Un nou tip de terapie ar putea trata depresia mai eficient decât alte metode deja cunoscute
Un nou tip de terapie ar putea fi extrem de eficient pentru tratarea depresiei, sugerează cercetătorii din Marea Britanie, în urma unor studii recente.
Oamenii de știință de la Universitatea din Exeter (UoE) au declarat că un nou tip de „terapie vorbită” promite progrese semnificative în tratarea depresiei – raportat la tratamentele actuale –, având potențial de a oferi echilibru psihic și de a crește bunăstarea generală a individului, anunță publicația BBC.
„Câștiguri mai mari în ceea ce privește calitatea vieții”
Testat pe un grup de 82 de participanți adulți, noul tratament promite „câștiguri mai mari în ceea ce privește calitatea vieții”.
Pentru studiu, cercetătorii au comparat noua modalitate de terapie vorbită, cunoscută și sub numele de Terapia Augmentată a Depresiei (Augmented Depression Therapy sau, prescurtat, ADepT), cu una dintre cele mai cunoscute și folosite practici actuale în tratarea depresiei – Terapia Cognitiv Comportamentală, tratament psihoterapeutic bazat pe identificarea și schimbarea modelelor de gândire care influențează în mod negativ emoțiile și comportamentul oamenilor.
Află mai multe despre psihoterapia cognitiv-comportamentală. Ce este și cui i se potrivește?
Terapia Augmentată a Depresiei, au declarat autorii studiului, se bazează în mod special pe o trăsătură dominantă a depresiei – anhedonie sau incapacitatea de a simți plăcere mai ales în raport cu aspectele cotidiene precum mâncare, simțuri, experiențe sexuale, interacțiuni sociale, dar și în raport cu alte deficite ale bunăstării indivizilor.
O nouă perspectivă
Barney Dunn, profesor la Universitatea din Exeter, a declarat că doar aproximativ 60% dintre oameni au scăpat până-n prezent de simptomele depresiei cu ajutorul tratamentelor actuale, cum ar fi Terapia Cognitiv Comportamentală (TCC).
„În Augmented Depression Therapy, încurajăm clienții să adopte o nouă perspectivă asupra dificultăților pe care aceștia le întâmpină, cu scopul de a învăța să trăiască în condiții bune chiar dacă au o stare depresivă.”
Barney Dunn, profesor la Universitatea din Exeter
Astfel, spre deosebire de alte tipuri de terapie, noua abordare urmărește identificarea acelor aspecte importante din arii esențiale ale vieții fiecărui individ, folosind tehnici și strategii pentru adaptarea la aceste valori.
„Scopul principal este acela de a ajuta clienții să identifice ce este important pentru ei în domenii-cheie ale vieții, apoi să facă pași înainte pentru a trăi o viață în concordanță cu aceste valori, profitând de oportunități și gestionând provocările ce apar astfel încât să poată experimenta bunăstare și plăcere.”
Barney Dunn, profesor la Universitatea din Exeter
Participanții la studiu, recrutați de pe listele de așteptare ale Serviciului Național de Sănătate din Devon, au beneficiat atât de tehnicile Terapiei Cognitiv Comportamentale, cât și de noua strategie terapeutică, fiind evaluați la intervale regulate de timp.
Astfel, cercetătorii au descoperit că Terapia Augmentată a Depresiei (Augmented Depression Therapy/ADepT) s-a dovedit mai eficientă decât TCC în ceea ce privește stimularea stării de bine și reducerea simptomelor depresiei la sfârșitul tratamentului, dar și pe termen lung.
Mai mult, rezultate sugerează că noul tip de terapie vorbită costă aproximativ la fel de mult ca Terapia Cognitiv Comportamentală, dar garantează „câștiguri mai mari”.