi.

Ingrediente

 • ½ kg roșii bine coapte
 • 1 castravete mare
 • 1 ardei roșu mare
 • 2 cepe verzi
 • 1 felie de pâine, circa 50 g
 • 1 cățel de usturoi
 • oțet alb
 • ulei
 • sare, piper

Se fierbe întâi orezul în apă cu sare.

Se scurge și se trage rapid la tigaie (stir fry). Înainte însă de a adăuga orezul, aromatizăm uleiul cu un cățel de usturoi tăiat în patru, care apoi se elimină.

Lăsăm orezul deoparte și pregătim supa rece.

Tăiem în două sau în patru roșiile și le trecem primele prin blender, fiind mai lichide. Ulterior adăugăm ardeiul, castravetele, ceapă verde, pâinea – tăiate. Totodată, puţin otet, sare și piper, după gust. Continuăm până obținem o consistenţă omogenă cât mai fină.

Deși gazpacho se servește de regulă în pahare mari, de data asta avem nevoie de boluri. Soluția cea mai practică este să avem la baza bolului supa și deasupra orezul, pentru a fi comod de mâncat în paralel.

Rețete cu orez. Două mâncăruri la cuptor

7. Orez gratinat cu sos de roșii și brânzeturi

Orezul gratinat cu sos de roșii și brânzeturi, mâncare ușoară de vară dar nu numai

Orezul gratinat la cuptor este o alternativă mai comodă și mai sănătoasă la pastele gratinate. Partea aromatică poate fi de multe feluri, iar în acest caz am ales tot o combinație cu roșii. Indirect, o altă modalitate de a consuma cât mai multe – în sucul de roșii cantitatea de licopen este mai mare decât în roșiile crude.

Ingrediente

 • 300 g orez obișnuit, cu bob rotund
 • 1 ceapă
 • 1 l de suc de roșii
 • o combinație de două brânzeturi, 100-200 g, după preferințe
 • busuioc sau pătrunjel sau mărar, liber la experimentat
 • sare, piper, ulei

Se fierbe orezul în apă cu sare, se clătește, se scurge, se lasă deoparte.

Se pregătește între timp sosul din roșii: se călește ceapă în ulei câteva minute la foc mic, apoi se adaugă sucul de roșii. Se ține tot la foc mic în jur de jumătate de oră, până devine suficient de concentrat.

Se amestecă orezul cu sosul obținut potrivind de sare și piper. Acestei compoziții i se adaugă brânzeturile și ierburi aromatice la alegere, tăiate mărunt.

Se așează într-un vas termorezistent și se ține la cuptor circa un sfert de oră la 200°C. Opțional se poate adăuga deasupra o mână de brânzeturi rase și/sau câteva linguri de smântână. În acest fel vom avea un efect gratin mai pronunțat.

Poate fi servit ca atare sau ca garnitură lângă carne sau pește.

8. Bombă de orez – o budincă din orez, cu umplutură

Un preparat din orez cu aspect scenografic, pentru mesele de sărbătoare sau de weekend

O rețetă care datorită formei face o bună impresie la o masă dedicată unei seri mai speciale, de exemplu. Totodată, un preparat echilibrata și gustos. Orezul se pregătește separat, fierbându-l înainte, după metoda 1.  Pentru umplutură putem jongla cu orice ingredient ne place –  în cazul de faţă cu bacon, ciuperci, mazăre.

Ingrediente

 • 350 g orez obișnuit, cu bob rotund
 • 200 g bacon afumat
 • 200 g ciuperci champignon
 • 100 g mazăre
 • 1 ceapă
 • sare, piper, ulei, vin alb
 • o mână de cașcaval ras
 • 1-2 linguri de unt
 • șofran sau curcuma

Se fierbe orezul în apă cu sare, se strecoară și se aromatizează amestecându-l cu: unt, cașcaval ras, sare, piper, curcuma/șofran.

Între timp, se călește în ulei o ceapă tăiată mărunt, apoi se adaugă bacon tăiat mărunt . Se rumenesc împreună 2 minute după ce am stins cu câteva linguri de vin alb.

Se adaugă peste ele ciupercile tăiate felii subțiri și se continuă împreună  alte 2-3 minute, apoi la fel și mazărea.

Sunt suficiente în final circa 10 minute pentru a pregăti această umplutură. Se stinge flacăra și se potrivește de sare și piper.

Folosim  mai departe pentru cuptor un vas termorezistent de formă semirotundă,  e perfect și un ceaun de fontă:  ungem pereții cu puțin ulei sau unt și tapetăm cu orezul pregătit anterior. Este important ca stratul să fie cât de cât uniform de jur împrejur. Totodată, trebuie să păstrăm o cantitate de orez pentru a sigila deasupra umplutura.

După ce am tapetat pereții vasului așezăm înăuntru compoziția și, cum am evocat mai sus, închidem deasupra tot cu orez. Ideea e să avem de jur împrejur orez și înăuntru compoziția.

Se dă la cuptor circa jumătate de ora la 180°C.

Înainte de a servi, se lasă să se răcorească puțin ca să poată fi tăiată fără să se dezintegreze.

Merge foarte bine și cu o salată verde asortată, pentru o masă completă.

Rețete cu orez. Una roșie, una neagră

9. Risotto cu căpșuni, rețetă italiană

Un risotto ușor, parfumat, delicat, în care căpșunile dau gust, aromă, culoare

Un risotto cere în general mai multă atenție și are un procedeu standard – metoda risotto. Ea presupune că se adaugă lichidul puțin câte puțin pe măsură ce orezul  îl absoarbe. Totodată, amestecând se eliberează din boabele de orez amidon, care duc în final la un rezultat cremos, specific. O mâncare delicată, fină, pentru cine apreciază combinațiile mai puțin obișnuite.

Ingrediente

 • 350-380 g orez cu bob rotund cât mai mare
 • 1 ceapă cât mai tânără – partea albă, tocată foarte fin
 • 200 g căpșuni bine coapte, tăiate mărunt
 • 2 linguri de unt
 • 2 linguri de parmezan ras
 • opțional, 2 linguri de brânză de capra proaspătă, cremoasă
 • 1 l de supă de legume (apă în care au fiert ceapă, morcov, țelină, ierburi aromatice)
 • 1 pahar de vin alb tip spumos
 • sare, piper, ulei

Se călește ceapa în puțin ulei într-o tigaie cât mai mare, antiaderentă.

După ce s-a înmuiat câteva minute la foc mic, fără să se schimbe la culoare, se adaugă orezul.

Se călește rapid pe flacără iute până devine sticlos. Se stinge cu vinul alb și după evaporarea alcoolului se reduce flacăra la mic spre mediu.

Se adaugă căpșunile mărunțite și se amestecă delicat totul.

Începem să turnam câte un polonic de supă de legume amestecând permanent.

Când orezul a absorbit suficient fără să se umfle excesiv dăm la o parte tigaia. Proba că orezul e fiert cât trebuie este următoarea: dacă rupem o boabă în două trebuie să nu mai vedem alb în mijloc dar bobul să rămână compact.

Adăugăm parmezan și eventual brânză de capră (sau altă brânză cremoasă). Împreună cu ele, și untul, sare și piper.

Amestecăm totul energic, eventual cu câteva linguri de supă: această operațiune se numește mantecatura în italiană. Adică etapa care da cremozitate oricărui risotto.

Se lasă câteva minute, apoi trebuie servit cald, la moment.

10. Orez negru cu somon, praz și mazăre

Orezul negru cu pește și legume, mereu o soluție gustoasă, dietetică, rapidă, la îndemână

Orezul negru este superior nutrițional celui obișnuit;  însă, are un preț destul de ridicat și necesită un timp de gătire dublu. Îl putem, așadar, alterna din când în când cu orezul obișnuit. Un adaos proteic interesant în combinație eu el poate fi somonul . Se completează ambele foarte bine cu mazăre și ceapă verde/praz.

Ingrediente

 • 350 g orez negru
 • 300 g somon proaspăt
 • 300 g mazăre proaspătă sau congelată
 • 2-3 cepe verzi sau 1 praz
 • ulei, sare, piper

Orezul negru are nevoie de circa 40 de minute pentru a fierbe complet. Sau 20, în oala sub presiune. Trebuie să ținem cont, oricum, de indicațiile de pe ambalaj.

Odată fiert, se scurge, se aromatizează cu sare, piper și puțin ulei și se lasă deoparte.

Se călește în câteva linguri de ulei ceapa tăiată mărunt. După circa 2-3 minute se adaugă somonul tăiat bucățele mici. (În general un aliment menit să aromatizeze este ideal a fi tăiat cât mai mic. )

După alte 2-3 minute, se adaugă și mazărea. Se mai țin împreună pe foc alte 2 minute, se potrivește de sare și piper.

Se adaugă peste ele orezul și se mai călesc împreună rapid (stir fry) până se  amalgamează bine aromele.

O alternativă la somon pot fi și ficateii de pui tăiați mărunt.

Se serveşte la fel de bine cald sau rece.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare