Purtăm măști să ne protejăm de coronavirus? „Da!”, spun acum experții

Purtăm măști să ne protejăm de coronavirus? „Da!”, spun acum experții, inclusiv făcute în casă

Tot mai mulți experți recomandă acum purtarea măștilor de protecție împotriva noului coronavirus, inclusiv a celor confecționate acasă, cu materiale obișnuite. Unele materiale pe care le avem în casă ne protejează mai mult decât altele, spun specialiștii, care ne arată și cum putem realiza singuri, ușor și rapid, o mască eficientă.

Mai multe țări din Europa au impus purtarea obligatorie a măștilor de protecție în această perioadă ca măsură de protecție împotriva COVID-19: Cehia, Slovacia, Bosnia-Herţegovina, Austria și, cel mai recent, Bulgaria. 

În România, Galați a devenit, pe 4 aprilie, primul județ în care oamenii pot ieși pe stradă doar dacă își acoperă gura și nasul. Decizia a fost luată de Comitetul pentru Situații de Urgență Galați. Autoritățile locale au precizat că nu impun utilizarea măștilor medicale, chirurgicale. Oamenii pot folosi și măști din materiale textile, eșarfe, fulare și orice alte tipuri de protecție pentru nas și gură. 

Măștile de protecție stârnesc controverse

Măștile de protecție au devenit recent un motiv de controversă pentru experții lumii. Tot mai multe voci le recomandă inclusiv pe cele făcute acasă ca măsură de protecție împotriva COVID-19. Ele ar trebui folosite de întreaga populație, pentru că fiecare dintre noi poate purta virusul și riscăm să îmbolnăvim alți oameni fără să realizăm cu suntem infectați, susținea recent Jeremy Howard, de la Universitatea din San Francisco.

Expertul spune că acest gest minim poate reduce rata de infectare cu peste 50%. De cele mai multe ori, virusul se transmite în primele 7 zile de la infectare, atunci când cei mai mulți oameni sunt asimptomatici, a explicat pentru publicația The Guardian. Mai mult, până la 25% dintre cei infectați cu noul coronavirus sunt asimptomatici, dar contagioși. Dacă întreaga populație ar purta măști, riscul ca aceste două categorii de bolnavi să transmită boala în comunitate s-ar reduce semnificativ.

De altfel, mulți experți sunt de părere că purtarea măștilor de protecție chiar de la începutul epidemiei a fost unul dintre motivele pentru care Coreea de Sud, Taiwan și Hong Kong au reușit să țină sub control infectările cu noul coronavirus. 

Reprezentanții Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA (Centers for Disease Control and Prevention, abreviat CDC), au recomandat recent populației să folosească măști de protecție, inclusiv artizanale, pentru a încetini răspândirea virusului, cu mențiunea ca ele să nu excludă regulile de distanțare socială și igiena mâinilor. Doar împreună cele trei măsuri pot fi eficiente împotriva noului coronavirus, atrăgea atenția dr. Deborah Birx, coordonatorul echipei speciale de la Casa Albă care se ocupă de gestionarea crizei coronavirusului, citată de publicația The New York Times

De partea cealaltă, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recomandat până zilele trecute ca măștile să fie purtate numai de oamenii bolnavi și de cei care îi îngrijesc. „Nu există dovezi clare care să sugereze că masca purtată de întreaga populație are vreun beneficiu. De fapt, există dovezi care sugerează opusul, că sunt riscuri cu privire la purtarea și scoaterea incorectă”, spunea pe 31 martie Mike Ryan, directorul executiv pentru situații de urgență al OMS, citat de Reuters. Mai exact, expertul se referea la faptul că oamenii de rând nu știu să folosească masca și că își pot face mai mult rău decât bine.

Trei zile mai târziu, același oficial și-a nuanțat declarațiile: „Trebuie să rezervăm măştile medicale şi chirurgicale celor din prima linie. Dar ideea de a utiliza o mască (…) nu este o idee rea în sine”, a spus Mike Ryan într-o conferință de presă. Cu toate acestea, recomandarea oficială de a purta masca doar când suntem bolnavi a rămas neschimbată pe platforma OMS.

România a mers pe recomandarea OMS în toată această perioadă. Abia în 5 aprilie, Raed Arafat a admis că „ar fi bine să începem să începem să aplicăm această practică cât de repede posibil”. Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne a explicat și motivul pentru care autoritățile de la noi și din întreaga Europă nu au sfătuit populația să poarte măști de la bun început: „Când am vorbit la începutul pandemiei despre purtarea măștii de persoanele din stradă, idea generală pe plan mondial a fost că acest lucru nu are rost și au existat explicații pertinente de ce să nu devină purtatul măștii o practică generală, aceasta fiind recomandată numai persoanelor cu simptome. Unul din considerente a fost și lipsa majoră a măștilor și necesitatea în primul rând de a le asigura personalului medical”, a scris Arafat pe pagina sa de Facebook. Oficialul susține acum că această măsură poate reduce răspândirea virusului într-o comunitate și că putem improviza o mască din materiale, nefiind necesară una medicală. 

Oficialii Ministerului Sănătății au revizuit și ei recomandarea inițială și spun acum că „purtarea de măști textile poate ajuta la reducerea transmiterii coronavirusului către ceilalți, dar ele nu oferă protecție purtătorului”. Ei mai recomandă spălarea măștii textile după fiecare purtare, păstrarea distanței fizice și respectarea măsurilor de igienă.

Sursa: Facebook Ministerul Sănătății – România

Măștile N95 sunt cele mai bune

Virusul SARS-CoV-2 se transmite preponderent pe cale aeriană. Când o persoană infectată tușește și strănută, din gură și din nas ies picături microscopice de lichid care pot ajunge chiar și la 4 metri distanță și contaminează alte persoane. Aceste particule se împrăștie chiar și în timp ce vorbește, la o distanță de maximum 2 metri, în funcție de cât de tare vorbește și ce cuvinte pronunță. 

După mărimea lor, picăturile se împart în două categorii: picături cu un diametru mai mic de 10 microni (micrometru, un submultiplu al metrului ce reprezintă 1/1.000.000 m), numiți și aerosoli și picături mai mari de 10 microni, numite și picături de pulverizare. Aerosolii sunt atât de ușori, încât pot pluti mai mult timp în aer și pot fi purtați de sistemele de ventilație din încăperi. 

Măștile respiratorii N95 oferă cea mai mare protecție împotriva agenților patogeni de orice tip, fiindcă au capacitatea de a filtra și aerosolii. Conform standardelor de reglementare, măștile N95 trebuie să filtreze 95% dintre particulele cu un diametru mai mic de 0,3 microni. Noul coronavirus are un diametru între 0,05 și 0,2 microni, dar de cele mai multe ori, el este transportat de aceste picături de dimensiuni variabile. Pentru comparație, o globulă roșie măsoară 7 microni, iar un fir de păr, 100 de microni. 

Măștile chirurgicale asigură o protecție de 96% împotriva particulelor cu diametrul de un micron. Prin urmare, aerosolii de dimensiuni mai mici de atât pot pătrunde prin acest tip de mască.

Protecția mai scăzută este cauzată și de faptul că permit pătrunderea aerului pe margini, pentru că nu se pot fixa etanș pe față la fel de bine ca cele N95. Și acestea din urmă pot avea o asemenea problemă dacă nu se potrivesc bine pe dimensiunile feței. De aceea, înainte de a cumpăra o mască N95, ideal ar fi să o putem proba într-un magazin fizic. Testele au arătat că unele dintre ele pot avea un procent de penetrare a aerului poluat de până la 68%, din cauza designului inadecvat fizionomiei celui care o poartă.

Cum purtăm corect o mască 

Masca trebuie să stea fix pe față și să nu permită aerului să pătrudă

Măștile chirurgicale, dar și cele artizanale ne pot asigura o protecție destul de bună împotriva noului coronavirus dacă știm cum să le purtăm corect. Regula cea mai importantă este că este trebuie să stea fix pe față și să nu permită aerului să pătrundă pe lângă margini. Simpla aplicare pe față și fixarea elasticelor nu este suficientă pentru a ne proteja eficient. 

Aveți grijă să fixați masca pe nas și sub bărbie

Pentru ca masca să fie eficientă, trebuie să urmați acești pași:

  • Curățați mâinile cu apă și cu săpun sau cu un dezinfectant dacă nu aveți acces la apă;
  • Puneți masca pe față, peste nas și gură, iar apoi aplicați presiune cu degetul mare și cu arătătorul pe nas. În acest fel, masca se va lipi etanș pe nas;
  • Trageți masca peste bărbie. Marginea de jos trebuie să vină cît mai jos sub bărbie;
  • Fixați elasticele în jurul urechilor;
  • Cu ajutorul palmelor, presați masca pe față, astfel încât să o lipiți cât mai etanș. 

Măștile speciale pentru copii, adaptate feței lor, sunt aproape imposibil de găsit în această perioadă. Pentru situațiile în care trebuie să mergeți cu copiii la un control medical sau în care trebuie neapărat să vă însoțească atunci când ieșiți din casă, puteți folosi și pentru ei măștile de adulți. Ele trebuie ajustate dimensiunilor feței lor, dar nu prin răsucirea elasticelor în jurul urechilor. Această manevră permite și mai mult aerului să treacă pe lângă mască. Singura soluție ca aceste măști să fie eficiente și pentru cei mici este să o ajustați cu un mic nod la capătul fiecăruia dintre cele două elastice. 

Această recomandare este valabilă și pentru adulții a căror față are dimensiuni mai mici și pentru care măștile standard sunt prea largi. Urmăriți acest clip video care explică în detaliu pașii de urmat pentru purtarea corectă a unei măști. 

Foarte important este și modul în care scoatem o mască astfel încât să nu ne infectăm cu virusul. Trebuie să fim foarte atenți să nu ne atingem nasul, ochii și gura când o îndepărtăm și să ne spălăm imediat pe mâini, încercând să nu punem mâna pe nicio suprafață până atunci, atrag atenția experții americani de la CDC

Măști artizanale: ce materiale oferă cea mai bună protecție

„Măștile realizate în casă ar trebui să fie ultima alternativă pentru a ne proteja de particulele contaminate ale altor persoane, dar ele sunt mai bune decât să nu ne protejăm deloc”, recomandau specialiștii de la Universitatea Cambridge în urma unui studiu în care au testat măști de protecție fabricate din diverse materiale. 

Măștile artizanale pot fi alternativa la cele chirurgicale când cele din urmă nu se mai găsesc în farmacii, așa cum se întâmplă și la noi în această perioadă. Ele oferă un grad de protecție celor care le poartă, dar nu totală. Experții Universității Cambridge au testat mai multe materiale pe care cu toții le avem în casă pentru a verifica în ce măsură reușesc să oprească transmiterea aerosolilor cu virusuri și bacterii. De la tricouri de bumbac, fețe de pernă și până la eșarfe de mătase, toate protejează într-o măsură mai mare sau mai mică. 

Testele s-au realizat pentru particule cu dimensiunea de un micron și cu materiale așezate în două straturi. Confecționarea măștilor în strat dublu le crește eficiența fără a afecta prea mult respirația. Ei au folosit pentru comparație o mască chirurgicală obișnuită (model Molnlycke Health Care Barrier 4239, EN14683 clasa I), accesibilă populației. 

Pentru acest studiu, 21 de voluntari cu vârste cuprinse între 20 și 44 de ani au fost rugați să confecționeze singuri măști de protecție din mai multe tipuri de materiale.

Material Protecție aerosoli, dimensiune de 1 micron

Mască chirurgicală 96,35%
Sac de aspirator 94,35%
Prosop de bucătărie 83,24%
Amestec de bumbac (bumbac și alte fibre) 74,60%
Bumbac 100% 69,42%
Fular 62,30%
Față de pernă 61,28%
Lână 60%
Mătase 58%

Sursa: Cambridge.org

Experții CDC oferă populației mai multe recomandări pentru confecționarea acasă a măștilor:

  • Trebuie să se potrivească bine dimensiunilor feței și să nu creeze disconfort la purtare;
  • Să includă mai multe straturi de material, dar în același tip să ne permită să respirăm fără dificultate;
  • Materialele din care sunt confecționate să poată fi spălate la mașină și să nu se deformeze după spălare și uscare. 

Pe platforma oficială a autorității americane găsiți trei tutoriale care vă arată cum vă puteți confecționa măști acasă, ușor și rapid, fără a folosi ața și acul. Unul dintre ele ne explică cum realizăm o bandană pentru protecție:

Materiale necesare:

  • o bandană sau o fâșie pătrată de bumbac de 50×50 cm;
  • un flitru de cafea;
  • 2 elastice din cauciuc (sau de păr);
  • foarfece.

De asemenea, dr. Jerome Adams a explicat într-un material video publicat de CDC cum putem improviza rapid o mască folosind doar o fâșie de bumbac și două elastice. Urmăriți VIDEO mai jos:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=9&v=tPx1yqvJgf4&feature=emb_logo

Măștile confecționate acasă, interzise copiilor sub 2 ani

Indiferent de materialul folosit, măștile artizanale nu trebuie purtate de copiii mai mici de doi ani, avertizează specialiștii Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA. de asemenea, nu ar trebui să poarte astfel de măști nicio persoană care care are probleme de respirație, care nu este conștientă sau care nu își poate îndepărta masca fără ajutor din partea celor din jur. 

„Nu punem cârpe (sau alte materiale textile în loc de mască) pe fața copiilor cu vârstă sub 2 ani sau a persoanelor inconștiente. Se pot sufoca! Folosim doar dispozitive ce seamănă cu măștile profesionale la aceste grupe de risc”, a explicat riscurile dr. Mihai Craiu, medic pediatru la Institutul de Ocrotire a Mamei și Copilului pe pagina sa e Facebook

Le putem dezinfecta și refolosi 

Măștile chirurgicale și cele artizanale pot fi refolosite după o perioadă sau dacă sunt igienizate corect. Virusul rezistă pe materiale textile până la patru zile. După folosire, putem pune masca într-o pungă, o sigilăm, notăm pe ea ziua în care am folosit-o și așteptăm patru zile pentru a putea să o folosim din nou. 

Măștile din materiale textile se pot dezinfecta prin simpla spălare la mașina de spălat, susțin specialiștii americani de la CDC. Cele chirurgicale se distrug în acest fel, dar le putem dezinfecta prin fierbere la 100 de grade Celsius, timp de 3 minute. Nu trebuie să amestecăm în vas în timpul fierberii și le putem scoate după ce apa s-a răcit. Potrivit studiilor, ele își pierd eficiența cu 1% prin acest proces de igienizare. 

Clorul și alcoolul distrug materialul din care sunt fabricate măștile chirurgicale din comerț. Cele două soluții lărgesc fibrele și permit astfel particulelor mai mari să pătrundă prin ele. 

Trebuie să ne protejăm și ochii

La fel ca nasul și gura, ochii pot fi o „poartă de intrare” pentru noul coronavirus. Acesta este motivul pentru care medicii insistă să nu ne atingem nici ochii, nu doar gura și nasul, dacă nu ne-am spălat pe mâini. 

De aceea, specialiștii Academiei Americană de Oftalmologie spun că este foarte important să ne protejăm ochii în această perioadă pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus și oferă câteva recomandări în acest sens:

1. Renunțați la lentilele de contact în favoarea ochelarilor

„Purtați ochelari mai des, mai ales dacă aveți obiceiul să vă atingeți ochii des când aveți lentile de contact. Folosirea ochelarilor în locul lentilelor de contact reduce iritația oculară și vă împiedică să vă atingeți ochii”, spune dr. Sonal Tuli, medic oftalmolog și purtător de cuvânt al Academiei Americane de Oftalmologie. 

2. Evitați să vă frecați la ochi

Este un obicei natural, pe care adesea îl facem involuntar, dar în această perioadă ar trebui să-l conștientizăm și să renunțăm pe cât putem la el. Dacă simțiți că trebuie neapărat să vă frecați ochii, folosiți un șervețel curat, de unică folosință. Ochii uscați sunt cea mai frecventă cauză a mâncărimilor oculare. Dacă aveți acest simptom, folosiți picături oftalmice (lacrimi artificiale), recomandă experții americani.  

3. Purtați ochelari de orice fel

Că aveți ochelari de vedere sau că purtați ochelari de soare, folosiți orice mijloc de a vă proteja ochii de particulele care conțin virusul. Ochelarii sunt ca un scut împotriva lui, dar nu oferă o protecție de 100%. Virusul vă poate infecta prin zonele laterale, neacoperite de ochelari.

Dacă vă aflați în preajma unui bolnav cu COVID-19, experții organizației americane recomandă purtarea unor ochelari goggles, care acoperă și zonele laterale. O alternativă mai puțin costisitoare pentru protecția oculară este scutul facial, precum cel utilizat de medici în spitale. Ele pot fi realizate cu o imprimantă 3D, dar și cu materiale plastice din propria locuință, după ce au fost curățate și dezinfectate. Câteva metode ca să faceți acasă astfel de protecții găsiți aici sau în VIDEO de mai jos:


Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare